perjantai 26. helmikuuta 2016

Aloittelijan kasvimaa, osa I // Planning the garden plot, part ITäällä on mietitty, kasvimaata. Miten se perustetaan, ja mitä siellä kasvatetaan. Kun olen ollut suhteellisen rajoitetulla ruokavaliolla kevään (kerron tästä teille myöhemmin), enkä tiedä ruokavalion jatkosta, mietin kasvivalintoja toki tämänkin kannalta. Helpompi on kuitenkin tehdä ruokaa, joka sopii meille kaikille.

Valinta nro 1 on lehtikaali. Lehtikaalin kasvatus on monessa jutussa kehuttu helpoksi, mm. tässä Meidän kotona -jutussa. Lisäksi lehtikaali on hyvää ja terveellistä, joten miksi ei?

Valinta nro 2 on porkkana. Koska sitä syömme paljon. Ja pikkuporkkanat tuoreena vain ovat todella hyviä!

Valinta nro 3 on pinaatti. Pinaatti on vain niin hyvää!

Valinta nro 4 ovat valkosipulit. Paitsi, että käytämme valkosipuleita paljon ruuan laitossa, on se hyvä kasvi tuholaisia ja tauteja vastaan.

Valinta nro 5 on keltasipulit. Koska sitäkin käytetään paljon ruuan laitossa.

Valinta nro 5 on erilaiset lehtisalaatit. Mikä tuo kesän tuntua enemmän kuin että kipaiset kasvimaalle hakemaan täysin tuoretta salaattia, vaikka vain leivän päälle? Ihanaa; en malta odottaa!

Valinta nro 6 on avomaan kurkut. Tykkään noista kurkuista ihan tuoreeltaankin, kun niitä on liotellut yön yli vedessä, mutta olisi kiva myös kokeilla ensi kertaa elämässä tehdä etikkakurkkuja.

Valinta nro 7 on kesäkurpitsat. Käytämme myös kesäkurpitsaa paljon ruuan laitossa, joten tottakai yritämme, jos tässäkin onnistuisimme!Valinnat nro 8. 9, 10, 11 ja 12 basilika, laventeli, minttu, tilli ja timjami (eli tarha-ajuruoho). Näitä ajattelin ensisijaisesti siksi, että ne ovat hyviä kasveja tuholaisia ja tauteja vastaan. Basilika on näistä yksivuotinen, mutta niistä voi ottaa siemeniä talteen - ja jatkaa näin kasvua seuraavana keväänä. Laventelin voi saada Etelä-Suomessa talvehtimaan, mutta epävarmaa se on. Sisäoloissa kasvin saisi kenties jaksamaan talven yli. Minttu sen sijaan on monivuotinen, ja sitä löysin viime kesänä yhden kivikon juuresta; sieltä siis siirto kasvimaahan ensi kesänä. Tilli on myös yksivuotinen kasvi, mutta niin monikäyttöinen, että sitä kannattaa vaikka vähän viljelläkin. Lisäksi luin Yrttitarhan sivuilta, että tilli on vanhimpia, tutuimpia ja käytetyimpiä mausteyrttejä Suomessa - joten täytyyhän minun perinnepuutarhan vaalijana sitä saada kasvimaalle. Timjamin luin selviävän Suomen oloissa yli talven, ja sitruuna-ajuruohon talvenkestävyys on parempi kuin tarha-ajuruohon Yrttitarhan tietojen mukaan. Onko teillä kokemusta timjamin talvenkestävyydestä?

Valinta nro 13 on ruohosipuli; sitä löysin myös puutarhasta viime keväänä, joten sen voi hyvin siirtää myös kasvimaalle kasvamaan.

Valinta nro 14 on punajuuri. Olen löytänyt punajuuren taas uudelleen. Lapsena rakastin kuulemma punajuurta. Sitten oli pitkä aika, kun se etikkainen punajuuri jotenkin oli tosi vastenmielistä - liian makeaa. Nyt kuitenkin olen oppinut tekemään punajuuresta ihan ruokaa; esimerkiksi uunilohkovihanneksia ja punajuurivuokaa. Nam! Eli yritetään ja katsotaan, miten käy!

Valinta nro 15 on persilja. Hyvä mauste ja helppo (?) myös kuivata talven varalle.

Valinta nro 16 peruna. Ihan vain siksi, että mies sanoi: Mitä nuo lapset sitten koko kesän syövät? No, syövät sitten perunaa.

Valinta nro 17 herneet. Niitäkään en itse saa syödä, mutta muut saavat.

Lopuksi: kehäkukkia ainakin. Mona Kurpitsakartano-blogista vinkkasi, että nämä ovat paitsi kaunistuksena oivalliset, tuovat ne myös pölyttäjiä kasvimaalle. No enpä ajatellut, mutta näinhän maalaisjärkikin sanoo! Nyt vain mietin, josko kasvimaan reunalle toisi ainakin niitä kehäkukkia, mutta tietenkin nälkä kasvaa syödessä; jotain muutakin olisi kiva saada! Mieleen tuli ainakin köynnöskranssi, jonka siemeniä aikoinaan löysin naapurin rouvan kanssa pihayhtiön talkoissa kompostista. Eli köynnöskranssista saisin siemenet aina seuraavalle vuodelle kerättyä. Olisiko vinkkejä samankaltaisista kukista; joita sitten saisi jatkettua siemenistä seuraavillekin vuosille, vaikka yksivuotisia kukkia olisivatkin? Ja vielä tuli mieleen auringonkukat!

Ja onko muita hyviä / helppoja vinkkejä; kasveja, joiden kasvatuksessa on vaikea epäonnistua? Haluaisin kasvivalinnoissa käyttää mahdollisuuksien mukaan maatiaiskantoja, sillä oletan niiden selviävänkin paremmin Suomen oloissa. Juurrutus-blogista löysin muutaman vinkin tähän - ja Maatiainen ry:n sivut, josta mm. voi ostaa näitä maatiaislajien siemeniä. Viime keväänä löysin maatiaislajien siemeniä myös Kuralan kylämäestä (vinkkinä etenkin Turun seudulla asuville).

Ja niinkin voi käydä, ettei meillä ensi vuonna kasvimaata vielä nähdä. Kyllä minä kuitenkin ainakin jotain kasvamaan silloinkin laitan; joko kukkapenkkien sekaan tai sitten ruukkuihin ja vanhoihin lautalaatikoihin. Esimerkkinä kaupunkikotimme pihalle tässä muutama vuosi takaperin toteuttamani istutukset; yksivuotiset kukat, yrtit ja salaatit sulassa sovussa rinnakkain. Ja kaunistakin oli - eikö?

Tällä viikolla vietimmekin pitkästä aikaa pidemmän tovin torpalla. Kaadoimme puita, joita suunniteltiinkin kaadettavan viime postauksessa. Vietettiin lomaa ja suunniteltiin kesää. Kovin torppapainotteista tämä minun tarinan kerronta ollut viime aikoina. Ullakon remontin loppuvaiheet ovat ihan jääneet raportoimatta, mutta siihen on hyvä syy. Ullakon huoneet ovat olleet niin pimeinä joulusta asti; joko sumuisia päiviä tai lunta kattoikkunoiden päällä. Keväämmällä sitten kauniiden kuvien kera taas kaupunkikodistakin kuvia!
We have planned garden plot in our summer home garden. The garden plot can be next year the final one - but probably it is only part of the final one or established in pots like I did a few years ago in our city garden (in the pictures)._ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Mrs Sinn also in InstagramFacebookPinterestTwitter and YouTube!
12 kommenttia:

 1. Meillä timjami (ihan puutarhakaupasta, en tiedä sen tarkemmin lajiketta) on selvinnyt kohopenkissä aina. Samoin rakuuna ja tietysti ruohosipuli. Kun siirrät minttua, niin rajaa sen juuristo, sillä se leviää todella paljon (ja talvehtii), joten siitä tulee riesa muuten.

  Viime kesä oli kyllä niin huono kasvimaakasvatuksen kannalta, että täytyy yrittää tälle vuodelle ihan hakea motivaatiota hommaan. Tämä kirjoituksesi olikin hyvä juttu siinä suhteessa :)

  Meillä kasvatetaan yleensä porkkanaa, herneitä, papuja (vahapavut on 5-vuotiaan herkkua), punajuurta, avomaankurkkua, erilaisia salaatteja, kesäkurpitsaa ja sipulia ja valkosipulia. Valkosipulin kanssa ei olla kyllä koskaan oikein onnistuttu kunnolla, samoin sipulien kanssa on usein vaihtelevaa menestystä. Salaateista suosittelen viinisuolaheinää, se on ihanaa leivän päällä. Tietty voi ostaa kaupasta maistiaisiksi etukäteen puskan, jos ei ole varma tykkääkö. Perunaa ollaan myös yritetty ja välillä satoa kyllä tuli, mutta koska se osa kasvimaasta perustettiin niitylle, niin pikkumadot tms. (joille mies löysi nimenkin netistä) söivät niihin paljon vikoja. Siitä opimmekin, että perustettaessa nurmikolle/niitylle pitäisi kasvattaa muutama vuosi maan päällä kasvavia kasveja. Sitten ne "matoset" eivät enää vaivaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkeistä; etenkin tuosta viimeisestä! Eli tarkoititko, että kannattaa kasvattaa juuri maan päällä kasvavia kasvimaan kasveja ensin? No varmaankin, sillä muutoinhan siinä se ruoho tai niitty kasvaisi ;) Meillä on juuri tuo tilanne - eli periaatteessa voisi jättää tämän vuoden listalta pois juurekset?

   Ja kiitos myös minttuvinkistä; ehkä jätänkin sen nykyiseen paikkaansa :) Saa siellä sitten olla rauhassa omissa oloissaan ;)

   Poista
 2. Mä utelen jo, kävitkö analyysissä?:) Ja mintusta piti sanoa sen verran, että se leviää melkosesti. Sain tutulta alun ja hänellä minttu oli levinnyt pitkin kasvimaata, oikeen urakalla. Ite olen upottanut maahan astioita, joihin mintut istutin. Hyvin on pysynyt aisoissa ja satoa riittää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kävin ;) Mutta en uskalla asiasta julkisesti juuri puhua ennen kuin voin varmasti sanoa hyvää. Mutta kyllä se hyvää on ainakin tähän asti tehnyt; kiitos sulle <3 Mulla vain se vältettävien lista oli noin 6-kertainen sun listaan nähden, joten voit kuvitella, että täällä on oltu ensimmäiset viikot huuli pyöreenä - - mutta nyt alkaa jo ymmärtää, mitä saa ottaa ja mitä ei ;)

   Ja kiitos tuosta minttuvinkistä; en olisi ymmärtänyt ja kämmi ois käynyt! On se hyvä, kun avaa suunsa / tekstinsä julkiseksi ;)

   Poista
  2. Kun oot muutaman viikon noudattanut ruokavaliota ja sitten vetäset satsin "vanhaan tapaan" niin eron huomaa parhaiten.:D Kävitkö Turussa vai kenties pienen matkan päässä? Hmm, mietin vaan jos käytiin samalla "hoitajalla", siitä ois ollu enää kiven heitto meille;)

   Poista
  3. Uskon, että on varmasti vaikutusta, jos syön jotain epäsopivaa. Huomaan, että on jo nyt huomattava vaikutus, mutta epäuskoisena mietin, kuinka paljon tahdonvoimalla on vaikutusta ;D Kävin Turussa. Sunhan ois pitänyt suositella sitä teidän lähellä olevaa, ja olisin saanut hyvän syyn tulla käymään :) Meille tulee muuten lampaita ensi kesänä, jos kasvattaja vain näkee, että meillä on tarpeeksi lampaille syötävää. Huhtikuun alussa nähdään, miten meidän käy :)

   Poista
  4. Ehkä me joskus vielä törmätään.:) oi, no niin! Toivotaan, että kasvattaja katsoo laidunpaikan sopivaksi ja maisemointi saa alkaa.

   Poista
  5. Kyllä; meidän kyllä täytyy vielä joskus tavata :)

   Poista
 3. Omasta kasvimaasta haaveilen minäkin. Saisi ruokaan käydä nappaamassa tuoreita yrttejä ym, aamupalapöytään salaattia. Toivottavasti piakkoin toteutuu haaveesi ja saat sen ihanan kasvimaan josta haaveilet. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin; katsotaan, miten käy - mutta ruukkuihin ja kukkapenkkien reunuksille sitten ainakin jotain, jos ei muuta - ja ruukut toimii onneksi monenlaisessa ympäristössä; kerrostalojen parvekkeillakin :)

   Poista
 4. Ensimmäinen viljelykesä minulla takana, mikään ei ole ihanampaa kuin käydä kahvin poristessa leikkaamassa tilliä leivän päälle! Aika takuuvarmat ja hyvät valinnat sinulla. Retiisi on kanssa kiva, kun aika on ohi, voi laittaa jotain muuta nopeaa tilalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkeistä - ja kiva, kun kävit ja jätit jälkesi! Löysin tieni sinne Tuomelaan :)

   Poista

Olen iloinen, jos jätät ajatuksesi!