torstai 16. huhtikuuta 2015

Looking for Old House, part X

That's a deal; tämä on meidän!Kirjoitettu 24.3.2015.

Perjantaina teemme kaupat, eli meillä on toden totta pian vanha talo! Mieli on malttamaton; niin odotamme, että pääsemme jo paikan päälle katselemaan ja touhuamaan!

Tässä vaiheessa onkin mielenkiintoista käydä ensimmäisessä osassa kirjoittamani tarkistuslista läpi; Miten kävi kriteerien? Mistä luovuttiin? Mistä pidettiin kiinni? Ja tulihan kaikki alussa mainitsemani, tarkistettavat asiat huomioitua? Tässä vaiheessa ilkikurista ottaa tätä listaa esille, mutta uskon, että listat ovat niin takertuneet takaraivoon, että emme ole voineet unohtaa siitä mitään … emmehän…?

Mitä halusimme talolta? (listaus tärkeysjärjestyksessä)
 1. Vanha talo, rakennettu välillä 1800-1940. Toteutui: talo on rakennettu vuonna 1920.
 2. Mahdollisimman originaali. Toteutui: Alkuperäistä ovat hirsirakenteet (ei lisäsiipiä tms.), piharakennukset, ikkunat, sisäovet ja lattialaudat (?). Ei kuitenkaan täysin originaali: esim. piippu, ulkovuoraus ja tulisija tuvassa on uusittu.
 3. Noin 50-100 neliöinen päärakennus. Ei toteutunut. Päärakennuksen pohjapinta-ala on itseasiassa vain 35 neliötä. Jos ullakon kesähuoneet otetaan mukaan, on pinta-ala 50 neliötä. Mutta tästä tavoitteesta luovuttiin muutamasta syystä: Ensinnäkin alakerran pohja on erittäin toimiva ja pitää sisällään tuvan ja kaksi makuukammaria. Toiseksi pieni neliömäärä mahdollistaa talon käytön talvisin kohtuullisemmin kustannuksin; pienemmän tilan lämmittäminen ei maksa talvisin niin paljon (peruslämmön pitäminen patterein sekä tulisijojen kautta lämmitys käyntien aikana).
 4. Hinta noin 40 000 - 70 000. Toteutui: Hintahaarukassa pysyttiin; jopa ihan alahaarukassa, jos ei ota huomioon tulevia remontteja.
 5. Hirsirunko mahdollisimman vähin lahovaurioin sekä painumin. Toteutui: hirsirungossa ei ollut näkyviä lahovaurioita, eikä runko ollut painunut mistään kohtaa näkyvästi.
 6. Ehjä katto / mahdollisimman vähän vaurioita katossa. Katossa ei havaittu vuotokohtia. Toisaalta katon kunto voi olla heikko, sillä sementtitiilien päälle oli päässyt kasvamaan suhteellisen paljon sammalpeitettä.
 7. Kiviperustus. Ei toteutunut. Tästä multiaisperustuksesta kirjoitinkin aiemmassa postauksessa. Perustus osoittautui kuitenkin toimivaksi; vaurioita ei ollut syntynyt ja talo oli pysynyt ryhdissään jo lähes 100 vuotta.
 8. Sisälle ei ole rakennettu pesutiloja. Toteutui: sisälle ei tule edes juoksevaa vettä.
 9. Ainakin yksi toimiva hormi ja piippu. Toteutui: hormi ja piippu toimivat. Piipussa oli jopa hattu.
 10. Ainakin yksi toimiva tulisija. Toteutui: toimivia tulisijoja on talossa jopa kolme/neljä kappaletta (laskutavasta riippuen)! Ja lisäksi tietenkin saunan kiuas ja vesikattila.
 11. Vanhat ikkunat ja vanhat ovet. Toteutui osin: Ulko-ovi näytti uusitulle. Kaikki sisäovet olivat alkuperäisen näköisiä. Ikkunat olivat alkuperäisiä. Ne oli tosin kunnostettu väärin; listoin (ei kittaamalla) ja maalina oli lastuuntumisen perusteella käytetty lateksimaalia.
 12. Veranta. Toteutui, tosin todella pienenä. Verannalle ei mahdu pöytää, ei tuoliakaan. Veranta on kuitenkin soma, siinä on yksi kaunis ikkuna, jolle voi laittaa kukkia ja ajaa oman tehtävänsä, eli pitää kylmän poissa pirtistä.
 13. Vanhat lautalattiat. Lautalattiat löytyy ainakin tuvasta. Makuukammareissa oli muovimatot, jotka kyllä revimme heti pois, kun saamme avaimet käteen. Eli pian tiedämme, mitä niiden alta löytyy. Lattialaudat olivat kuitenkin suhteellisen kapeita, joten hieman epäilen, ovatko kuitenkaan täysin alkuperäiset.
 14. Tuvassa puuhella/leivinuuni. Toteutui; kummatkin löytyy! Tosin eivät alkuperäisiä, eikä alkuperäiseen tyyliin rakennettuja.
 15. Kakluuni/toinen tulisija. Toteutui; sekä toisessa makkarissa alakerrassa että toisessa makkarissa yläkerrassa on tulisijat!
 16. Ulkosauna ja peseytymistilat saunassa. Toteutui! Kaiken lisäksi sauna on rakennettu vanhaan hirsirakennukseen, jota epäilemme vanhaksi savusaunaksi. Jännityksellä odotamme siis päivää, kun pääsemme kurkkaamaan saunan panelien taa; löytyykö sieltä kaunis, vanha ja tummunut savusaunan seinä!
 17. Ullakko ja kellari rakentamaton. Toteutui osin: kellaria ei käytännössä ole ja ullakolle on rakennettu kaksi kesähuonetta perinteisin menetelmin niin, että huoneet muodostavat ns. laatikot ullakolle. Huoneiden yläpuolella ja sivuilla on siis runsaasti vapaata ullakkotilaa niin, että vauriot katossa huomataan suhteellisen nopeasti ja kosteus sisäkautta ei heikennä kattorakenteita.
Mitä haluamme ympäristöltä?
 1. Kalliolle/mäelle rakennettu. Toteutui: Rakennukset ovat pienen mäen päällä ja päärakennus rinteen yläpuolella.
 2. Lapsiystävällinen sijainti. Toteutui - jos ei mahdollisia käärmeitä ja susia oteta huomioon…
 3. Hiljainen sijainti (tien liikennemäärät, teollisuus, juna, tuulivoima). Toteutui; päättyvän tien päässä, läheinen suurempi tie on meidän kaupunkilaisten näkökulmasta hyvin pieni tie. Lähellä ei ole oikeastaan mitään. Talo on hyvin hiljaisella paikalla. Käydessämme viimeksi kuulimme vain lintujen laulua ja kauempana koiran haukuntaa. Tontin lähellä ei ole myöskään kaavoja, jotka lisäisivät toimintaa tulevaisuudessa alueella.
 4. Pienilmasto: Aurinkoinen tontti. Piha-aluetta etelä-länsisuunnassa. Tuulenvire pääsee pihalle. Ei kosteikkoja lähistöllä. Toteutui!
 5. Autolla perille pihalle asti. Toteutui: Pihalle pääsee autolla ja naapuri on kuulema ystävällisesti pientä palkkiota vastaan ajanut lumet myös talvisin tien pätkältä, joka johtaa talolle!
 6. Vähintään 5000 m2 kokoinen tontti. Toteutui; saatiin vähän tämän päällekin maata hallinnoitavaksi.
 7. Maksimissaan 1,5 tunnin ajomatkan päässä kotoa. Toteutui: jopa hieman alle tämän ajan!
 8. Sähköliittymä. Toteutui! Ja sähköt on vedetty päärakennuksen lisäksi myös saunalle.
 9. Tiellä talvikunnossapito. Toteutui - ja toivon mukaan naapuri on avulias myös tulevina vuosina!
 10. Uimapaikka vähintään pyöräilymatkan etäisyydellä. Ei toteutunut! Tämä oli todella ainut sellainen asia, joka minua mietitytti hieman. Pyöräilymatkan etäisyydellä ei ole varmuudella uimapaikkaa, vaikka muutama järvi löytyykin. Niissä ei ole kuitenkaan virallista uimarantaa, eikä kiinteistöön kuulu venevalkama- eikä vesioikeutta. Noin vartin automatkan päästä löytyy kuitenkin hieno uimaranta. Ja 300-400 eurolla saa pihalle halutessaan pienen uima-altaan, joka on kenties jopa toimivampi pienten lasten kanssa.
 11. Pihalla kaivo, josta saa ainakin pesuvedet. Toteutui: pihalla on kaivo, jota on käytetty vielä 2000-luvun alkuvuosina täyspäiväisesti, sillä talossa on tällöin vielä asuttu ympärivuotisesti. Viimeisen kahdeksan vuoden aikana kaivovettä on käytetty vain pesuvetenä, mutta teetämme varmasti vedelle jonkin laatuisen tutkimuksen, ja toivomme, että sen perusteella vesi todetaan myös juomakelpoiseksi.
Huomioitavia asioita:
 • Onko pihalla paljon hevosmuurahaisia? Huono merkki, sillä hevosmuurahaiset ovat voineet vallata talon hirsiä. Ei tiedetä. Vuodenajasta riippuen emme pystyneet tekemään tätä havaintoa. Toivomme totisesti, että kevätaurinko ei herätä tällaista parvea pihalle tai pahimmassa tapauksessa johonkin rakennukseen!
 • Onko näkyvillä maalaus- ja tapetointitarvikkeita? Onko "huonoja asioita" paikkailtu ihan hiljattain? Ei ollut. Pihalla oli ainoastaan hyvin-hyvin ruosteinen peltiämpäri ja tulipaikka, jolla oli todennäköisesti ennen edellistä myyntiä keitetty punamultamaali talon pinnalle. Lisäksi pihalla oli muutama pala kattopeltiä, jota oli käytetty saunarakennuksen katon korjaamiseen. En tykännyt siitä, että saunarakennuksen katosta oli korjattu vain eteläpuoleinen sivu, mutta hyvä, kun edes se.
 • Mille sisällä haisee? Pistävä ja ummettunut haju ovat huonoja merkkejä. Onko hajua yritetty piilottaa; esim. voimakashajuisen puhdistusaineen käyttö ennen näyttöä. Hajusta kerroinkin edellisissä postauksissa. Hajua ei ollut yritetty millään tavalla piilottaa.
 • Onko talo kallistunut? Selvitä syy. Ei ollut.
 • Millä maalilla talon ulkokuori on maalattu? Ei lateksimaaleja. Talo oli maalattu punamultamaalilla. Poikkeuksena ikkunat, jotka oli maalattu lastuuntumisen perusteella lateksilla.
 • Millä materiaalilla taloa on eristetty? Mineraalivilla lisää riskiä sienien kasvulle (laho- ja homevauriot). Ei havaintoa mineraalivillan käytöstä. Ulkovuorauksen alle oli asetettu oikeaoppisesti huokoinen tuulensuojalevy ainakin pirtin yhdelle seinustalle.
 • Onko sadevesi johdettu asiallisesti talolta poispäin? Talo seisoi rinteen yläpuolella, mutta sadevettä ei oltu ohjattu tästä pois. Pihalla ei oltu myöskään tehty salaojitusta. Näistä seikoista huolimatta alapohja ei ollut märkä pahimpana kevään sula-aikana. Hiekkainen maaperä sekä sijainti rinteellä ovat todennäköisesti toimineet hyvin; talo on rakennettu hyvälle paikalle 100 vuotta sitten.
 • Onko talon reunustat kasvillisuudelta vapaita (perustalla tilaa hengittää, kasvillisuus ei vaurioita seiniä ja/tai kuormita katon katto ja rännejä)? Valitettavasti ei: talon ympärille on päästetty selkeästi viime vuosina kasvamaan vattupöheikköä ja iso kuusi talon lähellä on tiputtanut talon katolle roskaa, jota ei ole siivottu ajoissa pois (seurauksena sammaloituminen). Ensimmäisiin operaatioihin pihalla kuuluu talon seinustojen raivaaminen.
 • Tontin asema maakunta-, yleis- ja asemakaavassa (kysy kunnan kaavoitusviranomaiselta). Huomioi myös ympäröivät maankäyttösuunnitelmat. Esim. tuulivoimala-alueelta saattaa kantautua bassomaista ääntä yli kahden kilometrin takaa, jota talon seinät eivätkä ikkunatkaan suojaa. Kaavoitustilanne tarkistettiin kuntien nettisivuilta; paikka on todella syrjässä kaikesta, eikä alueelle ole suunniteltu mitään. Kiinteistökokonaisuutta ei ole myöskään suojeltu. Ainoana peikkona voi olla esim. turpeenottoalue, tuulivoimala, iso hajua tuottava maatilahanke, tms. Näistä peikoista emme voi kuitenkaan tietää, joten toivomme, ettei sellaisia peikkoja tule vastaan tulevaisuudessa.
 • Kiinteistörekisteriote kertoo rasitteista ja oikeuksista; esim. tierasite, venevalkamaoikeus, yksityistien käyttöoikeus. Kiinteistöllä on yksityistien käyttöoikeus, ei venevalkamaoikeutta eikä tierasitteita.
 • Kiinteistörekisterin kartta kertoo tontin rajat. Käy ne läpi maastossa myyjän kanssa. Kiinteistön kulmilta löytyy vielä punaiset rajapyykit, jotka kertovat kiinteistön rajat.
Summa Summarum: Tavoitteet eivät toteutuneet täydellisesti, mutta niin täydellisesti kuin voi vain toivoa! Ja perjantaina tämä kaikki on siis meidän!

Looking for Old House -sarja (klik) päättyy tähän, ja tämän jälkeen kyseistä vanhaa taloa tiluksineen eletään, korjataan ja nautitaan, joten juttua löytyy varmasti tästedeskin kyseisestä löydöstä. Kaikki kesäkotiimme liittyvät postaukset tulevat löytymään tunnisteella summer home (klik).

The criterion we had for the summer home realized in the house we decided to buy quite well. A few things did'n; the swimming place is more fare away that we dreamed of. The house was also tinier than we first looked for. Now afterwords we are still happy, and these few things don't matter us!_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Mrs Sinn also in InstagramFacebook and Pinterest!

8 kommenttia:

 1. Psst. Täällä kaipaillaan paljon paljon kuvia ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kun ehtisi… ja kun niistä tulee väkisin tällä hetkellä suhteellisen kauhurealistisia ;D talo tiluksineen vaatii nimittäin aika paljon työtä, että saadaan perusasiat kuntoon - ja sitten pikkuhiljaa sellaista kauneudun säätöäkin toivottavasti luvassa :) mutta kyllä niitä kauhurealistisia kuvia on tulossa, ja kesän tullen ainakin ulkona luulisi saavan myös sellaisia kauniita kuvia :)

   Poista

Olen iloinen, jos jätät ajatuksesi!