tiistai 14. huhtikuuta 2015

Looking for Old House, part VII

Mitä jos talosta löytyykin hometta?Kirjoitettu 13.3.2015

Tänään menemme katsomaan taloa uudestaan. Mukana on naapurimme, joka auttaa aukkojen poraamisessa sokkeliin. Aukkojen kautta meillä on tavoite kurkistaa alapohjaan, mitä sieltä löydämme. Aluksi pelkäsin, että siellä on lattiasientä. Nyt kuitenkin enemmän opiskeltuani ymmärrän, että jos lattiasieni on kyseessä, olisi lattia todennäköisesti jo hyvin laho. Sen sijaan olosuhteet ovat erittäin otolliset homeelle. Homehan ei riko rakenteita, mutta on suurempina pitoisuuksina haitallinen ihmisen terveydelle.

Netti on toisaalta pelastus; sieltä löytää hyvin paljon tietoa. Mutta toisaalta ahdistus; tieto lisää tuskaa. Sisäilmayhdistyksen nettisivuilta löytyi hyvä tarkistuslista, mitä tulee huomioida alapohjan tutkimisessa (klik). Metsäkylän navetan sivuilta löytyi myös hyvä tarkistuslista alapohjan tutkimiseen (klik). Oulun yliopiston sivuilta löysin puolestaan hyvää faktaa kissanluukkujen mitoituksesta (klik); teemme aukot näiden mittojen mukaan, jolloin aukot toimivat myöhemmin kissanluukkuina.

Vaikka olemme kuitenkin kuinka ihastuneita torppaan, ei tällaisissa asioissa vain voi jättää asioita selvittämättä. Etsin juuri keinoja, miten päästä homeesta eroon - jos sellaista siellä todetaan. Pahimmassa tapauksessa koko talo puretaan. Parhaimmassa tapauksessa vain osa rakenteista puretaan. Jossain kohtaa mainostetaan homeen pesua pois rakenteista; osassa ollaan vakaasti sitä mieltä, että homeiset rakenteet on vain poistettava. Monipuolisimmin tietoa homeesta löytyi Hometieto-sivustolta (klik).

Itselläni on ollut lapsena todennäköisesti astma juuri homeisen asuntomme vuoksi. Astma nimittäin hävisi samantien, kun olimme muuttaneet kyseisestä asunnosta vanhempieni itse rakentamaan omakotitaloon. Kaikki ihmiset eivät reagoi homeeseen, mutta tästä kokemuksesta tiedän, että itse todennäköisesti reagoisin.

Eli: jos hometta löytyy, mitä ihmettä teemme? Järkevintä olisi perua kaupat, mutta kyllä harmittaisi. Toisaalta, terveys on varmasti tärkeämpää kuin mikä tahansa kesänviettopaikka.

Kaikki kesäkodin etsintään liittyvät jutut löydät tunnisteella looking for the old house (klik).

We are going to check the ground floor today. I have studied in the internet facts about mildew and the thing you should check when buying old house. The links above are finnish sites, which tell more about these issues._ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Mrs Sinn also in InstagramFacebook and Pinterest!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olen iloinen, jos jätät ajatuksesi!