sunnuntai 1. tammikuuta 2017

Pellitetyn leivinuunin maalaus // Painting the Old Baking Oven



Maalasimme vanhan pellitetyn leivinuunin ja puuhellan. Kun kerroin suunnitelmistani täällä blogissa kuukausi takaperin, kehotti yksi ystävällinen lukijani miettimään vielä kerran, maalatako uuni vai jättää sellaiseksi. Olen todella kiitollinen kaikista vinkeistä sekä haasteista, ja viikon verran mietinkin, että pelti voisi itse asiassa ollakin ihan nätti muuten vähän vaaleammassa ympäristössä (kun panelit saavat vaalean värin jne.) - ja säästäisin sekä aikaa, rahaa että luontoa, jos jättäisin uunin maalaamatta.

Mutta todellisuus palautui mieleeni seuraavana viikonloppuna, kun näin jälleen tuon pellitetyn vekotuksen tuvassamme. Minä yritin. Minä yritin kaksi viikonloppua pestä uunin pintaa. Mutta pelti oli jotenkin hapettunut sellaiseksi, että pinta oli epätasainen - ja keräsi lian itseensä niin, että pois sitä ei saanut. Ei vahvimmallakaan maalinpesuaineella. Lisäksi pinnassa oli paikoin ruostetta, joihin pesuaineet eivät auta.

Annoimme lopulta periksi. Maalattu pintahan pitäisi tietenkin saada puhtaaksi. Mutta jos lika ei lähde matonleikkuuveitsellä jynssäämälläkään pois, oli pakko jo todeta, että näillä mennään. Ei mitään menetettävää, kun lähtötilanteen kaunistus oli tässä (kuvat otettu puhdistuksen jälkeen...):




Löysin hyviä ohjeita pönttöuunin maalaamisesta Antiikkiverstaan sivuilta, joita voi soveltaa vanhan peltisen leivinuunin maalaamiseen:

Aloita työ puhdistamalla pinnat. Rasvat lähtevät hyvin pellavaöljysaippualla.

... jota meiltä löytyi jo ennestään siivouskaapista; käytetään sitä ihan perinteisessä siivoamisessa silloin tällöin. Lisäksi pellavaöljysaippuaa voi käyttää maalisiveltimien liottamiseen - ja pesemiseen. Oli pakko kehaista, sillä tykkään erityisesti tällaisista aineista, joita voi hyödyntää moneen eri tarkoitukseen! Tosin, näihin rasvoihin tuo aine ei auttanut. Käytin myös pata-pataa, maalauksen pohjatöihin tarkoitettua pesuainetta, pesusieniä, juuriharjaa sekä puukkoa.

Ruosteisten osien kohdalla hio ruoste pois ja käsittele ruostuneet pinnat ruosteenestoaineella.

... jota sitäkin onneksi löytyi jo kaapista, mutta jota unohdettiin lopulta käyttää! Myös luukuista kehotettiin samalla poistamaan ruoste ja rasvat. Lisätehoa luukkujen puhdistukseen saisi tarvittaessa konservaattorin spriillä. Päätimme kokeilla ihan tavallista spriitä eli etanolia, jota löytyi jo kaapista, mutta jätimme tämän asian maalauksen jälkeiseen vaiheeseen, ja homma on edelleen jäissä. Pellin pesu vei voimat ja halut pestä enää yhtään mitään vähään aikaan.

Uuninluukkujen ympärille maalaa pellavaöljymaalikerrosten alle tulimaalikerros noin 20 senttimetrin etäisyydelle luukuista. 

Tulimaalia ei selitetty sen enempää Antiikkiverstaan sivuilla, ja rautakaupoissa saimme sen verran vaihtelevaa ohjeistusta, että päätimme yrittää ilman mitään tulimaalia.

Muuten leivinuunin voi maalata hyvin pellavaöljymaalilla. 

Meillä pellavaöljymaalia löytyi jo ostettuna kaapista, Ottosonin titaani-sinkkivalkoista pellavaöljymaalia. Maali oli tosin tarkoitettu kaupunkikodin pönttöuunin maalaamiseen, mutta koska tämä suunnitelma ei ollut toteutunut, päätimme käyttää maalin nyt toisessa osoitteessa. Jos uuni olisi ollut jo kertaalleen maalattu, Antiikkiverstas suositteli käyttämään tavallisen pellavaöljymaalin sijasta Matta Pellavaöljymaalia.



Maalaus oli suorastaan ihanaa monen monta tuntia kestäneiden pohjavalmisteluiden jälkeen. Oli mahtava huomata muutos - ja valo! Tuntui, että tupa sai uuden ikkunan; niin paljon valoa valkoinen leivinuuni toi vanhaan likaiseen harmaaseen verrattuna. Maalasimme uunin kahteen kertaan käyttäen serotiinia, mikä nopeuttaa kuivumisaikaa. Pinta olisi kaivannut vielä kolmannen kerroksen, mutta päätimme siirtää sen kesään, jolloin uunia ei tarvittaisi lämmitykseen. Joululomalla uunille oli tarvetta paitsi lämmönlähteenä, myös ruuantekopaikkana.



Koska tavoitteenamme on palauttaa niin paljon vanhaa takaisin tupaan kuin vain suinkin mahdollista, oli uunin maalauspäätös jossain määrin kinkkinen. Päätelmiemme mukaan tämä pellitetty uuni ei ole kuitenkaan alkuperäinen, mikä helpotti hieman päätöksenteossa. Tosin viime aikoina olemme alkaneet miettiä, onko talo sittenkin pykätty kokonaan uusiksi 1940-luvulla, sillä löysimme puuttuvan ikkunan tupaan 1940-luvulla rakennetusta ja purettavasta talosta - tismalleen samanlaisen, kuin minkälaiset meidänkin torpassa on. Torpan historia on siis edelleen arvoituksia täynnä!



Uunin luukut kehotettiin viimeistelemään liesimustalla, jota sitäkin löytyi kaapista. En kuitenkaan ole vielä tähän päivään mennessä ehtinyt käyttää liesimustaa muuhun kuin levylle, joten viimeiset silaukset ovat vielä tekemättä. Täytyy kuitenkin vielä kehua liesimustaa; kuinka kaunis pinta sen kanssa tuleekaan! En voinut kuin ihailla hellan pintaa levityksen jälkeen - ja sen ihailun lomassa unohdin toki kuvata sen kauneuden. Mutta kenties siitä liesimustasta ja viimeistelystä sitten vielä myöhemmin lisää.



Vietimme viikon torpalla joulun lomassa lämmittäen uunia joka päivä. Maali alkoi selvästi kellastua uunin luukkujen läheisyydestä, eli paikoista, joissa on kuuminta. Oletuksemme on, että maali kellastuu kaikkialta ajan myötä - pellavaöljymaalin ominaisuus - joten kellastuminen ei sinänsä välttämättä myöhemmin pistä niin silmään kuten tällä hetkellä. Pellavaöljymaali ei ehtinyt kuivua ilmeisesti tarpeeksi kauaa, ennen kuin lähdimme lämmittämään sitä; tämän seurauksena maalipinta oli vielä heikko ja leivinuuni sai muutaman kolhauksen seurauksena selvät nirhaumat maalipintaansa. Nämäkin ovat toki korjattavissa levittämällä vain uutta maalipintaa päälle, joten ehkä ihan hyvä, että jätimme viimeisen maalikerroksen levittämiseen kesään; voidaan sitten korjata nämä vääryydet samalla.

Mitä tykkäätte muutoksesta? Me tykätään kyllä - aivan valtavasti! Niin, ja oikein aurinkoista ensimmäistä vuoden 2017 päivää teille mahtaville lukijoilleni




We painted the old tinned Baking oven before Christmas. We like so much the new view! Like we had now new window; so much light! 




_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Mrs Sinn also in InstagramFacebookPinterestTwitter and YouTube!




25 kommenttia:

  1. Oikean ratkaisun teitte, näyttää satakertaa paremmalta nyt! Onnea tulevalle vuodelle ja torpan laitolle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, ja kaikkea hyvää myös sinun uuteen vuoteesi!

      Poista
  2. Tosi hyvä muutos! Olisin maalannut itsekin. :)

    VastaaPoista
  3. Kyllä on mielenkiintoista! Meillä - jälleen kerran - on aivan sama edessä. En ole tosin yrittänyt pestä vielä meidän pellitettyä uunia, mutta olen arvellut, ettei se tulisi hyväksi pesemälläkään. Siksi olen miettinyt muita ratkaisuja ja osuipa siis erityisesti nyt silmään tämä juttusi. Aivan mahtavaa, kun teillä on ihan samat vaiheet siellä edellä, joten kiitos ja onnittelut upeasta lopputuloksesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ja ole hyvä :) On ilo jakaa näitä kokemuksia, sillä tietoa ei aina löydy ihan helposti - tai kaipaa vähän rohkaisuja ratkaisuilleen. Ja me ollaan niin jo näihin asioihin vihkiytyneitä, että on kiva saada täältä vähän vertaistukea, sillä lähipiiri välillä jo puistelee päätään meidän haihatuksille ;) Täällä meitä ymmärretään ;D

      Poista
  4. Tuli kerrassaan upea! Hyvä päätös. :)

    VastaaPoista
  5. Kyllähän tuo sopii tilaan, kuin nenä päähän! Eikä missään nimessä pilaa torpan vanhaa tunnelmaa. Leivinuunin luukun päällinen on meillä ainakin ihan musta, että ei se joka paikasta valkosena pysy. Pitäähän käytön näkyä.;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samaa itsekin mietin, että elämisen jäljet kuuluvat asiaan. Ja musta melkein tuntuu, että uuni tuo tupaan valkoisena jopa enemmän vanhan tuntua kuin se peltinen versio tätä ennen :)

      Poista
  6. Upea muutos! Ehdottomasti kannatti. Ja tosi ihana tuo rintapaneeli ❤ Niinkuin se olisi ollut aina noin! Muuten, esitin pari kysymystä lattiapostaukseesi pari postausta taaempana. Kun ehdit, olisi mukava kuulla vastaus niihin 😊 Ihanaa alkanutta uutta vuotta teille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vastailin kysymykseesi vähän pidemmän kaavan kautta; toivottavasti siitä on apua :) Kiitos kannustuksesta, ja kaikkea hyvää myös teidän uudelle vuodelle!

      Poista
  7. Iiik, miten ihana muutos - kannatti maalata<3
    Minulla on se kylläkin (ehkä virheellinen) käsitys, että ennen on tapana ollut maalata peltiuunit. Ehkä käsitykseni juontaa siitä, että meillä tässä vanhassa talossamme kaikki neljä peltiuunia oli maalattu - kolme valkoiseksi ja yksi sinapinruskealla. Olen siis ajatellut, että tuo pellin jättäminen paljaaksi on enemmän uudempi tapa ja siksi suorastaan potenut vähän huonoa omaatuntoa, koska vielä vanhemmalla mökillämme on peltinen liesikupu jätetty maalaamatta.
    Anyway - niin kivan näköinen lopputulos♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuota olen itsekin miettinyt, että missä vaiheessa tuo maalaamattomuus on alkanut? Kenties juuri siinä 1940-luvulla, jolloin tuokin uuni on todennäköisesti tuohon pykätty? Tässä juuri tullaankin sitten siihen, että mitä aikakautta me halutaan vaalia torpassa, ja mille antaa rukkaset ;) En kuitenkaan voi sille mitään, että tykkään enemmän 1900-luvun alun tyylistä, kuin 1940- ja 1950-lukujen tyylistä, joten tässä kohtaa annoimme rukkaset myöhemmille aikakausille - ja toimme tupaan enemmän 1900-luvun alun henkeä <3

      Kiva, kun tykkäsit - ja kiitos kannustuksesta! Kaikkien kommenttien ja omienkin mieliriemujen perusteella voitaneen todeta, että oli lopulta hyvä päätös maalata pinta. On muuten ihanan helppo pyyhkiä puhtaaksikin verrattuna aiempaan :)

      Poista
  8. heip! Olisi edessä sama projekti... Teillä jo hetken maalit ollu, onko hyvin pysynyt?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suhteellisen hyvin; muutama törmäys tapahtunut, kun maali oli vielä pehmeää (lapsiperheenä pienessä tilassa oli haasteellista pitää tila suojattuna tarvittavan ajan) ja niiltä osin pelti näkyy alta. Pellavaöljymaali on myös kellastunut paikoista, joissa se kuumenee merkittävästi - ja noista kohdin maali on osin vähän kupruillut - ja valkoinen toki noen kannalta haastava pitää puhtaana. Mutta tyytyväinen olen silti; maalia sitten jossain vaiheessa taas päälle, kun on aikaa ja alkavat haitata liikaa silmiä ;)

      Poista
  9. Hei! Miten maali on pysynyt pinnassa? Samanlaisia suunnitelmia itsellä myös :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anteeksi, kommentti jäänyt huomaamatta. Alla kirjottelinkin tämän hetken tilasta eli oikein hyvin on toiminut 😊

      Poista
  10. Nyt on kulunut jo 2-vuotta teidän uunimaalaus projektista, mikä oli mielestäni hyvinkin onnistunut. Mutta itselläni on saman tyylinen maalaus edessä. Nyt kysyisin, että onko pellavaöljymaali kellastunut ja kestänyt? Ymmärtääkseni ette laittaneet pohjamaalia vaan suoraan pellavaöljymaalia? Kenen valmistamaa maalia se on ja mistä sitä saa? Meidän k-raudasta ei sitä saa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Kati, maali on kestänyt hyvin, eikä ole mielestäni kellastunut, korkeintaan hieman luukkujen kohdalta, muttei silmää häiritsevästi. Kohdassa, jossa puuhellan luukun voi aukaista ns. ylhäältä päin, maali on hieman halkeillut, mikä on ymmärrettävää, sillä kuumuus tuossa kohdassa on todella kova. Pellavaöljymaaleja myyvät perinnerakentamisen liikkeet. Tässä käyttämämme Ottosson Färgmakerin maali on ostettu Domus Classicasta (verkkokauppa myös). Pohjanmaalia ei käytetty; pestiin vain kunnolla ja hittiin ruoste pois. Ja maalattiin vain yksi kerros maalia. Voin suositella siis! Ja pellavaöljyjä muutoinkin, joten kokeilemaan vain! Verrattuna ”tavallisiin” maaleihin pallavaöljymaalia kuluu vähemmän, joten pieneen uuniin riittää litran purkki oikein hyvin; meillä litra riitti hyvin siis leivinuuni-puuhella-yhdistelmään ja ylikin jäi! Toivottavasti vinkeistä oli hyötyä? Ja mukavia maalaushetkiä 😊

      Poista
    2. Ja maalattiin siis kahteen kertaan (yllä kirjoitin väärin) ja yli jäi - mutta yksi vajaan litran purkki riitti tähän hyvin. ja tuo keltainen kohta itseasiassa näkyy tuolla yhdessä kuvassa - eli kohta, jossa luukun saa ylhäältä auki ja kuumuus kova, on maali hieman kellastunut. 😊

      Poista
  11. Kiitos vastauksestasi. Oikein hyvää Joulua ja parempaa tulevaa vuotta teille.

    VastaaPoista
  12. Kohtalaisen upea muutos! Kiitos kuvista ja vinkeistä leivinuunin maalaukseen liittyen :)

    VastaaPoista

Olen iloinen, jos jätät ajatuksesi!