torstai 31. maaliskuuta 2016

Aloittelijan kasvimaa, osa III // Building the garden plot, part IIINyt päästiin itse asiaan, nimittäin siementen kylvämiseen. Ihan ensimmäistä kertaa elämässäni kylvin siemeniä, jos rairuohon ja ohran viljelyä ei lasketa. Hyvät ohjeet kylvämiseen löysin Ylen sivuilta. Ja sitten peukalo keskellä kämmentä aloitin hommat!

Olin kerännyt muutaman kuukauden munakennoja kylvämispoteiksi, ja hankkinut taimimultaa. Siemenet tilasin Maatiaisen sivuilta, josta löysin perinteisiä lajikkeita ja joiden toivon näin ollen kestävän hyvin torppamme olosuhteissa. Ehkä harjoittelen syksyn tullen siementen talteenottoakin; katsotaan, mitä ehdin.Olin jo aloittanut hommat, kun päätin tarkistaa, että teen varmasti kaiken oikein. Avomaan kurkun siemeniä oli jo ruukuissa, kun sitten jo noukin ne takaisin pussiin. Löysin Kotilieden sivuilta nimittäin hyvät ohjeet, ja päätin aloittaa kurkkujen ja kesäkurpitsan esikasvatuksen vasta toukokuun alussa.

Sitten jatkoin tiedon etsimistä lehtikaalin ja basilikan osalta. Jännitys iski, ja lopetin. Päätin lähteä kauppaan ostamaan vielä sumutinpullon. En löytänyt puhdasta sumutinta kotoa, ja kannusta veden tulo oli turhan yltäkylläistä - tai näin ainakin ajattelin, kun netin kasvatusohjeissa käskettiin käyttämään sumutinpulloa.No, mitä sitten?

No sanotaanko, että ihan koko päivä meni. Välillä kävin tapaamassa vanhaa työkaveria, välillä kampaajalla, välillä kaupassa, välillä siivosin, välillä tein ruokaa - ja siinä välillä siis etsin tietoa milloin minkäkin kasvin (no oikeastaan kyse oli vain viiden kasvilajin) kasvatuksesta ja yritin saada hommaa hoidettua - ja aloin lopulta "rakentelemaankin".

Ihan suoraviivaisestihan en oikein pysty tekemään mitään, jos vain jotenkin ehdin ja saan käyttää luovuutta. Istutusohjeiden muovipussit ja -kelmut kun tuntuivat minun korvaani ja silmiini niin ikäville - eikä pienoiskasvihuonetta ollut. Siinä sitten keksin kynttilälyhdyt, ja kyllä: nyt meillä on kaksi pienoiskasvihuonetta kahdessa pienessä lyhdyssä - ja kolmas on suunnitteluasteella isoon lyhtyyn. Vaikka itse sanonkin: kauniita verrattuna muovikelmuvirityksiin. Vaikka toinen syntyikin kiinnittämällä muovikelmut kolmelle sivustalle, sillä lyhty oli kaikkinensa rikki - ja seinämät osin toisistaan irronneita. Eli liimaa, vasaraa, nastoja ja muovikelmua - ja kaksikerrossysteemiin vähän lankaakin kaupan päälle.


Basilika, timjami ja persilja pääsivät näin ollen itämään pienoiskasvihuoneisiin etelään suuntautuvan ikkunan vierelle. Lehtikaalit joutuivat muovikelmujen alle kellarin lattialämmityksestä nauttimaan. Koko päivän urakka, ja olin saanut viisi munakennollista siemeniä multaan. Eli tyhjentänyt neljä siemenpussillista (en edes kokonaan). Tätä kirjoittaessa oli pakko tarkistaa; vielä kymmenen siemenpussillista avaamatta. Nii-in. Pitänee tehostaa toimenpiteitä tulevien siemenpussien kanssa. Mutta harjoitus ennen kaikkea, ja kai tästä vielä hyvä tulee.

Mies tuumasi kotiin tultuaan, että näyttää kovin kiireiselle tuo työttömän elämä. Oli koti ilmeisesti sen näköinen - samoin rouva. Kyllä, ihan hirveän kiireistä. Olen suorastaan väsynyt. Mutta onnellinen.

Ja loppuun: lämmin kiitos teille kaikille, jotka kommentoitte teksteihini - ja ihanaa, kun uusiakin lukijoita on tullut pikkuhiljaa; lämpimästi tervetuloa! Palaan ihaniin kommentteihinne edellisessä postauksessa illemmalla; nyt lähdettävä hakemaan mies töistä!

P.S. Aloittelijan kasvimaan aiemmat osat (sekä muut torpan puutarhaan liittyvät jutut) löydät tästä.I have sowed seeds - and used lanterns as greenhouses. Our garden plot is again a little bit closer!_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Mrs Sinn also in InstagramFacebookPinterestTwitter and YouTube!


6 kommenttia:

 1. Hei, huisin kiva idea, kiitos tästä! Minä ajattelin yrittää tuota lehtikaalin kasvattamista, mutta olen perinteisesti aina myöhässä näiden juttujen kanssa. Rairuohokin meillä on parhaimmillaan vasta nyt :D. Mutta jospa nyt tulevana viikonloppuna saisin kynttilälyhtyihin uudet elämät alulleen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokeile ihmeessä, ja lehtikaalit piti ainakin löytämieni ohjeiden mukaan itää aluksi pimeässä, mutta lämpimässä; siksi vein itse ne kylppärin lattialle :) Ensimmäisiä versoja odotellessa pitäisi tässä rakennella tuohon isompaan lyhtyyn sitten tilat lehtikaalien jatkokasvupaikaksi ;)

   Ja niin tiedän tuon tunteen; pelkään, että unohdan nuo loput siemenet tuonne pusseihin ja muistan ne vasta kesäkuun alussa. Nyt oli kuitenkin auttamattomasti liian aikaisin (ainakin ohjeiden mukaan), joten pitää nyt pinnistellä ja yrittää muistaa laittaa siemeniä taas multaan vapun aikoihin :)

   Poista
 2. Voi kun meiltä ei löydy mitään lämmintä ja valoisaa paikkaa missä voisi esikasvattaa taimia, tai löytyy mutta karvatassu syö ne ennen kuin saan ne pihalle :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D Enpä tiedä, onko meilläkään nuo ikkunapaikat tarpeeksi lämpimiä. Vanhassa talossa vaan tuppaa olemaan viileää vielä huhtikuussa. Mutta katsotaan, miten käy! Ja meillä joudutaan sulkemaan ovet Sanelmalta yöksi ja poissaollessa, ettei kävisi istutuksiin käsiksi - ja tuolla lyhdyissä ne on ainakin vielä suojassa ;)

   Poista
  2. Hei hyvä idea nuo lyhdyt! Ei tullut mieleenkään, ehkä saan sittenkin jotain jo alulle ennen kesää! :)

   Poista
  3. Nyt siis vain hihat heilumaan ;D

   Poista

Olen iloinen, jos jätät ajatuksesi!