keskiviikko 6. toukokuuta 2015

Outdoor Toilet Renovation, Part I

Mahtavaa käden taitoa sähköjohtojen pidikkeissä!Kunnon lautalattia ja toisella puolen hirsiseinä.
Kesäkotimme ulkohuussin sisustusta suunnittelemassa. Ja tämähän ei ollut To Do 2015 -listalla. Siitä huolimatta vessa on nyt osin purettu. Voitte torua nyt meitä ihan kunnolla…! Ehkä sitten ymmärrämme lopulta, että kaikkea ei kannattaisi alkaa heti tekemään - vaan tehdä yksi kohta kerralla kuntoon.

Voin kuitenkin puolustautua. Kaikki alkoi siitä, että yritin siivota tätä ulkovessaa. Ja siivoaminen valaisi silmäni. Sitä ennen olin vain tosi hätäisesti käynyt paikalla; ihan vain siitä syystä, että jotenkin niin ruma paikka - ja likainen. No ajattelin, että siivoan, pesen maton lattialta ja kun on puhdas, on kivempi käydä - ja saadaan tytärkin käymään ulkohuussissa potan sijaan.

"Avoportaat", joiden alus täynnä epämääräistä tavaraa.

Erikoisia yksityiskohtia.
Mutta mitä paljastui: ensinnäkin seinästä seinään rakennetut (kuitenkin avonaiset) portaat, joiden alle ei päässyt muuten siivoamaan kuin repimällä portaat kokonaisuudessaan irti huussista. Portaiden alus ihan täynnä roskia, pölyä ja hyh. Ja toinen paljastus: Biolanin vessan asennus ja sen jälkeiset puuverhoilut oli tehty jokseenkin oudosti. Panelit oli asennettu nurin päin niin, että panelin väleihin pääsi roskaa ja likaa, mutta puhdistus oli mahdotonta - ja panelit oli kiinnitetty ruuveilla. Ja reunoja oli paikkailtu muovisilla kulmalistoilla, ja ei todellakaan jiirisahaa käyttäen. Ja lahoja osia seinistä oli peitelty jostain löytyneillä, eri pituisilla ja muotoisilla listan pätkillä. Ja portaat; ne alkoivat nousta jo niin aikaisin ylöspäin, että kyyryssä sai pöntölle nousta melkein ovelta asti - myös minä tappipituisena.

Ja kun mies päätti minun itkuisen tuskastelun jälkeen purkaa rakennelman (teki sen todella mielellään, salaa varmasti myhäillen), huomasi hän, että koko rakennelma pöntön ympärillä oli niin heikko, että sen päälle tuskin olisi kannattanut kovin istua - tai varata painoa.

Ja jos vielä haluan jotain huomauttaa. En ymmärrä, miksi Biolanin höskän pitää näkyä osin; miksi tuota tasannetta ei ole rakennettu ylemmäs, höskän reunaan asti.

Oi miksi?

Kai syy näihin kaikkiin päätöksiin löytyisi, mutta me siis vain päätimme purkaa. Nyt huussista on suora ulkoilmayhteys takapihalle. Ja tuuletus toimii muuten hyvin.

Ja nyt kun kaikki ruma on purettu, nousevat kauniit asiat esille; vanha hirsiseinä toisella puolen - vanha (ehjänä säilynyt) paneliseinäkin on kaunis - ja sähköpidikkeet aivan mahtava yksityiskohta. Navetasta löysimme jo paljon vanhaa paikkaustavaraa huussiin; vanhan huussin istuinlaudan (joka oli ilmeisesti purettu juuri tämän biolanin vessan asennuksen yhteydessä pois; hyvä kuitenkin, että ei oltu heitetty roviolle), vanhaa panelia ja vanhaa koolauspuuta. Muutamiin kohtiin tarvitsee varmaan ostaa jokunen lauta-/panelipala, mutta muuten pärjätään vanhalla.

Ja kun osat on rakennettu nätisti takaisin paikalleen, on maalauksen vuoro; lattialle jotain harmaata tai harmaan sinistä maalia (esim. alla olevan Uula-värikartan safiiria tai pilveä) ja seinille harmaaseen/siniseen taittavaa valkoista maalia - ja katto myös valkoiseksi. Hirsiseinä jätetään nykyiselleen; se on todella kaunis. Samoin vielä mietin, raskinko maalata vanhaa istuinlautaa, sillä puisena on jo todella kaunis. En ehkä. Puhtaanapidon kannalta voisi kuitenkin jotenkin käsitellä.

Joten tilaan jää puun luonnollista sävyäkin sopivasti.


Lattialle kiepautan huussissa jo olleen vanhan muovi-räsy-maton (olkoonkin muovia), sillä se toimi alun perin myös innoittajana näihin värivalintoihin - kuten myös tämä alla oleva, Pinterestistä löytynyt kuva. Luovuin kuitenkin tapettiajatuksesta ulkohuussissa - miten se kestäisi kosteusvaihtelut. Hieno ulkohuussi (lähde: digma.lt), mutta käytännössä tarvisi ehkä liian usein tapetoinnin uusimista Suomen oloissa?

Mitä sanotte? Annatteko tuomion vai ymmärrättekö ahdistukseni asian suhteen…?

Inspiraatiokuva ulkohuussia suunniteltaessa. Lähde: Digma.lt

We decided to renovate our outdoor toilet, although it was not in our To do list 2015. It was hard to clean up - and it was, I think, little too ugly… 

So now we are planning, how we are going to renovate it. We are going to benefit the old wood stuff, we found from the byre - like old wooden toilet cover, which have been here in the toilet before the old owners installed this Biolan toilet. Colors will be something like gray, blue and white - with natural timber wall. The last picture has been my inspiration picture (thank you for the nice picture Digma.lt).
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Mrs Sinn also in InstagramFacebook and Pinterest!

4 kommenttia:

 1. Meidän yläkerrassa oli samanlaisia johtojen pidikkeitä. Jonkin verran niitä napsin talteen, ennen kun sähkömies tuli uusimaan piuhoja. Pitäis vaan keksiä niille nyt uusi käyttötarkotus.
  Mä kyllä ymmärrän sun huussi-tuskan! Vanhat, ehkä jopa vähän rämät huussit on hienoja, kunhan niihin ei olla menty sörkkimään. Pili-pali-pala-peli viritykset on asia erikseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo pidikkeet on kyllä hienoja; toivottavasti löydätte käyttötarkoituksen tai jos ette, lähettäkää meille ;) Meillä kaikki johdot on pinta-asennettuja päätaloa myöten.

   Pili-pali-pala-peli tosiaan kuvasti noita virityksiä; kiitos ymmärryksestä :D

   Poista
 2. Appivanhempien mökillä on niin huippu ulkohyyskä. Appiukko on oikee keksijätyyppi ja siellä on vessassa ilmastoitu pönttö. ;D Siis siellä on joku imujuttu joka imee koko ajan metsään sitä hajua sieltä. Ei haise yhtään vessassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sellainen ois kyllä huippujuttu! Eilen juuri tuumittiin, että pitää parantaa ilmanvaihtoa, sillä nyt siellä ei tosiaan haise ollenkaan, kun on aika hyvin tuota ilmanvaihtoa ;)

   Poista

Olen iloinen, jos jätät ajatuksesi!