tiistai 6. syyskuuta 2016

Alapohjan korjaus, osa 4 // Repairing the Base Floor, part 4


Samalla kissanluukkujen porausten kanssa, rakennettiin rossipohjaa. Rossipohjan rakentaminen aloitettiin oikeastaan paikkauksella. Osa alimmista hirsistä oli lahonnut. Ei onneksi mikään niinkään puhkilahonnut, vaan pintalahoa. Lahot osat suhuuteltiin moottorisahalla irti ja tilalle veisteltiin puupalikoita. Lahot otettiin pois, ettei tarjottaisi turhaan hyviä oloja hevosmuurahaisille. Lisäksi lahot kohdat eivät olleet kovin kantavia rossipohjaa rakentaessa. Eli näin ollen saatiin tukevaa pintaa rossipohjan rakenteelle. Tämän jälkeen huoneita kiertämään rakennettiin ns. kehikko, johon rakennelma saatiin tasaisesti kiinnitettyä.

Rossipohjan alaosan rakenteet päätettiin tehdä painekyllästetystä puusta, jota löytyi torpan varastoista, edellisen omistajan ostamana. Säästettiin tällä taas euroja, ja idolimme Panu Kaila toteaa, että on ihan ok käyttää painekyllästettyä alapohjarakenteissa.

Alapohjassa oli tätä ennen lattialautojen alla vain yhdet hirret, jotka kelluivat maapohjan päällä, mutta ko. hirret olivat kaikki hyvin erimuotoisia ja -laatuisia, joten niiden kanssa olisi mennyt turhan paljon aikaa. Saimme hirsistä hyviä paikkapaloja, kun ja jos joskus korjaamme saunan, aitan ja navetan hirsiä. Nyt lattian alle rakennettiin uusi rakenne uusista puista, jotka ostimme lähisahalta. Vinkki muuten: kannattaa kysyä puutavaraa sekä vanhanaikaisia listoja suoraan sahoilta! Ovat monesti huomattavasti halvempia ja valikoima listoissa on monesti huomattavasti parempi kuin perusrautakaupoissa.


Rossipohjan rakentamisessa meni aikaa useampi viikko. Minä väsyin, enkä jaksanut olla lasten kanssa keskenään kuin viikon. Toisen viikon mies seilasi kodin ja torpan väliä, ja kolmannella viikolla hänenkin työt alkoivat, jolloin työtä jatkettiin viikonloppuisin. Ja silloinkin välillä vain päivän viikossa:



Rossipohjan rakenteita jatkettiin.



Tiivistettiin hirren ja kehikon väliset raot pellavariveellä, jotka suojattiin metalliverkolla hiiriltä.


Harjattiin maanpinta mahdollisimman puhtaaksi lahoavasta maa-aineksesta.



Aseteltiin harso pohjalle. Tästä vaiheesta en tykännyt. Muovia. Harson pitäisi kuitenkin päästää kosteus läpi. On kuin verkkoa. Harson tarkoitus on pitää maa-aines erossa harson päälle tulevasta lecasorasta.



Ja sitten alettiin asentaa rossipohjan alalaudoitukselle tukilautoja.



Kissanluukutkin jossain vaiheessa saivat betonia ympärilleen; saatiin neliön muotoiset luukut.



Hitaasti, mutta varmasti työ eteni! Ja näissä viimeisimmässä tilannekuvissa näkyy tämän hetkinen vaihe, jossa olimme siis viime viikonloppuna. Työn aloittamisesta oli tässä kohtaa kulunut puolitoista kuukautta.

Alkuperäiseen suunnitelmaan olemme tehneet sen verran muutoksia, että rakennamme lattiaan luukut alapohjaan, mikä helpottaa alapohjan tarkistusta tulevaisuudessa. Lisäksi eristepaksuus tulee olemaan pienempi kuin suunnitelmassa oli tavoitteena, mutta tämän jouduimme tekemään pakon edessä. Lisäksi olemme näillä näkymin luopumassa saha-kutterisekoituksesta eristeenä, sillä selluvillan eristearvot ainakin näillä tiedoin paremmat; jospa näin voittaisimme vähän enemmän lämpöä puolellemme, kun jouduimme tinkimään eristepaksuudesta. Ensi viikonloppuna jatkuu rossipohjan alalaudoituksen tukilautojen asentaminen - ja sitten lacasoraa päälle.

Tavoitteena on edelleen joulu; katsotaan, miten käy!



Our project has progressed again, piece by piece. 
Now we have base floor structures almost ready; only planking and insulations are lacking!


_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Mrs Sinn also in InstagramFacebookPinterestTwitter and YouTube!



6 kommenttia:

  1. Hei! Kova on urakka, mutta jatkanee torppanne elämää merkittävästi. Puhumattakaan asumismukavuuden lisääntymisestä! Mielenkiintoista seurata projektin etememistä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on, mutta uskon myös, että tämän jälkeen on torpassa mukavampaa; saa tuoksutella raitista ilmaa :) Ja kiva, kun jätit kommentin; on aina yhtä mukavaa saada vastakaikua sieltä ruutujen toisiltakin puolin :)

      Poista
  2. Aikamoinen homma tuollainen alapohjan korjaus. Itse olen ihan aloittelija mitä tulee kaikenlaisiin remonttihommiin, mutta ensi kesänä pitäisi mökillä tehdä sähköputkien alituksia. Jännää aloittaa sellainen projekti. Ihanat nuo pienet kissanluukut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä; se oli aika kova homma, mutta kannatti :) Tsemppiä teille remppahommiin; tekemällä oppii!

      Poista
  3. Onneksi on Finnfoamia lattian eristeiksi, ja perustuskivetkin voi korvata kierretolpilla! Jos haluaa sitten "verhoilla" hirsiseinän ja maatolpat "kiviperusteiseksi", voi lisäillä kiviä hirsiseinän ja maan väliin, kun muistaa pikilevyt kivien ja hirsien väliin.

    VastaaPoista
  4. Niin, ylläkirjoittamallani koko remontin aikataulu perustuksien ja pohjan vaihdon osalta lyhenee kahteen vuorokauteen.

    VastaaPoista

Olen iloinen, jos jätät ajatuksesi!