sunnuntai 3. huhtikuuta 2016

Vinot seinät ja rapistuva maali // Skew walls and deteriorating paintMonta kuvaa, mutta vähän aikaa. Latelin kuvia tulemaan ja mietin sitten sanomaa. Löysin yhteisen tekijän kolmelle kuvalle: vinossa joka suuntaan ja korjausta kaipaava ulko-ovi.

Torppa on vinossa, ihan joka suuntaan, minkä huomaa viimeistään "kuvia suoristaessa".  Ei auta kuvankäsittely; torppa pitäisi suoristaa.

Ulko-ovesta puolestaan ropisee maali pois. Lateksimaalia, joka lähtee suikaleina - alaosasta varsinkin. Kun ei ole mitään tekemistä, voi sitten vaikka rapsutella tätä ovea puhtaaksi. Työ aloitettiin jo viime kesänä, mutta veikkaan, ettemme saa sitä tänäkään vuonna tehtyä.

On nimittäin tiedossa työmaata: alapohja. Se kummitteleva alapohja, joka mietitytti jo torppaa ostaessa. Talven jäljiltä päätimme, että alapohja avataan, ja korjataan. Sisäilma muuttui nimittäin talven tullen aina vain oudomman hajuiseksi - ja vainoharhaisuutta tai ei, hengittäminen vaikeutui. Minulla.Työlistalla on siis alapohjan aukaisu lattian kautta toisen kammarin  kautta. Sitten paikalle saapuu perinnerakentamiseen erikoistunut arkkitehti - ja sitten pitää todennäköisesti tehdä jotain. Arvauksemme: koko lattian aukaisu, kaiken tavaran poiskaivaminen alapohjasta, betonisokkelin korvaaminen tuulettuvalla kivisokkelilla ja rossipohjan rakentaminen uudestaan kera lautalattian.

Vielä arvomme, kuka tekee. Eli teemmekö yksinkertaista lapiointi-, purku- ja rakentamishommaa omin käsin, arviolta pitkän matkaa koko kesän - vai ostammeko työn ulkopuolelta? On niin vaikea antaa sellaista hommaa ulkopuoliselle ja maksaa sellaisesta, jonka osaisi itsekin. Mutta toisaalta muistoissa siintää viime kesän työleiri kera kahden pienen lapsen - ja tiedämme, ettei sekään ole ihan herkullisin vaihtoehto.

Ja tiedä häntä, vaikka torppa näyttäisi tämän kesän jälkeen suoremmalle. Vaikkei se toki ole se päätarkoitus; saa olla vinksin vonksin, kunhan on vain terveellä pohjalla. Eikä katto vuoda. Mitä se muuten tekee. Eli pitää meidän kesällä korjata kattoakin.

Ja vaikka tämä on todellakin yksi työleiri, ja välillä huokaistaan kovinkin raskaasti uusien yllätysten edessä - on se jo niin rakas. Kun tänä viikonloppuna emme päässeet paikalle, on olo vähintäänkin orpo. Torpalla mieli lepää - paremmin kuin missään muualla.


Our cottage is skew - and the paints are deteriorating from doors and windows. However there are more important things to do next summer; the base floor must be repaired, because it doesn't vent - and the inside air is not good - especially in winter._ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Mrs Sinn also in InstagramFacebookPinterestTwitter and YouTube! 18 kommenttia:

 1. Pyytäkää tarjouksia ja miehesi voi sitten halutessaan auttaa. Liputan siis työn teettämisen puolesta. Omia voimia voi säästää sitten muuhun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta; huomaamme vain, että olemme tältä osin jopa tyhmän säästäväisiä - ja että mehän kyllä osattaisiin tämä itsekin... ;)

   Poista
 2. On se vaan suloinen tuo teidän torppa. <3 Mun mielestä ihan kaikkea ei aina tarvi tehdä itse. Joten jos vaan kukkaron nyörit antaa periksi, niin teettäkää ehdottomasti. Mekin ollaan vähän suunniteltu teettävämme talon ulkomaalauksen. Osa laudoituksesta täytyy uusia ja lateksimaalia riittää rapsuteltavaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! Ja voi; siinä on kyllä lateksissa raaputtelemista ;)

   Poista
 3. Voi jesta miten onkin nätti torppa. Mekin ollaan tehty paljon itse, mutta suunnitellaan nyt alkavaa kattoremonttia remppafirman kautta. Joskus on pakko höllätä työleiriä jostain suunnasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, ja kiva, kun liityit lukijaksi <3 Isot hommat on kyllä helpompi jättää ammattilaisten käsiin. Oman vapaan ajan arvottaminen on sekin taitolaji sinänsä!

   Poista
 4. Mä oikein odotan, mikä pohjan tuomioksi tulee. Noista tuntuu olevan monenlaisia näkemyksiä ja toteutuksia. Vinouteen tottuu.:D En kotona huomaa sitä enää ollenkaan. ..paitsi silloin, kun lattialle kaadettu maito valuu vauhdilla pohjoiseen.;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja tosiaan; tuo torppa kun on jotenkin oudosti vino ;) Mutta ehkä siihen oudosti vinoonkin tottuu :D Ja tuo kierimis/valumis-efekti on kyllä meilläkin niin huomattu!

   Poista
 5. Teidän kaunis torppanne ei minun silmään ole juurikaan vino, vain nuo portaat ulko-oven edessä ja senkin voi ajatella niin, että eipähän vesi seiso portailla ;)

  VastaaPoista
 6. Teidän torppa on niin kaunis! Vinouteen tottuu, meillä on ainakin kaikki vähän vinossa mutta meitä se ei häiritse yhtään. Se on sitä vanhan talon kauneutta ja viehätystä :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, enkä suoraa vanhaa taloa ole itsekään nähnyt. Täällä kaikki on vain niin oudosti vinoa - tai sanoisinko, että jopa koukeroista ;D hehee! Mutta kunhan seinät pysyvät toisissaan kiinni ja pohja & katto paikallaan, olen tyytyväinen :)

   Poista
 7. Jos vaan löytää tekijän johon luottaa, ja saa halutessaan tehdä vaikka osan itse kuitenkaan nääntymättä. Ja lopputulemana torppa jossa vaatteet ei ala haisemaan tai tule muitakaan oloja. Kannattaa varmasti vaikka tuntuu kovalta rutistukselta. Meillä ensi vuonna yhden lattian vuoro, muut valmiina. Seurailen mukana mitä tapahtuu! Ja luulenpa ettei viivasuoraa vanhaa taloa ole olemassakaan :)!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sepä meillä onkin, kun torppa sijaitsee niin keskellä ei mitään; kuka nyt tulee sinne tekemään hommia - ja millä hinnalla sitten. Kaupunkikeskustaan tekijöitä on jonnin verran todennäköisesti helpompi löytää ;) Mutta katsotaan, miten meidän käy! Onni, että teillä lattiat on käyty jo niin suurelta osin läpi :)

   Poista
 8. Meillä mökillä outoa ummehtunutta pahaa hajua toivat supikoirat, jotka jostain syystä halusivat tehdä talvipesänsä mökin alle useana vuonna aina samaan paikkaan. Niitä yritettiin pyydystää loukoilla, sillä ne eivät kuulu suomalaiseen luontoon. Tämä ei oikein toiminut, joten laitoimme kivisokkelin ympärille kaikkiin mahdollisiin paikkoihin rautaverkkoa kesäaikaan. Tämä on häätänyt supit pois, ja sisäilma on raikastunut:) Sen lisäksi maalaaminen kummasti raikastaa ilmaa: meillä keittiössä on ihan eri tuoksu kuin salissa, jossa ei vielä ole ehditty remonttia aloittamaan.
  Toivottavasti teilläkin saadan syy selville ja asia korjaantuu.
  Niin ja itse pidän meidän mökin pienestä vinksallaan olosta, se kuuluu sen persoonallisuuteen:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä ei tosiaan eläimet pääse alapohjaan - paitsi myyrät tms. jotka asuvat mullassa ;) Tästä kuulette pian lisää :) Mietittiin, että meillä hajua voivat sitoa itseensä myös kutterilastut maapohjan päällä; niidenkin vaihto helpottaisi, mutta toisaalta, jos niitä lähtee vaihtamaan, muuttaisi mieluusti samalla koko rakenteen paremmaksi :) Ja maali tosiaan peittää hyvin alleen pinnoista tulevat hajut; epäilen kuitenkin, että meiltä sitä hajuaq tulee myös tuolta alapohjasta, sillä vanhojen pinkopahvien poistolla ja uusien asentamisella ei esim. tuntunut olevan juuri ollenkaan vaikutusta. Mutta katsotaan, mitä tuleman pitää!

   Poista

Olen iloinen, jos jätät ajatuksesi!