keskiviikko 7. tammikuuta 2015

Kakola Walk

Kakola tammikuussa 2015.


Aurinko ja loppiainen. Ensimmäinen päivä kahteen ja puoleen viikkoon, kun olimme vain perheen kesken kotona; tytär ei ollut isovanhempien hoidossa, meillä ei ollut vieraita tai me emme olleet vierailemassa. Suunnittelematta asiaa, joululomamme oli todella ohjelmoitu ja joka päivälle riitti menoa tai tekemistä. Onneksi sentään viimeisenä päivänä saatiin olla ihan vain kotona, perheen kesken - ja nauttia yhdessä tästä ihanasta talvipäivästä.

Kakolan alueella kävelyllä.


Kävimme kävelyllä Kakolan mäellä, joka toimi siis vielä viime vuosikymmenellä vankila-alueena. Nyt aluetta rakennetaan. Kunnallistekniikka alkaa olla valmis. Rinteen reunoille on jo rakennettu uusia kerrostaloja, ja tietääkseni ensimmäinen vankilarakennuksista on saatu myytyä ja rakennuksen korjaus aloitettu.

Myös vankilanjohtajan asunto on myyty ja remontin alla - ja kesäksi saadaan sinne kesäkahvila. Myös vankilan työntekijöille rakennetut puutalot on myyty, ja niissä on jo asukkaita. Mielenkiinnolla seuraillaan, miten alue kehittyy.

Kaavaan olisin toivonut enemmän ulkoilureittejä. Nyt alueen halki toki menee kevyen liikenteen väylä, mutta olisi ollut mahtavaa, jos tähänkin kaupunginosaan olisi saatu pururata - rauhallinen ulkoilureitti luonnon helmassa. No en tiedä, saanko itseäni syyttää. En ollut jättämässä asiasta mielipidettä, kun aluetta kaavoitettiin.

Kunnallistekniikkaa rakennetaan alueelle.


Kakolan alueen vanhoista rakennuksista useimmat on suojeltu, joten suojelumerkintöjen perusteella nämä mahtavat vanhat rakennukset säilyvät. Toisaalta, rakennukset ovat olleet jo kauan tyhjillään. Seinissä kasvaa koivuja, ikkunoita on rikottu ja ikäviä töhryjäkin on ilmaantunut. Kerran näin, kun pariskunta oli kiipeämässä muurin yli vankilaan. Puhelin ei ollut mukana. Olisi varmaan ollut poliisiasia. Iso graffiti on ilmestynyt juuri rakennettuun muuriin. Pikkupoikia näkee monesti alueella leikkimässä. Tekee mieli saattaa lapset alueelta pois. Vaarallisia paikkoja ja piikkiaitoja kuitenkin alue täynnä. En kuitenkaan tohdi. Kerran kaivonkansi oli revitty auki. Kaivonkannesta olisi ollut aikamoinen hyppy alas tuntemattomaan. Ja lapset leikkimässä alueella.

Turun Sanomissa oli myös juttua alueesta. Juttu vahvisti ajatuksiani; ilkivaltaa on vielä enemmän kuin edes tiedän. Toivottavasti tyhjillään oleviin rakennuksiin saadaan pian uutta käyttöä; olisi todellinen loukkaus entisajan rakentajille, jos tämä paikka pääsisi ränsistymään. Ja mahtava potentiaali jäisi hyödyntämättä.

Mikä jäi kummittelemaan mieleen oli, että jutussa vankilanjohtajan uudet asukkaat toivoivat, että alueella liikuttaisiin enemmän - kuten me päiväkävelyllä teimme. Itse olen täällä kulkenut - varmaan luvattomasti vielä, kun alueelle pääsi vain aitojen ali tehtyjen epävirallisten aukkojen kautta, kunnallistekniikan rakentamisen aikana ja nyt. Edelleen minulla on kuitenkin tunne, ettei alueella saisi kulkea. Liekö tyhjät rakennukset, joita väkisinkin vähän pelkää? Vai katuvalojen puute? Vai ihmisten puute? Ollaanhan lähes kaupungin ytimessä, mutta ihmisiä alueella näkee vain harvakseltaan.

Uudet Uhana Designin Hekla-legginssit käytössä.


No mutta, takaisin loppiaistunnelmiin. Oli ihana nauttia ulkoilmasta perheen kesken. Ja mitä vielä? Pukea päälle joulun odotetuin lahja; Uhana Designin Hekla-legginssit. Ne, joista olin haaveillut jo yli vuoden. Ja legginssit toimivat; lämmittivät myös tässä yli 10 asteen pakkasessa. Vaikka hankinta kauhistutti, olen nyt erittäin tyytyväinen ostokseen!

Talviaurinko lämmitti mieltä Kakolan mäellä.


We enjoyed of the wonderful weather yesterday by walking around Kakola area. Kakola has been earlier prison - now all the buildings are empty and waiting for new use. The buildings are fabulous; hopefully they get soon new owners!

There were freeze, over 10 degrees. My new Hekla pants by Uhana Design were great in this weather; warm and nice to walk with them! Hekla pants are designed and made in Finland.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olen iloinen, jos jätät ajatuksesi!