maanantai 12. lokakuuta 2015

DIY Liisteri // DIY Wallpaper Paste
Viikonloppuna me pinkopahvitettiin ensimmäistä kertaa elämässämme; kesäkodissa. Tästä enemmän toisella kertaa, mutta ajattelin vinkata tästä huippujutusta, jota kokeilimme. Liisteri nimittäin loppui meiltä kesken. Tai no, oli meillä teollisuuden kemiallista tököttiä, mutta sillä emme halunneet liimailla hirsiseiniin sanomalehtiä (osa erinomaista eristysideaamme, heh), vaan luonnonmukaisella ja takuulla hengittävällä liisterillä.

Miekkonen sitten totesi, etteikö sellaista voisi tehdä itsekin. Ja kyllä se mies on järkevä. Olenhan minä itsekin sellaisesta jopa lukenut, mutta paniikkitilanteessa, keskellä ei mitään olevassa tönössä, minulla ei ajatus leikannut senkään vertaa. Ja tunsin kieltämättä jälleen kerran olevani niin kaupunkilaistyttö maalla; heti ajatellen, että miten sitä nyt kauppaan päästään ja ehditään...

Ja voin todeta, että liisterin teko oli helppoa kuin heinän teko - jopa minunlaiselta ei-kokki-ihmiseltä. Tein liisterin kenties hieman liian velliä; seuraavalla kertaa yritän vähentää veden määrää, kun sekoitan veden ja jauhot, mutta kyllä ne sanomalehdet näinkin seiniin tarttuivat:

1. Mittaa noin 9 osaa vettä ja 1 osa vehnäjauhoja.
2. Ota pieni osa vedestä sivuun ja loput lämpeämään hellalle.
3. Sillä aikaa, kun vesi lämpiää, sekoita jauhot säästämääsi kylmään veteen. Tasaiseksi sotkuksi.
4. Juuri vähän ennen kuin hellalla oleva vesi kiehuu, lorauta jauho-vesiseos kattilaan ja sekoita.
5. Anna porista kattilassa noin 10 minuuttia. Hämmennellen välillä.
6. Odota, että liisteri jäähtyy - vaikka me emme kyllä odotelleet, ja seiniin ne sanomalehdet jäivät.

Liisteri piti pintansa hirsiseinässä. Ja netissä lukemieni kommenttien perusteella itse tehty vehnäliisteri toimii ainakin paperitapeteissa hyvin. Eilen kokeilin kotona liisteriä myös vanhaan, muovitettuun, tapettiin. Saa nähdä, miten se siinä toimii; ainakin vielä tapetit ovat seinällä pysyneet.

Sanomalehtien liisteröinti seinään oli osa kesäkotimme seinien tilkitsemistyötä. Hirsien välissä olevat tilkkeet olivat osin vuosisadan aikana tipahdelleet pois ja osin hirsirakojen ja tulevan pinkopahvin väli niin suuri, että lisäsimme siksi tilkettä; ei syntyisi ns. tuulitunneleita seinien väliin.

Yhden ikkunan yläpuolelta löytyi jopa suora aukko ulkolaudoitukseen asti. Aukkoon oli kannettu jostain lasivillaa - eli kyseessä oli jonkin pikkuelukan entinen koti. Toivottavasti säilyy nyt entisenä.Hirsien välit tilkitsimme selluvillalla; hengittävä materiaali ja siinäkin määrin hyvä, etteivät hiiret tykkää siitä pesänrakennusmateriaalina. Näin ollen toivotaan, että lisätilkkeet myös pysyvät seuraavat vuosikymmenet hirsien välissä. Jotta selluvillat eivät tipahtaisi alas tömähdyksissä ja ajan saatossa, "lukitsimme" ne hirsien väliin sanomalehdillä. Valikoin seinille päivän ajankohtaisia uutisia; Ukrainan kriisiä, Syyriaa ja Suomen taloutta - sekä sarjakuvia ja kaikkea kivaa. On sitten tulevilla sukupolvilla luettavaa, jos ja kun aukaisevat seinät pinkopahveista.

Kulmiin asensimme kulmapahvit (pinkopahvia, osa seinien pinkopahvitustyötä). Myöhemmin ajateltuna kulmat olisi kannattanut suoristaa ennen kulmapahvien asentamista, sillä erittäin laineilevien kulmien (hirret eri korkeuksilla ja osa kulmista vajonnut) pinkopahvitus oli suhteellisen haasteellista - ja tapetointia en halua edes vielä ajatella.

Itse pinkopahvituksesta kirjottelen vielä toisella kerralla. Oli lopulta ihan suht helppoa. Toisen kammarin saimme pahvitettua suurimmilta osin. Toisen osalta saimme valmistelut tehtyä hyvälle mallille, joten tällä viikolla toivon mukaan toinenkin kammari pahvitetaan. Viimeistelyt tietenkin vielä tähän päälle, mutta suuret linjat ainakin sujuivat suht mallikkaasti - pienen pieniä (jotka tuntuivat kyllä sillä hetkellä suurensuurille) vastoinkäymisiä lukuun ottamatta.
We cooked own wallpaper paste in our summer home when insulating the walls:

1. Measure one part wheat flour and one part water.
2. Take little part of water and mix it with wheat flour.
3. Heat up the back end of water.
4. Mix the wheat flour and water mix to the warming water just before the water is getting to boil.
5. Cook the mixture about 10 minutes.
6. Let the mixture cool down - and then just use it!


_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Mrs Sinn also in InstagramFacebookPinterestTwitter and YouTube!


4 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. No niin me varmaan ollaan :) Mutta ollaan me kyllä nyt aika väsyneitäkin ;)

   Poista
 2. Hei 😊 eksyin tänne blogiisi sattumalta ja tykkään 😊 ryhdynpä lueskelemaan teidän mielenkiintoisista projekteista! Tervetuloa vastavierailulle vanhaan keltaiseen rautatieläistaloon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olipa kiva, kun eksyit ja jätit jalanjälkesi! Kävin jo selailemassa blogiasi ja laittamassa sen lukulistalleni :)

   Poista

Olen iloinen, jos jätät ajatuksesi!