torstai 24. syyskuuta 2015

Perinnetapetti // Traditional Wall Paper
Tytön huone on valmistumassa, ja toivon mukaan viikonlopuksi syntymäpäiväyllätykseksi! Tässä muutama kuva huoneesta, kun tapetit on saatu seinälle.

Tapetti on mielestäni kaunis. Henkii vanhaa, mutta silti ei liian museomainen. Ja on muuten tytön itse valitsema! Äitiä ihan pikkasen jännitti ottaa juuri tämä tapetti, sillä teimme tilauksen pelkän netin pikkukuvan perusteella. Kun muita huoneen tapetteja on jahkailtu jo monta kuukautta, tämän tapetin valitsimme päivän aikana - kun sitä, johon olimme monen kuukauden pohdinnan perusteella päätyneet, olikin loppu ja seuraava satsi oli tulossa vasta useamman kuukauden päästä. Ja kun huoneen piti valmistua syntymäpäiväksi…!

Tapetti on Pihlgren ja Ritolan (klik) uusinta mallistoa, mallia Hyasintti (klik). Tyyli on barokin ajalta, eli periaatteessa jopa liian vanhanaikaista meidän kotiin - mutta olkoon. Tapetti on valmistettu Toijalassa yli 180 vanhalla rotaatiomenetelmällä suomalaiselle tapettipaperille. Siis paperitapettia, ja pikkasen jännitti, miten tapetin laittaminen paikalle onnistuu. Ei se kuitenkaan onneksi ollut niin vaikeaa, kuin pelättiin. Vaikeampaa kyllä kuin muovitettujen.

Mitä etenkin opin, oli että näiden paperitapettien venymistä kannattaa välttää kaikin keinoin; niin liisteröinnin aikana (reunat) kuin seinään kiinnitysvaiheessakin. Ihan loppumetreillä hoksasin, että tapetin saa helpoiten oikealle paikalleen (kohdistukset), kun tapetin laittaa vähän niin kuin kulmaksi edelliseen seinässä olevaan vuotaan nähden - eli ei yritäkään laittaa uutta tapettivuotaa seinän myötäisesti heti, vaan vain sen toisen reunan kiinni seinään ensin. Ja kun se on paikoillaan siinä keskikohdilta, sitten kiinni myös loput (ymmärrätteköhän, mitä tarkoitan?). Aluksi yritettiin laittaa tapettia liikaa paikoilleen heti - ja sitä kun alkoi liikuttamaan seinällä, tapetti alkoi venyä, minkä jälkeen suoraksi saaminen ja kohdistukset muuttuivat aina vain haastavammaksi. Eikä tosiaan venyttäviä liikkeitä vaan hellää käsittelyä.

Liisterinä käytettiin vanhan ajan liisteriä; selluloosajauhetta sekoitettiin veteen. Meillähän ei ullakolla ole merkitystä, ovatko seinämateriaalit hengittäviä, kun ullakko on "pussitettu", mutta tätä oli hyvä kokeilla ajatellen tulevia tapetointikertoja torpallamme, jossa ei varmasti pussiteta yhtäkään tilaa muovilla. Liisteri toimi hyvin. Edeltävänä iltana sekoitimme liisterijauheen veteen, ja seuraavana aamuna vähän hämmensimme. Emme saaneet tapetointia valmiiksi yhdessä päivässä, mutta onneksi liisteri oli vielä seuraavanakin päivänä käyttökelpoista; sekoitimme vain lorauksen vettä lisää liisterimassaan, ja toimi taas hyvin!

Jos teillä tulee mieleen kysymyksiä tapetoinnista ja näistä tapeteista, laittakaa toki kyssäreitä tulemaan! Minä siis ekaa kertaa elämässäni ihan tapetoin; olin kaikissa vaiheissa aktiivisesti mukana, kun ennen olen ollut äidilleni apunaisena tehden vain muutamia juttuja. Eikä se niin vaikeaa ollut. Mutta yksin en tiedä, miten siitä selviäisin; etenkin tapettivuoden kiinnitys seinään yksin voisi olla tosi haastavaa. Vai onko siellä päässä mestareita, jotka suoriutuvat tästäkin vaiheesta yksin? Jos on, kaikki vinkit tervetulleita!

Pictures are from our daughter's room. The wall paper is by Pihlgren ja Ritola Oy, which produces traditional wall papers in Toijala, Finland. The wall paper is named as Hyacinth, and it is baroque style. I think it's very beautiful; what do you think?
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Mrs Sinn also in InstagramFacebookPinterestTwitter and YouTube!


19 kommenttia:

 1. Oi miten kaunis tapetti, huoneesta tulee varmasti ihana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anu! Minustakin alkaa tuntua siltä, että nyt onnistuttiin <3

   Poista
 2. Aivan ihana tapetti, kuten lähes kaikki philgren&ritolan tapetit <3 noissa tapeteissa todella on sitä vanhan tuntua. Kaunis huone tulee tyttärellenne <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on, juuri se tunne siitä, että olisi ihan oikeasti vanha tapetti ja vanha huone - vaikka onkin ihan uusi :) Ihanaa, että tällaisia tapetteja saa vielä - ja vieläpä Suomesta ja Suomessa valmistettuna!

   Poista
 3. Noi P&R tapetit on kyllä hienoja! Pitikö tuossa mallissa myös leikata jokasesta vuodasta toinen reuna? Meidän keittiön kukko-tapetissa ainakin piti ja vuodat piti laittaa limittäin, ei puskusaumalla. Mun mielestä se vaan hankaloitti entisestään, kun piti miettiä varjoja yms.. Jep, ja yksin tapetoin.:) Ei tosin ollu eka tapetointi kerta, mutta eka paperitapetti ikinä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi ei; ei ainakaan niin lukenut paperilapussa, joka oli ohjeena mukana. Kuulostaa kyllä vielä hankalammalle; tässäkin oli jo haastetta kerrakseen. Ja hatunnosto: itse en kyllä yksin tiedä, miten tapetoinnista selviäisi!!

   Poista
  2. Kyllä oisit huomannu, jos leikattavaa olis ollut. ..parin sentin levynen valkonen alue, jossa jotain koodeja.. ;)

   Poista
  3. Hehe, I H A N niin väsynyt äiti en taida olla siis ;D No hyvä, ettei satuttu valitsemaan sellaista tapettia! Pitääpä katsoa seuraavalla kertaa tapetteja myös tältä kantilta. Mulle riitti nämä haasteet - ja edelleen ihmettelen, miten pystyt tapetoimaan yksin. No ehkä minäkin sitten kun ja jos jaksan harjoitella asiaa tarpeeksi monta kertaa. Onni / onnettomuus on äiti, joka osaa tapetoida hyvin; turvaudun ehkä liiaksi häneen ;o

   Poista
 4. Ihana nähdä tämä isona pintana, nimittäin yksi mun lemppareista ja voisi sopia hienosti meidän yläkerran aulan yhteen nurkkaukseen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sehän hienoa, jos voin olla avuksi ;) Ja osaan kuvitella, että tämä voisi sopia hienosti teillekin!

   Poista
 5. Tosi kaunis! Meillä on tapetoitu makkari ja rappu P&R tapeteilla. Ei meinaa oikein koskaan (Habitare-messuillakaan) uskaltaa enää katsella heidän valikoimiaan, kun tulee himo. Yksi huone oikeastaan meillä enää kaipaa tapettia, mutta sen aika ei ole vielä pitkään aikaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä; ikinä en ole tapetteja miettinyt näin kauaa, sillä kun nämä P&R:t kerran löysin, tuskin muita enää kelpuutan meidän talouksiin ;)

   Poista
  2. Eli siis miettinyt siksi, että niin moni heidän tapeteistaan on vaan niin ihania, ettei tiedä, minkä valitsisi :)

   Poista
 6. Ihan samanlaisia kokemuksia P&R:n tapettien tapetoinnista. Ja ihan sama "kulmakikkakin" meillä käytössä! On se vaan jännä miten työ tekijäänsä opettaa. Itse asiassa mulla ois jo kauhea hinku päästä taas tapetoimaan (vaikka aluksi pelkäsin koko hommaa).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tapetointi on kyllä osaltaan haastavaa, mutta toisaalta kiitollista; saa niin nopeasti näkyvää aikaan. Ja mullakin kyllä tapettihammasta kolottaa, mutta nyt yritetään ensin saada portaat ja vessa kuntoon, jotta saadaan rakennuslupahässäkät alta pois - ja sitten näihin toissijaisiin kohteisiin ;)

   Poista

Olen iloinen, jos jätät ajatuksesi!