lauantai 25. huhtikuuta 2015

To Do List 2015

Muovimatot revittiin lattioista heti ensimmäisinä viikonloppuina. Toisessa huoneessa mattokerroksia oli jopa neljä.


Toinen viikonloppu kesäkodissamme oli - myönnän - oikea taistelujen tanner. Katsoin minne vain ahdisti sotku, ylimääräinen röjä, haju, pöly, rumat paikat. Siinä vielä lapset jaloissa, välillä itkien ja välillä vaatien. Ja mies, joka teki mielestäni kaikkea epäoleellista. Kuten alkoi siivota halkovajaa.

Ehdotin kyseisen viikonlopun sunnuntaina, että tekisimme listan asioista, mitä yhdessä koemme tärkeiksi tehdä heti - missä järjestyksessä - ja ottaisimme sen yksinkertaisen faktan huomioon, että aikamme on rajattu. Lapset, viikonlopun harvat tunnit, ruokahuolto, ym. vievät yllättävän paljon aikaa viikonlopuista. Kesän tullen aikaa on toki enemmän, mutta silloin edessä olisi myös kotona ullakon makuuhuoneiden saattaminen valmiiksi.

Eilen mies totesi, että ehkä se lista olisi hyvä tehdä, ja alkoi luetella asioita, jotka hänen mielestään pitäisi tehdä tämän kesän aikana. Sitten katsoi minua ja moitti, että näytän kovin yhteistyökyvyttömälle. Taisin näyttää, mutta se oli enemmänkin merkki ahdistuksesta. Kun tuo luettelo iskettiin silmieni eteen, aloin kieltämättä huokailla kauhusta. Tekemistä on ihan kauheasti.

Mutta itsepähän olemme sopan keittäneet, joten ajattelin sanella tuon listan myös tänne kera muutamien kuvien. Jos joku haaveilee vanhasta talosta maalla, on tämäkin valitettavasti kerrottava; ei se ole rappusilla kirjojen lukemista auringon paahteessa kera sorbettien. Tai no on; jos sinulla on rahaa palkata työvoimaa tekemään asiat puolestasi (kuten esim. huvilassa ja huussissa tässä muutama päivä sitten tehtiin) - tai sitten annat vain kaiken ihanan ränsistyä ympärilläsi. Kuten tämän tilan kanssa olisi varmaan käynyt, jos edelliset omistajat olisivat jatkaneet lomailua tiluksillaan. Kiitän heitä hiljaisesti siitä, että ymmärsivät myydä tilan pois ennen kuin vauriot (toivottavasti) olivat liian suuret.

Aloitan listan positiivisesti niistä asioista, joita olemme ehtineet tehdä kolmen viikonlopun aikana:

Teippien repiminen ikkunoista. Tehty!
Muovimattojen repiminen lattioista (nähdään mahdolliset vauriot). Tehty!
Pinkopahvien repiminen seinistä (nähdään mahdolliset vauriot). Tehty!
Rännien puhdistus. Tehty!
Puskien repiminen (juurineen mielellään) talon nurkilta. Tehty!
Pihakaivon tyhjennys ja puhdistus. Tehty!
Biokäymälän tyhjennys ja puhdistuspaikan siivous vanhasta lannasta. Tehty!
Navetasta muutaman tilan siivous pihatyökalujen ja muiden tavaroiden säilytystä varten. Tehty!

Toisena viikonloppuna aloitimme myös cyproclevyjen ja pinkopahvien repimisen seiniltä. Alta paljastui hirret. Löydöksistä paremmin toisessa postauksessa.
Parempaa kuvaa en löytänyt tästä ryteiköstä, joka oli vallannut talon reunustan. Etupiha oli kunnossa, mutta takapiha jäänyt ihan oman onnensa nojaan.
Seuraavat asiat olemme aloittaneet, mutta kovista lupauksista huolimatta emme ole vielä saattaneet niitä loppuun. Tavoitteena on siis tehdä kerran aloitettu homma kerralla loppuun, ettemme sotke ja riko liian montaa paikkaa yhteen aikaan ja huomaa olevamme liian suuren sekasorron keskellä…

 Korvausilmaräppänät tupaan ja makuuhuoneisiin, yhteensä 5 kpl (korvausilmaa ei ole tullut käytännössä kuin lattian ja listojen raoista). Aloitettu!
Cyproc-seinien repiminen alas (nähdään mahdolliset vauriot). Aloitettu!
Halkoliiterin siivous (tilaa uusille haloille tarvitaan, ymmärrän sen nyt paremmin...). Aloitettu!
Levinneiden puskien ja puun taimien repiminen nurmelta. Aloitettu!
Puiden ja taimien repiminen kukkapenkeistä, marjapuskista, jne. Aloitettu!
Päätalon kattotiilien putsaus sammaleesta. Aloitettu!
Saunarakennuksen takaseinusta on miehitetty puuroskalla, joista osa soveltuu vielä poltettavaksi. Kuva edestä päin; sitä kauheutta en edes ole pystynyt kuvaamaan, mitä takana löytyy. Lisäksi pihalla lojui puita, jotka odottivat vain, että ne halkaistaan klapeiksi. Sanonko että hmh.

Päätalon katto oli edestä puhdistettu. Takapuolelta kuitenkin sammaleen vallassa. Vanha sementtitiilikatto ja sammal = ei hyvä yhdistelmä. Toivottavasti saamme sammaleen irti ilman, että tiilet hajoavat.

Seuraavat tehtävät odottavat vielä tekijäänsä:
 • Saunan seinän vierustoille kasattujen puiden ja roskien siivous. Hyvistä puista halkoja, jotka siirretään siivottuun halkoliiteriin. Havaittu hevosmuurahaisia kyseisissä puissa. Toivotaan, etteivät tuhot ulotu saunarakennuksen hirsiin! Roskan kerääminen seinän vierustalle on kaikkinensa todella ikävää; kosteus tiivistyy seinään - ja voi, sanonko mitä.
 • Saunan ja päätalon pesuvesien johtaminen järkevämmin kuin talon nurkalle taikka portaiden alle...
 • Pumpun asentaminen kaivoon.
 • Sammaleen kuormittaneen katonaluslaudan vaihtaminen + muiden mahdollisten vaurioiden korjaaminen. Katossa ei ole kuitenkaan havaittu vuotoja; tiilen alla oleva päre kuivaa.
 • Talvi-ikkunoiden irrottaminen päätalosta ja saunasta (maalattu umpeen) kesäksi ja kesäikkunoiden pesu. Pahimpien kohtien maalin rapsutus, puuosien korjaus ja maalaus.
 • Talon toisen reunan maaperän muotoilu niin, että sadevedet valuvat rinnettä alas eivätkä jää talon nurkalle seisomaan.
 • Pihan haravointi (viime kesänä ruoho käyty kuulemma leikkaamassa kerran, joten haravoitavaa riittää).
 • Navetan ullakon ikkunan korjaus (sade tulee sisälle).
 • Navetan ylärinteen reunalle ojan kaivuu / maaperän muotoilu niin, ettei sadevesi kostuta lisää seinän rakenteita.
 • Mielenrauhan parantamiseksi: Autotallin tyhjentäminen romusta ja kotisalin rakennus tiloihin. Kesäaamun salihetki linnun lauluja kuunnellen; alkavat aamut paremmin!
 • Yhden (mahdollisesti kahden) makuuhuoneen laittaminen kuntoon: ikkunapuitteiden skrapaus ja maalaus, puulattioiden maalaus, rintapanelien asennus ja maalaus, yläseinien pinkopahvittaminen ja tapetointi, listoitus.
 • Pihapiirissä lahojen puiden kaataminen (vaaraksi rakennuksille myrskyn aikana).
 • Päätalon reunalla kasvavien kolmen kuusen kaataminen (roskaavat kattoa).
 • Risujen kasaaminen risuaidaksi tiluksen rajoille.
 • Aitan takaseinää vasten kasvavan kuusen kaataminen (tehdään talvella; joulukuuseksi?)
Navetan maaperä rinteen yläpuolella on kostea, ja kosteus on noussut lautoihin. Hirret kuitenkin vaikuttavat suht terveille. Kenties lapiohommiin ja niskaojan kaivuu navetan eteen niin, että valumavedet valuvat navetan ohi.

Haravalle löytyy tekemistä kevääksi?


Ja jos aikaa jää edellisistä (naurattaako siellä tämä lause…?):
 • Päätalossa tiskitason taakse kurkkaus; onko sinne päässyt pesimään kosteus. Kurkkaus johtaa todennäköisesti keittiön alaosan purkamiseen, seinän korjaukseen jne., joten ajan puutteen vuoksi tämä tehtävä oli vain siirrettävä tänne - vaikka sydän halajaisi tehdä tämänkin mahdollisimman pian.
 • Kanalan lattioiden siivoaminen hevosen lannasta (hyvää lannoitetta mahdollisille perennapenkeille).
 • Saunan nurkkalautojen uusiminen ja maalaus (hirret päät ovat osin sateen armoilla).
 • Päätalon oven maalin poisto ja uudelleen maalaus.
 • Navetan ja saunan ovien maalin poisto / uudelleen laudoitus (navetta) ja maalaus.
 • Navetan tyhjentäminen vanhasta romusta.
 • Navetan siivous.
 • Saunan pukuhuoneeseen ikkuna.
Ai että mitä vielä? No tässä sivussa tietenkin pitäisi pestä pikkuhiljaa päärakennus ja sauna. Ja niin, järjestää ne häät. Hah! Kuka pistäisi paremmaksi, että tulisi edes pikkaisen sellainen olo, ettei olla täysin hulluja…?

Ja niin, äitini ehdotti, että järjestetään talkoot. Se listan ensimmäiseksi?

Our Summer home is going to take much our time on the coming summer - but also later. In the pictures some examples, what we have to solve on this summer: renovate at least one bedroom at downstairs and do some gardening & block works too._ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Mrs Sinn also in InstagramFacebook and Pinterest!

13 kommenttia:

 1. Hui, on teillä suurettoman suuri urakka.
  Paljon voimia ja tsemppiä!
  Itse haaveilen myös vanhasta talosta maalla, luonnon rauhassa mutta olen tosiaan jättänyt sen vain haaveeksi ja kallistunut hieman uudempaan taloon kun talon aika tulee :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ps. Teillä on kuitenkin aivan upeat tilukset! Rakastan hirsiseiniä ja vanhoja puulattioita :)

   Poista
  2. Kiitos! Hommia riittää, mutta kuten alla sanotaan, osa meistä varmaan ymmärtäisi tehdä asiat vähän enemmän nautiskellen ;) Katsotaan, miten meidän käy :D

   Poista
 2. Työ Leiri :) onnea uuteen projektiin.

  VastaaPoista
 3. Sanoisin, että tuossa on tehtävälista useammaksi vuodeksi :) Ja mitenkään teidän työtahtia aliarvioimatta, monessa työssä menee lopulta paljon kauemmin kuin aluksi ajatteli. Vanhan talon remontointi ja laittaminen on ihanaa hommaa - ilman tiukkaa aikataulua :) Nauttikaa ja heittäkää aikataulut syrjään, jos (kun) siltä alkaa vaikuttaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin voi käydä. Varsinkin tuo remontointi / rakentaminen vie aikaa. Ja osasta hommia tehtään varmaan vain välttämättömimmät, ns. tekohengitystä :) Itseä hirvittää moni asia, kuten hevosmuurahaiset saunan nurkilla (leviää hirsiseiniin, vai onko jo siellä?), sammal tiilikatteella (haurastuttaa katetta, voi olla pian entinen, jos ei siivota pois), lahot hirret (vaikka eihän se leviä, jos kosteutta ei enää ole…) - mutta ymmärrän toki, mitä tarkoitat :) Ja sillä ajatuksella ostettiinkin tila, että on niin hyvässä kunnossa, että voidaan lomailla tämä kesä - ostopäätöksen jälkeen siellä aikaa vietettäessä huomaa kuitenkin koko ajan lisää puutteita, joita on vaikea vain siirtää eteenpäin. Ehkä liian tunnollinen luonne tällaisen tilan omistajaksi ;D

   Poista
 4. Toivottavasti tuossa välissä ehditte myös rentoutumaan. Jos tuo talo tuossa on seissyt jo lähes 200 vuotta (muistinko väärin rakennusaikakauden?) niin kyllä se on sen verran lujaa tekoa, että pysyy kunnossa vaikka hellittäisitte työtahtia hiukan. Siitä tulee kyllä kaunis :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 100 vuotta seissyt pian :) Toivon mukaan ehditään myös lomailla ;) ainakin yritetään keskittyä sellaisiin välttämättömimpiin asioihin, ja siirtää syrjemmäs esim. turhamaiset jutut kuten huoneiden sisustaminen nätiksi :D

   Poista
 5. Huh, paljon tekemistä. Ehkä tämä hiukan hillitsee omaa haaveilua ;) Mutta hiljaa hyvää tulee!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta; mutta totta on, että vanha talo on projekti; ei ikinä valmis, ja vaatii varmasti aina tekemistä - nyt alussa vain tuntuu, että hurjan paljon, kun huolenpito on ollut viime vuodet (vuosikymmenet?) vähän vähemmässä :)

   Poista
 6. Esim joku pihan haravointi vs sammaleen irroitus katosta tai vesikaatojen uusiminen-kumpi tärkeämpää :) tai ovien maalaus ja pari roskaavaa puuta, tai levinneiden taimien karsinta-nekin mä jättäisin kiireellisempien hommien varjoon. Mutta makuasioitahan nämä on, ja ehkä helpoimmat talkoilla hoitaa. Eli sauna lämpiämään ja grilli kuumaksi kun sopiva hetki tulee! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä. Se pihakin kun on vain niin täynnä heinää ja lehtiä ja oksia, etten tiedä, miten nurmikon käy, jos sitä ei haravoi. Tai millasta siellä on sitte olla - tai järjestää häitä, kun nekin järkätään juuri sinne kaiken sopan keskelle ;) Mutta juuri nämä helpoimmat ajateltiin hoitaa ensi viikolla talkoissa; katsotaan miten käy :D

   Poista

Olen iloinen, jos jätät ajatuksesi!