torstai 19. lokakuuta 2017

Torpan pohjapiirros ja keittiönurkkaus // The floor plan of our farm houseSisustussuunnitteluopinnot ovat edenneet, ja paljon olen oppinut. Ollaan päästy tekemään pohjapiirroksia, perspektiivikuvaa ja tämä hätähousu jo opetellut "salaa" suunnitteluohjelmankin käyttöä. On käyty läpi vaikka mitä kivaa, ja parhainta oli viime viikon anti, kun saatiin kuulla eri aikakausien sisustustyyleistä. Olisin voinut kuunnella aina vain enemmän. Voi siis sanoa, että vapaa-aika ja arki ovat saaneet uuden piristysruiskeen, jota ilmeisesti olinkin jo kaivannut - ja olen ylpeä itsestäni, että uskalsin lähteä mukaan, vaikka tunnit ovatkin kortilla ja arki hektistä tässä elämäntilanteessa.

Saatiin tehtäväksi piirtää jonkun kodin tilan pohjapiirros. Otin tietenkin tehtäväkseni piirtää torpan tuvan - ja niin innostuin, että piirsin lopulta koko torpan alakerran! Suunnittelematon homman laajeneminen näkyy tässä harjoitustyössä, sillä mittajanat menevät nyt vähän hassusti kylmän eteisen päällä, minkä takia kylmää eteistä ei ole piirretty täysin ohjeiden mukaisesti. Halusin lopulta kuitenkin tehdä piirroksen koko torpan pohjasta, sillä tämä avarsi ihan isänpäparin silmiäkin; tupa osoittautui nimittäin kapeammaksi kuin luulimme mielikuvissamme - verrattua makuukammareihin, jotka olivat ns. pitkulanomaisempia kuin mielikuvissamme.

Pohjapiirroksessa on jo tilan sisustusta hahmoteltu tuvan osalta, mutta muut huoneet ovat vielä tyhjiä. Lisäksi saimme tehtäväksi piirtää projektiokuvan jostain pohjapiirroksessa esiintyvästä osasta. Tähänkin minulla oli heti tilaus mielessä; olemme hahmotelleet tuvan keittiönurkkausta mielessämme jo pitkään - eli miten kaapisto, hyllyt ja kaatoallas yhdessä sopivat yhteen - ja mitä hyllyjä seinälle olisi hyvä rakentaa ja miten sijoittaa. Kaapistohan meillä oli jo tuolloin korjattuna ja paikallaankin, mistä en tosin kuvaa ole näyttänyt, sillä vetimet puuttuvat. Mutta hyllyt puuttuvat kokonaan, ja niitä pitää joko rakentaa tai tehdä jostain hyviä löytöjä.

Piirsin siis projektiokuvan; ensimmäinen sellainen elämässäni, ja vähän jännitti. Ihan mukiinmenevähän siitä lopulta tuli, ja mikä tärkeintä - tässä pystyin suunnittelemaan samalla nuo hyllyjen paikat - ja mitat: mitä mihinkin ja mille korkeudelle tulisi. Ja näki, että kokonaisuus on selkeä ja silti sellainen sopivan söpö torpan tunnelmaan.

Tähän harjoitustyöhönhän ei kuulunut vielä pintojen ym. suunnittelut, joten nyt katsojan tulee vain kuvitella tuohon kuvaan maalatut panelit ja panelien yläpuolelle tapetit ym.

Instagrammissa sainkin heti kyselyjä keittiönurkkauksesta, ja kertailen niitä ajatuksia vielä tähän. Saamme kaapin ikkunan eteen, sillä ikkunat ovat vanhan mallisia; sisäikkunat nostetaan pois ja ulkoikkunat avautuvat ulospäin. Patteria meillä ei ole kyseisen ikkunan alla, ja patterit meillä kaikkinensa tulee olemaan irtopattereina. Tiskit me tiskataan vadeissa kaapin päällä (korkeus on juuri sopiva siihen), ja tiskivedet kaadetaan kaatoaltaan kautta ulos. Juoksevaa vettähän meillä ei torpalle tule. Likaisille tiskeille on oma vatinsa kaapin sisällä; näin tiskit eivät pääse valloittamaan tilaa liiaksi, eikä sekasotku vaivaa. Keittiökaapisto on maalattu pellavaöljymaalilla, joka kestää hyvin ajoittaisen kastumisen - ainakin on kestänyt tähän asti. Kuivaa sitten lopuksi vain pöydän kunnolla. Ja lattialla on aina räsymatto, joka imee myös osaltaan pöydältä roiskuvaa vettä. Ei ihan modernein ratkaisu siis - mutta pienessä tilassa meille juuri sopiva. Näin saimme pitkän laskutilan keittiöön, jossa on hyvä tehdä myös ruokaa ja leipoa - eikä tila ole koko ajan "varattuna" tiskeille. Nämä siis niitä "tilaajan toiveita" työlle, heh!

Mutta summa summarum: on ihanaa taas pitkästä aikaa miettiä sisustusjuttuja.

P.S. Sen verran lyijykynää, pyyhekumia ja korjauskynää tuli käytettyä, että vedin nämä kuvat suodattimen läpi ennen kuin tänne kehtasin tiputtaa - mutta pienellä kikalla sain niistä vieläkin mukiinmenevämmät, ja sain tämänkin harjoitustyön dokumentoitua sähköisesti tänne. Varmasti kiva - joskin ehkä myös noloa - katsella näitä jälkikäteen. Mutta harjoitus tekee mestarin - eli yhtään en osoita häpeää vaan sitäkin enemmän innostuneisuutta ja iloa tätä kaikkea uutta oppimaani kohtaan. Ja vinkkinä: pohjapiirroksen piirtäminen mittakaavaan voi todella avara silmiä tilaan, josta sellaista ei ennen ole ollut, joten kannattaa kokeilla - vai oletko jo kokeillut?
I have started interior design studies, and here are my very first assigments! 
I drawed the floor plan of our farm house and projetion of the new kitchen corner. 
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _


Mrs Sinn also in InstagramFacebookPinterestTwitter and YouTube!


6 kommenttia:

 1. Wow! Mun silmään näyttää tosi hienoilta. Varmasti opettajakin on tyytyväinen noihin tehtäviin :)

  VastaaPoista
 2. Mahtavaa, hienoa, että opinnot lähtevät noin perusteellisista asioista ja sinulla kun on omakohtainen intressi, paneudut heti superperusteellisesti! Upeat piirrokset! Olen rakennusinsinöörin tyttärenä pienen ikäni leikkinyt arkkitehtia piirtelemällä millimetripaperille erilaisia pohjapiirroksia isän oppien mukaan ja myös tehnyt nyttemmin meidän päätalon pohjakaavan, joka puuttui. Hauskaa, että niistä leikeistä on jäänyt monta oppia jopa aikuisiälle mukaan, vaikkakin taitoni tänä päivänä ovat ihan vaan lapsen taitoja :). Mutta nuo sinun piirrokset ovat ihan oikeasti oikeaoppisesti tehtyjä, ihailen. Olisi itsellenikin hyödyllistä käydä piiruntarkasti nuo merkinnät läpi - uskon, että voisin saada omaa taitoani kohotettua tarvittavan verran, vaikken ammattilaistasolle yltäisikään. Pohjien piirtämisessä on oma viehätyksensä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin piirtelin lapsena millimetripaperille talojen pohjapiirroksia; minusta piti tulla arkkitehti :) Hauska, kuinka samanlaisia juttuja meillä on taustalla! Yleensä on itsekin lähtenyt pohjaa piirtelemällä liikkeelle, mutta nyt ei muka ole "ehtinyt" paikalla ollessaan mitata paikkoja; mittaus ja piirtely kuitenkin avasi kummasti silmiä - ja näistä on varmasti myöhemminkin apua, kun ovat nyt ylhäälle rustattuna!

   Poista
 3. Hei tulin vierailulle sinulla on mielenkiintoinen blogi selailin sitä vähän laajemmin ja viihdyin. Käy kurkkaamassa minunkin blogiani jos vaikka kiinnostaisi jatkossakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, käyn mielelläni kurkkaamassa blogiasi. Kiva, kun viihdyit :)

   Poista

Olen iloinen, jos jätät ajatuksesi!