torstai 21. marraskuuta 2019

Puolen vuoden sometauko


Reilu puoli vuotta sitten suljin kaikki sosiaalisen median ovet. En pelkästään omiani, vaan lopetin myös instagrammin ja facebookin julkaisujen seuraamisen. Blogit olivat niin hyvin hiljentyneet, että sain näistä sopia annoksia sopivan harvaan. En kuitenkaan kommentoinut kuin muutamaan harvaan postaukseen, sillä siihen minulla ei ollut voimia. Seuraamani Youtube-kanavatkin olivat sen verran harvassa, että näiden harvojen videoiden seuraamista jatkoin. Poistin myös kaikki mahdolliset ilmoitukset puhelimestani. Jossain vaiheessa myös Whatsupin ilmoitukset.

Tein näin, koska sydämeni sanoi näin. Syitä oli monia, mutta tärkein syy oli, että päätös vain tuntui oikealle. Päätin palata takaisin, jos ja kun tuntuu, että nyt on hyvä.

Ensimmäisinä viikkoina otin puhelimen käteeni automaattisesti monta kertaa päivässä, vaikkei se soinut. Painelin avauskoodinkin ajatuksissani. Joskus olin jo aukaisemassa Instagrammia, kunnes huomasin, mitä olin tekemässä - ja suljin puhelimen.


Tuntui osin tyhjälle, koska tyhjille hetkille ei ollutkaan enää tarjolla oitis ärsykkeitä. Välillä teki mieli ottaa kuva jostain ihanasta näkymästä tai aikaansaannoksesta - ja jakaa kuva jonkun kanssa. Sitten mietin, miksi? Voinhan jakaa näkymän ilman kuvaa itseni kanssa - elää hetken täysillä aistein ilman kameran linssiä. Tai tarvittaessa voin huikata lapsille tai miehelle asiasta ja katselemme asiaa yhdessä - toista halaten ja yhdessä keskustellen.

Katselin ihmisiä kaduilla, julkisissa, kaupassa, kävelyllä, autossa, milloin missäkin. Puhelin, johon ennen puhuttiin, oli nyt laite, jota tuijotettiin - niskat notkolla ja aistit suunnattuna pieneen ruutuun. Tai jota kuunneltiin suuret korvalaput korvilla. Todella usein ja todella monessa paikassa. Samaan aikaan, kun minä kävelin ohi, he korkeintaan nostivat vähän katsettaan. Samaan aikaan minä näin kesän, kuulin linnut, ihmettelin autojen pärinää, katsoin pienten koululaisten seikkailuja, ihastelin ruskaa, katselin vanhoja rakennuksia uusin silmin, ja monesti olin omissa ajatuksissani. Välillä näin samanlaisia sielunkumppaneita, mutta usein näin heitä, joilla puhelin vei huomion aisteilta.


Totuuksia on monia ja jokaisella on vapaus tehdä omat ratkaisunsa. Sosiaalinen media tuo varmasti joillekin myös paljon ja on tuonut itsellenikin aivan valtavasti, mutta tämän puolen vuoden aikana mietin kuitenkin itse monta kertaa, haluanko enää palata sosiaaliseen mediaan. Jätettyäni somen huomasin nimittäin, kuinka paljon enemmän minulla oli aikaa, kuinka paljon paremmin olin läsnä, kuinka paljon paremmin voin - ja kuinka paljon paremmin ymmärsin, mikä juuri minulle on tärkeintä. Mietin myös itseäni tuon somen sisällöntuottajana. Haluanko viedä ihmisiltä aikaa siitä, että he eläisivät senkin hetken sitä oikeaa elämää - haluanko minäkin tuottaa ja tukea tuota someriippuvuutta, joka tuntuu olevan jo varsin yleistä?

Lopulta tulin siihen lopputulokseen, että jos voin antaa ja auttaa merkittävästi jotain seuraajaani, haluan tuottaa sisältöä. Halusin myös kuulla sosiaalisen median kautta niitä ystäviä ja sukulaisia, jotka asuvat kaukana ja joista en näin ollen kuule muuten kuin todella harvoin.

Tein paluuta asteittain - miettien samalla, mitä mistäkin haluan - tunnustellen, mille kanavan aukaiseminen tuntuu. Samaa tunnustelua teen tällä hetkellä tätä blogitekstiä kirjoittaessani. Minua jännittää, sillä edellisestä blogitekstistä on niin kauan. Mutta samalla minusta on aivan ihanaa kirjoittaa. Sillä minähän tykkään kirjoittaa. Minua jännittää myös siksi, että ajattelin paljastaa teille, mitä teen nykyään. Kerron sen hyvin tiiviisti, enempää selittämättä. Mutta kerron sen siksi, että tämä liittyy myös siihen, miksi päätin jatkaa sosiaalisessa mediassa.

Tadadadadadadaaaaaa....

OPISKELEN NYKYÄÄN RAKENNUSRESTAUROINTIA!


Ja siitä johdettuna: kanavani tulevat tästedes vahvasti liittymään tähän aihepiiriin. Tavalla tai toisella. Harvoin ja harkiten. Ajatellen vanhojen rakennusten kunnostajien tarpeita. Ehkä siis juuri sinua?

Mille teistä sosiaalisesta mediasta kirjoittamani kuulostaa? Onko jollain teistä käynyt samalla tavalla kuin minulla? Olisi kiva kuulla myös muiden kokemuksia nykyisestä maailmanmenosta - niin puolesta kuin vastaankin.

Kuvituskuvat nappasin tänä harmaana marraskuisena päivänä kotona. Olen opetellut räsymaton päättelyä (katkaistuista matoista). Kunnostanut vanhaa peiliovea, joka ostettiin naapurilta, kun purkivat sen ja paljon muuta vanhaa talosta pois. Onni onnettomuudessa on, että laitamme tuon oven tismalleen samalle paikalle, josta he sen purkivat - ja josta meidän samanmallinen ovi on joskus purettu. Historian kiertokulkua ja restaurointia sekin! Olen myös leikannut vanhaa fiikusta ja pistänyt muutamat oksat juurtumaan. Jos hyvin käy, saamme näistä opettajille joululahjat. Ja tottakai opiskelua; mm. värianalyysia ja pigmenttien sekoittelua.

P.S. Kaikesta huolimatta annan itselleni mahdollisuuden muutokseen. Voi siis olla, ettei sosiaalisen median kanavani enää herääkään henkiin, jos homma ei tunnu enää hyvälle. Tunnustelua ja oman tien löytämistä; sitähän tämä elämä on!


_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Mrs Sinn also in InstagramFacebookPinterest and YouTube!

6 kommenttia:

 1. Mukavaa, että palasit ainakin kertomaan some-tuntemuksista meille koukuttuneille. Tauko tekisi hyvää, mutta kun on päivät ja monet illatkin vain itsensä kanssa, niin mikä tahansa sosiaalinen kanssakäyminen tuntuu hyvältä. Vaikka se olisi vain muutaman sanan ajatusten vaihto kuvan tiimoilta. Ikään kuin ei olisikaan yksin omien ajatustensa kanssa. Aikaa kyllä kuluu kännyn kanssa ihan liikaa, mutta pakko sitä on mukana kantaa, kun muu perhe laittaa viestiä millon mistäkin. Iltaisin voisi tietysti rajottaa käytön tiettyyn kellonaikaan, mutta kun en katso telkkaria, eikä iltaisin muutakaan jaksa (kuin kotitöitä), niin luontevaahan se on pötköttää ja katsoa tuubista vaikka joku Gardeners World jakso.

  Onnea opintoihin ja mukavaa marraskuun loppua <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tärkeintähän on juuri, että tunnistaa omat tarpeensa ja toisaalta myös oman elämän rajoitteet ja sen, mikä on tärkeintä juuri tällä hetkellä. Ymmärrän hyvin, että moni saa sosiaalisesta mediasta juurikin paljon - ihan seuraakin hiljaisina hetkinä. Oma arki on ollut viime vuodet vain kaikkea muuta kuin yksin oloa ja hiljaisuutta; oli hyvä tunnistaa se ja ymmärtää, että sosiaalinen media ei tähän tuo juuri enää lisäarvoa vaan monessa tapauksessa vain lisäkuormaa.

   Mutta blogeja ja tuubia en kokenut lisäkuormien tuojana; ehkä pikemminkin kanavat, joita on helppo päivittää, eli joihin sisältöä tulee todella paljon, eikä perässä meinaa pysyä :D Mutta hyvä tämäkin siis tunnistaa; mikä on parhainta itselle ja läheisille <3

   Kiitos Anne kommentista ja mukavaa syksyn jatkoa!

   Poista
 2. Minulla on vähentynyt somen käyttö opiskeluiden takia. Ja se on ihan hyväkin! Olen huomannut, että joku käy blogiani lukemassa, vaikka postaustahti on hiipunut ja Instaakaan en päivitä enään joka päivä. Kaikkein paras huomio on, että olen hengissä silti edelleen!
  Vähän ehkä ahdistaa se, että tulevassa luonnovaratuottajan ammatissani joudun ehkä laittamaan facesivut pystyyn ja muutenkin markkinoimaan mahdollista yritystäni somessa. Mutta kait se on sitä kuuluisaa "tätä aikaa" ja siihen on sitten sopuduttava.

  Mukavia opiskeluhetkiä sinulle ja ihanaa joulun odotusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Somessa on hyvät ja huonot puolensa. Juuri sen kautta pienet yrityksetkin voivat päästä helpommin näkyville niille oikeille kohdeyleisöille; perinteiset markkinointikeinot kun ovat heikommin kohdennettavissa ja aika kalliitakin. Epäilenpä, että some tulee olemaan vahvasti myös minun tulevaa leipätyötä, koska siinä on juuri ne etunsa. Mutta tärkeintä on juuri huomata, miksi ja miten käytän somea. Mitä tavoittelen, miten ja mitä saan? Jos vastaukset eivät täsmää toisiinsa, on hyvä arvioida tapa käyttää somea uudestaan.

   Minäkin olen käynyt lukemassa blogiasi. Paljon samoja ajatuksia opiskeluista on minullakin noussut - niin hyvässä kuin huonossakin mielessä. Kaikesta huolimatta uskon, että saat opintojen kautta mahtavan uuden alun työurallesi; opintosi vastaavat hienosti vahvuuksiisi ja mielenkiinnon kohteisiisi! Ihanaa joulun odotusta myös sinulle, ja tsemppiä opintoihin :)

   Poista
 3. Minä en pääse somesta irti - se on osa leipätyötäni, mutta olen koko tämän vuoden hiljentänyt tahtia harrastussometuksessa. Instaan toki, mutta blogia olen kirjoitellut vielä normaaliakin harvempaan tahtiin. Kun työkseen somettaa ja vapaa-ajallakin yrittää pysytellä perillä siitä, missä mennään, tulee välillä raja vastaan. Ja silloin hiljennetään tahtia. En enää käytä esim. työmatkoja sometukseen vaan tarkkailen elämää ympärilläni. Samoin iltaisin tartun monesti kirjaan ja blogit jäävät lukematta. Nyt olen taas huomannut, että pikku hiljaa olen palailemassa niitäkin lueskelemaan. Mutta vain hiljakseen. Elämä kun on muualla kuin somessa.
  Onnea ja tsemppiä opintoihin - mielenkiintoisen alan olet valinnut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä; somessa on tosiaan ne hyvät ja huonot puolensa kuten aiemmassakin kommentissa toin esille. Työt on tehtävä, mutta vapaa-ajan osalta meillä on onneksi mahdollisuus valita, mitä teemme, milloin ja miten. Ja onkin hyvä juuri tarkkailla, mitä mistäkin saa. Jos lopputulema ei ole oman hyvinvoinnin kannalta hyvä, on parempi jättää kanava pois tai vähentää ainakin käyttöä.

   Kiitos sinulle kommentista ja onnentoivotuksista <3

   Poista

Olen iloinen, jos jätät ajatuksesi!