maanantai 12. joulukuuta 2016

Rintapanelit seinään // Chest Paneling the Walls





Edeltänä viikonloppuna pääsimme viimein tekemään uuttakin pintaa. Aikaa oli kulunut alapohjan remontin aloittamisesta lähes viisi kuukautta. Eipä olisi uskonut tätä, kun työhön ryhdyttiin!

Lauantaina kävimme hakemassa lähisahalta helmiponttipanelit. Helmet tehtiin toiveittemme mukaisesti hyvin pieninä ja siroina niin, että ne muistuttavat nyt kylmästä eteisestä löytynyttä vanhaa helmiponttipanelia. Muutoin torpasta ei ole helmiponttipanelia löytynytkään.

Ennen panelointia lahot osat hirsista jyrsittiin pois, hirret imuroitiin ja hirsien väleihin ja lahokohtiin sullottiin selluvillaa. Selluvillat kiinnitettiin liisteröimällä sanomalehtiä seiniin itse tehdyllä vehnäliisterillä. Samalla sanomalehti vähentää kylmän ilman virtauksien mahdollisuuksia seinien vierellä - ja toimii tuulisuojanakin. Tähän työvaiheeseen meni kahdelta ihmiseltä noin kahdeksan tuntia.

Seuraavana päivänä mies pääsi paneloimaan minun maalatessa leivinuunia. Panelointi päätettiin tehdä lopulta suoraan hirteen niiltä osin kuin se olisi mahdollista (seinät vinot joka suuntaan, mikä aiheuttaa tietenkin haasteita tällaiseen käsittelyyn). Näin panelin ja hirren väliin ei synny kylmäsiltoja ja panelointi ei nouse kovin paljon hirsiseinästä ulos. Tällä tavalla ikkunoiden sekä ovien listat saadaan nätimmin istutettua osaksi seinäpintaa - eikä niiden yläpuolelle, kuten edellisen remontin yhteydessä oli tehty.

Suunnitelmat muuttuivat myös siltä osin, että päätimme laittaa panelit seinään sekä rakentaa skafferin suoraan maalaamattomista paneleista. Aluksihan meillä oli tarkoitus pohjamaalata panelit, mistä kerroinkin edellisessä postauksessa. Näin ollen annammekin panelien vetäytyä paikallaan seinissä oman aikansa, ja kenties sitten kesän kynnyksillä ryhdyn vasta laajempiin maalautöihin. Puuhan elää, mikä voi näkyä myöhemmin siinä, että panelien liitoskohdissa tuleekin näkyviin maalaamaton pinta. Ratkaisemme tämän ongelman sitten sutimalla lisää maalia tarvittaessa myöhemmin paikkoihin, joissa puupinta alkaa pilkistellä.





Miksi päädyimme paneloimaan "hienot" hirsiseinät? Kysymys herää varmasti, jos et ole lukenut tätä postausta, jossa kerron muutenkin enemmän tavoitteista palauttaa vanha tunnelma tupaan. Käy siis lukemassa se, jos ihmetyttää, mutta sanottakoon tässä lyhyesti, että hirsiseinät olivat erittäin epätasaiset, lahoja kohtia siellä täällä, eristeet hirsien välissä sitä sun tätä ja puisia paikkapaloja siellä täällä. Kaikkea sellaista, mitä kameran kauniit kuvakulmat eivät paljasta - ja joiden puhtaanapito pienten lasten perheessä on ihan oma haasteensa.

Panelointi jäi vielä kesken, koska skafferin rakentaminen tuli "vastaan". Tulossa on siis siltäkin saralta jutustelua toivon mukaan lähiaikoina.

Pakko tässä lopuksi mainita, että käryttelin kuitenkin viime viikonloppuna ihan pienesti sisällä. Käryttelin - siis maalasin leivinuuniin ja puuhellaan ensimmäisen maalikerroksen. Leivinuunin peseminen oli sellainen urakka, että sitä en suostuisi tekemään toiste ihan heti - ja ruosteinen sekä jotenkin hapettunut peltipinta tuntui imevän kaiken lian liian helposti itseensä. Tästä projektista kuitenkin lisää, kun olen päässyt siinä näkyvämpiin tuloksiin, mutta niin innoissani työn tuloksista olen, että seuraavassa vielä pieni kurkkaus tämän hetken vaiheeseen! Mitä tykkäät? Minä ainakin aivan valtavasti!





We installed the chest panels on the walls last weekend. I am going to paint those next spring. I also started to paint the fireplace. I think it looks great - although it is not even ready yet.




_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Mrs Sinn also in InstagramFacebookPinterestTwitter and YouTube!

13 kommenttia:

 1. Mun melestä toi paneli on tosi hyvä valinta. Jäähän hirsiä kuitenkin runsaasti näkyviin ja tosiaan, se puhtaana pito. Paneeli on ihanan huoleton, varsinkin kun on lapsia talossa.;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ..eipä taida aamuisin oikeen sujua toi kirjoitus.. Joku häRiö.:D

   Poista
  2. No en minä kyllä sieltä häriöitä löydä - tai niin, ehkä olen hyvä oikolukemaan ;) Pitkällisen pohdinnan seurauksena tämä on hyvä valinta, kunnes toisin päätetään :D

   Poista
 2. Kauniilta näyttää ja paneli sopii oikein hyvin ja hirsipintaa jää edelleen näkyviin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos; tykkään kyllä itsekin, enkä malttaisi oikein odottaa, että pääsisi maalaushommiin :)

   Poista
 3. Mustakin panelointi on oikein hyvä ratkaisu. Hirttä jää vielä paljon näkyviin. Kaunis lopputulos varmasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos; kaunis lopputulos minullakin siintää mielessä ja suunnitelmissa :)

   Poista
 4. Niin kauniilta näyttää. Paneli ja hirsi sopivat hyvin yhteen, kuin olisivat olleet näin aina. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin kyllä sopivat. Pinterestin ihmeellinen maailma loi uskoa minuun, että tästä voi tulla hyvä - ja kyllä, sitä se näyttää nyt tekevän ;)

   Poista
 5. Ai että kun on mielenkiintoista. Olisimmepa mekin joskus tuossa vaiheessa! :). En ihmettele panelointia yhtään. Luultavasti meilläkään ei jää hirttä kovinkaan paljon näkyville. Entisaikoina hirsi ei suinkaan ollut aina näkyvillä, vaan jollain tavalla peitetty. Panelointi on yksi vaihtoehto, mitä olemme myös miettineet - ainakin joissain huoneissa. Tuo teidän paneelinne on tosi kaunis ja viisasta olla tosiaan kärsivällinen puun kuivumisen kanssa. Myös huokolevytys/tapetointi on meillä mielessä, mutta vielä on aikaa miettiä. Kivaa seurata teidän projektia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä te varmasti olette joku kaunis päivä miettimässä tapetteja seinille! ajan kanssa :) Minäkin pitkään vierastin itseasiassa ajatusta, että hirttä jää näkyviin, sillä eihän niitä tuolloin 1900-luvun alkupuolella juuri näkyville jätetty. Sitten löysin ihania kuvia pinterestistä kauniisti toteutetuista paneeli-hirsi-yhdistelmistä + kuuntelin, kuinka torpan vanha omistaja niin oli tehnyt töitä saadakseen hirret näkyviin. Nyt Markun jälki jää torpan seinille osittain; lähiajan historian vaalimista, hih! Kammareissa laitettiin matalammat rintapanelit ja niiden yläpuolelle pinkopahvit - ja tuvan väliseiniin mietitty lumppupaperia. Vähän sitä ja tätä; saa nähdä, mille lopputulos näyttää - joku kaunis vuosi :D

   Poista
 6. Niin nättiä jo nyt! Minäkin ihailen tuota panelin ja hirsiseinän yhdistelmää. Kaunis ja varmasti käytännöllisin valinta. Uunista tulee komee! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Heini kauniista kehuista :) Tykkään itsekin kovin, kovin paljon!

   Poista

Olen iloinen, jos jätät ajatuksesi!