tiistai 9. tammikuuta 2018

Vanhan tyyliset Listat // Old Style MoldingsSisustussuunnitteluopinnoissa on päästy johonkin aivan muuualle kuin pintaa syvemmälle - heheh, eli suomeksi sanottuna ollaan opiskeltu pintoja. Huomasin näitä oppeja kuullessani, että olen ehkä keskivertoa tarkempi listojen suhteen. Baukkarin tarjouskatalogien MDF-listat ... nou, nou - ei siis missään nimessä! Listat kruunaavat kokonaisuuden. Ja vaikka tyyli olisi mikä tahansa, puulistoilla - erivärisillä ja -muotoisilla, voi todella kruunata ja viimeistellä kokonaisuuden. MDF-listoilla voi toki tehdä listoista sivuseikan, mutta tämä ei ehkä puhuttele ainakaan minua.Kaupunkikoti alkaa pian olla listoitettu. Meillä on listoja moneen lähtöön; kellarissa hyvinkin yksinkertaisia, mutta kuitenkin mustan värisiä listoja. Muissa kerroksissa listoja on parilta eri aikakaudelta; siksi, että osa ikkunoista oli jäänyt myöhemmän rakentamisen jalkoihin, jolloin ikkunoiden ympärille ei enää saatu nätisti mahtumaan vanhoja, leveitä listoja. Mielestäni kun listojen ympärillä pitää olla tilaa. Saivat siten listoja, jotka jäljittelevät enemmän 1930/40-luvun henkeä. Missä vain pystyttiin, käytettiin talon aikakauden henkeen sopivia listoja. Profiilit valittiin osin asunnosta löytyneiden listojen perusteella - osin ihan tutkimustyötä tekemällä.Olen kuullut monen ihmettelevän, kun tällaisia listoja ei löydy rautakaupoista. Ei löydykään. Paras valikoima on sahoilla, joilla on vielä vanhat terät tallella. Turun seudulla olemme käyttäneet Hakulan puun listavalikoimaa, ja torpalla paikallista piensahaa. Kehoittaisinkin laittamaan googleen hakusanat: "saha + perinteiset listat" ja johan alkaa löytyä listoja; sahat kun tekevät jotkut ihan toiveidenkin mukaan listoja - kuten meille torpalle tullaan tekemään.

Nopeiden pikaremonttien ystäville nämä eivät ehkä ole helpointa tavaraa; useimmiten vanhan tyyliset listat ovat käsittelemättelemättömiä. Meillä on ostettu muutamat listat Byggmaxista ja Baukkarista; valmiiksi maalattuina - suurin osa kuitenkin sahoilta maalaamattomina.

Oma mielipiteeni on selvä: itse maalaten listoista saa paljon kauniimmat. Pinta on rouheampi ja aidompi. Tehdasmaalaus ei oikein istu vanhan talon muuhun tyyliin. Lisäksi tehdasmaalatut ovat listavalkoisia. En tykkää itse kyseisestä sävystä sitten ollenkaan. Meillä kaikki listat on maalattu sävyttämättömällä valkoisella - tai selkeästi jollain värillä; kellarissa on käytetty mustaa - ullakolla vihreää umbraa. Tarkkasilmäinen huomaa jo kuvista, missä kohdin on käytetty tehdasmaalattua - missä itse maalattua listaa. Ja tarkkasilmäinen huomaa, mistä listasta puuttuu vielä yksi maalikerros. Viimeistelyä vaille valmista siis, edelleen!
Hinnoista: kyllä, ovat kalliita, jos vertaat MDF-listoihin. Mutta toisaalta kunnon puulistat kestävät loppuelämäsi, ja jos kaipaat vaihtelua, maalaat vain uuden värin päälle ja saat vaihtelua. Jos oikein pihi olet, otat listat sitten vaikka mukaasi seuraavaan kotiisi; ne kun kestävät suhteellisen hyvin irrottamisen ja uudelleen sahaamiset. Hehee.... Osaan kuvitella asuntoilmoituksen muotoilun: "P.S. Kauppaan eivät kuulu listat."  MDF-listoja on erittäin vaikea irrottaa ehjänä seinältä esim. tapetoinnin tai suuremman remontin ajaksi niin, että pysyisivät ehjänä - ja vielä vaikeampi maalata.
Olemme käyttäneet niin kaupunkikodissa kuin torpallakin myös vanhoja listoja; osan olemme löytäneet rakenteiden alta (vanhoja listoja oli käytetty jopa koolauksissa), osan seiniltä ja katon rajasta paikoilleen asennettuina ja osan löysimme torpalta ullakolta ja navetasta aivan käyttämättöminä! Viimeisintä huutoa ovat miehen itse "rakentamat listat"; esim. helmiponttipanelia voi hyödyntää hyvin koristelistoja rakennellessa - ja hintataso tipahtaa kovastikin alaspäin!

Syksyllä saimme viimeisteltyä myös muutaman muun jutun kotona, joten näistä yksityiskohdista lisää taas, kun aika antaa myöden! Luvassa mm. vanhantyyppisen portaikon rakentamisesta uudentyyppisten tilalle, ns. modifiointia olemassa olevia rakenteita hyödyntäen.

I love these old style moldings at home - what do you think about these?_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Mrs Sinn also in InstagramFacebookPinterestTwitter and YouTube!

13 kommenttia:

 1. Oikeanlaiset listat on tärkeä juttu. Pienet sahat ovat siinä kullanarvoisia ja jos rautakaupassa täytyy asioida niin kahta listaa yhdistämällä voi saada kivan näköisen, kunhan valitsee puulistan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin ollaan tekemässä torpalla - tai kahta puupanelia periaatteessa yhdistetään oikeastaan ja saadaan näin listat aikaan ☺️

   Poista
 2. On vaan niin paljon kauniimpi lopputulos kun jaksaa listoilla nähdä vaivaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on! Kova työhän näissä on, mutta kyllä kannattaa; viimeistellyn näköistä ja siivoaminenkin on aikasta kivaa näin listattoman elämisen jälkeen tuolla portaikossa ;)

   Poista
 3. Aamen, listoilla on todellakin väliä! Itse en olisi voinut kuvitellakaan tähän vanhaan taloon muita kuin puisia listoja, mutta oli talo uusi tai vanha, kannattaa matskuihin mielestäni aina panostaa :)

  Ja asiasta kukkaruukkuun, iso peukku Lukko-tapetille, se on ihan älyttömän kaunis <3 Täällä kärvistelen eteisen tapettivalintojen kanssa ja PihlgrenRitolat on tietty muiden ohella koluttu moneen kertaan läpi, mutta on aina eri nähdä kuvia tapetista seinässä kuin siitä pikkuruiselta malliruudulta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, näin on! Ja kukkaruukkuasia on tähdellinen; tapettien valinta on tosiaan haasteellista pienten mallipalasten kanssa. Yläkerran aulasta saattaa löytyä muitakin kuvia viime vuodelta; kannattaa selailla, jos asia mietityttää :)

   Poista
 4. Kyllä! Olen myös samaa mieltä, että tehdasmaalattu ei oikein sovi vanhaan taloon. Ilme muuttuu heti, kun vetäsee itse vielä yhden kerroksen maalia päälle ja se homma on nopsaan tehty.;)
  Hyvä idea muuten toi panelista listaksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta; näin on suunnitelmissa ollut noiden muutamien tehdasmaalattujen osalta - sen muutaman vuotta ;) Eipä ole tullut tehtyä, mutta jos sitten seuraavan remonttikierroksen aikana saisi nekin viimeiseltyä :D

   Poista
 5. Puulistat kyllä kiitos! Meillä on vanhat listat ovissa, mutta ikkunavaihdoksen myötä alkuperäiset ikkunalistat jossain hukkateillä. Taannoin löysin tavaroiden keskeltä pari listapätkää - pitää vähän mallailla mistä ne ovat ja sopisivatko sitten palauttavaan ikkunavaihdokseen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti löydätte loputkin listat jostain varastojen uumenista! Vanhoissa listoissa on tunnelmaa ihan erilailla kuin uusissa - vaikka kyllähän ne uudetkin luovat taas uutta historiaa ja ajan saatossa niistäkin alkaa huokua sitä kivaa tunnelmaa :)

   Poista
 6. Listat on kyllä tärkeitä yksityiskohtia vanhassa talossa. Eniten harmittaa jos niiden asennus jää roikkumaan.. ja roikkumaan. Meilläkin tuli vasta toisella tapetointikierroksella ruokahuoneen kahdelle seinälle listat. Mittarikaapin suojan puuttuminen esti laittamasta niitä ensimmäisellä kerralla. Vieäläkin puuttuu toki kakluunin kohdalta, eli ehkä ne sitten kolmannella kierroksella ;) Yksinhän noita ei saa laitettua, eikä se muutenkaan niin helppoa ole vinoihin seiniin ja kattoihin niitä sovitella.

  Mikä kaunis harmaan sävy teillä on ovenkarmilistoissa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on ullakon lattioissa ja listoissa on kaikissa vihreää umbraa (Antiikkiverstaan pellavaöljymaalia) mutta sekoitussuhde on erilainen: lattiassa noin 1:1, mutta listoissa muistaakseni 1:3 (1 vihreää umbraa ja 3 valkoista). En löytänyt tästä valitettavasti tarkempia muistiinpanoja. Olen pellavaöljymaalin kanssa ollut vähän boheemi; sekoitellut niin kauan kuin tuntuu hyvälle 😄 Voi kostautua myöhemmin, mutta toisaalta, kun vanhassa talossa elellään, ei se ole niin nöpönuukaa 😊

   Meillä mies on oikea listafanaatikko! 😁 torpalla on nyt listat lähes paikallaan, mutta maalaukset ja tapetointia puuttuu. Mutta on asennettu niin, että ne saa helposti pois, kun tapetointi alkaa. Jos minä olisin vastuullinen listoituksessa, olisi meilläkin varmasti listat vielä monessa kohtaaa vajaita, jote; ymmärrän teitä todella hyvin 😁

   Poista
 7. Hei! Mikähän tuon listojen kytkentäkappaleen virallinen nimi on? Siis tuo jalka- ja peitelistan välissä oleva?

  VastaaPoista

Olen iloinen, jos jätät ajatuksesi!