perjantai 29. tammikuuta 2016

Miten selvisimme? To Do lista 2015 // Our Summer Home GardenOli hauskaa huomata, mitä kevään ensimmäiset merkit saivat minussa tänä vuonna aikaan. Aiempina vuosina ne saivat aikaan sen, että aloin selailla vapaa-ajanasuntojen myynti-ilmoituksia ja unelmoida kesäpaikasta. Tänä vuonna aloinkin miettimään, kuinka pitkän kesän pääsisimme tänä kesänä viettämään ihan ihkaomassa kesäkodissamme - ja mitä kaikkea voisimme siellä tänä vuonna tehdä.

Sitten aloin selailemaan kuvia viime kesältä, ja voin myöntää; tuli pikkasen takapakkia. Viime kesänä kesäpaikkamme oli oikea työleiri. Teimme koko kevään ja kesän hommia, ja lepo sekä kesästä nauttiminen jäivät väkisinkin pitkän tehtävälistan jalkoihin. Ja tehtävälista oli loppukesän hääjuhlien takia vain vietävä kunnialla loppuun.

Teimme viime keväänä listan tehtävistä, jotka ajattelimme tehdä tilallamme heti ensimmäisenä vuonna. Lista eli, ja sinne saatiin lisää sisältöä uusien yllätysmomenttien myötä. Toisaalta listalla olevat jokavuotiset haravoinnit ja marjapensaiden perkaamiset tuntuvat tällä hetkellä vähän korneille - jos vertaa, että seuraavana listalla mainitaan parin huoneen purkaminen ja rakentaminen lähes tyhjästä uudestaan.Haravointia, rikkaruohojen nyppimistä kukka- ja marjapensaiden juurilta, nurmikon leikkuuta, pensaiden karsimista, niittämistä, kukkien kastelua ja tulevaisuudessa toivon mukaan myös kasvimaasta huolehtimista; nämä työllistävät kesäkodillamme lähes joka viikko kesäisin.

Toisaalta katon ja rännien puhdistaminen roskista sekä sammaleesta, halkojen tekeminen, puuston harventaminen ja kaataminen, kompostien hoidot ja tyhjennykset, pihakaivon tyhjennys ja puhdistus, talvi-ikkunoiden irrottaminen keväällä ja takaisinlaitto syksyllä, ikkunoiden paperointi syksyn myötä ... nämä muun muassa työllistävät vuosittain.

Näiden lisäksi mökkiolosuhteissa ruuan laittaminen, vaippojen vaihtaminen, saunan lämmittäminen, peseytyminen, siivoaminen - siis ihan vain perusarjen pyörittäminen - viedät lapsiperheellisellä yllättävän paljon aikaa. 

Kun mietin ylläolevaa, voin vain ihmetellä, miten jaksoimme viedä vuodelle 2015 laatimamme listan lähestulkoon loppuun. Kun ja jos jaksatte lukea listaa loppuun asti - tai edes osaa siitä - osaatte varmasti ymmärtää, että tämän vuoden To Do -lista tulee olemaan huomattavasti suppeampi. Yritämme tehdä vain pakolliset, ja yritämme pidätellä haaveitamme niin, että toteutetaan niitä sitten, kun lapset haluavat leikkiä enemmän keskenään ja omia leikkejään - ja kun lasten kanssa voi tehdä myös hommia yhdessä.

Siksi olenkin nyt vähän ulapalla; Nyt kun meillä on se kesäpaikka, en silti pääse toteuttamaan kaikkea sitä, mitä mielessä pyörii näin kevään tullen! Mietin esimerkiksi kasvimaata; onko meillä mitenkään siihenkään aikaa tänä vuonna? Yritän kasvattaa kuitenkin kärsivällisyyttä. Ja postauksen kuvituksen tein kannustavaksi kokoamalla viime kesän minun mielestä kauneimpia (ja vielä julkaisemattomia) otoksia pihamaalta. Tiluksemmehan on kesäisin jo nyt valtavan kaunis ja tunnelmallinen, ja yritän nähdä mielummin kesäpaikkamme tulevina vuosina positiivisuuslasien kautta: mikä on jo hyvin, kaunista ja mikä luo hyvää mieltä! Ei sen kautta, mikä kaikki on vielä kesken ja tekemättä. 

Sillä niinhän se vain on, että emme saa ikinä täällä mitään valmiiksi; joku paikka  alkaa varmasti repsottaa, kun edeltävä repsotus on saatu kuntoon.Näin ollen esitän, miten To Do 2015 -listalle kävi. Poistin listalta vain ne asiat, joista yllä mainitsinkin, eli asiat, jotka tilalla täytyy tehdä monta kertaa vuodessa tai vuosittain. 

Rakentamissaralla:

Korvausilmaräppänät tupaan ja makuuhuoneisiin, yhteensä 5 kpl (korvausilmaa ei ole tullut käytännössä kuin lattian ja listojen raoista). Tehty ulkopuolelta!
Muovimattojen repiminen lattioista (nähdään mahdolliset vauriot).
Pinkopahvien repiminen seinistä (nähdään mahdolliset vauriot).
Cyproc-seinien repiminen alas toisesta makkarista (nähdään mahdolliset vauriot).
Ulkohuussin remontointi nätimmäksi. Ihan vain siksi, että en pystynyt edes siivoamaan siellä. Rakennettu ja korjattu; maalauksia vaille valmis!
Ikkunoissa pahimpien kohtien maalin rapsutus, puuosien korjaus ja maalaus. Aloitettu saunan ja kahden makuuhuoneen osalta!
Yhden (mahdollisesti kahden) makuuhuoneen laittaminen kuntoon: ikkunapuitteiden skrapaus ja maalaus, puulattioiden maalaus, rintapanelien asennus ja maalaus, yläseinien pinkopahvittaminen ja tapetointi, listoitus. Ikkunoiden korjausta, pinkopahveja, tapetteja ja maaleja vaille valmiit kaksi makuuhuonetta!

Seuraavat jäivät tekemättä:


Sammaleen kuormittaneen katonaluslaudan vaihtaminen + muiden mahdollisten vaurioiden korjaaminen. Katossa havaittiin talvella vuotopaikka piipun kohdalla, joten korjauksen tärkeys on nyt etusijalla - varsinkin kun katosta löytyi myös toinen vuotokohta:
Torpan katossa olevan vuotopaikan korjaaminen. Pellityksen ja kattotiilen välillä havaittu selkeä vuotokohta syksyllä! Ikävä lisäys tähän listaan, ja nyt mietitään, kuinka laaja korjaus kattoon joudutaan tekemään.
Navetan ullakon ikkunan korjaus (sade tulee sisälle).
Navetan pohjoispuolelle rännin asennus.
Talon rännien korjaaminen / uusiminen.


Siivousrintamalla:

Halkoliiterin siivous.
Saunan seinän vierustoille kasattujen puiden ja roskien siivous. Hyvistä puista halkoja, jotka siirretään siivottuun halkoliiteriin. 
Biokäymälän tyhjennyspaikan siivous vanhasta lannasta.
Navetasta muutaman tilan siivous pihatyökalujen ja muiden tavaroiden säilytystä sekä hääjuhlia varten. Siivottiin itse asiassa koko navetta.
Aitan sisällä olevien rakennelmien purku ja tyhjentäminen rojusta.
Mielenrauhan parantamiseksi: Autotallin tyhjentäminen romusta ja kotisalin rakennus tiloihin. Kesäaamun salihetki linnun lauluja kuunnellen; alkavat aamut paremmin!
Kanalan tyhjentäminen hevosen lannasta (hyvää lannoitetta marjapuskille) sekä muusta roskasta. Kanalaan uusi halkoliiteri, sillä olemassa oleva liiteri on nyt täynnä puuta. Kanalasta löytyy vielä lantaa ja vanhaa romua, mutta suurin osa siivottu.Pihamaalla:

Navetan ylärinteen reunalle ojan kaivuu / maaperän muotoilu niin, ettei sadevesi kostuta lisää seinän rakenteita. Aloitettu kokeellisilla kaivauksilla (niskaoja)!
Saunan ja päätalon pesuvesien johtaminen järkevämmin kuin talon nurkalle taikka portaiden alle...
Talon toisen reunan maaperän muotoilu niin, että sadevedet valuvat rinnettä alas eivätkä jää talon nurkalle seisomaan. Aloitettu kokeellisilla kaivauksilla (niskaoja)!
Risujen kasaaminen risuaidaksi tiluksen rajoille. Risuaitaa on jo monta metriä ja lisää tulee.

Seuraavat jäivät tekemättä:

Päätalon reunalla kasvavien kolmen kuusen kaataminen (roskaavat kattoa).
Aitan takaseinää vasten kasvavan kuusen kaataminen (tehdään talvella; joulukuuseksi?)
Pihan reunalla kasvavan vanhan koivun kaataminen; kallistunut pihamaalle päin, eli todennäköisesti alkanut lahoamaan.


Ja nämä jäivät odottamaan aikaa paneutua asiaan...

Päätalossa tiskitason taakse kurkkaus; onko sinne päässyt pesimään kosteus. Kurkkaus johtaa todennäköisesti keittiön alaosan purkamiseen, seinän korjaukseen jne., joten ajan puutteen vuoksi tämä tehtävä oli vain siirrettävä tänne - vaikka sydän halajaisi tehdä tämänkin mahdollisimman pian.
Saunan nurkkalautojen uusiminen ja maalaus (hirret päät ovat osin sateen armoilla).
Päätalon oven maalin poisto ja uudelleen maalaus.
Navetan ja saunan ovien maalin poisto / uudelleen laudoitus (navetta) ja maalaus.
Saunan pukuhuoneeseen ikkuna.


We have still lot to do in our summer home, but after last year we really try to do only things, what we really have to. For example the roof of the house need to be repaired this year. Old buildings employs us certainly in the coming years, but during the kids are small we have to prioritize things; kids are kids just a little while, so we try to enjoy next summer - not just work like we did last summer._ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Mrs Sinn also in InstagramFacebookPinterestTwitter and YouTube!

6 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Kiitos <3 Kaunista siellä on; varsinkin ulkona :)

   Poista
 2. On teillä ollut melkoisen touhukas vuosi 2015, on ihan hyvä, että to do- lista tälle vuodelle olisi hieman lyhyempi :) Mutta niin ihana ja kaunis paikka teillä on!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin oli; ja tuohon päälle tottakai tämän kaupunkikodin remontoinnit ;) Mutta nyt vähän iisimmin kohti kesää 2016! :D

   Poista
 3. Melkoinen to do- lista, huh! :)
  Näin on, onneksi lista tälle vuodelle huomattavasti pienempi niin pääsette toden teolla nauttimaan. Ja hei tuo sali kuulostaa erittäin houkuttelevalta, kelpais! ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu tuo sali oli itseasiassa pelastus; niin itselle kuin varsinkin miehelle. Pikkasen näky toi mieleen jonkun suomi-leffan, kun mies siellä ilman paitaa hyttysten inistessä ympärillä nosteli rautoja ;)

   Ja jos tänä vuonna sitten ehdittäisiin enemmän myös nauttia mökkisalistakin :)

   Poista

Olen iloinen, jos jätät ajatuksesi!