torstai 18. tammikuuta 2018

Vanhan tyylinen portaikko // Old Style Staircase
Syksyllä saimme viimein portaikon viimeisteltyä. Valitettavasti täytyy todeta, että minulla ei ole enää kuvia vanhasta portaikosta; kuvat lensivät kuin tuhka tuuleen tietokoneen paukahdettua rikki. Vinkkinä siis: bittiavaruuteen tallentaminen on aika kova juttu tällaisissa tilanteissa. Nyt vahingosta viisastuttu ja opeteltu käyttämään jos jonninmoista dokumentinhallintaa bittiavaruudessa. Jos jollain hyviä vinkkejä näistä, otan ilolla vastaan!

Mutta niin: se portaikko. Kuvitelkaapa nyt seuraavaa: lakattu, kellastunut avoportaikko - myös seinät sitä samaa kellastunutta puunväriä panelien muodossa. Sorvatut puun väriset kaiteet kovin paksuine palloelementtipötkylöineen... Ja siihen vielä päälle sellainen tee se itse -miehen leimaa, eli ei ihan viimeisen päälle mietityttyjä yksityiskohtia.
Näiden seitsemän vuoden saatossa portaikko pikkuhiljaa muutti muotoaan; ensin maalasin kaikki panelit, sitten revin vanhat kaiteet irti, sitten maalattiin portaat - sitten meni vähän aikaa, ja alettiin muokata avoportaista vanhan talon tyyliin paremmin sopivaa umpinaista portaikkoa - seinineen, umpiportaineen, jne. Ja tässä vaiheessa ollaan tänään. Portaikko ei ole valmis, sillä kaiteet puuttuvat vielä - samoin muutama yksityiskohta odottaa hiomistaan. Pääosin kuitenkin valmista, ja mielestäni onnistuttiin aika hyvin saavuttamaan se vanhan talon henki portaikossa. Kenties ovat vähän turhan leveät - mutta leveys on vanhojen portaiden sanelemaa; niitä oli turha lähteä muokkaamaan - saati seiniä siirtelemään.Nämä umpiportaat tuntuvat lasten kanssa myös huomattavasti turvallisemmille. Ajateltiin, että portaisiin voitaisiin vielä asentaa räsymatot samaan malliin kuin kellariin johtaviinkin portaisiin on asennettu, jolloin ovat vieläkin mukavammat tallustaa - ja kenties ovat vähemmän liukkaammat. Täytyy kuitenkin todeta, että maalatut portaat eivät ole olleet meillä liukkaat, joten mitään stoppereita ei ole siksikään portaisiin asennettu.

Portaat maalattiin Uulan maalilla. Maali on kestänyt jotenkuten, mutta verrattuna Antiikkiverstaan pellavaöljymaaliin, on kestävyys ollut heikompi. Toisaalta ovat toki kovalla kulutuksella, mutta ehkä olisin toivonut parempaa pitoa. Portaat pitäisi kauttaaltaan maalata vielä kerran; osasta näkyy vielä puun väri läpi ja osassa maali on tosiaan niin kulunut, että maalaus tekisi terää. Maali on kuitenkin sen verran ytyä tavaraa, että säästämme tämän työn keväämmälle, kun ikkunoita voi pitää surutta auki.

Portaikkoon asennettiin vanhantyyliset korkeat jalkalistat, jotka viimeistelevät kokonaisuuden mielestäni täydellisesti; portaikkoon tulee arvokkaampi tunnelma. Ikkunalistat valittiin kapeampana, sillä ikkunoiden ympärille jäi niin vähän tilaa aiempien seinärakennelmien takia, että leveämmät olisivat jääneet turhan ahtaalle.

Portaikon sisustaminen on vielä täysin kesken; ajattelin, että seinille voisi laittaa valokuvia ja ikkunoiden ääreen voisi tuoda vielä lisää kukkia. Vanhan kaiteen "ruma" kukkapylväs jätettiin paikalle. On kovin omatekoisen näköinen, mutta toimii hyvin kukkatelineenä ja pehmentää näin aika kovaa tilaa. Niin ja ne räsymatot; ne voisivat olla aika jees täällä - vai mitä sanot?
The old style staircase is almost ready. The only thing we need, are handraises. After that: it's time to close the official renovation here in city home. It has taken almost seven years; who would ave known the renovation will take so long time!

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Mrs Sinn also in InstagramFacebookPinterestTwitter and YouTube!


12 kommenttia:

 1. Todella kaunis tuli portaikostanne ja se on säilyttänyt hyvin vanhaan puutaloon kuuluvan ilmeensä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Nämähän ovat tosiaan 80-luvulla rakennetut portaat aivan uuteen paikkaan (ullakolle ei ennen vanhaan ollut portaita), joten oikein hienoa, jos näyttää, että ovat säilyttäneet vanhan ilmeensä; olemme siis onnistuneet :)

   Poista
 2. Niin kaunis lopputulos! Tuollainen umpiportaikko on aivan omiaan vanhaan taloon. Jalkalistat ovat hirmuisen kauniit! 😍

  VastaaPoista
 3. Hyvä tietää toi kestävyysjuttu Uulan maalista: meillä just suunniteltiin portaiden maaalaamista sillä. Täytyykin tutustua asiaan vähän tarkemmin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Betolux toimii hyvin päällemaallattaessa vanhaan maalipintaan; en vain oikein muuten tykkää siitä, kun on sellainen kiiltävä pinta. Olen täysin rakastunut pellavaöljymaalilla maalattuihin ullakon lattioihin - ja niissä maali pysynyt todella hyvin (tosin maalattiin käsittelemättömän puun päälle) ja pinta on kaunis! Ainoa suurempi haitta on, että asua ei voi siinä hajussa ja maalausprosessi kestää kaikkinensa pari viikkoa (jos käyttää kuiviketta), joten vähän haastavaa tietenkin, jos joutuu evakkoon kodistaan (me siis asusteltiin kotona, mutta alakerrassa ja pistettiin ovet kiinni niin, että muualla talossa haisi paitsi oleskelu- ja nukkumatiloissa).

   Poista
 4. Onpas hienot, vaikea kuvitella mäntyistä avoporrashässäkkää tähän tilalle kun on niin kutsuva ja luonnollisen näköinen kokonaisuus. :)

  VastaaPoista
 5. Todella kaunis portaikko! Itsekin odotan kovasti, milloin mies ehtii ruveta rakentamaan meidän portaikkoa. Vanhan tyyliset portaat ovat niin kauniita! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ovat; innolla odotan, mille teillä tulee portaat ja ullakko joskus näyttämään - vaikka ymmärrän, että siinä menee varmasti vielä tovi jos toinenkin 😊

   Poista
 6. Kauniit portaat :) Harmi ettei vanhoja kuvia enää ole, olisi ollut kiva nähdä mistä olette lähteneet liikkeelle. Meillä olisi vähän sama homma edessä, avoportaat pitäisi tehdä umpinaiseksi. Ihan vaan siksi että saataisin paljon säilytystilaa, nyt portaiden alla oleva tila on ihan turha ja vaikea sijoittaa sinne mitään kalusteita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin saatiin portaiden alle tilaa, mutta mies hätäpäissään lupasi lapsille sinne leikkimökin ;D Ja lapsethan eivät sellaista lupausta unohda, vaan kertovat kaikille vieraille nykyään, että sinne tulee meidän leikkimökki :) KAtsotaan, miten leikkimökin käy - vai saatiinko sitä säilytystilaa ;)

   Poista

Olen iloinen, jos jätät ajatuksesi!