tiistai 12. toukokuuta 2015

Work Party

Synttärikahvit pihamaalla!
Viime viikonloppuna juhlittiin tuplasti synttäreitä ja siinä ohessa vähän talkoiltiin. Talkooväellä oli kuulemma tullut illalla hyvin uni; oli yksi nukahtanut koiran viereen lattiallekin. Sanoisinko: erittäin hyvää unilääkettä tämä työleireily!

Saimme mielestäni ihan hirmuisesti aikaan, mutta to do 2015 -listan osalta kaikkia ei voi vielä rastia tehdyiksi montaa kohtaa, sillä pieniä rippeitä jäi vielä tekemättä. Olen silti erittäin onnellinen ja kiitollinen; ilman reipasta talkooapua emme olisi lähellekään niin pitkällä! Kuvat ovatkin sitten niistä hetkistä, kun ei huhkittu; oli emännälläkin tuolloin aikaa tiirailla asioita kameran linssien läpi.

Mitä saimme aikaan?

Koko pihan haravointi ja uskokaa tai älkää: ajoimme myös nurmikon! Näytti niin hienolle, mutta enhän minä tietenkään kiireessä ehtinyt ottaa yhtäkään kuvaa tuloksesta. Otan seuraavalla kertaa.

Halkoliiteri saatiin siivotuksi jo aiemmin, ja nyt se onkin jo tupaten täynnä halkoja! Saunan vierustalla olevia puita sahattiin ja pilkottiin talkoissa neljän miehen voimin, ja saimme varmasti useammaksi vuodeksi polttopuuta. Samalla rakennuksen hirsiosa pääsi eroon seinän vierelle kannetusta puutavarasta, joista osa oli jo lahonnut, ja jossa osassa asusteli myös hevosmuurahaisia. Aiempana viikonloppuna olin repinyt villiintyneet vadelmat ja puiden taimet saunarakennnuksen nurkilta. Nyt saunarakennusta rajaa enää yksi sivu puiden täyttämää tavaraa, ja kyseinen sivu on onneksi lautarakenteinen.

Viinimarjapensaiden juuret siivottiin puiden taimista, heinästä ja roskasta. Villiintyneitä vadelmapuskia ja puita (osassa piti käyttää jo moottorisahaa) raivattiin. Samalla siivottiin yksi lohko pihasta; tarkoitan kaikkea roskaa, mitä sinne oli dumpattu. Oli sillipurkkeja, muovia, ja vaikka mitä.

Olemme näin ollen päässeet To Do 2015 -listallamme hyvään alkuun! Mieli on huomattavasti keventynyt jo tästä. Samalla kuitenkin olemme lisänneet listalle uusia asioita; osin siksi, että olemme kenties hivenen pöljiä - ja osin siksi, että olemme huomanneet, että nämä on vain tehtävä, jotta pääsemme toisissa asioissa eteenpäin.

Tarjolla broilerikeittoa ja ruisleipää. Kaikki meni! Emännälle opetuksena: ulkotalkoissa kaikilla on hirvittävän kova nälkä, eli yksi iso kattila ei riitä. Tee kaksi.


Näin ollen To Do 2015 -lista on päivittynyt seuraavasti. 

Nämä olemme päihittäneet:

Uutena: Lieden ilmanvaihtokanavan puhdistus. Tehty! Sieltä löytyi tavaraa jos jonkinlaista. Onneksi ei kuolleita eläimiä. Voisi siis arvioida, että ilma ei ole kulkenut kyseisen räppänän kautta varmasti ulos viime vuosina. Taas yksi uusi syy huonoon sisäilmaan - ja kanava oli muuten tukittukin jollain kankaalla. Katso alla oleva esimerkkikuva tavarasta, jota kanavasta löytyi...
Korvausilmaräppänät tupaan ja makuuhuoneisiin, yhteensä 5 kpl (korvausilmaa ei ole tullut käytännössä kuin lattian ja listojen raoista). Tehty ulkopuolelta!
Halkoliiterin siivous. Tehty!
Pihan haravointi. Tehty!
Puiden ja taimien repiminen kukkapenkeistä, marjapuskista, jne. Tehty!
Teippien repiminen ikkunoista. Tehty!
Muovimattojen repiminen lattioista (nähdään mahdolliset vauriot). Tehty!
Pinkopahvien repiminen seinistä (nähdään mahdolliset vauriot). Tehty!
Rännien puhdistus. Tehty!
Puskien repiminen (juurineen mielellään) talon nurkilta. Tehty!
Pihakaivon tyhjennys ja puhdistus. Tehty!
Biokäymälän tyhjennys ja puhdistuspaikan siivous vanhasta lannasta. Tehty!
Navetasta muutaman tilan siivous pihatyökalujen ja muiden tavaroiden säilytystä varten. Tehty!


Tällaista tavaraa oli ilmanvaihtokanava lieden kohdalta täynnä. Viisi tällaista satsia kannettiin ulos - ja siivottiin siis kyseinen kanava.

Seuraavat asiat on aloitettu ja ovat osin jo todella hyvällä mallilla:

Cyproc-seinien repiminen alas toisesta makkarista (nähdään mahdolliset vauriot). Aloitettu!
Levinneiden puskien ja puun taimien repiminen nurmelta. Aloitettu!
Saunan seinän vierustoille kasattujen puiden ja roskien siivous. Hyvistä puista halkoja, jotka siirretään siivottuun halkoliiteriin. Aloitettu ja hyvällä mallilla!
Päätalon kattotiilien putsaus sammaleesta. Aloitettu!
Talon toisen reunan maaperän muotoilu niin, että sadevedet valuvat rinnettä alas eivätkä jää talon nurkalle seisomaan. Aloitettu kokeellisilla kaivauksilla (niskaoja)!
Navetan ylärinteen reunalle ojan kaivuu / maaperän muotoilu niin, ettei sadevesi kostuta lisää seinän rakenteita. Aloitettu kokeellisilla kaivauksilla (niskaoja)!
Talvi-ikkunoiden irrottaminen päätalosta ja saunasta (maalattu umpeen) kesäksi ja kesäikkunoiden pesu. Pahimpien kohtien maalin rapsutus, puuosien korjaus ja maalaus. Aloitettu saunan ja kahden makuuhuoneen osalta!
Uutena asiana: Aitan sisällä olevien rakennelmien purku ja tyhjentäminen rojusta. Tarvitsemme tilaa aitasta hääjuhlissa, jos sade yllättää. Aloitettu!
Uutena asiana: Ulkohuussin remontointi nätimmäksi. Ihan vain siksi, että en pystynyt edes siivoamaan siellä. Aloitettu purku-, suunnittelu- ja materiaalien keruuhommilla!


Seuraavat tehtävät odottavat vielä tekijäänsä:
 • Uutena asiana: Kanalan tyhjentäminen hevosen lannasta (hyvää lannoitetta marjapuskille) sekä muusta roskasta. Kanalaan uusi halkoliiteri, sillä olemassa oleva liiteri on nyt täynnä puuta.
 • Uutena asiana: Navetan toisen puolen tyhjentäminen rojusta. Tarvitsemme tilaa hääjuhlissa, jos sade yllättää.
 • Saunan ja päätalon pesuvesien johtaminen järkevämmin kuin talon nurkalle taikka portaiden alle...
 • Pumpun asentaminen kaivoon.
 • Sammaleen kuormittaneen katonaluslaudan vaihtaminen + muiden mahdollisten vaurioiden korjaaminen. Katossa ei ole kuitenkaan havaittu vuotoja; tiilen alla oleva päre kuivaa.
 • Navetan ullakon ikkunan korjaus (sade tulee sisälle).
 • Mielenrauhan parantamiseksi: Autotallin tyhjentäminen romusta ja kotisalin rakennus tiloihin. Kesäaamun salihetki linnun lauluja kuunnellen; alkavat aamut paremmin!
 • Yhden (mahdollisesti kahden) makuuhuoneen laittaminen kuntoon: ikkunapuitteiden skrapaus ja maalaus, puulattioiden maalaus, rintapanelien asennus ja maalaus, yläseinien pinkopahvittaminen ja tapetointi, listoitus.
 • Pihapiirissä lahojen puiden kaataminen (vaaraksi rakennuksille myrskyn aikana).
 • Päätalon reunalla kasvavien kolmen kuusen kaataminen (roskaavat kattoa).
 • Risujen kasaaminen risuaidaksi tiluksen rajoille.
 • Aitan takaseinää vasten kasvavan kuusen kaataminen (tehdään talvella; joulukuuseksi?)
Porkkanatäytekakkua; ei niin kaunis versio, mutta sitäkin makeampi. Löysin reseptin täältä (klik) ja lisäsin väliin banaanisosetta. Myös ananassose olisi ollut hyvä lisä. Voin suositella; tätä santsattiin useaan otteeseen!


Ja nämä jätämme näillä näkymin oikein mielellään seuraaviksi vuosiksi...
 • Päätalossa tiskitason taakse kurkkaus; onko sinne päässyt pesimään kosteus. Kurkkaus johtaa todennäköisesti keittiön alaosan purkamiseen, seinän korjaukseen jne., joten ajan puutteen vuoksi tämä tehtävä oli vain siirrettävä tänne - vaikka sydän halajaisi tehdä tämänkin mahdollisimman pian.
 • Kanalan lattioiden siivoaminen hevosen lannasta (hyvää lannoitetta mahdollisille perennapenkeille).
 • Saunan nurkkalautojen uusiminen ja maalaus (hirret päät ovat osin sateen armoilla).
 • Päätalon oven maalin poisto ja uudelleen maalaus.
 • Navetan ja saunan ovien maalin poisto / uudelleen laudoitus (navetta) ja maalaus.
 • Navetan tyhjentäminen vanhasta romusta.
 • Navetan siivous.
 • Saunan pukuhuoneeseen ikkuna.


We celebrated birthdays last weekend - and at the same time did some work in our Summer Home. We did much billet - cleared the garden - for example. And had some cake too.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Mrs Sinn also in InstagramFacebook and Pinterest!

6 kommenttia:

 1. Voi kuinka olette ahkeroineet ❤️ Ihanaa päivää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvän eteen jaksaa ahkeroida <3 Kiitos ja samoin sinulle :)

   Poista
 2. Miten ihania kuvia!
  Valoisaa viikkoa sulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Micu, ja samoin sinulle! Loppuviikosta toivon mukaan paistaa taas aurinkokin :)

   Poista
  2. Joo, pakko luottaa siihen. Me aloitetaan huomenna terassiprojekti :D hah!

   Poista
  3. Kuulostaa hyvälle; jään odottelemaan projektikuvia ;)

   Poista

Olen iloinen, jos jätät ajatuksesi!