maanantai 5. maaliskuuta 2018

Kasvimaasuunnitelmat vuodelle 2018 // Planning New Garden Plots



Viime kuussa pohdin, (klik, klik, klik) miten viime vuoden sadon kävi, ja noiden pohdintojen siivittämänä minut pääsin mukaan ryhmään, jossa muutkin kaltaiseni tavoittelevat jonkinasteista omavaraisuutta omilla tahoillaan. Päätin liittyä postaussarjaan mukaan, jossa bloggarit miettivät, miten parantavat omavaraisuuttaan ja miten projektit etenevät kuukausittain. Tämä on hyvä kimmoke itsellenikin julkaista jotain reaaliaikaisemmin; usein kun postaukset aiheiden tiimoilta tulevat noin puoli vuotta jälkikäteen, heh-heh!

Meidän perheen omavaraisuuden tavoittelu on lähinnä seikkailua ja harrastusta; mielestäni on vain hienoa, jos pystymme kasvattamaan itse terveellisiä aineksia ruokaan, mutta täydellisestä omavaraisuudesta ruuan suhteen emme edes osaa haaveilla. Omavaraisuutta on myös omasta metsästä tehdyt klapit - ja se, että kunnostaa taloaan itse. Harjoittelinpa omavaraisuutta lomalla leikkaamalla poikani hiuksetkin. Ehkä virheveto - ehkä kannusti ostamaan paremmat sakset; mutta seikkailu sekin kerrassaan!

Omavaraisuutta on myös korjata rikki menneet vaatteet - välttääkseen uuden ostamisen, mitä teen nykyään yhä useammin. Omavaraisuutta olisi myös ommella itse vaatteita; tähän aikani ei vain kerrassaan nykytilanteessa riitä, mutta haaveena on silti edelleen, että joku päivä ompelen ainakin mekot itselleni ja tyttärelleni!

Ajattelin kertoa tässä postauksessa tämän vuoden kasvimaasuunnitelmista. Muita tämän vuoden suunnitelmia kerron eri postauksessa. Tulevan vuoden tavoitteena on - mitäpä muuta kuin - laajentaa kasvualaa ja mielessä on myös tietyntyyppinen hifistely, hih!

Tänä vuonna on tavoitteena perustaa uusi perunamaa aivan uudelle paikalle olkiviljelytekniikan avulla. Perunamaa tulee aurinkoiselle paikalle kanalan edustalle - ja perunamaan ala tuplaantuu  viime vuodesta tämän uudistuksen myötä. Samalla kanalan edusta tulee kuin itsestään siistiytymään - tai näin ainakin toivomme...! Lähtökohdat ovat ehkä aika ankeat - kuten alla olevasta kuvasta näkee. Tilanne on onneksi tuosta jo vähän parantunut, mutta tekemistä on edelleen paljon.



Toisena tavoitteena on perustaa uusi yrttiviljelmä navetan aurinkoiselle kivikolle tomaattitarhan edustalle. Tämä tavoite ei ole välttämätön, mutta sitä on helppo rakentaa pikkuhiljaa, joten ehkä se toteutuukin ensi kesän aikana. Tavoite ei ole välttämätön siitä syystä, että päätin viime syksynä siirtää ruukuissa kasvaneet yrtit omena- ja kirsikkapuiden juurille kasvamaan. Näin ollen yrttejä kasvaa jo siellä täällä - ja toivon mukaan ovat selvinneet talven tiimellyksistä. Toisaalta nykyinen kivikko on aika karun näköinen, joten voi olla että visuaalinen silmäni kyllästyy nopestikin näkymään lumien sulattua, ja alkaa tapahtua. Navetan seinustalle laitettiin viime talvena viiniköynnös kasvamaan; toivottavasti köynnös kesti kuivan kesän - ja varsin kovan talven. Jos ei, yritän aikanakin kerran vielä uudestaan, sillä tässä kohtaa olosuhteet köynnökselle olisivat hyvät.



Kolmantena tavoitteena on tehostaa nykyisen varsinaisen kasvimaan käyttöä. Perunamaa siirtyy toiseen paikkaan ja vapauttaa mahtavan alan uusille viljelyksille. Ajatuksena on muuttaa pikkuisen asettelua ja luoda vähän sellaista Potager-tyyliä kasvimaalle. Saa nähdä, miten tässä onnistun!

Kasvimaan keskellä kasvanut suuri koivu kaadettiin myös talvilomalla. Puun kookas kanto jätettiin paikalle, ja kannon päälle ajattelin rakentaa pöydän. Tuskin siitä kahvittelupöytää tulee, mutta istutuspöytä kenties?



Viime vuonna yritin kasvattaa maa-artisokkaa olkiviljelmässä. En onnistunut hommassa sitten laisinkaan. Tänä vuonna ajattelin laittaa kyseiselle paikalle raparperit kasvamaan; naapuri lupasi meille tällaisia omalta kasvimaalta, joten paikka odottaa jo tulokkaitaan.



Harjuviljelmällä jatkan sitkeästi kurpitsojen ja avomaan kurkkujen kasvatusta. Viime vuodesta viisastuneena laitan kuitenkin harson päälle ensimmäisiksi viikoiksi. Samoin kannan päälle paksut kerrokset kompostia, joka jaksaa lannoittaa kasveja pitkään ja pidättää kosteuttakin kumpareella. Kumpare on laskeutunut todella paljon talven aikana viime vuodesta, joten ehkä onnistun hommassa tänä vuona paremmin, kun harju ei ole niin jyrkkä.




Kanalan kasvulaatikoissakin jatkan kasvatushommia. Vielä on tosin auki, mitä siellä kasvattaisin. Ehkä lehtikaalia vähän laajemmassa mittakaavassa; nämä kun ovat helpoimpia suojata harsoilla kaaliperhosilta.

Siemeniä minun ei tänä vuonna tarvitse paljon tilailla, vaan pärjäilemme hyvin jo olemassa olevilla pussukoilla; joko olen ollut todella säästeliäs niiden käytössä tai ne ovat vain todella riittoisia. Rosmariinia kutkuttaisi kokeilla ihan kasvatetusta taimesta, sillä sitä tulee nykyään käytettyä paljon mausteena. Tänä vuonna toivon mukaan onnistun paremmin myös kamomillan, auringonkukan ja retiisien kasvattamisessa; viime vuonna näiden kanssa kävi huonosti. Lisäksi ostin karhunlaukan siemeniä viime vuonna, mutta myöhemmin opiskelin ja ymmärsin, että niiden kanssa voi olla haasteita. Katsotaan, miten näiden käy. Myös lilapalkoherneet pääsevät ensimmäistä kertaa maahan; nämä voitin viime keväänä Jovelan arvonnassa, mutta laitoin ne niin hyvään jemmaan, että löysin ne vasta syksyllä. Jaanan inspiroimana etsin ehkä vielä Mangoldin siemenet käsiini; kuulostavat sen verran vaivattomille - ja samalla myös nätin näköisille, joten pieni karkailu suunnitelmissa tässä vaiheessa sallittakoon.

Uutta aluevaltausta tavoittelen rohtosuopayrtin kanssa; sitä kasvaa pihallamme, ja nyt olen päättänyt, että kaivan näille kunnon penkin saunan edustalle, jossa sitä jo kasvaa ja hyödynnän myös kasvustoja kesän ja tulevan talven aikana. Siirsin sitä viime vuonna myös kukkapenkkiin, sillä luulin näiden olevan syysleimua. Eivät olleet, ja nyt kovasti leviävä rohtosuopayritti on hyvä kaivaa kukkapenkistä pois, ettei syö muilta kukilta liikaa kasvualaa. Syötäväähän tämä ei ole - vaan pesuaineena käytettävää! Lisää aiheesta voit lukea Jovelan talopäiväkirjasta täältä.

Ja nyt ehkä postaukseni paras anti; nimittäin, jos tällaiset asiat sinua muutoinkin kiinnostaa, tässä seuraavassa linkkejä useisiin eri blogeihin, joissa ollaan samojen asioiden äärellä - eli suunnitellaan ja valmistellaan tulevan kasvukauden omavaraisuutta. Löysin edeltävän, helmikuun alun postauskierroksen kautta paljon mielenkiintoista luettavaa, joten toivottavasti sinäkin löydät!

Rakkautta ja maan antimia
Riippumattomammaksi
Isontalon elämää
Maatiaiskanasen Elämää
Villa Koira
Korkeala
Olipa kerran arki
Korpikiven tupa
Farmer to bee


Kirjoittelen sitten jälkikäteen, miten kävi uusien aluvaltauksien - ja etenkin tuon rohtosuopayrtin kanssa! Joko teillä on tulevan kesän kasvatussuunnitelmat lyöty lukkoon? Vinkkaan tässä lopussa myös muihin blogeihin, joissa kirjoitellaan tulevan vuoden omavaraisuuden tavoittelusta. Jäin itse näihin koukkuun, ja löysin muutaman uuden bloginkin seurattavaksi!







I have planned to broaden our garden plots next summer. New Potato Patch, new herb garden and I have also some potager plans too. Can't wait to carry out all these exciting plans!



_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Mrs Sinn also in InstagramFacebookPinterestTwitter and YouTube!

24 kommenttia:

  1. Sinulla on suunnitelmat hyvällä mallilla, hienoa! Teillä on ihanan näköistä <3 Hyviä pointteja nuo muut omavaraisuuden kohdat, en ole itse monia edes ajatellutkaan. Täytyykin pistää ihan mietintämyssy päähän asian suhteen <3 Kivaa maaliskuuta <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos sinulle, ja mukavia hetkiä sinunkin maaliskuuhun <3

      Poista
  2. Ihania suunnitelmia ja ihan huikeita kuvia edellisiltä kasvukausilta. Jos keksit kivoja mangoldireseptejä, olen enemmän kuin kiinnostunut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tein just sellaista kikherne-peruna pataa, perusohje taisi olla Anna-lehden sivuilta, johon mangoldi sopisi.

      Poista
    2. Kuulostaa hyvälle tuo kikherne-perunapata kera mangoldin! Ehkäpä ensin tutkailen reseptejä ennen kuin pistän siemenet maahan ;)

      Poista
  3. Hyvältä kuulostavat suunnitelmasi. Ehdotan, että kasvatat myös kaskinaurista, punajuurta (pitkulainen on suosikkini) ja lanttua (säilyy pitkään). Kasvatin näistä naurista ja lanttua viime kesänä vasta ensi kertaa, vaikka aloitin palstaviljelyn jo vuonna 2004. Nauriit tuli kaikki syötyä jo kesällä, vaikka ne kasvoivat hyvin - syynä niiden hyvä maku. Jääkaapissa on vielä yksi lanttu jäljellä, niitä kasvatin 13 (ostin valmiit taimet kolmessa ruukussa ja erottelin ne omiin ruukkuihin ja sitten istutin maahan). Olen huomannut, että lanttuja tulee syötyä välipalaksi, kunhan niitä pilkkoo jääkaappiin valmiiksi. Talven keitot, padat ja laatikot ovat myös maistuneet erityisen maukkailta tänä talvena. Punajuuri kasvoi viime kesänä huonosti kylmän sään takia. Viljelen Helsingissä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Punajuurta meillä tuleekin, mutta kaskinaurista ja lanttua ei ole ollut vielä; pistänpä mietintään nämä! Kiitos vinkista!

      Poista
    2. Kaskinauris, tätä minäkin haluaisin kokeilla mutta aloitan nyt ensin lantun kanssa koska lanttulaatikon himo on suurempi. Kiinnostavilta kuulostaa suunnitelmat! Mitä perunalajikkeita laitatte olkiviljelyyn?

      Poista
  4. Teillä on niin ihanan näköistä <3 Viime vuonna meillä meni lähes kaikki vähätkin kasvatusyritelmät ilmojen takia pipariksi, toivottavasti teilläkin olisi parempi onni tällä kertaa kamomillan, auringonkukan ja retiisin kanssa. Innolla odottelen kasvatusprojektiesi etenemistä, varsinkin tuo pottujen kasvatus olkiviljelytekniikalla kiinnostaa kovasti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, saa nähdä, miten meidän käy. Ainoa haaste on tämä ajankulu; miten aika riittää kaikkeen - ja nyt pitäisi jo alkaa esikasvatuspuuhatkin tomaattien kanssa. Toivottavasti saadaan jostain suuri satsi olkia hyvään hintaan; jos saadaan, lähdetään tätä olkiviljelyä testaamaan. Jännittää kyllä itseäkin, miten siinä käy ;D

      Poista
  5. Meillä on kasvimaalla niin samat kasvit joka vuosi että en suunnittele kasvatuksia etukäteen, paikat pitää vaihtaa mutta se menee vanhalla tutulla kierrolla. Perunamaa meidän pitäisi siirtää, nykyinen on ollut jo muutaman vuoden eikä jaksa enää perunaa. Iso tontti mutta tila tuntuu silti loppuvan kesken :D
    Tuo olkiviljely kiinnostaa kovasti, ymmärsinkö oikein että siinä perunat laitetaan maan pintaan tai lähes ja sitten kasataan olkea yms. päälle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Me ollaan niin vielä alussa, ettei oikein rutiineja ole - ja ehkä olen vähän vaihtelua vaativa luonne; aina pitää olla jotain uutta kutkuttavaa, että säilyy mielenkiinto ;)

      Kyllä joo: Strömsöstä tämän kerran bongasin, eli potut vaan maan pinnalle ja olkea kunnon satsit päälle. Ajattelin kyllä, että vähän möyrittäisiin pintaa alla, sillä siellä on aikamoiset rikkakasvustot muuten - mutta strömsössä jättivät senkin tekemättä. Että saa nähdä, meneekö meillä niin kuin Strömsössä! ;D

      Poista
  6. Ihania viljelysuunnitelmia teillä...ja ihana piha! Jostainhan sen omavaraisuuden tavoittelun on lähdettävä. Ei meilläkään tuoteta lähellekään kaikkea ruokaa itse, mutta itse tuotetun/kerätyn määrä lisääntyy vuosi vuodelta, joten se on jo muutos hyvään suuntaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin siinä varmasti käy; nälkä kasvaa syödessä ;) Ja jos nämäkin suunnitelmat toteutuvat, on kasvimaa-ala jo parissa vuodessa moninkertaistunut meilläkin ;)

      Poista
  7. Ihania suunnitelmia sinulla! Ja kivoja kasvulaatikoita!

    Minä kasvatan lähes kaiken kasvilavoissa. Meidän pellot on niin sinistä savea, ettei ne kelpaa kuin dreijaukseen! Mutta kasvulaatikoista saa yllättävän paljon satoa. Niitä aijotaan lisätäkkin ensi kesänä!

    Mukavaa viikkoa sinulle ja oli mukavaa löytää blogiisi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, kun löysit tänne :) Meillä on onneksi muutakin kuin savea, mutta kasvulaatikot auttaa toki paikoin asiaa. Kuivumisen kannalta ovat ehkä vähän haasteellisia, kun ei ole välttämättä kesäisin joka päivä kastelemassa; siksi suurin osa on maantasossa.

      Poista
  8. Hyvältä näyttää, miten tuon harjuviljelmän harjun olet tehnyt? Onko se kohopenkkityyliin rakennettu, alla oksia ja päällä lantaa ja multaa?

    Siirsin itse rohtosuopayrttiä viime kesänä mökiltä omalle pihalle kasvamaan, toivottavasti se on selvinnyt talvesta ja leviää kunnolla. Saippuahommia odotellen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harjuviljelmästä löytyy täällä: http://mrssinn.blogspot.fi/2017/08/uutta-kasvimaata-seka-harju-ja.html - siellä myös pohdintaa, mikä meni vikaan ja missä parannetaan tänä vuonna :)

      Minullakin suuri tavoite ensi kesänä hyödyntää tuota vanhaa kasvustoa; toivottavasti aika tänä vuonna riittää tähän!

      Poista
  9. Mahtava asenne hommaan ja niin kaunista.

    VastaaPoista
  10. Voi miten mukavia suunnitelmia! Siellä näyttää niin kivalta ja onpa ihana kun on kunnolla pihaa! Nuo kasvulaatikot on sitten kivoja, sellainen/sia pitäisi saada itsellekin:) Mukavaa maaliskuuta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos sinulle - ja mukavia hetkiä myös sinun maaliskuuhusi! :)

      Poista
  11. Meillä ei rohtosuopayrtti oikein leviä. On jo monta vuotta ollut eikä vain leviä. Onneksi naapurilta saa hevoskastanjaa.
    Mikähän mahtoi koitua sinun maa-artisokkakasvuston tuhoksi? Meillä on kasvanut loistavasti jopa savimaassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Korvaako hevoskastanja jotekin tuota rohtosuopayrttiä? En ole ennen kuullutkaan. Mekin taidettiin saada juuri viime vuonna hyvin pieni hevoskastanjan alku. Menee kyllä aikaa, ennen kuin on suuri puu! En tiedä, mikä meni vikaan maa-artisokan kanssa - mutta ehkä vain yritän ensi vuonna uudestaan, mutta eri paikalla enkä tuon olkiviljelyn kera (ehkä se oli juuri se olkiviljely se ongelma?) :)

      Poista

Olen iloinen, jos jätät ajatuksesi!