lauantai 29. joulukuuta 2018

Ekologinen maali // Ecological Paint



Osaatko sinä sanoa, mikä maali on ekologinen? Oletko kiertänyt maaliosastolla ihmetellen, mitä nämä sisältävät? Mikä hengittää? Mikä sisältää muovia? Katsellut ekomerkkejä - ja taas ihmetellyt? Ottanut lopulta hyllyltä maalipurkin - silti edelleen epävarmana asiasta.

Minä ainakin olen. Nyt viimeisen vuoden aikana olen myös tutkinut asiaa monesta eri lähteestä. Kemiaa yliopistossa lukenut mieheni on ollut mukana tutkimuksissa. Vaikka hänkin on keskivertoa opiskelleempi kuin keskivertosuomalainen, ei häneltäkään asia ihan itsessään aukea. Eikä minulle.

Kuukausi sitten tapasimme mielenkiintoisen asiantuntijan aiheen tiimoilta. Olin hänen verkkokaupassaan käynyt jo tutkimassa maaleja, niiden kuvauksia ja niiden sisältämiä ainesosia. Nyt saimme keskustella hänen kanssaan ja kysellä ihan kasvotusten, miten asian laita on.

Mikä jäi tapaamisesta mieleen erityisesti, oli seuraava:

Liuotteeton maali tarkoittaa vesipohjaista maalia. Moni kokee vesipohjaisen maalin ympäristöystävällisempänä. Vedessä on kuitenkin yksi erittäin haastava tekijä: vesi synnyttää elämää. Eli maalissa se tarkoittaa sitä, että maali alkaa käydä tai homehtua, jos sitä elämää ei tapeta. No, täytyyhän se tappaa, sillä muutoin maali voi olla käyttökelvoton jo siinä vaiheessa, kun kuluttaja pääsee levittämään maalia seinälleen. No millä se tapetaan? Vastaus on yksinkertainen: säilöntäaineella.

Säilöntäaine. Kuulostaa vaarattomalle. Syömmehän myös säilöntäaineita, onhan niitä kosmetiikassa ja pesuaineissa. Maaleissa käytetyt säilöntäaineet eivät ole kuitenkaan ihan niin mutkattomia. Kun tietty piste on ylitetty, alkaa säilöntäaine joitakin ihmisiä allergisoida. Tuota säilöntäainetta kun tulee hengitettyä suhteellisen paljon ja suhteellisen pitkän aikaa kaiken sen päälle, mitä muista tuuteista niitä nauttii.



Mieleen jäi myös keskustelu ekomerkeistä. Olen itse näiden osalta jo erittäin epäileväinen, sillä historiastani olen tutustunut Avainlippu-tuotteisiin; tuotteisiin, jotka on valmistettu Suomessa. Hieno juttu! Mutta sitten syntyi Design from Finland -merkki. Aloin ihmetellä asiaa - mutta tottakai siinä piti käydä niin. Tuotanto alkoi siirtyä siinä määrin ulkomaille, ettei lipputuotteelle riittänyt ostajia.

Merkit ovat bisnestä. Niitä myyvät tahot myyvät niitä kriteereillä, jotka he itse määrittelevät ja markkinoivat ne niin, että asiakkaat saadaan uskomaan niihin.

Onko siis maali, jossa on päällä Pohjoismainen joutsenmerkki, EU-ympäristömerkki tai vähäpäästöisyyttä mittaava M1-luokitus ekologinen? Sisältääkö se muovia? Onko sen hengittäminen turvallista?

Jaa-a. Kaikesta kuulemastani päätellen, en luottaisi, että olisi. Olisin asiasta täysin varma vasta, kun näkisin kaikki tuotteen sisältämät ainesosat, olisin tutustunut tuotteen tuotantoprosessiin ja tuotteen aiheuttamiin ympäristövaikutuksiin. Haastavinta on, että mistä ihmeestä tavallinen kuluttaja ymmärtää esimerkiksi, mikä on tuoteselosteessa mainittu metyyli-isotiatsolinonin, joka voi olla kuvattuna tuoteselosteessa vieläpä näin selkeästi kuin 2-metyyli-4-isotiatsolin-3-onin [EY nro. 220-239-6] (3:1) seos (C(M)IT/MIT (3:1))?

No voin kertoa, sillä nyt tiedän ainakin sen. Metyyli-isotiatsolinonin on säilöntäaine, joka voi allergisoida - ja jonka on todettu allergisoivan nykyään yhä enemmän ihmisiä mm. Allergia- ja astmaliiton mukaan. Esimerkiksi Tikkurilan Remontti-Ässän tuoteselosteessa kerrotaan maalin sisältävän tätä ainetta ja kehotetaan käyttämään suojakäsineitä. Suojakäsineitä kehotetaan muuten käyttämään aika monen nykyajassa kaupasta ostettavan tuotteen osalta. Esimerkiksi ihan pesuaineissa. Oletteko huomanneet?



Kaikesta johdannaisena voin sanoa suoraan, että kaikista ekologisimman maalin saa sekoittamalla sen itse käyttämällä luonnonmukaisia ainesosia - osin jopa niitä, joita löydät jääkaapistasi. Meillä vieraillut alan asiantuntija ja maalikauppias vakuutti myös minut. Heillä on maalikaupassa tuotteita, jotka ovat ekologisia. Mutta kertoi avoimesti, että heillä on kaupassaan myös tuotteita, jotka eivät välttämättä ole ekologisia. Erittäin suuren kiitoksen antaisin tälle maalikaupalle kuitenkin siitä, että he kertovat, mitä heillä myytävät maalit sisältävät ja ottavat valikoimaansa siis vain tuotteita, joiden valmistajat kertovat maalin sisältämät ainesosat. Eivätkä he pelaile ympäristömerkeillä. Tärkeämpi on minusta seuraava tieto:

"Tottakai, tällä maalilla maalatun puun voit polttaa vaikka takassa - tai laittaa kompostiin."

Luonnon omaan kiertokulkuun! Näin juuri. Jos sinua kiinnostaa, mikä tämä maalikauppa on kyseessä, kerron sen: Suomen Luonnonmaalit. Ja tämä ei ole maksettu mainos, vaan avoin kehotus teillekin kurkata maalien tuoteselosteeseen ja selvittää oikeasti, mitä huoneilmaanne levitätte. Itse olen levittänyt myös ja muun muassa maalia, joka sisältää edellä mainittua "2-metyyli-4-isotiatsolin-3-onin [EY nro. 220-239-6] (3:1) seos (C(M)IT/MIT (3:1))" - ja valitettavasti ilman suojakäsineitä. Syystä tai toisesta en kestä nykyään monia ruokia, en pysty syömään lounasravintoloissa kuin harvakseltaan johtuen ilmeisesti näiden ruu'issa paljon käytetyistä säilöntäaineista ja aromivahventeista - ja kärsin sisäilmaongelmista, monessa paikkaa.

Ja tästä syystä, kantapään kautta asian kokeneena, olen nykyään asiassa huomattavasti tarkempi. Mutta voin kertoa: ei tämä helppoa ole ja vaatii varsin perusteellista tutkimusta ja tietämystä, mikä on sääli, mutta toisaalta ymmärrettävää. Kuluttajille myydään hyvällä omalla tunnolla ostettavia tuotteita - mutta samalla halvalla, sillä halvimman kuluttaja lopulta usein valitsee. Valitettavasti.



How many times you have wondered, what the paits you use, contains? Is it too difficult to find the information? I found finally one paint store, in which you find easily the contains of the paints. The store is called Suomen luonnonmaalit.



_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Mrs Sinn also in InstagramFacebookPinterestTwitter and YouTube!


16 kommenttia:

  1. Erittäin kiinnostava postaus, joten kiitos, että jaoit tietoa, jonka kaivamiseen olet/te käyttäneet paljon aikaa. Aion myös vilkaista tuota kauppaa, kun seuraavan kerran aion ostaa maalia. Me myös mietimme heti alkuunsa, kun 6 vuotta sitten aloitimme mittavan kunnostusoperaatiomme, että haluamm mahdollisimman luomuja maaleja ja uskon meidän onnistuneen siinä 70%:sti. Pääsääntöisesti siten, että olen tehnyt itse maalit vernissasta ja pigmentistä + ostaneet luomupunamultaa. Maalinteko on todella helppoa ja tulee edullisemmaksi kuin ostaa valmis maali kaupasta, joten ihmettelen, ettei se ole yleisempää. Kalustemaalia ja lattiamaalia olen ostanut, mutta kirjoituksesi myötä aion kiinnittää niihin enemmän huomiota, koska kyse on juuri sisätiloihin tulevasta maalista. Lattioihin minulla on muuten tarkoitus kokeilla ensi kesänä kalkkikuurausta, eli self made -menetelmä sekin. Katsotaan, tuleeko toivottua jälkeä!

    On muuten tosi tärkeää kiinnittää noihin vierasaineisiin huomiota, kun niitä kulkeutuu elimistöön ympäristöstä joka puolelta. Valtaosa väestöstä kärsii myös kilpirauhasen vajaatoiminnasta jossain vaiheessa elämäänsä, mikä korreloi näiden myrkkyjen ja lisäaineiden yleisyyden kanssa. Syytä siis monessakin mielessä vähentää lisäaineita, vaikkei suoria allergiaoireita edes heti saisi!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos sinulle! Olen myös ajatellut aloittaa omien maalien sekoittamisen; katsotaan, miten meidän käy :) On niin mukava kuulla, että olet niin monessa asiassa samoilla linjoilla - ja vielä parempi, kun jaat myös kokemuksiasi blogissa, joten voin myös oppia sinulta aina uutta <3

      Poista
  2. Olipa kiinnostavaa tietoa - kiitos:) Kyllä noissa maalivalinnoissa menee helposti harhaan, joten hyvä kun joku jaksaa ottaa selvää. Ilahduin myös linkistäsi:)

    VastaaPoista
  3. Hyvä postaus! Näyttää olevan niin, että jos haluaa jotain muuta kuin kaikkialla myytäviä muovimaaleja, pitää olla aika paljosta tietoinen. Ainakin paljon enemmästä, kuin se normi Rautian myyjä, joka suosittelee sitä mitä käsketään. Nykymaalit eivät ole terveellisiä ihmisille eikä rakennuksille.
    Löysin Suomen luonnonmaalit Habitare-messuilta ja olen siitä lähtien hankkinut sieltä valtaosan torppani maaleista, ja hankin vastakin. Voin siis myös lämpimästi suositella kyseistä maalikauppaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos näistä kokemuksista. Itsekin olen ajatellut kokeilla seuraavaksi heidän maalejaan + kokeilemaan myös itse maalien valmistamista :)

      Poista
  4. Ihmettelin kovasti kun lähirautakauppani ainoaa liisteriäkin piti ohjeen mukaan levittää hanskat kädessä. On ärsyttävää ettei maalipurkeissa lue selvästi mitä ne sisältävät. Taitaa kuitenkin olla niin että miltei mille tahansa voi allergisoitua jos sen kanssa on enemmän tekemisissä. Töissä olen oppinut lukemaan tuotteiden käyttöturvallisuustiedotteita, moni ei taitaa tietää niiden olemassaolosta mitään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, liika on aina liikaa - ja noita säilöntäaineitakin tulee niin monesta eri tuutista, ettei ihme, että niihin aletaan allergisoitua. Käyttöturvallisuustiedotteet tosiaan kannattaisi lukea; ainakin minä luen tästedes ne hyvinkin tarkasti!

      Poista
  5. Hei, ensivisiitillä blogissasi ja liityin lukijaksi. Ihanaa uutta vuotta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kristiina ja lämpimästi tervetuloa, ja ihanaa uutta vuotta myös sinulle <3 Käynpä tutustumassa blogiisi, kun sopiva hetki koittaa :)

      Poista
  6. Olin maalitehtaassa 18 vuotta töissä ja kun maalia valmistettiin työturvallisuustiedote oli kansiossa pomon huoneessa. Iltavuorossa kävimme lukemassa ja lähes jokainen maalinsekaan laitetuista aineista oli suorastaan hengenvaarallisia. Mm: aihettaa keuhkoödelmää nieltynä tappavaa(rotta) allegisoiva tai voimakkaasti allaergisoiva ja silmiin joutuessaan aiheuttaa sokeutta, limakalvojen voimakasta ärsyyntymistä.Tasapainoaistin heikentymistä.Keskushermostovaurioita.Liotinperäiset maalit ovat lopultakin vähemmän myrkyllisiä kuin vesioheteiset. LIUOTINHAN HAIHTUU JA MAALI KUIVUU KOVEMMAKSI JOTEN KUIVANA EI HUONEILMAAN LEVIÄ MYRKKYJÄ.Koskaan ei pidä mennä mitään maalia poistamaan kuumailmapuhaltimella ilman tehokkaita hengitys suojaimia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa kyllä todella ikävälle. Ja tuo vesi-/liotinohenteisuus suorastaan hämmentää, sillä markkinointi tapahtuu juuri päinvastaiseen suuntaan kuin todellisuus on. Huoh!

      Poista
  7. Hyvä postaus, tärkeitä asioita. Me ollaan viime vuosina ostettu maalit pääasiassa juuri Suomen luonnonmaalit-kaupasta, hyvin tyytyväisiä ollaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kiva kuulla sinultakin hyvistä kokemuksista! :)

      Poista
  8. Todella mielenkiintoinen kirjoitus, kiitos.

    VastaaPoista

Olen iloinen, jos jätät ajatuksesi!