perjantai 5. elokuuta 2016

Mielialat lautasella, osa VI // Healthy Me

Toukokuun puolivälissä tuli täyteen kolme kuukautta rajoitetun ruokavalio-kuurin aloittamisesta. Kyllä jännitti mennä nyt toistamiseen vastaanotolle; ollaanko onnistuttu ja jäävätkö tietyt aineet lopullisesti panna-listalle, kuten epäilin?

Tulokset lyhyesti ja ytimekkäästi: mahalaukku, suolisto ja itse asiassa koko kroppa lihaksia lukuun ottamatta voivat vallan hyvin. Ei enää mitään matalalentoa vaan ihan normaalia lentoa! Lihasten tilaa ihmeteltiin, mutta tultiin siihen tulemaan, että ihan jo niskojen jumi edellisen viikonlopun ikkunankunnostuskurssin jäljiltä saattoi olla syynä kyseiseen tilaan. Munuaiset olivat vielä toipuvassa tilassa, mikä kuulemma oli normaalia; palautuu hitaammin kuin suolisto.

Ruoka-aineita läpikäydessä oli huojennus myös suuri; pannalistalle jäivät vain laktoosi, vehnä ja soija.

Voitteko kuvitella, kuinka onnellinen olin?


Pari päivää elin onnellisuuden tilassa, mutta sitten aloin miettiä muiden ihmisten reaktioita. Kolmen kuukauden kuurin aikana olin jo saanut selitellä asiaa: Ei mulla ole keliakiaa, mutta vehnä ei vain sovi mulle. Selittelyn makua. Nirppanokka. Hänellekö ihan erilliset ruuat tarvitsee valmistaa? Näin todella moni tuntuu ajattelevan, ainakin hiljaa mielessään - mutta miksi?

Olisiko asenne toinen, jos länsimaisen lääketieteen omaava lääkäri olisi todennut minulla olevan keliakia?

Päätin, että sanon vastedes, että noudatan keliaakikon ruokavaliota. En valehdellut, mutta huomasin, että minut otettiin vakavammin.

Tämä kirjoitus on kirjoitettu todellakin pari päivää analyysin jälkeen. Toivon, että jaksan ja ehdin kirjoittaa vielä päätösosan, jossa kerron kokemuksia siitä, miten olo kehkeytyi, kun aloin lisätä ruokavalioon pikkuhiljaa myös muita ruoka-aineita. Sitä ennen voi olla, että postailen jo jostain aivan muusta.. Vaikka tärkeän asian äärellä ollaankin, alkaa jo tehdä mieli kirjoittaa muustakin...

... kuten nyt vaikka alapohjan korjaamisesta. Eikö mulla olekin kivat jutun aiheet? Olette kyllä melkoisia te, jotka näitä luette! Naurahdus ja syvä kiitoskumarrus!MSAS-analysis really worked! I feel healthy now by avoidin only wheat, lactose and soy. Really happy now!_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Mrs Sinn also in InstagramFacebookPinterestTwitter and YouTube!

9 kommenttia:

 1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 2. Juuri oli juttu Hesarissa viljaongelmista: http://www.hs.fi/m/ruoka/a1470364969519?jako=7ce5cdf06b13cd5de503d52dfe5758c2

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostipa todella tutulle! Hienoa, että asialle alkaa olla jo tutkimuksellista näyttöä ja asiasta kirjoitellaan; en ole asian kanssa yksin! Ja kiitos Mari kommentistasi :)

   Poista
 3. Hienoa, että ruokavaliosi vähän laajenee, on varmasti helpompaa! Juttujasi on aina mukva lukea, on ne sit mistä vain 😊. Olen vaan jotenkin kesän aikana käynyt ylipäänsä harvemmin lukemassa ja kommentoimassa vielä laiskemmin, täytyy vähän ryhdistäytyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anu :) ja ymmärrän täysin kommentoinnin vähyyden; itsekin laiskistunut siinä! On se vain kesällä kiva olla ulkona ja ruutua ehtii sitten talvella tuijotella ;)

   Poista

 4. http://koti.ts.fi/puutarha/nain-torjut-kasvien-tuholaiset-luomusti/

  https://www.yhteishyva.fi/arjen-apu/luonnonmukainen-torjunta-puutarhassa/0582061

  Ehkä näistä on apua marjapensaiden kanssa. Ota selvää ensin mikä otus siellä lehtiä syö. L

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Taisi olla karviaispistiäinen! Tämän kesän osalta sato on onneksi nyt kerätty, mutta ensi kesää ajatellen olisi hyvä hyvissä ajoin ehkäistä/torjua näin suuri joukkotuleminen meidän marja-apajille ;)

   Poista
 5. Mielenkiintoista luettavaa. Asenteet ja ymmärrys muuttuvat varmasti tässä asiassa. Esim. Muistan kuinka viitisen vuotta sitten luin muutamasta blogista gluteenittomasta ruokavaliosta ja raakaruosta. Kyseessä oli ns. Hippien marginaaliset blogit. Tämän jälkeen gluteeniton ruokavalio ja raakaruoka ovat tulleet trensikkääksi: kirjoja ilmestyy ja naistenlehdet kirjoittavat asiasta. Suuri massa tulee hiljalleen perässä 😀 Oon muuten kirjoitustesi myötä itsekin ryhdistäytynyt. Suolisto on toiset aivot!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä: minä silloin ihmettelin sinun raakakakkujasi - mutta täältä tosiaan tullaan perässä suurena massana ;D Ja suolisto on todellakin toiset aivot - ja toinen hermosto!

   Poista

Olen iloinen, jos jätät ajatuksesi!