tiistai 5. syyskuuta 2017

Yrttien kuivatusta talven varalle // Drying Herbs




Tänä kesänä on harjoiteltu yrittien, nokkosten ja kehäkukkien kuivatusta ja varastointia talven varalle. En vielä pysty sanomaan onnistuimmeko, mutta ainakin on yritetty. Kuivatuksessa on yksi asia, joka on sekä plussaa että toisaalta miinusta. Kuivaamalla asiat saa menemään mahdottoman pieneen tilaan. Toisaalta isot vadit yrttejä alussa ja vaatimattomat murut purkin pohjalla lopussa luo riittämättömyyden tunnetta; kuinka paljon minun pitääkään kuivata näitä, jotta saan purkit täyteen...?

Viime viikonloppuna totesin, että parempi siirtää yrtit pienempiin purnukoihin, ja olla vain tyytyväinen saavutettuihin murusiin, sillä - kesä - sinähän näytät loppuvan, joten keräilymahdollisuudet alkavat olla myös loppumaisillaan.




Kesän aikana olen testannut kuivattamista huoneilmassa orrella ja ritilällä leivinuunin päällä, mutta myös kuivurilla - ja lopulta myös leivinuunissa. Oppina näistä sanoisin, että leivinuuni on paras, mutta ajoitus erityisen tärkeä; uunissa saisi olla vain 40-50 astetta ja luukun tulisi olla varmuuden vuoksi raollaan kuivatuksen ajan. Toisin sanoen leivinuunin lämmityksen jälkeen korkeintaan seuraavana päivänä kannattaa laittaa aineksia kuivumaan.

Orrella kuivatus toimii ihan hyvin, mutta on kovin hidasta, ja haasteena auringon valo, jota ei kuivattaessa saisi ilmeisesti näihin juuri osua (vai onko näin?). Kuivuri sen sijaan alkoi nyppiä minua aika äkkiä. Se vain kuivatti ja kuivatti, eikä loppua näkynyt. Aloin miettiä tämän myötä myös keinon ympäristöystävällisyyttä; energian kulutus täytyi olla jo jonkinmoinen, kun laite oli pyörinyt koko päivän, ja yrtit alkoivat vasta kuivua. Tämän jälkeen tyhmänä luin Jovelan blogista kuivurisuosituksista ja postauksen alle jätettyjä kommentteja. Ymmärsin, että olin ostanut postauksen kommenteissa parjatun huonompilaatuisen kuivurin. (Tuleepa minulla paljon viittauksia Jovelan blogiin; kertonee siitä, että olen ottanut sieltä paljon myös oppia ja tykkään blogista - eli suosittelen pistäytymään!)

En heittänyt kuivuria kuitenkaan roskiin; hyödynsin muovisia ritilöitä kesällä leivinuunin päällä yrttejä kuivattessani. Itse sähköominaisuutta en kuitenkaan juuri kuitenkaan käyttänyt enää, eli vähän turhan kalliiksi nuo ritilät lopussa tulivat.




Kesän ja nyt alkusyksyn aikana kuivatin minttua, piparminttua, salviaa, mäkimeiramia, nokkosta ja kehäkukkaa. Sipulin versoja yritin muutamaan otteeseen, mutta vielä en saanut niitä niin kuiviksi, että eivät olisi homehtuneet purkkiin niitä laitettuani. Ehkä viime viikonloppuna kokeilemani leivinuuni toimii; katsotaan, miten sen kanssa käy. Syksymmällä pistän vielä timjamia ja basilikaa kuivumaan; vielä saavat kasvaa. Mitä sitten ajattelin näitä kuivatuksia hyödyntää?

Mintusta, piparmintusta ja salviasta ajattelin haudutella teetä. Mäkimeiramia, timjamia ja basilikaa käytän puolestaan mielelläni ruuanlaitossa. Nokkosta myös ruuanlaitossa, mutta sain myös vinkin sekoittaa nokkosta sämpylätaikinaan, joten pistetään sekin kokeiluun toivon mukaan. Kehäkukasta ajattelin tehdä kehäkukkavoidetta; aivan uusi aluevaltaus siis tiedossa, jos aikaa tälle vain riittää.

Vielä olisi tavoitteenani käydä metsäalueemme läpi, ja katsoa, josko siellä kasvaisi kanervaa. Stellan innoittamana kuivaisin kanervaa, ja hauduttaisin sitä aina iltojen tullen teehen; kanervalla on kuulemma rauhoittava vaikutus. Tähän asti olen juonut aina kamomillateetä juuri rauhoittavan vaikutuksen takia, joten tämä tulee varmasti kokeiluun, jos vain kanervaa löydän omilta mailta. Kanervahan kuuluu siis varpukasveihin, eikä sen kerääminen kuulu jokamiehen oikeuksiin. Toki voin tarvittaessa kysyä naapurilta, josko hänen mailtaan muutamat kimput kävisin kokeeksi poimimassa.

Sellaisia kokemuksia ja suunnitelmia. Tuleeko teillä vinkkejä mieleen etenkin näiden kuivaamieni ainesten hyödyntämiseen? Ja onko vinkkejä muiden villikasvien kuivattamiseksi? Horsmaa mietin tovin jos toisenkin kesän aikana, mutten saanut aikaiseksi ajoissa. Nyt taitaa olla jo turhan myöhäistä monessa tapauksessa tähän - mutta jos ei muuta, vinkkinä tulevalle vuodelle! Eihän sitä tiedä, jos silloin olisi vaikka enemmän sitä kuuluista aikaa...!?




I have drained some herbs and now just planning how to use those. 
Mayde some tea - and also as a spice when cooking. Have you some good ideas to share?



_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _


Mrs Sinn also in InstagramFacebookPinterestTwitter and YouTube!

12 kommenttia:

  1. Sipulin varsia voi silputa ja pakastaa jos kuivaaminen ei onnistu, itse en ole kokeillut mutta äitini tekee sitä. Piparminttua kuivattelen puuhellan päällä. Kuivurikin minulla oli mutta totesin tehottomaksi perinteiseen keinoon nähden.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta; voisi kokeilla ensi vuonna pakastamistakin. Meillä kun on niin kovasti pakastettavaa, että yrittää löytää muita keinoja säilömiselle. Mutta jos ei muuta, uutta pakastinta sitten vain hankkimaan ;)

      Poista
  2. Varastoin mm. basilikaa ja persilijaa silppuamalla ne haluttuun kokoon joka jälkeen kuivatus kiertoilmauunissa alle 50 asteessa muutma tunti, välillä pöyhien. Uunin luukun välissä puukauha! Kun silppu on ns. puolikuivaa, sellaista irtonaista ja keveää mutta ei vielä rutikuivaa niin pakastan silpun suuriin rasioihin. Yrtit ovat näin käsiteltynä helppo ottaa pakastimesta "irtotavaraa", mutta aivan tuoreen veroisia. Iisopin kukinnot pakastan tuoreena lääketeeksi kurkkukipuun.
    Katja tuossa yllä mainitsi sipulin varret, hyviä tulee noin. Itse pilkon varret ja kuivatan niitä leivinpellin päällä ulkona (haju!) muutaman tunnin ja pakastan. Viime viikonlopun sipulinvari satsissa oli jonkin verran koivun siementä tuuleskellut sekaan, lisämausteeksi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mielenkiintoista, eli kuivatat ensin, mutta pakastat sitten? Tuossa jo aimmassa kommentissa tuumasin, että pakkaset on meillä jo kovin täynnä, minkä takia yrittänyt kuivattaa sellaisia antimia, mitä nyt järkevä vielä kuivattaa ja säilöä huoneen lämmössä. Mutta jos ei muuta, uuden pakastimen hankintaan (viime vuonna hankittiin jo yksi uusi ;)

      Kuulostaa tuo koivun siemen mielenkiintoiselle lisämausteelle! ;D

      Poista
  3. Mä oon kuivannut mustikan, vadelman, mustaherukan, omenan ja mansikan lehtiä teetä varten. Nyt on testauksessa nokkosen siemenet, joita voi laittaa vaikka puuroon, jogurttiin, sämpylöihin.. Nokkonen on ilmeisesti tosi terveellistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa mielenkiintoiselle; ilmeisesti toimivat teessä hyvin? Mustaherukasta olenkin kuullut, mutta muut ihan uusia! Nokkosen lehtiä olenkin jo keräillyt, muta en siemeniä, hmm, aina oppii uutta! Kiitos vinkeistä :)

      Poista
  4. Samat puuhat täällä! Älä ole huolissasi tuosta vähäisestä tilavuudesta. Olen huomannut jo viime vuodesta, että kuivattaminen vain tehostaa yrttien makua, joten todella pieni ripaus riittää, kun haluaa yrttiä sitten käyttää.

    Minä hankin saman kuivurin kuin Johannalla ja olen ollut toosi tyytyväinen. Keräämme hirmuisesti sieniä ja nokkosta, joten ilman sitä ei kyllä näillä määrillä tultaisi toimeen. Yrttien kuivatus kuivurilla taas on muuten vaan lempipuuhani: tulee ihana tuoksu kuivurin hyrrätessä. Energiatehokaskin se onneksi on, koska kyllähän se kuivaus kestää koneellakin aika kauan. Uskon, että leivinuuni on myös hyvä! Ehkä voit kokeilla kombinaatiota: ensin roikkumaan, sitten leivinuuniin ja loppusilaus kuivurissasi ;).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, kombinaatio on vielä testaamatta ;) Mulla kuivaaminen on jotenkin mennyt tänä vuonna mukavasti siinä sivussa; ei niin suunnitellusti ainakaan, joten ei ole tuottanut kovasti stressiä, muttei välttämättä kovasti sitä menestystäkään :D Mutta ensikertalaisena voin todeta, että vasta harjoittelen, ja ensi vuonna niksit hanskassa teen kaiken edelleen vasemmalla kädellä lopputuloksen ollessa kuitenkin jo lähes täydellistä... ;D

      Mutta totta todellakin on, että kuivatessa tilankäytön saa tehostettua; pitää tosiaan vain muistaa niiden tehokkuus kokatessa, kuten sanoit :)

      Poista
  5. En ole itse ollut riittävän kärsivällinen yrttien kuivattamiseen, mutta sen sijaan olen laittanut mm. minttuja pakkaseen. Jotenkin niin ihanaa, kun pakastepussin avaa, mintuista tulee ihan yhtä voimakas tuoksu kuin tuoreenakin. Ja makukin on ihan sama. Mukava ja helppo kipata vihersmoothien sekaan, kun valmiina annoksina pakastelee pusseihin. Menee vaan paljon pienempään tilaan kuin tuoreena :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, tuotakin voisi kokeilla! Ehkä ensi vuonna sitten; nyt alkavat yrit olla jo aika nuovettuneen näköisiä ;)

      Poista
  6. Minulla nämä innostuksen puuskat vähän vaihtelevat. Tänä vuonna kuivuri ei ole ollut käytössä, mutta käytän sitä vällillä paljonkin. Kuivatan myös ihan huoneenlämmössä ja ritilällä puuhellan päällä. Eniten olen kuivattanut sieniä ja omenansiivuja sekä sipulinvarsia. Kanervankukkateetä tein jonain vuonna isot satsit, mutta teen kulutus jäi aika vähäiseksi. Vihersilpun tai -jauheen tekeminen villiyrteistä olisi haaveissani - se kävisi lähes kaikkiin ruokiin ja sopisi myös smoothievillitykseeni. Kuivattaminen on edullinen tapa säilöä:)
    Luin vasta nyt myös edellisen postauksesi. Blogiystäväni kävi viime vuoden samaa akatemiaa ja oli tosi tyytyväinen sen antiin. Tsemppiä ja onnea uusiin kuvioihisi♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi tuo viherjauhe kuulostaisi todella ihanalle! Pitääpä pistää korvan taa ensi vuotta ajatellen :) Omenasiivut ovat mullakin haaveissa; katsotaan, antaako tänä vuonna aika niille myöten. Olisivat varmasti herkkua! Kiitos vinkeistä :)

      Kiva kuulla, että olet kuullut akatemiasta hyvää; odotan jo innolla ensimmäisiä tunteja :)

      Poista

Olen iloinen, jos jätät ajatuksesi!