perjantai 5. helmikuuta 2016

Puutarhasuunnitelmaa // Planning our summerhome garden

Haluaisimme torppamme puutarhan muistuttavan mahdollisimman paljon sitä puutarhaa, joka se on joskus ollut. Tämän takia olemme kyselleet naapureilta, muistavatko he puutarhasta jotain - ja olemme laittaneet muistiin löydöksiä, joita pihalta on löytynyt kasvien ja myös esimerkiksi kivien osalta. Vanhoja kuvia olisi huippu saada, mutta niitä emme ole löytäneet kuin muutaman, ja niissä piha näkyy vain rajattuna taustalla.

Tiedämme, että torpan ja saunan välillä on ollut kasvimaa. Toisella puolen torppaa pitkä viinimarjapensasrivi puolestaan elää edelleen vahvasti ja sinnikkäästi. Sen sijaan vanhoja omenapuita pihalla on vain enää yksi hyvävointinen sekä kaksi villiintynyttä versiota. Olemme kuulleet, että ainakin yksi omenapuu oli ennen lähellä viinimarjapensaita. Edellinen omistaja oli kuitenkin laittanut kyseiselle paikalle pari kirsikkapuuta kasvamaan. Aitan lähellä on puolestaan ollut joskus iso perennapenkki. Samoin kuistin toisella puolella. Muita lähtökohtia puutarhan suunnittelulle ei oikeastaan ole vielä ainakaan löytynyt.Mietittiin toki näitä asioita jo paljon viime kesänä, ja nyt vuoden pohdinnan tuloksena piirsin ajatuksia paperille. Aikamoinen töherrys ja mittakaavat ovat ihan pepullaan, mutta jotenkin innostuin tosi paljon suunnitelmasta. Tällä suunnitelmalla puutarha jatkaa kaikkia niitä historian merkkejä, joita olemme pihalta löytäneetkin. Ainoastaan kuistin toiselle puolelle en piirtänyt ainakaan vielä perennapenkkiä. Kuistin lähellä oleva tuomi ja toisella puolen kuistia olevat vadelmapuskat ovat kasvaneet niin paljon, että perennapenkki jäisi helposti näiden varjoon. Sen sijaan ajattelin sellaista perenna-/hyötypenkkiä keittiöpuutarhan kahdelle kyljelle. Näin puutarha jakaantuisi eri osa-alueisiin luontevasti:

Lasten leikkialue

Lasten leikkipaikan haluaisin toteuttaa mahdollisimman luonnonläheisesti - ja trampoliinia en haluaisi sinne oikein syystä, että se on aika ruma eikä sovi tällaiseen idylliin. Mutta jos se on lapsen ainoa toive pihalle, me se sinne laitamme. Katsotaan kuitenkin, jos saataisiin se sovitettua kätevästi edes pikkuisen aitan taa piiloon, jolloin näky ei olisi niin silmiin pistävä.

Saunominen ja peseytyminen

Saunan läheisyyteen olemme ajatelleet pientä "uima-allasta" ja terassin laajentamista. Saunan läheisyyteen on suunniteltu myös tiskauspaikkaa. Vanhoista syreenipuskista tulee kiva suoja saunan edustalle, ja yhtenä vaihtoehtona on tehdä syreeneistä syreenimaja teressin viereen. Tiedä sitten, miten siinä onnistuisin?

Kasvimaa

Kasvimaan vanhalle paikalle on tottakai myös helpoin perustaa uudelleen kasvimaa. Vielä mietin, tekisimmekö kasvimaan perinteisesti pelkäämättä rikkaruohoja, vai isoihin laatikoihin nostaen näin kasvatukset kauemmas rikkaruohomerestä. En jotenkaan tykkää istutuslaatikoista, mutta ovathan ne varmasti käteviä.

Keittiöpuutarha 

Torpan toiselle puolelle olen suunnitellut keittiöpuutarhaa. Keittiöpuutarhaa rajaisi kirsikkapuut, kriikunapuu sekä pitkä rivi viinimarjapensaita. Lisäksi sitä rajaisi tulevaisuudessa perenna- ja hyötypenkit. Keittiöpuutarhaan tulisi joku kaunis päivä kasvihuone, ja alue muodostaisi etenkin kevätpäiville kivan istuskelupaikan, sillä aurinko pääsee lämmittämään tätä paikkaa jo varhaisina kevätpäivinä. Keskikesällä paikka on jo liiankin kuuma ruokailuun, mutta keskikesän ruokailupaikka olisinkin omenapuiden katveessa toisella puolen pihaa.

Omenapuutarha

Omenapuutarha lähti meillä rakentumaankin hyvinkin olemassa olevista aineksista. Vanhan talviomenapuun läheisyyteen oli istutettu ilmeisesti muutama vuosi takaperin uusi omanapuu. Lisäksi vähän pihan ulkopuolella oli villiintynyt omenapuu. Saimme "tupaantuliaislahjaksi" anopilta vielä yhden omenapuun, jonka sitten päätimme viime keväänä istuttaa näiden olemassa olevien omenapuiden jatkoksi. Omanapuutarhan tuntumassa on myös vanhan perennapenkin paikka. Perennapenkkiä on jo lähdetty herättelemään, ja sitä laajennetaan varmasti tulevina vuosina aina tilaisuuden tullen. Omenapuiden väliin olen kuitenkin suunnitellut jättää hyvän tilan isolle ruokailupöydälle ja -tuoleille. Paikka oli nimittäin viime kesän koitosten perusteella paras ulkona ruokailuun, kun oli helle ja aurinko porotti. Ja onhan se aika symppispaikkakin; omenapuiden katveessa, kukkameren keskellä!

Että tällaisia suunnitelmia. Tuliko teillä tästä jotain mieleen? Vinkkejä tai niksejä hyvään puutarhasuunnitelmaan? Suunnitellahan saa varsinkin näin sairasvuoteelta. Toteutus pitää kuitenkin miettiä nyt tarkkaan niin, että tämän suunnitelman toteuttaminen on selkeästi useamman vuoden suunnitelma; ei ensi kesän... Katsotaan, mitä ensi kesänä saataisiin suunnitelmasta toteutettua - ja miten suunnitelma tästä vielä elääkään; kypsyy ja paranee siis!

Olen muuten koonnut pinterestiin kesäkotiin liittyviä unelmia; muutamia puutarhakuviakin sieltä löytyy. Käy kurkkaamassa, jos haluat saada haisua, minkälainen kesäkotimme puutarha ja itse torppa kenties vielä joku päivä vielä on.


I have planned our summer home garden. I try to imitate the old things there; old places of perennial borders, old places of garden plots and so on. Maybe we get something done next summer, but not finished; the target is over many years. So it's very possible, that the garden plan will change many times during this tourney! I have collected some garden dreams on my Pinterest folder; check out that, if you are interested!_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Mrs Sinn also in InstagramFacebookPinterestTwitter and YouTube!


6 kommenttia:

 1. Meillä on kasvimaa kierretty vanhoilla hirsillä. Ne estää ettei nurmikko pääse leviämään kasvimaan puolelle (ekana kesänä niitä ei ollut ja taistelu oli järkyttävää!), muuta nypittävää kyllä sitte on. Mun mielestä tossa on kuitenki säilyny sen "vanhan kasvimaan tuntu".
  Mutta hyvältä näyttää teijän suunnitelmat! Mun suunnittelu ei ikinä tuota ihan oikeeta suunnitelmaa.:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hirsi olisi kyllä kaunis vaihtoehto! Meillä ei taida olla ainakaan valmiina hirttä, mutta pitää pistää mietintään asia. Ehkä sitten matalampia laatikoita tms., jos ei muuta keksi :) Ja kiitos; minä olen kova tyttö suunnittelemaan ja haaveilemaan; onko se sitten hyvä vai huono juttu... Välillä oisi parempi, kun ei ehtisi suunnittelemaan niin paljon; kun ne suunnitelmat pitäisi ehtiä toteuttamaankin ;D

   Poista
 2. Ihania suunnitelmia<3
  Palaan vielä tuohon lammashaaveeseen. Meillä oli isäni organisoimana kolmena kesänä kolme kesälammasta mökillä. Yksi lampaista oli meidän:) Koko tontti oli aidattu, joten syömistä löytyi. Koska mökki oli saaressa aitaus rajoittui mereen, jolloin aitaamista oli vähän vähemmän. Tontilla rajattiin aidalla pieni kasvimaa - muuta lampailta pelastettavaa lampailta ei ollutkaan. Lampaille laitettiin pieni sadekatos. Ne olivat pitkiäkin aikoja yksin saarella ja pärjäsivät ihan hyvin - juomavesi löytyi merestä. Aina käydessämme niille vietiin leivänpaloja tms. erityisherkkua, mutta tosi helppoa oli hoito - suosittelen! Jos lampaista haluaa kesyjä, on niitä syytä käydä katsomassa usein, mutta jos pieni arkuus ei haittaa, ne voivat viettää pitkiäkin aikoja yksin. Siinä on puolensa, jos aikoo hyödyntää lihan ja taljan...
  Nyt tuli itsellekin sellainen olo, että lampaita voisi joskus ottaa uudestaankin:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. OI kiitos sinulle ajatuksistasi ja kokemuksista! Meillä ei taida löytyä läheltä luonnonvettä, joten veden jatkuva turvaaminen taitaa sitä kautta vaatia enemmän läsnäoloa. Mutta se ei meidän tapauksessa haittaa, sillä vietämme todennäköisesti muutenkin mahdollisimman paljon kesästä tiluksilla <3 Kiva kuulla, että näet asian suhteellisen helppona asiana; ei ole sitten niin suurta kynnystä tehdä päätöstä ja ottaa lampaita - vaikka tottakai aina on hyvä varautua ongelmiinkin ;)

   Jään odottelemaan, miten teidän käy; tuleeko teidänkin kesätiluksille tässä joku kesä vielä lampaita :)

   Poista
 3. Ihania suunnitelmia <3
  Oi lampaat olisivat n i i n suloisia. Kuinka kotoisan tunnelman ne toisivat määkinällään. Ihanaa kun jaksat suunnitella paljon ja jaat ne meidänkin kanssa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eivätkö olisikin? ;) Pitäisi pistää jo tuumasta toimeen; pitää ensin vain keskustella asiasta naapurin kanssa, mutta josko asiat sitten lähtisivät etenemään :)

   Poista

Olen iloinen, jos jätät ajatuksesi!