sunnuntai 26. helmikuuta 2017

Muistilista kasvimaan hoitoon ja vanha kellari // Renovated Old Cellar




Kertasin tammikuussa viime vuoden oppeja kasvimaan perustamisessa ja hoidossa. Siitä nousi ajatus, että voisin tehdä muistilistan tälle vuodelle; jotta tänä vuonna kasvimaa oli hiukkasen tuottoisampi ja osattaisiin ajoissa varautua tuleviin koitoksiin. Samalla lista ehkä helpottaa jotakuta muutakin, joka on samanlainen untuvikko puutarhahommissa kuin minäkin koen olevani vielä - tai ainakin olin viime vuonna.

Postauksen kuvituksena vanha maakellarimme, jonka kunnostus aloitettiin tällä viikolla siivoamalla kellari. Lahoja hyllyjä ja puulaatikoita, kasoittain vanhoja muovisia lannoitepusseja - sekä monivuosikertamehua! Seinien rappaus on päässyt rapistumaan ja yksi seinä kaatunut kokonaan. Ikkunan puitteet ovat lahonneet. Tuuletusta pitäisi ilmeisesti parantaa. Katsotaan, saadaanko tästä ensi syksyn sadolle säilöntäpaikka. Jos ei, joku vuosi siitä varmasti saadaan!



Ja sitten siihen muistilistaan:

Talvella....

Kerää talteen lasipurkkeja, voirasioita ja mehupulloja. Etsi niille helppo ja kätevä säilytyspaikka, johon ne mahtuvat ja johon niitä on helppo taas lastata käytön jälkeen. Tähän toivon meillä ratkaisua tupaan rakennettavista penkeistä, joihin säilytysrasioita ja purnukoita olisi helppo kerätä - ja olisivat helposti käsillä, kun satokausi saapuu.

Kerää tuhkat ja kahviporot talteen ajatellen lannoitusta.

Rakenna ja ota talteen matalia puulaatikoita, joihin voi syksyn tullen säilöä talviomenoita.

Hanki ja etsi sopivia ohjeita kunkin sadon aineksen helppoon hyödyntämiseen. Tässä postauksessa myöhemmin muutama vinkki kesän ja syksyn resepteihin, jotka löysin; tykkään helpoista ja simppeleistä ruuista, joissa käytetään hyvin, hyvin perusraaka-aineita. Lisäksi mietin Sesonkireseptit-kirjan hankkimista. Onko kellään teistä kokemusta kirjasta? Ovatko ohjeet helppoja ja vastaavatko hyvin edellisiin kriteereihini?




Keväällä...

Laajenna repertuaaria, mutta harkitusti! Viime vuonna kasvatimme herneitä, salaattia, porkkanoita, härkäpapuja, pinaattia, punajuurta, tilliä, valkosipulia, avomaan kurkkua, kesäkurpitsaa, persiltaa, lehtikaalta, basilikaa ja timjamia (muistinkohan kaikki?). Entisestään pihamaalla kasvoi omenapuita, punaisia ja mustia viinimarjapensaita, karviaista, vadelmia, ruohosipulia ja raparperia. Lisäksi istutimme kesän aikana karhunvadelmaa sekä uuden perheomenapuun. Nyt haluan myös sipuleita. Lisäksi haluamme mansikka- ja perunamaan. Entä miten olisi purjo? Tomaatit olisivat mahtavia jossain pienoiskasvihuoneessa. Tämä hyvinkin extra-haave, joka voidaan toteuttaa myöhempinäkin vuosina.

Aloita tarvittavien taimien idätys huhtikuun puolivälin tienoilla. Olisiko tässä kiva perinne pääsiäispyhille? Idätys vei ainakin ensimmäisellä kertaa kovin paljon aikaa, joten yritän tänä vuonna istuttaa niin paljon siemeniä maahan kuin vain mahdollista.

Kasvimaata laajennetaan ainakin mansikka- ja perunamaan verran. Kutsu naapuri jo huhtikuussa paikalle kippaamaan multaa. Mullanlevityksen lomassa pitäisi kiviaidat viimeistellä kahdelta viimeiseltä sivulta. Tässä samalla kysyisin myös, onko teillä ideoita, miten välttää mansikkamaan muovit? En toki kaipaisi yhtään lisää rikkaruohoja nypittäväksi, mutta en vain koe mustaa muovia meidän jutuksi.

Lannoita maa jo keväällä. Viime vuonna käytimme vain ruohosilppua, ja sitäkin vasta loppukesästä. Tänä vuonna hyödynnetään sitäkin, mutta ajattelin laajentaa repertuaaria myös nokkosesta keitettävään lannoitteeseen, tuhkaan sekä kahvin poroihin. Tuhkaa ja kahvin poroja on jo kerätty talven aikana talteen. Haasteena, mihin kerätä näitä. Nyt muovipusseja on jo liuta navetassa; kätevämpiä olisi varmasti kannelliset isot astiat.

Hanki kunnon kompostori! Extrana edellisen päälle hankimme nimittäin vähän kuin vahingossa biokompostorin tässä mennä viikolla. Miehen piti käydä ostamassa Biolanilta huussiin kuiviketta, mutta herra toimitusjohtaja olikin niin hyvä kauppamies, että myi meille ihan kunnon kompostorin - ja ohjasi ostamaan kuivikkeet lähimpään rautakauppaan. Saatiin kakkoslaatuinen kompostori selkeästi halvempaan hintaan kuin kompostori ykköslaatuisena maksaa. Ja miksi kakkoslaatuinen? Siksi, että kannessa on muutama ns. aaltomainen harjanne, lommoja; ei siis haittaa ruokajätteen muodostumista mullaksi, ei sitten millään. Suosittelen siis käymään paikan päällä tehdasmyymälässä, jos tällaiset persoonallisemmat kompostorit kiinnostaa. Ja siis summa summarum: nyt saamme lannoitetta myös omista ruuan tähteistämme; jes!



Avomaakompostin käyttöä kasvimaalle arastelen, sillä kyseiseen kompostiin on viety myös kompostikäymälän tuotoksia. Kyseistä kompostijätettä sekä kompostikäymälästä kerättyä ja vuoden seisotettua suotonestettä voidaan käyttää kuitenkin kukkapenkkien lannoittamiseen, mikä ei ole huono juttu sekään? Liian innokas ei saisi olla lannoittamisessakaan, ettei typpipitoisuus kasvaisi liiaksi. Uskon kuitenkin, että unohdan lannoituksen kevään innostuksen jälkeen, joten ennusmerkkien pitäessä paikkansa ei tule hätää mitään.

Istuta kasvimaan siemenet maahan toukokuun alkupuolella. Olisiko Vapulle hyvä luoda uusi traditio: kasvimaan kylvöhommat?

Istuta kasvimaan kylkeen kehäkukkia, jotka tuovat paikalle pölyttäjiä ja kaunistavat kasvimaata.

Istuta osa yrteistä suosiolla suurempiin ruukkuihin ja ikkunalaudalle keittiöön. Näin yrtit ovat helposti käytettävissä - ja tulevat myös todennäköisemmin käytetyksi tuoreina.

Aloita kesän satokausi raparperipaistoksella - ja vapuksi voit tehdä vaikka raparperimehua!



Kesällä...

Varaa aikaa rikkaruohojen kitkemiseen. Siihen menee tovi jos toinenkin ja koko kesä.

Varaa aikaa myös kasteluun.

Rakenna hyvät kulkuyhteydet saunan sadevesitynnyreiltä kasvimaalle.

Kerää ainakin salaattia, herneitä, avomaan kurkkua, pinaattia, tilliä ja yrttejä pitkin kesää ruokiin. Tuoreita salaatteja sekä mausteita, kesäkeittoa, kesäkurpitsasalaattia, tuoreita perunoita, dipattavia vihanneksia ja mansikkaherkkuja. Tuleeko teillä muita kesän herkkuja mieleen, joita voisi tuoreesta sadosta loihtia? Raparperi on parhaimmillaan ilmeisesti juuri keväällä ja kesällä, joten siitä voisi loihtia niin mehua, herkkuja kuin hilloakin talven varalle.

Uusi sato tarvittaessa. Viime vuonna pinaatti ehti kasvaa jo heinäkuussa ylipitkäksi, joten tänä vuonna pinaatin sadon voisi kerätä talteen jo heinäkuun alussa ja kylvää uusi sato. Samoin voi tänä vuonna käydä lehtisalaatin kanssa, jos siemenet onnistutaan kylvämään toukokuun alussa.

Harvenna porkkanoita ajoissa, jotta mahtuvat kasvamaan isoiksi.

Siivoa ja korjaa vanha maakellari! Tähän maakellariin liittyen myös tämän postauksen kuvat. Kävin kellarissa sisällä ensimmäisen kerran kaksi vuotta sen jälkeen, kun olimme ostaneet torpan. Pelottava paikka ja täynnä hiiren papanoita ennen kuin pääsin paikkaa siivoamaan. Paikka pitää siis tilkitä kunnolla ja pestä vieläkin perusteellisemmin, seinien laasti uusia, rakentaa uusi väliseinä, korjata ikkapokat - ja maalata. Uskon kuitenkin maakellarin voimaan; sinne voimme säilöä syksyn tullen perunoita, porkkanoita, omenoita ja punajuuria - muun muassa - ja kenties jo tänä vuonna! Tavoitteena on istuttaa maakellarin oven kylkeen villiviiniä, maalata maakellarin seinät kalkkimaalilla ja rakentaa kellariin kapeita hyllyjä raakalaudasta. Silmissäni siintää näky kauniisti levittyvästä villiviinistä, vanhasta kellarin ovesta ja aikaa nähneestä laudoituksesta köynnösten lomassa - sekä satoa pursuava puhdas maakellari kalkkimaalattuine seinineen. Osaatteko te kuvitella?

Viimeistään kesällä meidän tulisi myös rakentaa aidat kasvimaalle. Viime vuonna säästyimme onneksi peuroilta, mutta ensi vuonna voi olla tilanne toinen.



Syksyllä...

Tee ruokia, joissa voit käyttää kasvimaan satoa tuoreeltaan. Porkkanakeittoa, kasviskeittoja, uunijuureksia, kasvispaistoksia, omenapaistosta ja kasvisnyyttejä.

Varaa syksylle aikaa runsaasti sadon korjaukseen ja säilöntään. Elokuun viikonloput menee helposti viinimarjojen sekä omenien keruun ja säilömisen parissa. Lisäksi osa kasvimaan sadosta voi kaivata jo säilömistä. Syyskuussa kerätään talviomenat. Syyskuussa kerätään myös muu sato kasvimaalta. Nyt siis jätetään syksy vapaaksi kaikista rakentamisprojekteista! Kerää samalla siemeniä talteen ajatellen seuraavan kevään istutuksia.

Kesäkurpitsasta saa hyvää köyhän miehen kurkkusalaattia, punajuurista säilöttyjä punajuuriviipaleita, porkkanoita voi raastaa ja viipaloita pakastimeen.

Kompostoi kesän ja syksyn lehti- ja ruohonleikkuujätettä seuraavaa satokautta ajatellen.

....

Sellainen muistilista - aloittelevalta tarhurilta. Jos teillä tulee lisävinkkejä mieleen, otan mielellään kaikki hyvät ideat vastaan! Liikaa ei voi olla hyviä neuvoja satoa kartuttaessa!





The old cellar have to be renovated - maybe one of our next projects!




_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Mrs Sinn also in InstagramFacebookPinterestTwitter and YouTube!

14 kommenttia:

  1. Mahtavan perusteellinen muistilista! Mun mieleeni on jäänyt että mansikan päälle olkea tai haketta, ja tuhkan+kahvin kanssa kannattaa olla maltillinen. Nokkosvesi on okein hyvä ja palanut hevosen lanta turpeen kanssa kultaa:) Aika helmi kellari tulossa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuota olkea minäkin olen haikaillut, mutta mistä sitä saada..? Eiköhän jostain - tai haketta ainakin saa. Ja Jonnan vinkki seuraavassa suorastaan hykerryttävä; räsymattoja mansikkamaalla! :) :) Kiitos vinkeistä!

      Poista
  2. Mulla on tällä hetkellä mansikkamaalla haketta, mutta vanhoista matoista leikatut suirut on myös toiminut hyvin. Kierrätystä kierrätystä.;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tästä mattovinkistä; aivan mahtava! :) En vain tiedä, raskinko laittaa mattoja tuohon tarkoitukseen, eli löytyykö tarpeeksi loppuun palaneita yksilöitä. Mutta seuraavan loppuun palaneen yksilön muistan kyllä säilöä tähän tarkoitukseen!

      Poista
  3. Onko kellarissa ihan maalattia vai betonia? Kuvissa ei sattuneesta syystä näkynyt pohjaa ollenkaan...Jos kellarissa on maalattia, niin parhaan lattian saa tasoittamalla pohjan hiekalla (hiekan alle tietenkin hienosilmäinen hiiriverkko, joka nostetaan seinille asti) ja latomalla reikätiiliä siihen päälle. Hengittää mukavasti ja on helppo pitää siistinä. Ei notku eikä mätäne.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo sattuneesta syystä oli lattia piilossa ;) Siellä on valitettavasti betonilattia, ja tuntuu olevan ihan hyvässä kunnossa, ettei tarvisi purkamaan ryhtyä. Hieno idea kuitenkin, ja pistän muistiin, jos tarvetta on lattian uusimiselle!

      Poista
  4. Pahus, miten hyviä muistilistoja!! Voisin kunnostautua esimerkiksi noiden kahvipurujen taltioinnissa ja muistaa myös sadon uusimisen jossain vaiheessa kesällä.

    Kellarinne on unelma ja ai että, miten ryhdikäs! Meillä on romahtanut maakellari ja joka vuosi haaveilen sen kunnostamisesta. Ehkä joskus, mutta toistaiseksi on moni muu akuutimpi ja tärkeämpi mennyt edelle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Pilvi :) Toivottavasti nämä listat auttavat muitakin kuin minua ;)

      Meillä on maakellari tosiaan vanhan autotallin alla, joten katto ja rakenteet ovat olleet suojana - ja ilmeisesti rakennus korjattu joskus 80-luvulla, ja kellaria siinä samassa - jos arvaan oikein. Ilman hoitoa maakellarit varmasti romahtavatkin. Ja niin, on tässä meilläkin vielä vähän kunnostettavaa, joten katsotaan, saadaanko tänä vuonna homma hoidettua vai siirtyykö tämäkin eteenpäin. Onpahan tyhjä nyt ainakin roskista ja muovisäkeistä - jos se jotain auttaa ;)

      Poista
  5. Perusteellinen muistilista! Kellari on niin ihana, kylmäsäilytystä ilmaiseksi. Pidän kellarissa kesä aikaan jatkuvaa tuuletusta jotta kosteus ei päse liian korkeaksi ja vasta yöpakkasten tultua tuuletus suljetaan. Seinät on sudittu poltetulla kalkilla.
    Kasvimaa listani näyttää pitkälti samalta ainoastaan porkkanasta olen luopunut. Se maksaa kaupassa alle euron kilo ja on erittäin työläs kasvatettava. Kasvimaan reunalla minulla on rivi pensasmustikkaa (hapan maa), eri lajikkeita että ristipölyttyy. Niistä saa marjaa tuorekäyttöön ja ihmeekseni rusakot ovat jättäneet pensaat toistaiseksi rauhaan. Toisella sivulla on monivuotisten yrttien penkki jossa multa on enemmän hiekansekaista. Siinä ovat ruohosipuli, meirami, iisoppi, ilmasipuli (lähinnä koristeena), timjami ja laventelia (koristeena) jonka tosin ostan poteissa keväällä koska ei talvehdi meidän korkeudella. Jos jotain helppoa vielä haluat kokeilla suosittelen paksoita ja vihannesportulaukkaa, joka on ihana salaatti vihannes.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tuuletusvinkeistä! Kuinkahan tehokas tuon tuuletuksen tulisi olla? Ollaan juuri asiaa mietitty, kun tuntuu, että räppäniä tulisi olla "ylöspäinkin" - nyt ainoa tuuletusaukko ovessa.

      Ja kiitos vinkeistä kasvimaalle! Muutaman löysin juuri maatiaisten sivuilta, ja pistin tilaukseen :)

      Poista
    2. Meilläkään ei ole tuuletusta ylöspäin, ainoastaan vanha ikkunanpaikka kooltaan n. 30 x 40 cm. Mikäli kellariin ei nouse tulvavesi eikä sulamisvedet niin luulen oven tuuletusaukon riittävän. Seinän alaosasta näet vanhoja "vesiraitoja" jos kellari on hörpännyt vettä vaikkapa keväisin kun lumet sulaa.

      Poista
    3. Kiitos vinkeistä! Seuraamme siis tilannetta keväällä! Ja meillä on tosiaan myös ikkuna + ovissa tuuletusräppänät, joten ehkä ne riittävät :)

      Poista
  6. Yritän hillitä viherpeukaloani ensi kesäksi, jotta saamme remppahommat tehtyä. Olen isältäni oppinut laittamaan aina sipulit porkkarivien väliin - ovat hyvät kumppanit. :)

    VastaaPoista

Olen iloinen, jos jätät ajatuksesi!