perjantai 23. lokakuuta 2015

Lasten Ulkovaatteet // Kid's Outdoor Clothes
Vaatteiden eettisyyshän minua murehdituttaa. Ehkä liikaa. Kun ei moni muu ole asiasta moksiskaan. Ja kun se on niin vaikeaa. Mietipä nyt vaikka lasten ulkovaatteita? Tähän asti olen saanut kaikki lasten ulkovaatteet siskon esikoiselta käytettynä. Nyt kuitenkin vaatteet kiertävät myös siskon pojan päällä, joten ne eivät enää ehdi meidän tytölle "ajoissa".

Kiersin syksyllä kirppareita, ja kauhistelin käytettyjen talviulkovaatteiden hintoja. Polvet olivat kuluneet, mutta silti haalarista pyydettiin noin 50 euroa. Muutamana poikkeuksena olivat halpojen merkkien vaatteet - jotka sitten näyttivätkin siltä itseltään, siis halvoilta.

Ja sitten jos ostan uutena, en oikeasti enää ihan luota isojen merkkien eettiseen tuotantoon. Halusin vähintäänkin Euroopassa valmistetut vaatteet. Mutta sellaisia en löytänyt.

Kunnes yksi päivä kävelin Portsan katuja, ja katseeni osui Nuttu-Liinan näyteikkunaan. Siellä oli ulkotakkeja. Hain tytön päiväkodista ja lähdettiin saman tien Nuttu-Liinaan ostoksille. Parhautta tietenkin tässä tapauksessa oli, että sain tytön mukaan, eikä tilausta tarvinnut tehdä netin kautta. Otettiin tytön mitat ja äidin toiveet ylös. Käytiin kangasvaihtoehdot läpi ja löydettiin sopiva kangas (kierrätetty, Tampellan Unikko-kangas; vuori finnfill) - kuvio ja väri, joka sopisi myös pojalle myöhemmin.

Kaksi viikkoa tästä ja takki oli valmis. Ja istui täydellisesti. Hihojen kääntämisen avulla takin käyttöikääkin saadaan todennäköisesti pidennettyä.

Takkiin sopivat housut tilasin tytölle synttärilahjaksi. Toiveena oli Reiman toppahousut. Siksi, että ne todennäköisemmin kestävät hyvin - ja näin myös pojalle käyttöön, ja toiseksi siksi, että ne nyt ovat suunnittelultaan ainakin suomalaiset. Valmistus nyt on missä on, mutta Reima on kovasti ainakin yrittänyt tiedottaa paremmasta eettisyydestä tuotannossaan.

Loppuun voisin kysäistä teiltä, onko teillä vinkkejä ulkovaatteista, jotka olisivat varmasti eettisesti valmistettuja? Tiedän Nuttu-Liinan lisäksi Kongaroon ja Eilen Designin valmistavan kierrätysmateriaaleista ulkovaatteita lapsille, mutta onko mitään teollisesti valmistavaa tahoa - täällä Suomessa taikka Euroopassa? Ajatellen juuri vaatteita ja etenkin ulkohousuja, joiden kanssa lapset istuvat hiekkalaatikoissa ja romuavat metsissä.

Tältä erää olen kuitenkin onnellinen ja tyytyväinen. Ja niin on tyttökin! Joka BTW päätti tässä viikko takaperin päiväkotiin lähtiessään, että hän ei muuten päälleen laita äidin valmiiksi laittamaa asukokonaisuutta - ja oli juuri päivä, jolloin oli päiväkodissa kuvauspäivä. Äiti yritti ja yritti. Mutta lapsen itkusilmät eivät antaneet periksi. Avattiin lipaston kaapit auki, ja tyttö otti kaapista esille tunikan, jonka voisi laittaa päälle. Ja oli sen jälkeen yhtä riemua.

Taakse ovat siis jääneet ne ajat, kun äiti sai päättää tytön pukeutumisesta. Pieni lohtu oli kuitenkin, että tunikassa ei ollut kuin kahta väriä, eikä mitään vaaleanpunaista - eikä varsinkaan mitään prinsessajuttua.

P.S. Lämpimästi tervetuloa uudet lukijat; teitä on tipahdellut kivasti pikkuhiljaa ja olen teistä jokaisesta kovin iloinen! Ja Instagrammin puolella ollaan jo lähestymässä 300 seuraajaa; olen otettu!
In the pictures our daughter's new coat by Nuttu-Liina
Finnish Design. Handmade in Finland. Recycled Materials.
Ecological and ethical choice._ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Mrs Sinn also in InstagramFacebookPinterestTwitter and YouTube!

8 kommenttia:

 1. Hei!

  Kannattaa tutustua Paapero -nimiseen suomalaiseen merkkiin.
  http://www.paapero.fi
  Tuotteet ommellaan ja suunnitellaan Kemijärvellä. Kankaiden
  alkuperästä ja painamisesta en tiedä, missä ne tehdään. Mutta se
  on jo paljon, että löytyy suomessa tehtyjä vaatteita!
  Minusta tosi iloisia ja kauniita tuotteita. Alle 2-vuotiaille löytyy
  ulkoiluhaalareita ja isommille anorakkeja/takkeja.

  ps. on ollut kiva seurata tätä sinun blogia :)

  - laura

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä! Nuo anorakit olivatkin tosi kauniita; pitää laittaa muistiin tämäkin merkki. Ja tosi kiva, kun jätit Laura jalanjäljen; aina yhtä kivaa saada teiltä jotain kommentteja ja ajatuksia!

   Poista
 2. Voi elämä, miten hieno takki! Meillä lapset myllää kaikki päivät p**kassa, jonka takia oon suosinu lähetyskirppisten 0,50€ laaria. :D viime kerralla sieltä tarttui mukaan myös vanha, ihana villapaita pikku-miehelle. Joskus olis kyllä kiva ostaa myös sellasia ulkovaatteita, jotka oikeesti miellyttää silmää. Pikku neppikukkaro ei kyllä sellaseen veny tällä hetkellä.;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No joo, täytyy myöntää, että varsinkin siellä landeböndellä ei tarvisi kuin 50 centin vetimeet, sillä sellaisessa kunnossa ovat hetkessä, että ihan mahdotonta. Pitäisi muuten meidänkin käydä joskus lähetyskirpparillä; on varmasti erilaista valikoimaa kuin noilla hyllykirppiksillä, joissa käyn (ja joissa hinnat taitaa tosiaan olla vähän kovempia)!

   Poista
 3. Aivan täydellinen! Ihana väri. Oliskohan ompelijalla samaa kangasta jäljellä, että ompelisi meidän pojalle samanlaisen? Ihastuin ihan täysin väriin, kuvioon ja malliin. Itse ompelin joskus kanssa pojalle takin kapearaitaisesta puuvillakankaasta ja ohut vanu välissä, kietaisumallinen. Takissa on käännettävät hihat ja se todellakin on mahtunut pitkään. Taisi olla 4v/98cm kun tein takin ja nyt kun on 6v/110cm niin vielä menee just ja just! Aikoinaan kun meidän 18v oli pieni, niin tein hänellekin kevyttoppatakin kääntöhihoilla ja sitä käytettiin tosi paljon, tuntuu että Suomessa on eniten sellaisia kelejä, jolloin tarvis kevyttoppiksen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä taidettiin viedä viimeisiä kankaita tästä kuosista. Voi harmi! Näissä uniikeissa tuotteissa on juuri tämä huono puoli! Mutta voisihan sieltä löytyä jotain vastaavaa? Kysäse vaan, jos onnistaa! Lupasin muuten lähettää ompelijalle kuvan tuosta takista päällä, joten voin kysästä samalla tätäkin :)

   Totta, minustakin monesti tuntuu, että toppavaatteet ovat liian paksuja. Tämä takki ei ole sitä, ja jos tulee kovemmat pakkaset, väliin mahtuu villavaatetta lämmittämään :)

   Ja hei, tosi kiva, kun ehdit käydä blogissani ja vielä kommentinkin lähettää!

   Poista

Olen iloinen, jos jätät ajatuksesi!