maanantai 2. huhtikuuta 2018

Puuhastaltavaa vuodelle 2018 // The WinterwonderlandPostaus sisältää monipuolista omavaraisuuspohdintaa tulevasta kasvukauden valmistelusta aina itse toteutettuihin projekteihin kierrätysmateriaaleista sekä talvisia tunnelmakuvia torpan mailta.

Tuumasimme helmikuussa miehen kanssa, että syksyn to do -lista on hävinnyt seinältä, ja sinne listatut tehtävätkin tulivat ilmeisesti tehtyä. Mietimme torpan listoitusten viimeistelyä ja tulevia sähkötöitä - ja mielen valtasi hetkeksi tyhjyys. Mitä me sitten teemme? Tyhjyys mielessä kesti ehkä pari nanosekunttia, sillä seuraavaksi pulpatimme kummatkin lähes yhteen ääneen, mitä pitäisi ainakin tehdä tänä vuonna. Kaivoin tietokoneen esille, ja pyysin miestä hidastamaan tahtia:

Kirjoitetaas ylös.

Ja niin syntyi taas tekemistä - niin keväälle, kesälle kuin syksyllekin.

Kiireen keskellä unohdin listan, mutta nyt huhtikuun alussa koitti taas aika koota ajatukset yhteen, miten omavaraisuuden tavoittelussa on edetty - ja niin päätin kaivaa esille tuon listan.

Ja kas: huomasin, että kevättalven listasta moni asia oli jo hoidettu, vaikka itsestäni tuntuu, että suurin osa vapaa-ajasta on mennyt opintojen parissa. Tämä on syy, miksi tykkään to do -listoista. Huomaa tehneensä jotain! Monesti sitä vain porhaltaa kohti uusia haasteita, eikä pysähdy miettimään aikaansaannoksiaan. Blogi auttaa myös tässä; edistyksen kokoaminen sanoin ja kuvin tänne on ikään kuin palkinto minulle ja miehelle. Me teimme sen!

Mitä me siis olemme tehneet?

No ehkä suurin mullistus on, ta-da-da-daaaaa: sähkötyöt! Emme toki itse ole sähköjä asentaneet, mutta mies teki kaiken mahdollisen valmistelevan työn - ja minä toki autoin suunnittelutyössä. Suunnittelutyö olikin tässä kohtaa erittäin tärkeää, sillä ostimme vanhanaikaisia posliinikytkimiä ja -pistorasioita, joiden kappalehinta on hunajaa. Pistokkeiden sijainnit piti siis suunnitella erittäin tarkasti, sillä yhtään ylimääräistä ei näillä varoilla tohdittu ostaa.

Ja nyt torpan alakerrassa on valot jokaisessa huoneessa - ja on pistokkeita jokaisessa huoneessa - ja vieläpä niin, että sähkökin niissä kulkee. Elämä on aivan hirvittävän helppoa, kun voi etsiä vaatekaapista vaatteita ilman taskulamppua - ja kun töpseli löytyy siitä ihan sopivalta korkeudelta keittiön kaapiston yläpuolelta, eikä kaapin alta monen jatkojohdon saattelemana.


Samalla sähkötöiden edetessä on mies asennellut listoja paikoilleen. Suurin osa listoissa on talosta tai sen pihapiiristä jo valmiiksi löytyneitä - tai sitten niitä on askarreltu paneeleista ja muusta puutavarasta. Parhainta omavaraisuutta on mielestäni juuri olemassa olevan tavaran käyttö - ja tavaran kierrätys; ei jätettä, ei uustuotannon luomia lisäpäästöjä, ei kuljetuskustannuksia - ja kaiken lisäksi: ei merkittäväiä lisäkustannuksia.

Tupaan tarvitaan kuitenkin vielä jalkalistat, ja ne toivon mukaan lähellä asusteleva sahuri meille sahaa lähiviikkoina valmiiksi. Sitten voimme sanoa listoituksellekin piutpaut vähäksi aikaa.


Kolmas ei niin suuri - mutta sitäkin suuremmat kerrannaisvaikutukset omaava teko on ollut tomaattien esikasvatus. Vielä niin pienet ja hennot - mutta toivon mukaan kesään mennessä sopivan suuret ja voimakkaat. Olen ottanut oppini tomaattien kasvatuksesta Tomaattisivuilta; vinkiksi heille, joita homma askarruttaa. Sivuilla on selkeät ja seikkaperäiset ohjeet, joilla itse onnistuin viime vuonna ainakin mallikkaasti. Mitään muuta en ole vielä saanut esikasvatukseen, mutta olen tässä kohtaa armollinen itselleni. Mitä en ehdi, ehdin ehkä ensi vuonna.

Omavaraisuutta on kohenneltu myös lämmitysrintamalla. Naapuri auttoi meitä kahden valtavan puun kaatamisessa. Toinen puu kasvoi keskellä kasvimaata, mikä todettiin täydellisen mahdottomaksi yhtälöksi; suuri koivu lehvistöineen esti vesisateenkin pääsyn maahan. Puun kaataminen toki harmitti hirvittävästi, sillä se oli kaunis ja vanha. Toisaalta puu kasvoi todella lähellä taloa - ja tosiaan keskellä kasvimaata, joten tässä järki voitti tunteet.

Kaadoimme myös toisen puun; kuusen aivan saunan vierustalta (näkyy myös alla olevissa kuvissa). Tässä pääsyynä oli niinkin hölmö asia kuin rumuus. Kuusi oli jossain kohtaa katkennut latvastaan, ja lähtenyt kasvamaan uudestaan pienen käännöksen jälkeen. Lisäksi puu kasvoi lähellä saunarakennusta, joten oli syynä myös pikkuisen järki. Järkeä oli myös saada leivinuuniin klapeja, sillä kuusiklapit ovat olleet meillä loppu jo pidemmän aikaa.

Ennen:Jälkeen:Kahden puun ja niiden myötä kaatuneiden useamman pienen puun jälkeen, oli miehellä tekemistä moottorisahan ja kirveen kanssa. Ja minun tehtävänä oli kantaa klapit aurinkoisella paikkaa kasaan kuivumaan - ja tulevina viikonloppuina työ jatkuu risusavotan kanssa. Emme raaski polttaa risuja, vaan jatkamme niistä saunan taakse risuaiden rakentamista. Risuaitaa on rakennettu useampi vuosi. Se on erittäin boheemi aita - ilman mitään tukikeppejä. Mutta jos ei muuta, muodostaa se jonkinmoisen rajaelementin - ja luo ihanteelliset elinolosuhteet monelle hyönteiselle ja elukalle. Ja mikä tärkeintä tässä kohtaa; aivan täysin oman maan antimista. Koska emäntä ei vain halua painekyllästettyjä tukia mailleen ja kuusitolppia emme raaski tähän käyttää, vaan säästämme ja keräämme niitä tulevaan riukuaitaan. Ilman myrkkyjäkin pärjäämme siis vallan hyvin - askeleen boheemimmin vain!Omavaraisuutta on ollut myös ihan oma lepakonkakka. Luitte oikein. Viime kesänä tuli vain lepakkokakoille kiintiö täyteen. Ullakolle rakennettu välikatto ei vain jaksanut enää pidellä sitä kaikkea kakkamäärää sisällään ja alkoivat kakat pursuta katon ja seinän välistä alas ullakon lattialle. Kiltisti katselimme tätä menoa pari kesää, mutta nyt alkavat hygienia- ja terveyssyyt painaa päälle. Nyt kun lepakot olivat talvihorroksessa muualla, oli aika toimia. Välikatto ullakolta purettiin, minkä seurauksena lepakoille ei ole enää olemassa päätalossa suojaisaa valolta suojattua pesäpaikkaa. Lisäksi ostimme ultraääntä päästelevän laitteen ullakolle. Pihapiirissämme löytyy monta rakennusta, jonne lepakot voivat siirtää pesimäpuuhansa. Päätalo on kuitenkin meidän - ja toivottavasti nämä keinot auttavat noiden suht pelottavien nisäkkäisen pysymisen poissa päätalossa vastedes.

Mies kysyi kiltisti, haluanko, että lepakonkakat säästetään. (Ne kun ovat erittäin hyvää lannoitetta.) Tällä kertaa kieltäydyin kuitenkin kunniasta, mihin mies huokaisi helpotuksesta. Edellinen omistaja oli nimittäin kiinnittänyt eristelevyjä kattoon uretaanilla, joten kakat ja uretaani sekoittuivat purettaessa nätisti keskenään. Olisi ollut kuulemma vähän työlästä lähteä niitä erottelemaan. Katsoin miestäni: oliko hän tosissaan? Ei tainnut, mutta mahtavasti kyllä näytteli. (Täällä nauran itsekseni.)Kevättalvi alkaa olla lopuillaan, ja listalla nököttivät vielä biokompostin siirtäminen navetan taakse, uusien verkkokompostien osto (yksi kasvimaan viereen ja loput saunan taakse), jotta saamme tulevana vuonna kaikean mahdollisen biomassan talteen sekä saunan alatasanteen ja lattiaritilöiden sekä kaiteen rakentaminen. Ja jos aikaa jää: makuukammareiden pinkopahvien paikkaukset, tuvan hirsipaikkaus ja tuvan pinkopahvit.

Ei tainnut jäädä - mutta olkaamme tyytyväisiä myös tähän saavutettuun. Ja siirrän tekemättömät työt suosiolla kevään listalle, sillä oletan, että se alkoi juurikin nyt pääsiäisenä! Eikö vain?


Loppuun vielä tulevan puolen vuoden lista:

Keväällä

Biokompostin siirtäminen navetan taakse
Uusien verkkokompostien osto (yksi kasvimaan viereen ja loput saunan taakse)
Saunan alatasanteen ja lattiaritilöiden sekä kaiteen rakentaminen
Perunamaa olkikatteen all
Kansi istutuspöydälle
Huhtikuun/Toukokuun alun esikasvatettavat
Toukokuun lopun kasvimaaistutukset
Yrttimaa kivikkoon
Rohtosuopayrtit saunan etualalle kukkapenkistä ja penkin rajaaminen nurmialueesta

Jos aikaa jää:
Makuukammareiden pinkopahvien paikkaukset
Tuvan hirsipaikkaus
Tuvan pinkopahvitus

Keväällä/Alkukesästä

Väliovien ja karmien maalin poisto
Maalaus (paneelit, listat, väliovet, skafferi, penkki, mahdollisesti lattioita)
Keinu lapsille

Kesällä

Kuistin korjaus (alapohja, ikkuna, seinien maalin poisto ja maalaus, kenkähylly/penkki)
Sokkelien paikkaukset
Tuvan suurimman ikkunan, makuukammarin toisen ikkunan sekä leikkimökin ikkunan korjaus
Kesäkeittiön rakentaminen
Saunan takaosan kivien poisto niin, että ruohonleikkurilla pääsee leikkaamaan talon ympärystön ja vadelmapensaille, kompostille ja harjuviljelmälle pääsee vaivattomasti

Syksyllä (jos keväällä ei ehditty)

Tuvan hirsipaikkaus
Tuvan pinkopahvit
Makuukammareiden pinkopahvien paikkaukset
Tapetointi

Mutta mitä kuuluu muille omavaraisuutta tavoitteleville bloggareille näin kevään kynnyksellä? Alla olevista linkeistä pääset kurkkaamaan myös heidän kuulumisiaan. Itsekin odotan innolla, että pääsen niitä lukemaan, sillä näistä on saanut monta vinkkiä, virikettä ja oppia omaankin tekemiseen!

Korkeala
Olipa kerran arki
Villa Koira
Rakkautta ja maan antimia
Korpikiven tupa
Maatiaiskanasen Elämää 
Villa Valtaus
Riippumattomammaksi
Isontalon elämää
Harmaa torppa
The winter months in our farm house have been very sunny and beautiful! We have enjoyed and done some works too - both inside and outside the house. The biggest thing is, that we have now electircity inside the house - in every rooms!


_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Mrs Sinn also in InstagramFacebookPinterestTwitter and YouTube!20 kommenttia:

 1. Voihan lepakonkakka 😆 teillä onkin riittänyt paljon puuhaa. Itse vältän tänä vuonna listaamasta hommia,niin ei tule kiire niitten kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näitä kommentteja lukiessa tulee olo, että eihän meillä nyt vielä sitä paljoa puuhaa ole ollut - se on vasta tulossa :D Mutta juu, kaikkea listalta ei tule varmasti toteutettua, mutta lista on hyvä olla siksi, että yritämme keskittyä vain näihin, eikä yritetä sohia joka suuntaan. Tässä viisastuttiin ensimmäisen vuoden aikana, jolloin aloitettiin josjotakin projektia, mutta mitään ei meinattu saada valmiiksi, kun projekteja oli niin monta. Tässä on siis meidän näkemyksen mukaan vähän projekteja ;D

   Poista
 2. Hienot suunnitelmat. Pihapuiden kaato on raastavaa mutta sitä on välillä pakko tehdä. Nyt tuli hienon mallinen kuusi esille kun toinen otettiin vierestä pois. Lepakonkakka nauratti vaikka ymmärrän ettei teitä ole naurattanut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuon kuusen esilletuloa vähän odottelinkin. Ennen kun oli sellainen erikoisen muotoinen "vuori" saunan vierellä ;)

   Ja kyllä: nauraa saa. Minuakin on jo naurattanut monta kertaa :D

   Poista
 3. Wau, te olette saaneet paljon aikaiseksi. Ihan huikea eteneminen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Menen vähän hämilleni, koska tämähän tuntuu vähän vähälle. Tai sitten on kohdattava se tosiasia, että mieheni on tehnyt järkyttävästi hommia, ja minä vain laiskotellut :D

   Poista
 4. Meillä pitäisi myös mökillä noita pinkopahveja korjailla ja olen netistä vähän yrittänyt opiskella asiaa:)
  On teillä hurjasti hommia listattuna - tsemppiä toteutukseen!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ei me kaikka toteuteta - varmasti. Mutta yritetään pysyä näissä, eikä eksytä muihin projekteihin eikä liikaa siis sivuraiteille ;)

   Poista
 5. Lepakonkakka - mikä astetta eksoottisemman kuuloinen puutarhalannoite :D Toki uretaaniin laimennettuna puutarhassa vähän kyseenalainen :)

  To do -listanne näyttää sisältävän mielenkiintoista puuhaa puuhan perään! Tulisipa se kevät jo, olisi niin hauska päästä seurailemaan kuinka saatte pihahommia alulle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä! Ja täytyypä tunnustaa, että pienet nokareet "puhdasta" lepakonkakkaa kävin kiikuttamassa lapiolla juhannusruusujen juurelle ;) Ensi vuonna ne varmasti kukoistavat - näin täytyy uskoa :D

   Poista
 6. Upea mies! Juuri noin kuuluu jokaisen miehen näytellä, kulta haluatko että erotellaan lepakon kakat uretaanista <3 :D That's love!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D :D Juuri näin! Silkkaa rakkautta ja loppuun asti toisen huomioimista <3 ;D

   Poista
 7. Noin paljon tehty! Ja aina vaan silti lisää tehtävää edessä :). Onneksi kaikki tekeminen on kivaa ja palkitsevaa. Eihän kukaan tällaisen torpan kanssa oikeasti edes halua tekemisen loppuvan!

  Voi että kun pystyn kuvittelemaan tunteen sähkön osalta. Se on erittäin iso kokonaisuus ja jos se on valmis, siitä hatun nostot. Olipa sitten ulkopuolisia apuja käytetty, kaiken koordinointi ja onnistunut lopputulos on kuitenkin omaa ansiota. Niin monta monessa on joka vaiheessa, että iso kuva ja yksityiskohdat ovat aina omaa käsialaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yhdyn kaikkeen sanomiseesi :) Ja sähköt: ne todella helpottavat elämää! Jännä vain, kuinka äkkiä toimivaan tottuu - kun toimimattomaan ei meinannut tottua millään :D

   Poista
 8. Mukavia askareita :) Kiva kun löysin blogisi <3
  Risuaita vaikuttaa mielenkiintoiselta. Onko siitä kuvia? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Risuaita on todella aika mielenkiintoinen - ei ehkä ihan sitä, mitä muilla 😁 Risuaidat näkyvät muutamissa kuvissa taustalla blogissa, mutten löytänyt tarkkoja kuvia. Ehkä voisin niistä koota jonkun blogijutun keväämmällä, jos saisin vähän siedettävämpiä kuvia 😄 Seuraavassa postauksessa on video, josta löytyy ihan lopusta vähän kuvaa risuaidasta. Ja muutakin puutarhaa! Käypä kurkkaamassa - itsekin jämähdin katsomaan koko videon; tuli niin ikävä kesää! 😍 https://mrssinn.blogspot.fi/2017/06/torpan-puutarha-video-garden-in-video.html

   Poista
  2. Kiitos, minä käyn katsomassa. Mukava jos simmosen blogijutun teet :)
   Ihanaa uutta alkavaa viikkoa <3

   Poista
 9. Vautsi, teillä on hyvin hommat edenneet. Ja tekemistäkin selvästi riittää. Olisit nyt vaan ottanut kakat talteen, khihiihihi :D

  VastaaPoista

Olen iloinen, jos jätät ajatuksesi!