torstai 2. huhtikuuta 2015

Looking for Old House, part III

Jokin haju unelmien talossa.Kirjoitettu 5.3.2014

Eilen sen oikean mökin metsästys jatkui. Emme olleet ajatuksissamme luopuneet täysin edellisestä kohteesta, mutta kunnostustoimenpiteiden hinta hirvitti. Siksi jatkoimme ilmoitusten selailua, ja tämä kohde tuli uutena vastaan; ja kuvien ja kiinteistövälittäjän antamien tietojen perusteella tämä mökki olisi juuri se meidän mökki, meidän unelma! Kun lähdimme matkaan, mieli oli täynnä odotusta ja innostusta.

Kun saavuimme paikalle, räntää satoi taivaan täydeltä ja oli niin mahdottoman harmaata. Vanhan tilan pihapiiri osasi silti valloittaa meidät. Vanhat rakennukset muodostivat suojaisan pihapiirin rauhallisen metsän keskelle. Rakennukset olivat kaikki päällisin puolin hyvin hoidettuja ja kunnossa. Itse tilan asuintalo oli suloinen; punainen tupa vanhoine valkokarmisine ikkunoineen. Olin innoissani, räntäsateesta huolimatta.

Mutta kun astuimme sisään, nenäni kieltäytyi olemasta enää innoissaan. Haju. Mistä se tuli? Mistä se kertoi? Se oli valitettavasti pistävä. Enkä tykännyt siitä. Katselimme seiniä, sisäkattoja, muuria, kaikkea ympärillämme, mutta mikään ei paljastanut hajun lähdettä. Kysyin, pääseekö alapohjaa katsomaan. Emme löytäneet luukkua sisältä. Ja ulkona odotti ikävä yllätys: talon alapohjasta ei löytynyt yhtäkään tuuletusaukkoa. Alapohja oli muurattu betonilla täysin umpeen.

Sieltä se haju siis tuli. Hyvin todennäköisesti lattiasieni asusteli talon alapohjassa; viihtyen maaperän kosteudesta sekä tuulettomuudesta.

Supatin miehelle huoleni, mutta miehen mielestä haju oli pikemminkin ummehtunut. Raikasta ilmaa ei päässyt sisälle tarpeeksi ja pattereiden lämmitys pöhisi päällä. Miehen sanat eivät vakuuttaneet.

Välittäjä huomasi, että lannistuin. Kaikki muu oli täydellisesti; talo oli maalattu punamullalla, vanhat ikkunat olivat tallella, ihana tunnelmallinen sauna, biovessa, katto suht kunnossa, ulkorakennusten katot ainakin silmämääräisesti kunnossa, kaikki talot "suorassa", tila rinteen yläpuolella ja osin rinteessä, päättyvän tien päässä, ympärillä metsää ja pieni pelto ja piippuun oli jopa asennettu hattu.

Tämän unelman tielle oli vain kasvanut lattiasieni.

Välittäjä soitti meille, kun olimme matkalla takaisin kotiin. Hän sanoi, että voi selvittää, mitä alapohjalle on tehty ja milloin, jos olisimme muutoin kiinnostuneita kohteesta. Olimme hyvillämme, että välittäjä välitti - mutta illalla lukiessani lisää alapohjan tuulettomuuden aiheuttamista ongelmista, tuskastuin vain enemmän. Seuraavan yön valvoin ja mietin lattiasientä, joka oli tehnyt tuhojaan alapohjassa todennäköisesti 70/80-luvulta asti. Ja jonka tuhoja pääsisimme katsomaan vasta, kun ja jos lattia ja alapohjan betonimuuraukset purettaisiin. Ja saisimme eteemme todennäköisesti ison urakan, emme lomailisi todennäköisesti tulevana kesänä mökillämme ja menettäisimme vähintäänkin vanhan talon lattialaudat ja alimmat hirret - kenties enemmänkin.

Tänään tutustuin lattiasieneen enemmän, ja ymmärsin, että sieni olisi todennäköisesti jo tuhonnut alapohjan ja sitä kautta talon lattian, jos se olisi muhinut talon alla 30 vuotta - kun jo muutamakin vuosi riittää rakenteiden romuttamiseen.

Joka tapauksessa, jos ostaisimme tämän, ottaisimme riskin. Mietin, mitä meidän pitäisi tehdä?

Päätin odottaa välittäjän soittoa.

Kaikki kesäkodin etsintään liittyvät jutut löydät tunnisteella looking for the old house (klik).

P.S. Ajomatka tuotti meille jo toistamiseen yllätyksiä. Vannoin, että jos vielä lähtisimme katsomaan jotain mökkiä, kysyisin ensin myyjältä tai välittäjältä, mitä reittiä pitkin mökille kannattaa ajaa, ja pääseekö mökille asti hyvin tavallisella autolla - eli kannattaako auto jättää vähän kauemmas.

Tällä kertaa päädyimme navigaattorin kanssa pienelle mökkitielle. Ensin epäilykset heräsivät, kun tietä ei oltu ajettu kyseisenä päivänä - ei jälkiä tuoreessa lumessa - sitten, kun tie kulki kallion päällä - ei siis sorapäällystettä - ja lopulta, kun auraus loppui - ja edessämme oli lumikinos. Jouduimme kääntymään keskellä metsää takaisin ja etsimään uuden reitin.

Viime kerralla toiselle mökille ajaessamme tulimme niin jäistä, jyrkkää ja mutkaista mäkeä alas mökille, että vapisin jännityksestä ajaessani. Ja lähes koko näytön ajan pelkäsin, ettemme pääsisi enää autolla ylös tuota kyseistä mäkeä - ja olin helpottunut siitä, että minun ei tarvinnut ajaa takaisin, vaan reissussa oltiin perheen voimin!

Eli vinkiksi muillekin mökin etsijöille: kysy, mitä kautta mökille kannattaa tulla. Navigaattorit saattavat ohjata sinut varsinaisille kinttupoluille! Ja talvisaikaan kannattaa kysyä myös tien kuntoa; selviääkö siellä tavallisella autolla.

We are looking for old house from the country side. This time we found a perfect house - but the problem was the smell inside the house and the base floor, which was closed masoned. We could not get under the building and see, is there everything alright there. If you want to know more, please leave a comment below and I will write about these things here also in english!_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Mrs Sinn also in InstagramFacebook and Pinterest!

8 kommenttia:

 1. Hih, tämä on hauska teema-sarja vaikken ite etsikään kesätupaa. Uteliaana odotan kuinka monta mutkaa tässä tarinassa on �� t.Marjut

  VastaaPoista
 2. Vastaukset
  1. Hih! Kyllä sieltä jonkin ajan kuluttua alkaa paljastua jotain .. ;)

   Poista
 3. ostimme juuri 60-luvulla rakennetun talon jossa myös haju. Kuntokartoituksessa selvisi, että maanvarainen laatta ilman ilmastointia ja salaojiin puute (olivat toki viime kesänä laittaneet uudet salaojat muttei se ehtinyt auttaa) oli kosteuttanut lattian alla olevat purut, muita ongelmia ei ollut, seinät oli villoitettu ja ok. Myyjän tehtäväksi jäi purkaa lattia, laittaa ilmastointi ja uusi eristys. Me valetaan päälle lattialämmitys ja uus pinnoite. Hinta pysyi samana. Suosittelen kuntokartoitusta ja jos vikaa ilmenee niin asiaan perehtynyttä rakennusalan ammattilaista suunnittelemaan korjaustyöt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! Ammattimaiseen on hyvä turvautua tällaisissa tilanteissa, jos ei itse pääse kiinni syyn alkujuureen! Teillä oli hyvä diili kaupassa :)

   Poista
 4. Sädesienien täysin saastuttama oma "unelmamme" haisee pistävältä. Sädesieniä ei voi nähdä paljaalla silmällä. Terve talo, vanhakaan, ei haise kuin ehkä keittiön osalta paistinrasvalta tms. ja tupakalta, jos tuuletusta ei ole ollut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on tulossa tarinaa alapohjan aukaisusta (tapahtui juuri pari viikkoa sitten kera asiantuntijan), josta selvisi ongelman ydin. Onneksi ei sädesientä löytynyt, mutta kyllä tämä meidänkin unelma menee korjaukseen.

   Toivottavasti teidän unelman kanssa ei käy kalpaten, ja voitatte ko. sädesienet!

   Poista

Olen iloinen, jos jätät ajatuksesi!