keskiviikko 15. huhtikuuta 2015

Looking for Old House, Part IX

Löytyikö hometta? Ei, alapohjasta löytyi tuohta!

Kirjoitettu 17.3.2014

Viime kerralla kirjoitin, että lähdemme tutkimaan alapohjaa talosta, josta olimme jättäneet ehdollisen tarjouksen. Sitä ennen tein pelottavaa nettitutkimusta homeesta. Olin aivan varma, että alapohja on homeessa - mutta miten kävi?

Taas saimme olla onnekkaita siitä, että asumme täällä puutaloalueella. Täällä ihmiset juttelee keskenään - kyselee - ja auttaa. Näin tälläkin kertaa. Jo eläkkeellä oleva rakennusmies naapuristamme ehdotti, että hän lähtisi mukaamme katsomaan alapohjaa. Olimme kiitollisia ehdotuksesta, ja lähdimmekin hänen kanssaan matkaan jo aiemmin kuin oltiin ennakolta suunniteltu.

Kun saavuimme paikalle, miehet lähtivät katsomaan paikkoja ja minä jäin imettämään Moosesta autoon. Kun pääsin itse talolle, ei alapohjassa ollutkaan suunniteltua kurkistusluukkua, vaan vanhin seurueestamme oli tarttunut navetasta löytyneeseen kuokkaan, jolla hän kaivoi kuoppaa talon reunalla. Miehet olivat päättäneet kokeilla ensin kaivaa betonivalun alle ja katsoa pääseekö sitä kautta helpommin katsomaan rakennetta.

Ja pääsihän sieltä! Yllätys vain oli melkoinen. Alapohja ei ollut tuulettuva. Mutta sitä ei oltu betonoitu myöskään umpeen. Eikä siihen oltu koskettu sitten talon rakentamisen ympäröivää betonirakennetta lukuun ottamatta. Alapohjasta löytyi betonin takaa multaa - jonka päällä oli tuohta, ja jonka päällä hiekkaa. Ja hiekka oli kuivaa.

Kaikki oli siis kunnossa alapohjassa, ainakin kohdasta, josta pääsimme sitä katsomaan, mutta rakenne oli jotain aivan muuta kuin mitä olimme olettaneet. Alapohja oli multapenkki-rakenteinen, multiaisperusteinen! Tarkemmin rakenne on kuvattu Perinnemestareiden nettisivuilla (klik).

Erona perinteiseen multapenkkimalliin oli, että reunuskivi oli betonista. Betonista huolimatta alin hirsi betonin yläpuolella oli kovaa, eikä rakenne ollut kärsinyt. Ja hiekka tuohen yläpuolella ja lattiarakenteen alapuolella oli kuivaa.

Olimme äimistyneitä. Multapenkki-perustus on kuitenkin hyvin vanha alapohjamalli, ja 1920-luvulla rakenteen olisi olettaneen olevan jo rossipohjainen. Vanhat rakennukset jaksavat yllättää, ja tällä kertaa onneksi positiivisesti!

Löydös ei ollut millään tavalla oletuksemme mukainen. Kiinteistövälittäjäkin kyseli, mitä nyt tehdään. Emme osanneet sanoa mitään, mutta lupasimme laittaa viestin asiasta, kun pääsisimme kotiin - ja olisimme jutelleet asiasta kaksin. Kävin myös sisällä haistelemassa. Talossa haisi nyt raikkaammalle. Ilma oli lämmennyt ulkona; olisiko se saanut ilman vaihtumaan paremmin? Ilmanvaihtoräppänät torpasta joka tapauksessa puuttuu kokonaan.

Seurueemme myös käveli sisällä lattiat läpi, ja vanhin meistän viisaimpana totesi: Ei täällä missään keiku. Kaikki on kunnossa. Ja vanhalle talolle, asutulle talolle täällä haisee. Ei tämä haju vaarallinen ole.

Sen sijaan ulkopuolella taloa hän teki meille uuden havainnon; talon katto oli takapihan puolelta kovin sammaleinen, mikä voi olla sementtitiilikaton turmioksi. Kuva katosta löytyy edellisestä postauksesta.

Kotimatkalla selvitin Perinnemestarin Remonttikirjasta, että sementtitiilin ollessa kyseessä voi olla jopa järkevämpää jättää katto sammaleiseksi, jos se ei vuoda sisälle - ja uusia vasta, kun vuoto tapahtuu. Jos kyse on sen sijaan savitiilikatosta, on tiili ikuista ja sitä kautta sitä kannattaisi vaalia ja puhdistaa. Toisaalta ymmärsin, että savitiileen sammalen ei pitäisi näin edes kasvaa, joten näillä ajatuksin kyse on ilmeisesti sementtitiilestä.

Tästäkin takapakista ja uudesta yllätyksestä huolimatta lähetimme kotoa viestin kiinteistövälittäjälle: "Kyllä me ollaan valmiita tekemään kaupat metsämiehen tiluksesta!"

Kaikki kesäkodin etsintään liittyvät jutut löydät tunnisteella looking for the old house (klik).

We found very old construction from the wooden house we would like to buy. The ground floor was made of soil, bark and sand - and it was dry. At the same time we noticed, that there was a lot of moss on the roof - and it can be destructive to the cement bricks. After wondering a while these finds we decided - anyway - buy this house!

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Mrs Sinn also in InstagramFacebook and Pinterest!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olen iloinen, jos jätät ajatuksesi!