torstai 9. kesäkuuta 2016

Pelastetaan marjapensaat, osa 4 // Saving the berry bushes, part 4Tiedän. Ketään ei kiinnosta. Jo neljäs postaus vain ja ainoastaan marjapensaista. Mutta ihan vain pakko päivittää, sillä nyt alkaa pelastusoperaatio viimein olla suoritettu. Ei tehty itse risuista haketta. Eivät vain voimat riittäneet. Eivätkä olisi oksatkaan. Ensin haettiin peräkärryllinen haketta naapurikylältä. Ei riittänyt. Sitten tuli traktori kera kuorman ja kippasi pihallemme sievän kasan.

Ja niin nielimme ylpeytemme, ja sanoimme: Hei-hei omavaraisuus  ja hei-hei halpa hinta! Tervetuloa valmis kate.

Tälle näyttää nyt.Ja tiedättekö? Tarvitsemme todennäköisesti tänä kesänä vielä uudenkin satsin haketta. Ollaan nimittäin nyt istutettu parin karviaisen jonon jatkoksi lisää karviaisia tulevan kasvimaan kylkeen. Eikä mustien viinimarjojenkaan ympärillä ole vielä tarpeeksi sitä itseään. Ja sitten saatiin karhunvattua. Meillä on nyt vähintään 40 marjapensasta. En ehkä uskalla laskea oikeasti kuinka monta. Ja sen päälle vattupensaat ja metsämarjat.

Varsinaisia marjatilallisia - ja kuinka monta tuntia menee noiden marjojen poimimiseen...?

Jos tekisin tämän toiste: A en edes yrittäisi itse silputa oksia ja B laittaisin pohjalle paksummat sanomalehtikerrokset ja todella paljon limittäin. Nyt on noin kolme sivun paksuutta, ja tuntuu, että se hajoaa siellä. Toki ollaan ainakin vielä säästytty suurilta rikkaruohomassoilta ja varsinkin niiltä elämänlangoilta (koputan puuta!), mutta muutamat ovat kiemurrelleet sieltä sanomalehtien välistä salakavalasti kohti pintaa.

Täytyy sanoa, että mietin näiden pensaiden juurilla aikaa viettäessäni, kumpi on työläämpää: nyppiä elämänlankaa joka toinen päivä pensaiden juurilta pois - vai tehdä kymmeniä työtunteja useamman viikonlopun ajan juurien kattamisen eteen?

Pientä ironiaa siis ilmassa.

Mutta kyllä meillä on nyt kauniit marjapensasalustat! Eikö? Ihanaa, oi ihanaa, saada pitkästä aikaa jotain valmiiksikin! Ja tiedättekö, kuinka PALJON nautin viime viikonloppuna, kun perustimme perennapenkkiä. Siis teimme jotain aivan muuta kuin pelastimme marjapensaita!

P.S. Kummallista kyllä, blogger ei tunne sanaa marjapensasalusta. Niin tärkeä sana meidän elämässämme - juuri nyt.The story about saving the old berry bushes hopefully ends now - finally. Many hours, much money - and now we have about 40 berry bushes in our garden. Did this saving operation get out of our hand...?_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Mrs Sinn also in InstagramFacebookPinterestTwitter and YouTube!


12 kommenttia:

 1. Kyllä kannatti levittää sanomalehdet :) Tuosta tuli niin hienoa!

  VastaaPoista
 2. Me tehtiin pari vuotta sitten vähän sama homma meidän marjapensaille. Ovat pysyneet suhteellisen siisteinä, vaikka kyllä tuohon hakkeen päälle aika nopeasti etsitytyy uusia rikkaruohoja kasvamaan. Joitakin sitkeimpiä vuohenputkia on myös löytänyt tiensä kerrosten läpi (suodatinkangas ja sanomalehtiä). Noissa on sekin hyvä puoli, että jos marjat painavat oksat alas, marjat eivät likaannu mullasta vaan pysyvät siisteinä.

  VastaaPoista
 3. Näyttääpä siistiltä. :) Mekin ollaan ostettu paljon katetta, vaikka jonkin verran sitä silputaan itsekin. Nytkin odottaisi iso kasa oksia sitä kuuluisaa inspiraatiota, että jaksaisi kaivaa silppurin esille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on onneksi myös risuaitaa rakentumassa, joten jos inspistä ei löydy, on aina toinen sijoitusvaihtoehto ;)

   Poista
 4. Kyllä näyttää kauniilta, kelpaa noissa nyt marjojen kasvaa ja teidän niitä sieltä poimia, mun tarttis tehdä sama meidän marjapensaille, siivota juuret, tilata haketta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin en oikein tiedä, haluanko kannustaa tähän vaihtoehtoon, ehkä vähän suppeampana ja niin, että välissä pääsee edelleen ruohonleikkurilla ajamaan. Mutta katsotaan nyt, ehkä syksyllä olen viisaampi ja kannustan juuri näin perinpohjaisen kattaukseen ;D

   Poista
 5. Me siirrettiin viime syksynä kokonainen syreeniaita ja samalla tietysti leikattiin alas ja haketettiin. Tein ihan samalla tavalla tänä kesänä eli sen hakkeen laitoin marjapensaiden juurelle sanomalehtien päälle. Nyt vasta tajusin että mitenkäs mä ne pensaat lannoitan kun eihän siihen hakkeen päälle voi hevosenkakkaa oikein levittää. Täytyy varmaan vaan jotain kanankakkarakeita liottaa veteen... Toivottavasti saat hyvän sadon. Ja poimimisesta, naapurissa kokenut rouva poimi vatut poimurilla joten luulisi että viinimarjatkin onnistuisi...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä idea! Ehdittiin jo poimia marjat, mutta ensi kesänä testataan varmasti poimuria :) Nestemäinen nokkos- tai pissalannoite ainakin onnistuu, jos haluaa luonnonmukaisia lannoitteita käyttää :) Emme mekään ole lannoittaneet puskia kevään jälkeen, joten pitää kokeilla, miten onnistuu homma ensi keväänä ;)

   Poista
 6. Samantyyppistä puuhaa menossa itselläkin. Siksipä kiinnostaisi tietää, miltä nämä istutusalueet ja katteet tällä hetkellä näyttää? Ovatko rikkakasvit pysyneet kurissa ja nuhteessa? ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pysyvät paremmin kurissa, kun näkee rikkakasvin (ja meillä eritoten tuon elämänlangan) nousun sieltä maasta. Multa on myös pehmeämpää katteen alla, jolloin rikkakasvin lähtevät paremmin juurineen. Voisin kuvaakin johonkin postaukseen laittaa, mutta nyt ei ehdi: arki painaa päälle ja siinä rinnalla maalaustyöt kutsuu 😅

   Poista

Olen iloinen, jos jätät ajatuksesi!