torstai 30. lokakuuta 2014

Plastik in Wooden House...Miksi en ole tykännyt yläkerran remontista? Minua on hirvittänyt muovi. Rahat eivät olisi riittäneet uudistamaan koko ullakon eristekerrosta katosta, jolloin jouduimme jättämään sinne aikoinaan 80-luvulla laitetut lasivillat. Ja lasivillan kanssa nykyiset määräykset edellyttävät käyttämään muovia höyrysulkuna. Asia tarkistettiin ainakin kolmeen otteeseen rakennesuunnittelijaltamme - ja näin oli siis lopulta toimittava.

Asiaa edisti myös kiristyneet rakennusmääräykset; jos olisimme muuttaneet eristekerrosta, olisi se pitänyt tehdä uusien normien mukaan. Jos olisimme halunneet käyttää selluvillaa, olisi eristekerroksen pitänyt olla niin paksu, että huonetilamme olisi pienentynyt huomattavasti - eikä yläkertaan olisi saatu kolmea virallista makuuhuonetta, kuten nyt saadaan.Itseäni asia on hirvittänyt siitä asti, kun muoveja katoille ja ulkoseinille asennettiin, mutta pian saamme ainakin muovit piiloon. Yllä olevassa kuvassa helmipanelipintaa sisäkatossa; kaipaa vielä tosin muutaman maalikerroksen pohjamaalin päälle. Kun en näe muovia enää, tuntuu kenties paremmalle…?

Muovin ansiosta ullakolla on tällä hetkellä huomattavasti lämpimämpi kuin ennen. Eli säästetään sähkössä ja sitä kautta ainakin ekologinen sydämeni kiittää hitusen. Muovi kuitenkin edellyttää, että ullakon poistoilma, eli ilmastointi toimii. Huippuimuri onkin kytketty jo päälle, ja toteutettu sekin rakennusluvan mukaisesti.

Mikä toinen asia hirvittää. Määräysten seurauksena kattoikkunoiden reunat on nyt "piiritetty" muovilla. Eli jos kattoikkunoiden asennuksessa on tapahtunut virhe ja rakenne vuotaa, vuotaa se muovin yläpuolelle - emmekä huomaa vuotoa välttämättä pitkään aikaan sen alkamisesta. Kattoikkunat kävi asentamassa Kattava, ammattitaitoiset ja kovin positiivisella asenteella varustetut asentajat, joten toivon mukaan tekivät asiansa hyvin, ja voimme nukkua yömme rauhassa.

Onneksi ullakko ei ole kuitenkaan enää hirsirakenteinen - eli sitä kautta toivon, ettei pahoja pääse tapahtumaan. Rakenteet olivat myös säilyneet ehjinä 80-luvun remontin jälkeen, eli lasivilla sinänsä oli toiminut eristeenä, vaikka kylmähän ullakko oli talvipakkasina. Muutamia vuotokohtia oli; näillä vuotokohdilla tarkoitan lämpimän ja kylmän kohtaamista, mikä oli tummentanut villoja. Nämä eivät kuitenkaan olleet saaneet mitään pahaa aikaan.

Vaikka välillä tuntuu hullulle, miksi puramme kaiken, mikä on vasta 80-luvulla rakennettu, olen kuitenkin purku-urakan kannalla vieläkin. Ullakko oli ennen kahdessa tasossa; nyt lattia on rakennettu niin, että koko kerros vessaa ja vaatehuonetta lukuun ottamatta on samassa tasossa. Saimme myös lattian laskun myötä hieman lisätilaa, kun huonekorkeus kasvoi. Tasoratkaisu ja huonekorkeus mahdollistivat kolmen virallisen makuuhuoneen saamisen yläkertaan, mitä edellyttivät toki vielä muutamat uudet asennettavat kattoikkunat. Ja mikä parasta: nyt tiedän, mitä tapettien alla on. Että rakenteet ovat kunnossa ja olemme tehneet kaiken, kuten ammattilaiset asian edellyttävät tekevän.

Toivon kuitenkin, että nykyajan tietämys kantaa myös tulevaisuuteen, eikä parin vuosikymmenen päästä ajatella, että kaikki ole tehty aivan päin prinkkalaa. Tässä - jos jossain tilanteessa - olen miettinyt, kuinka pieni ihminen on kaiken byrokratian ja määräysten keskellä. On vain toimittava, kuten on määrätty - ja toivottava sen jälkeen parasta.

Tänä aamuna aamupalakeskustelumme kääntyi tilanteeseen, jossa mies päätti lotota. Lotata, jotta voittaisi - ja ostaisimme sitten vanhan talon hirsikehikon vanhoine ovineen, kivijalkoineen, lattioineen, jne. Muuttaisimme johonkin maalaispitäjään, jossa rakentelisimme taloa kaikkien perinnerakentamisen oppien mukaisesti. Jos siis jotain olemme tämän talon remontoinnista, emme ainakaan sitä, että osta uusi - pääset helpommalla!

Ylemmässä kuvassa näkyy tulevaa leikkihuonetta, jota ei ole vielä paneloitu, mutta lautalattiat ja gyprokit on asennettu. Jos vielä joskus samaan ryhdymme, haluan myös seinämateriaalista perinteisemmän; puukuitulevyä tai pinkopahvia! Alemmassa kuvassa puolestaan lasten nukkumahuoneen kattoa, jossa kattoa on jo paneloitu helmipanelein.

* * * * *

I have thought over our renovation in the attic because the plastic. The building regulations obligate us to use plastic as steam lock because the old insulator in made of glass wool. We did not have enough money to chance the old insulator to cellulose wool - and the change would have required us to increase the thickness of insulate layer because of the tightened building regulations, which would have decreased the room space in the attic. Luckily the attic is not made of timber.

6 kommenttia:

 1. Kuulostaa kovin tutulta. Minua on myös mietityttäyt monet vastaavanlaiset asiat remonttia vanhaan taloon tehdessämme. Joissain asioissa on antanut periksi nykymääräyksille, mutta on asioita, joissa olemme luottaneet enemmän vanhanaikaisiin ratkaisuihin.
  On teille tulossa paljon lisää ihanaa tilaa<3 Tsemppiä vaan urakkaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä; aika vaikeilla vesillä liikutaan, kun yritetään saada vanha talo vastaamaan uusia määräyksiä… Haasteena meillä on, että remonttimme on rakennusluvan alainen ja rakennuslupa edellytti rakennesuunnitelmien laatimista ullakolle - ja nyt meidän tulee toimia rakennussuunnitelmien mukaisesti. Eli vaihtoehtoja ei juuri ole tuon höyrynsulun osalta, jottei jouduta myöhemmin "liemeen". Mutta täytyy toivoa parasta ja uskoa ammattilaisia :)

   Ja kiitos; nyt urakka näyttää jo paremmalle, kun on lattia alla, seinät ja kattokin pian. Päästään siihen normi pintaremonttiin, jota remontiksi yleensä kutsutaan :D

   Poista
 2. Ihanan näköistä varmaan tulee. Me oltiin viittävaille valmiit muuttamaan rauhankadulle puu taloon 4v sitten, jopa pk-paikat oli lapsille saatu sieltä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, no mutta löysitte ilmeisesti vielä paremman kodin! Portsa on kyllä ihana alue kaikkinensa <3

   Poista
  2. Me karattiin lopulta 300km päähän :)

   Poista

Olen iloinen, jos jätät ajatuksesi!