maanantai 7. maaliskuuta 2016

Monivuotiset pelargoniat // The geraniumsAjatella: Voin sanoa jo, että minulla on monivuotiset pelargoniat! Ovat ne ainakin kaksi talvea talvehtineet, ehkä kolmekin. En muista tarkkaan. Kaupunkikodissa näiden talvettaminen oli ehkä haastavampaa, sillä meillä ei löytynyt hyvää viileää piilopaikkaa näille, vaan kiikkuivat kaikessa ankeudessaan meillä yläkerran ja portaikon ikkunalaudalla, paikoissa, jotka olivat vähän viileämmät kuin muu talo yleensä.

Mutta siinä ne selvisivät; kastelin hyvin sattumanvaraisesti, revin kuolleita lehtiä silloin tällöin pois ja kesän kynnyksellä vasta vaihdoin mullat - enkä sitäkään aina. Enkä ole leikannut; ovat kasvaneet omaa vimpulaa varttaan, mitä ovat halunneetkin. Lannoitinkin ensimmäistä kertaa vasta viime vuonna, kun anoppi hoksasi kysyä asiasta. Ja viime kesänä tiputtelin näiden juureen tiheään myös pannukahvin puruja.

Viime talven talvehtimiset ja hoidot olivatkin mitä oivallisemmat; saivat olla keskenään kesäkotimme ikkunalaudoilla, kastelin muutamia kertoja, kun oltiin paikalla - ja joulun jälkeen hiiri siisti näistä lähes kaikki lehdet ja ohuet versot pois - omaan suuhunsa...! Nyt vain sitten kastelen näitä kevään mittaan hieman tiheämmin ja vaihdan mullat ainakin viime kesänä saamiini kukkiin - ja jospa minulla olisi sitten ensi kesänäkin nämä vielä sulostuttamassa pihaa tai kuistin ikkunoita.

Nyt mietinkin, että olisipa hienoa, jos tästedes lähes kaikki kesäkukat olisivat jo omasta takaa valmiina. Mutta onko muita kesäkukkia, jotka säilyisivät talven yli? Orvokithan ovat siitä ihania, että ne siementävät kyllä uutta kasvustoa, ja kukkapenkin reunalle näitä jätinkin viime kesänä jatkamaan elämäänsä. Samoin narsissit, tulppaanit ja helmililjat olen istuttanut aina maahan kevään kukkaruukkukukinnan jälkeen. Mutta onko muita hyviä "yksivuotisia" kukkia, joista saisi monivuotisia?

Seuraava haaste voisi toki olla myös siemenistä omien kesäkukkien kasvattaminen. Pitääpä miettiä sitäkin vaihtoehtoa!The geraniums have survived from winter! Now I'm just wondering is there more "one-year flowers", which could survive from winter - and so bee perennial flowers?


_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Mrs Sinn also in InstagramFacebookPinterestTwitter and YouTube!

16 kommenttia:

 1. Äitini pitää talven aina huolen minun pelargoneistani. Mukavaa kun jotkut kasvit ovat monivuotisia. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onni on äiti <3 Ne kyllä osaa pitää huolen kukistakin :)

   Poista
 2. Vien syksyllä isän kellariin pelargonien lisäksi muratit. Osa niistä selviää talven yli ja saan ne taas pihalle. Sisällä mun muratit ei kesällä kukoista, joten en tiedä, onko niistä sisäkukiksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muratteja on minullakin myös sisäkukkina, mutta kovin vaateliaita ovat varsinkin talvella ja kuolevat helposti. Kellarissa yritin minäkin talvettaa kerran pelargonioitani, mutta ne kuolivat kyllä siellä.

   Poista
 3. Hienoa kun onnistuit siinä missä minä en. Ekaa kertaa koitin ja kuolleet ne oli. Ensi vuonna koitan uudelleen ja talvehtimispaikan valitsen toisin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yrittänyttä ei lannisteta; uutta kokeilua vain, ja kyllä se oikea paikka lopulta löytyy. Itse kokeilin ekalla kertaa kolmessa eri paikassa. Ullakon viileä huone ikkunan läheisyydessä toimi mulla parhaiten.

   Poista
 4. Ihailtavaa, itse tulee aina ostettua uudet, mutta tuohan olisi hyvä systeemi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä; näihin syntyy tunnearvoakin ihan erilailla kuin yksivuotisiin kukkiin ;)

   Poista
 5. Pelargonit on kyllä ihania! Mä talvetin nyt vain ison Mårbackan.

  VastaaPoista
 6. Joka vuosi harmittelen tätä talvehtimisen ongelmaa, meillä kun ei ole mitään sopivan viileää paikkaa... erittäin harmillista...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä totta, että joka paikassa tämä ei vain onnistu; harmillista!

   Poista
 7. Täällä talvetetaan pelargonit "navetassa" eli vanhan maitohuoneen pikkupömpelissä, jossa on vesipumppu, niin mies sitä pitää sen verran huolta, ettei mene pakkaselle ja kastelee kukkia tooosi harvoin (minä varmaan ylikastelisin). Siellä on myös pieni ikkuna. Toissapäivänä juuri kävin hakemassa pelargonit ja vaihdoin mullat (yksi neljästä oli kupsahtanut, ehkä se oli ottanut osumaa jo syksyllä, kun aina muistan tosi myöhään viedä pelargonit säilöön). Nyt odottelen, että innostuvat vähän mullanvaihdosta ja sitten leikkaan ne.

  Murattien kanssa on ollut vähän sattumankauppaa. Nyt tuossa sisällä on ihan huonekasvina yksi. Sen kaverit taas ottivat ja kuolivat (tehtyään ensin valtaisan kasvupyrähdyksen). Tuo on tuossa selvinnyt jo muistaakseni yhden kesänkin (en vienyt ulos, kun kasvatin sen vanhan polkupyörän vaihderattaan ympärille). Maahankin lykkäsin joskus murattia ruukusta syksyllä ja sekin selvisi talven hieman kohollaan olevassa penkissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitääpä yrittää minunkin hanakammin noiden murattien kanssa; kiitos vinkistä!

   Poista
 8. Minä olen istuttanut kukkapenkkiin kevätesikon ensimmäisenä kesänä kun taloon muutettiin. Kyllä se on ainakin edelliset pari talvea kestänyt hyvin ja kukkii kivasti penkissä :)

  VastaaPoista

Olen iloinen, jos jätät ajatuksesi!