sunnuntai 16. elokuuta 2020

Vanhan ikkunan kunnostaminen


Tämä teksti liittyy rakennusrestauroinnin opintojen näyttöihin, joista kirjoitin aiemmin täällä.
 
Onko sinulla vanha ikkuna? Lasi ehjä? Puuosat ehjät eli ei lahovaurioita? Maalikerrokset kuitenkin irvistelevät ja kitit hapertuvat? Jos sinulla on vähänkään käden taitoja, suostuttelen sinua nyt korjaamaan ikkunasi - vaikka itse, sillä se ei ole vaikeaa. Jos olet ennen käyttänyt vasaraa, olet käyttänyt muovailuvahaa ja sutinut maalipensselillä, ikkunan kunnostaminen yllä mainituista lähtökohdista on tehtävissä itse. Kerron tässä postauksessa lyhyesti, miten se tehdään ja havainnollistan tekstiä kuvilla, joita otin, kun kunnostin puitteiltaan ja lasiltaan ehjän kanalan ikkunan kuntoon. 
 
Yllä olevassa kuvassa ikkuna on kunnostettu ja paikallaan; alla olevista kuvista näkee lähtötilanteen. Ikkunapuitteessa ei ollut juuri maalia jäljellä. Puitteen kitit olivat osin haperot; osin kovastikin kiinni. Lasi oli ehjä; samoin puuosat. Yleensä puitteissa on käytetty metalliosia, mutta tästä ikkunasta ne puuttuivat ja ikkuna pysyi puuliitosten avulla hyvin kasassa ilmankin. 
 
Ikkuna oli suojattu aikoinaan rautaverkolla. Ikkunan kunnostus oli osa pölkkysaviseinäisen kanalan kunnostusta, josta olen tarkemmin kertonut edellisissä postauksissa.

Tunnelma alla olevissa kuvissa on varsin toisenlainen kuin aloituskuvissa; eikö?!