maanantai 11. syyskuuta 2017

Huussin remonttikertomus jatkuu // The Toilet Renovation, Part IIJo kaksi vuotta sitten kerroin torppamme ulkohyyskästä. Oli aika toivoton tapaus niin käyttää kuin pitää puhtaanakaan. Eikä se kovin visuaalista silmäänikään hivellyt. Tästä pääset katsomaan alkutilanteen.

Ensimmäisenä kesänä huussi koki jo paljon muutoksia; mies rakensi huussin takaosan käytännössä uusiksi, nikkaroi paremmat istuinosat (mm. vanhaa huussista joskus purettua istuinosaa hyödyntäen) ja porrastasanne saatiin muokattua niin, että vaikeasti siirrettävistä ja turhan korkeista portaista päästiin eroon. Listoitusta jatkettiin samalla vanhalla tyylillä kuin huussissa aiemmin oli käytetty; paksua lautatavaraa, jota vähän hiottiin kulmista.

Lopuksi äitini pesi huussin kauttaaltaan, ja uskotteko; vessa oli yksinkertaisesti niin likainen, että lattian väri muuttui kertalaakista! Samoin hirsiseinät tulivat nätimmin esille ja seinän roiskeistakin päästiin pääosin eroon muutamia mustia maalitahroja (?) lukuun ottamatta. Että kiitos äiti kuurausavusta; se muistetaan vieläkin!

Viime kesänä vakaana tavoitteenani oli maalata huussin katto, seinät (hirsiseinää lukuun ottamatta) sekä istuinosat, mutta niin taisi käydä, että aika loppui. Ehdin maalata katon kerran, ja siihen homma jäi. Tänä kesänä vakaana tavoitteenani oli jatkaa maalaamista, mutta kuinka kävikään? Taas aika loppui, enkä todennäköisesti ehdi maalauspuuhiin tänäkään vuonna ennen pakkasten tuloa.

Kaksi vuotta odotin, että näytän teille sitten sen hienon lopputuloksen. Mutta nyt viikonloppuna näpsäsin muutaman kuvan, ja päätin jatkaa kertomusta näillä sanoin: asia on edennyt, mutta ei ole vielä valmis. Asiat etenevät torpalla välillä niin maan hitaasti ajatellen tällaisia blogipostauksia. Siitä olen kuitenkin tyytyväinen, etten enää ahdistu näistä hitaista edistymisaskeleista ns. normielämässä niinkään paljon kuin ennen. Huussi on nyt toimiva, sen voi helposti pestä ja pitää puhtaana; ja tämä on todella tärkeintä. Visuaalisiin seikkoihin päästään käsiksi ehkä ensi vuonna - ja silloin näkymä on todennäköisesti vieläkin raikkaampi ja nätimpi. Vaikka tykkään myös tästä vaiheesta; tässä on sellaista ehtaa mökkimeininkiä.

Itseni tuntien tiedän kuitenkin, että mökkimeininki ei kelpaa minulle loputtomiin, ja joku kaunis päivä tätäkin huonetta piristää maali ja kenties muutama taulu seinällä. Lisäksi tietenkin kupu lampuun ja käsienpesun järjestäminen mahdollisesti jopa huussin sisälle. Huussissa otetaan jo nyt kengät pois jalasta, myös talvella. Nyt vieraita kehoitetaan ottamaan kengät pois jalasta vessaan tullessa, mutta tulevaisuudessa haluaisin, että itse vessan sisustuskin viestii siitä, että nyt ollaan selkeästi sisätiloissa, ja kengät otetaan tuolloin pois jalasta. Eikä sukilla hipsiminen huussissa haittaa talvellakaan; komposti nimittäin lämmittää kummasti myös pikkupakkasilla - ja talvellahan joka tapauksessa on villasukat jalassa, vanhassa talossa kun elellään.Loppuun ilmainen mainospuhe. Meillä on tosiaan edellisten omistajien hankkima Biolanin kompostikäymälä. Voin kertoa: ei todellakaan toiminut aluksi niin kuin pitäisi. Haisi ja kosteutta oli enemmän kuin tarpeeksi. Syynä ei kuitenkaan ollut käymälä, vaan sen asennus. Käymälän ilmastointiputki kehotetaan asentamaan pystysuoraan, ja jos putkeen tulee mutka, lisäämään tuuletusta edistävä poistoilmapuhallin putken päähän. Mutka oli, muttei puhallinta. Aluksi ihmettelimme asiaa puolitoista vuotta, sitten kävimme Biolanilla muissa asioissa ja kävelimme liikkeestä ulos puhaltimen kanssa. Sitten asensimme sen, eikä se toiminut. Hajut tulivat sisälle vielä hurjempina ja asensimme toisin päin ja sanoi poks. Ei auttanut ja aikaa taas meni. Mies ajeli yksi päivä Biolanin putiikin ohi, ja kävi laitteen kanssa kyselemässä, mikä meni vikaan. Vika laitteessa, ja mies sai uuden samantien mukaan.

Ja nyt toimii! Hajut ovat poissa. Kosteus on poissa. Ja tavara palaa kompostissa kuten kuuluukin. Hitaasti tässäkin kohtaa hyvä tuli, mutta jos joku toinen kärsii samanmoisista kosteus- ja hajuongelmista biohuussissaan, kehotan kokeilemaan tätä laitetta. Ei tarvitse kärvistellä asian kanssa niin kauaa kuin meikäläiset.

Nyt huussissa ei haise. Pikemminkin tuoksuu, jos kannan sinne kukkasia! Kuvassa kuitenkin kuivatettuja heiniä; on ollut toimiva ja kaunis ratkaisu jo sen kaksi vuotta. Joskus sisustusta ei vain ehdi muuttaa, ja hyvä ratkaisu on pitkäaikainen ratkaisu.

Tämä tästä kertomuksesta; ehkä ensi kesänä saamme siis jatkoa tälle. Saas nähdä, miten käy!

The outdoor toilet renovation has progressed. You can see the initial situation here. The toilet was hard to clean and the earlier builded things did not work well. 

Maybe next summer I start finally painting! 


_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _


Mrs Sinn also in InstagramFacebookPinterestTwitter and YouTube!

10 kommenttia:

 1. Toimiva huussi on tärkeä juttu. Kaunis ja toimivan oloinen tuo on jo nyt.

  VastaaPoista
 2. Tosi kaunis ja viihtyisä huussi! <3

  Tuo kuulostaa niin tutulta, että välillä hommat etenevät vähän hitaanlaisesti. Meillä suurin osa rakennus- ja myös maalaushommista on miehen kontolla, oikeastaan lähes kaikki, ja minä hoidan vain sisustuksen ja valokuvaamisen sekä postausten teon. :D Tässäpä sitä saakin välillä odotella vuoden jos toisenkin, ennen kuin pääsee kuvaamaan valmiita huoneita tai niiden osia blogiin. Kyllä meinaa kärsivällisyys usein loppua. Mutta juuri tällä viikolla päätin, että taidan esitellä meidän skafferin piakkoin blogin puolella, vaikkei se vielä sisältä valmis olekaan. Se kun on jo ihan toimiva, eikä siten ole enää tehtävälistan kärkipäässä vaan ihan siellä loppupuolella, joten kauan saisi odottaa täysin valmiita kuvia. :) Sellaista se on, kun rakennetaan itse ja hitaasti, mutta onpa sitäkin palkitsevampaa sitten saada valmista aikaan, kun on kauan ja hartaasti odotettu. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on hassu juttu, kun sitä jotenkin mielellään näyttää kauniita juttuja, mutta kun ne välivaiheetkin voivat toisaalta kiinnostaa joitain lukijoita. Ainakin minua kiinnostaisi teidän skafferin rakentamisen vaiheet oikein paljon, nimimerkillä meidänkin skafferi käytössä, mutta edelleen kesken ;D

   Hitaasti on tullut oikeasti ainakin meillä parempaa kuin nopeasti. Ehditty pohtia asioita kunnolla, jolloin lopputulemakin on ollut pitkäaikaisempi ja toimivampi. Pitää vain oppia kestämään keskeneräisyys, ja siihen oppiminen ei ole ehkä ollut kaikkein helpointa ;)

   Poista
 3. Kivaltahan (ja viihtyisältä ;) tuo teidän huussi näyttää minun silmin :) Meidän piharakennuksessa on vanha huussi jonka pohja on myöhemmin laudoitettu umpeen ja käytetty varastona. Tarkoitus olisi jonakin vuonna korjata huussi takaisin käyttöön, ihan vain pienempää hätää varten ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, olen jo ihan hämilläni, että tämäkö olikin sitten jo kaunis. No aina voi olla kauniimpi ;D Kyllä tämä minunkin silmiäni niin hyvin palvelee, ettei ole ihan kärkisijoilla maalaushommien suhteen. Ulkohuussit ovat käteviä etenkin ulkona puuhaillessa; ei tarvitse tosiaan juosta aina sisälle asti. Kivaa, kun teillä löytyy vanha huussi vielä; sitä on varmasti kiva saattaa kuntoon ja lopulta käyttöön :)

   Poista
 4. Näyttää oikein mukavalta käymälältä. Ja toimivuus on todella tärkeää. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinullekin; täytynee kertoa jo kiitosterveiset miehelle, sillä hän on pääasiallinen rakentaja ollut tähän asti - jollei nyt kertaalleen maalattua kattoa ja minun suunnittelupanostani lasketa mukaan ;) Miehellä on kyllä kehittynyt kädentaidot huimasti, ja huomioi hienosti vanhat rakenteet ja tyylit; pisteet siis hänelle!

   Poista

Olen iloinen, jos jätät ajatuksesi!