tiistai 28. huhtikuuta 2015

Better Air Inside the Summer Home

Painovoimaisen ilmanvaihdon tehostaminen - ja poskikanavien puhdistus.Vanhan talon myötä uuden opiskeleminen vain jatkuu, eikä loppua näy. Mietin jo, että lähden opiskelemaan rakennusinsinööriksi, mutta taitaa tässä olla sen verran muutakin tekemistä, että jätin sen haasteen käyttämättä.

Ostamassamme torpassa on ollut varmasti alun perin painovoimainen ilmanvaihto, mutta meidän murheeksi sitä on tukittu viime vuosina erittäin tehokkaasti, minkä huomaa tunkkaisesta sisäilmasta, ikkunoiden höyrystymisestä ja - en tiedä, toivottavasti ei - homeitiöistä. Sen aika näyttää.

Ajatuksenamme on nyt parantaa ilmanvaihtoa ensin pienin askelin; katsoa, miten se auttaa ilman laatuun ja siihen paljon puhumaani hajuun. Ensimmäisenä viikonloppuna revin ikkunoihin teipatut muoviteipit pois. Samoin revin pois ikkunoiden rakoihin tungetut pumpulit. Jopa oven avaimenreikään oli laitettu teippiä, joka revittiin tietenkin myös pois. Kai tuo vähän auttoi, muttei tarpeeksi. Sisäilma ei ollut näiden toimenpiteiden jälkeen seuraavanakaan viikonloppuna raikas, kuten vanhassa talossa pitäisi olla.

Ikkunoista revittiin muoviteipit pois.


Ensimmäisenä viikonloppuna revimme myös muovimatot pois. Nyt korvausilmaa pitäisi tulla jonkin verran myös lattian kautta. Kenties myös homeitiöitä ja muuta ikävää, jos sellaista on päässyt alapohjaan pesimään. Oma tuntemus oli kuitenkin, että huoneilma parani nimenomaan lattiamattojen repimisen jälkeen merkittävämmin. Ei kuitenkaan missään nimessä tarpeeksi.

Toisena viikonloppuna revimme kahden makuuhuoneen sisäseinämateriaalit alas; toisesta huoneesta hengittävät pinkopahvit ja paperitapetit - ja toisesta huoneesta vähemmän hengittävän tapetin sekä gyproc-levyt. Pinkopahviseinien repiminen otti sydämestä, sillä tapetti oli todella kaunis. Meillä oli kuitenkin epäily hirsien lahoamisesta. Ja haju; se vain oli niin pinttynyt, että ajattelimme purun parantavan myös sisäilmaa. Ja auttoihan sekin; hieman.

Seinien haisevat (vanhat pinkopahvit) ja hengittämättömät (cyproc-levyt) pois seiniltä. Samalla löysimme muutamia lahoja kohtia hirsistä.


Seuraavana viikkona sitten opiskelimme painovoimaista ilmanvaihtoa ja sen parantamista etenkin perinteisin menetelmin. Koneellista ilmanvaihtoa emme halua taloon. Rakennusperintö-sivuilta (klik) sekä Luomuran sivuilta (klik) löysimme hyvät artikkelit ja ohjeet ilmanvaihdon parantamiseen nimenomaan perinteisin ja luonnollisin menetelmin. Ongelmana meidän näkemyksen mukaan torpassa on nimenomaan puutteellinen korvausilma ja se, että taloa on pussitettu tarpeettomasti (ikkunoiden teippaukset, gyproc-levyt yhden huoneen seinillä, muovimatot).

Näiden pohjalta päätimme asentaa ikkunoiden läheisyyteen jokaiseen huoneeseen omat korvausilmakanavat. Perinteiset ilmanvaihtoventtiilit ovat olleet ulkopuolella neliskanttisia Domus Classican (klik) mukaan (kuva alla, kuva poimittu Domus Classican sivuilta). Emme ehtineet odotella käsin taottuja venttiilejä, joita oli myynnissä Domus Classicassa (ja hintakin oli hulppea verrattuna tehdasvalmisteisiin), joten tyydyimme Byggmaxin samannäköisiin venttiileihin. Sisäosia tuuletuskanaviin emme vielä hankkineet, sillä toiveena on saada sisäpuolelle alla olevan kuvan kaltaiset tähtiventtiilit (kuva poimittu Domus Classican sivuilta).

Perinteisiä ilmanvaihto-osia Domus Classican sivuilta.


Nyt korvausilmaa on tullut kaksi viikkoa sisälle näistä räppänistä ja voi jo todeta, että sisäilma on huomattavasti parempi = puhtaampi, kuin aiemmin. Edelleen kuitenkin jokin haju vaivaa sisäilmaa. En ole niinkään varma, onko kyseessä home tms., vaan olemme miettineet, voisiko haju tulla uunien poskikanavista, joita on vaikea putsata - ja toisaalta joista tulee juuri pistävää hajua, jos noki pääsee sinne kerääntymään. Luin aiheesta mm. Rakentajan keskustelupalstoilta (klik ja klik).

Kun olemme saaneet viimeiset korvausilmaventtiilit paikoilleen, jäämme odottelemaan kesää ja nuohoojaa. Kuumennamme uunit ennen nuohoojan tuloa oikein kunnolla, ja edellytämme, että hän putsaa nuo poskikanavat kunnolla. Katsotaan, josko saisimme tämän jälkeen raikkaamman sisäilman.

Tavoitteenahan oli, että katselemme ensimmäisen kesän, ja tunnustelemme, mitä ryhdymme tekemään. Ajan kanssa. Viime kerran postaus kertoi jo aivan toista, ja kiitän teidän ihanista kommenteista! Ne ehkä saivat minutkin miettimään asioita toiseen kertaan; mitä meidän oikeasti PITÄÄ tehdä ja mitä voimme säästellä vielä tuleville vuosille. Katsotaan, miten pystymme pitämään itsemme aisoissa.

Tuunin ja Lorun Pitsipipo-arvonta päättyi sunnuntaina. Kiitos kaikille osallistumisesta, ja etenkin jaoista; tätä kautta teette tunnettavuutta pienille ja ihanille suomalaisille yrityksille, joille tällainenkin markkinointi on kallisarvoista! Voittajan arvoin juuri randomin avulla, ja ta-da-daa …. Henna73 voitti pipon! Olen yhteydessä Hennaan vielä henkilökohtaisesti.

There is some kind of smell in our summer home. It has got better after we have ripped the plastic carpets from the bedroom floors off and plastic tapes from the windows off. It also got better, when we improved the ventilation by installing new ducts next to windows. New we are waiting chimney sweeper to come; maybe the smell is coming from the fire places.


_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Mrs Sinn also in InstagramFacebook and Pinterest!

4 kommenttia:

  1. Tiedän tuon "ostokrapula" tunteen - taitaa jossain välissä iskeä jokaiseen vanhan talon ostaneeseen. Mekin teetimme taloomme mittavan kuntoanalyysin kun ostimme ja silti jännitti.. Voisko olla, että haju tulee piipuista jos niitä ei ole kuumennettu Pitkään aikaan? En tiedä. Kaikissa vanhoissa taloissa on jokin haju eikä sille välttämättä löydy aina selvää syytä. Uusissa talossakin on usein muovin haju - enpä tiedä kuinka terveellistä sekään on..? Mutta ohjeeni on että älä haistele liiaksi ;) - tuuleta usein ja pitäkää uuneja kuumina siellä ollessanne ja juokaa aurinkoisena päivänä kuppi kahvia jos toinenkin kauniin torppanne rappusilla <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi kiitos ihanista sanoista; olet kultainen :) Ja nuo tulisijat piippuineen voivat tosiaan olla se "syy". Ja on totta, ettei kannattaisi liiaksi murehtia; ihan jo sekin, ettei taloa ole asuttu ilmeisesti juurikaan viime vuosina voi aiheuttaa tuon hajun. Katsotaan - ja nautitaan myös niistä kahvihetkistä rappusilla <3

      Poista

Olen iloinen, jos jätät ajatuksesi!