perjantai 18. joulukuuta 2015

Finnish Christmas Presents and Ecological Way of Wrapping


Postaus sisältää lahja- ja paketointivinkkejä ilman yhtäkään sponsoritahoa. Tavoitteena mahdollisimman kotimaiset, eettiset ja ekologiset lahjat - ja lahjat, joita varmasti tarvitaan ja joita varmasti käytetään. Paketoinnissa tavoitteena oli olla käyttämättä mitään uutta tai kertaluontoista - kuten nyt vaikka teippiä.
Tänäkin vuonna oli tavoitteena ostaa mahdollisimman suomalaisia joululahjoja, ja onnistuin siinä yhtä elektroniikkaostosta sekä Ruotsin tuliaisena ostettua Peppi Pitkätossu -pussilakanasettiä lukuun ottamatta! Kaikki muut lahjat on vähintään suunniteltu Suomessa, mutta osa myös valmistettu. Laitan tuonne postauksen loppuun kuvissa esiintyvien tuotteiden suunnittelu- ja valmistusmaamerkinnät, sekä muutaman tärpin lahjan ostopaikoiksi. Ja nyt ne, jotka ovat saamassa lahjan meidän perheeltä, sulkekaa selain heti! Tai sitten: Olkaa sitten vain niin uteliaita - että.

Jo viime jouluna katselin Punaisen Norsun pitkiä kalsareita miehille, mutta olin liian myöhään lopulta liikkeellä, enkä niitä saanut pakettiin. Isänpäivän tienoilla kävin jälleen niitä kyselemässä, mutta silloin niitä ei ollut saatavilla, mutta kertoivat, että joulukuun alussa niitä tulee. Oli siis selvää, että Pukin konttiin pääsee tänä vuonna näitä suloisia kalsareita - ja ostin yhdet legginssitkin. Kiva parilahja pariskunnalle!

Suomessa valmistettua miehen lompakkoa etsin koko syksyn, ensin isänpäivälahjaksi ja sitten joululahjaksi, erinäisistä paikoista; Ruotsistakin etsin Ruotsissa tai edes pohjoismaissa valmistettua, mutta aika harvoin tuotelapuissa luki edes valmistusmaata. Lopulta löysin etsimäni; Honko Collectionilta. Valintaan vaikutti lompakon suomalaisuuden ja käyttökätevyyden lisäksi se ihana asia, että lompakko on valmistettu hirven nahasta. Ekologista eettisyyden ja suomalaisuuden lisäksi! Ja mikä ehkä oli parasta: Myyjä kertoi, että tämä malli on etenkin vanhempien miesten mieleen. Kyllä lahjan saaja on imarreltu, kun sanon, että valitsin hänelle pappa-mallin...Pojalle ja tytölle päätimme ostaa lasten pienen leikkipöydän ja -leikkituolit Turun Onnimannista, jonka tuotteet valmistetaan Suomen vankiloissa käsityönä. Lakattu väri oli aika vanhanaikainen kalusteissa, joten teimme niille nuorennusleikkauksen hiomalla lakan (joka oli muuten todella hyvin tarttunutta tavaraa) ja maalaamalla ne italianpunaisella pellavaöljymaalilla, jota sattui löytymään kaapista. Sekoitettiin joukkoon hieman valkoista, ja saimme vaaleanpunaiset kalusteet. Tytölle löysin Kainon villapuvun Vanhan Suurtorin joulumarkkinoilta. Väri on tässä puolestaan vihreä. Huomaatte varmaankin, että tässä perheessä ei välitetä tyttöjen ja poikien väreistä; ainakaan niin kauan kuin lapset eivät osaa muuta vaatia.

Kuvissa näkyy myös paketoituja lahjoja. Periaatteenani on ollut jo muutaman vuoden, että en käytä paketointiin mitään uutta. En mielellään edes teippiä, sillä se nyt on helposti kertakäyttöistä ja toiseksi se rikkoo paketointipaperin tai -pussin helposti lahjaa avatessa. Tähän asti olen käyttänyt paketointiin lähinnä postipakettien mukana tullutta ruskeaa pakkauspaperia. Lisäksi olen varsinkin jouluisin ottanut talteen paketointipaperit, narut ja muut vetimet. Mitä niitä turhaan heittämään pois, kun suurimman osan voi todellakin hyvin käyttää uudelleen?

Tänä vuonna huomasin, että suurin osa ostoksistani annettiin kaupoissa kauniisiin paperipusseihin. Päätin hyödyntää ne; lahja pussiin, pussi rullalle ja ympärille narua; ja se on sitten siinä. Pääsin todella helpolla! Paketteihin sain lisäsäväyksen kauniilla joulukorteilla. Niihinkin kirjoitin tekstit lyijykynällä, jolloin kortit ovat käytettävissä uudelleen, jos niin halajaa. Niin kauniita ovat nuo pakettikortit, että ne voi kyllä yhtä hyvin lahjan saaja kehystääkin!

Säästän kaikkea tilpehöörää yhteen pahvilaatikkoon, jonka sitten pengon aina lahjojen paketoinnin yhteydessä etsien "sitä jotain". Viime talvena pieneksi käyneet rikkinäiset sadehousut joutuivat roskikseen. Huomasinpa kuitenkin, että sadehousujen henkselit ja pidikkeet voisi säästää ja hyödyntää jossain myöhemmin. Ja nyt hyödynsin toisen niistä; kääräisin lompakon ruskeaan paperipussiin, pyöräytin tuon henkselikuminauhan ympäri ja suljin pidikkeellä. Aika kätevän näköinen paketti, vai mitä?

Suomessa kehiteltyä Pure Waste -kankaasta valmistettuja peruspaitojakin pääsi paketteihin. Oletteko kuulleet Pure Wastesta? On siis kierrätetystä kankaasta uudelleen valmistettua kangasta! Ja tämä uudelleenkäyttö säästää muuten luontoa ja vettä - paljon!

Olen ostanut kyseisestä kankaasta valmistettuja T-paitoja miehelle jo useamman kappaleen Kikerigulta, joka on painanut paitoihin ihania kuvituksiaan - ja olen tykännyt. Kangas on tukevaa. Nyppyyntyy tosin vähän pesuissa, mutta ei kuitenkaan häiritsevästi. Ja olen pessyt välillä 60 asteessakin. Voin siis lämpimästi suositella!

Elektroniikkaostoksen lisäksi Pure Waste -paidat olivat tämän vuoden ainoat kaukomailla eli Aasiassa valmistetut. Yritys korostaa verkkosivuillaan ekologisuutta, ja sitä, että vettä säästämällä saadaan monelle ihmiselle turvattua puhdas juomavesi. Toivon tietenkin, että myös valmistus on eettistä; tästä ei hirveästi puhuta yrityksen verkkosivuilla - jos oikein osaan englannin kieltä tulkita.

Pure Waste -paitojen lisäksi tilasin perheellemme ihan perusvaatteita, jotka ovat loppumassa: Pipsalta Suomessa valmistettuja paitoja, legginssejä ja kalsareita. Pieniä toimitusongelmia on ilmennyt, enkä ole saanut tuotteista vielä kuin yhden, mutta toivotaan, että tuotteet ehtivät paketteihin. Olen todennut Pipsan käyttämän bambu-kankaan tätä ennen erittäin hyväksi, jämäkäksi, ei-nyppyyntyväksi - ja kestää myös 60 asteen pesun. Eli voin suositella. Verkkokaupan kuvat ja olemus ovat hiukan vanhahtavia, mutta tuotteet priimaa tavaraa.

Suurin osa lahjoista on hyvinkin ns. tarpeellista, mutta yksi lahjoista on ehkä turhake. Nimittäin Katri/n:n mikä tuo on; joku pupupäähine. Mutta se on henkilölle, jolla on kaikkea, ja jota on vain ihana muistaa silti jollain näin turhalla. Nimittäin kun hän ilahtuu juuri tällaisesta aivan valtavasti. Ja on tuo minunkin mielestä aivan ihana; todella lämmin ja niin söpö päässä, että voisin hyvin itsekin käyttää.

Ehkä pieniä turhakkeita ovat myös Taululta ja tapetilta tilaamani Kissan kello -julisteet, jos huushollissa on jo seinäkelloja, mutta muistini mukaan taloudessa, johon julisteen tilasin, sellaista ei ole. Ja toisen ajattelin kummitytölleni hänen omaan huoneeseensa. Julisteet eivät ole vielä saapuneet postissa, mutta täältä voitte klikata ja ihastella tätä lahjaideaa enemmän! Ajatuksena on siis, että lahjan saaja voi itse tehdä julisteesta sen kellon; lisätä vain kellokoneiston. Söpö kuin mikä! Niin söpö, että oli pakko tilata yksi myös meidän talouteen...

Näiden lisäksi tilattiin Ifolorilta perinteikkäät seinäkalenterit isovanhemmille, läjä valokuvia tuplana viimeisen vuoden ajalta sekä yksi kuvamuki, jossa tyttäremme ilme kertoo kaiken kummitädilleen. Valokuvia jaamme joulun pyhinä läheisille; ilahduttavat aina.

Mutta mitä minulle? Minä sitten itse olen etsinyt pitkän tovin jo pitkää neuletakkia, joka olisi laadukas, jämäkkä, kaunis, tietenkin minulle hyvin istuva ja mielellään Suomi-kutoinen. Sitä oikeaa ei ole löytynyt - eikä löytynyt vieläkään. Löysin kuitenkin Muka va:n neulemekon. Mekon, josta teille mainitsinkin taannoisessa postauksessa. Viimeisessä kuvassa pilkistys tuohon mekkoon; siinä sitä vielä ihastelin ennen pakettiin sujauttamista. Ja nyt se odottaa paketissa joulua - ja päälle pääsyä.Siinäpä ne meidän lahjat olivat siis tältä vuodelta. Olen jotenkin tosi tyytyväinen näihin; mikään lahjoista ei jäänyt vaivaamaan mieltä, ja lähes kaikki tulevat välittömään tarpeeseen.

Yhtä asiaa tosin mietin; ehtiikö yksi lahjoista enää kummitytölleni Inariin, sillä se on edelleen postipojan matkassa. Toivottavasti ehtii - ja toisaalta; ilo voi olla moninkertainen, kun ja jos sen saa vaikka tammikuussa, kun muutoin ei tapahdu mitään järisyttävän erikoista. Jouluna pieni muistamiseni voisi joka tapauksessa jäädä muiden isompien muistamisten jalkoihin. Niin: selittelyä, sitä nyt piisaa.

Niin ja jouluruuhkat? Eivät osuneet kohdalleni: lahjat löysin pienistä putiikeista Turun keskustasta sekä verkkokaupoista. Verkkokauppa Weecos on etenkin kehittynyt todella monipuoliseksi kauppapaikaksi; suosittelen poikkemaan! En edes poikennut suurten tavaratalojen sisätiloissa, saati automarket-paratiiseissa. Sieltä jos mistä joulustressi saavutetaan.

Ja tiedättekö? Meillä alkaa tänään joululoma. Senpä takia toivotan teille jo varmuuden vuoksi:

Oikein ihanaa joulua; 
nauttikaa, rentoutukaa ja olkaa yhdessä!

Samat toivotukset kuin sanoisin itselleni ja perheellemme. Eli tarkoitus on nyt pysähtyä ja olla yhdessä. Siksi pieni tauko blogimaailmastakin on paikallaan. Ehkä pyörrän vielä päätökseni jostain todella merkittävästi syystä (kuten koristellusta joulukuusesta), mutta jos en, kuullaan sitten taas joulun jälkeen!In the pictures our Christmas presents to our relatives:

Long johns by Punainen Norsu. Finnish Design. Made in Portugal. Organic cotton.
Leather wallet by Honko Collection. Finnish design. Made in Finland. Elk leather. 
Wool suit by KainoFinnish design. Made in Finland. Merinowool.
Shirts by Pure WasteFinnish design. Made in India. Recycled fabrics and yarns.
Headpiece by Katri/n. Finnish design. Made in Estonia.
Muka va dress: Finnish design. Made in Finland. Merinowool.

Cards in the pictures: 

All of these cards are designed and made in Finland.

Little boutiques in Turku, Finland, I recommend:

Forum (including especially PUF and Punainen norsu)

In the net: absolutely Weecos!


_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Mrs Sinn also in InstagramFacebookPinterestTwitter and YouTube!4 kommenttia:

 1. Kivoja ideoita, kiitos! Voi kun olisi tulleet vähän aikaisemmin, niin olisi vielä kerinnyt esim. lompakon tilaamaan, nyt ei taida enää ehtiä perille ennen joulua... Sinulla on kyllä ihania ideoita tuohon uusiokäyttöön! Ja tuota neulemekkoa pitänee käydä kurkkaamassa :)
  Hyvää ja rauhaisaa joulun aikaa teidän perheelle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä; ei vain ole ehtinyt! Pitää yrittää seuraavalla kertaa :) Mutta, tulipa mieleen, että ehkä siellä Tampereellakin joku myy näitä tuotteita. Ostin itse Turusta tämän nahkatuotteita myyvältä ns. torikauppiaalta (oli myymässä tuotteita Hansa-korttelissa), joten uskoisin, että siellä Tampereen päässäkin on joku vastaava myyjä.

   Tai sitten vaikka isänpäivälahjaksi :)

   Ja mekko on hieno; sellainen kerran elämässä -ostos, joka toivon mukaan säilyy hyvänä ja käyttökelpoisena pitkän aikaa!

   Rauhallista joulun aikaa myös teille!

   Poista
 2. Minäkin tykkään kierrättää paketointimateriaaleja. Tänä vuonna uusi keksintöni oli käyttää nauhana trikookankaan esipesun jälkeen leikattua saumurointiommelta (saumuroin rullaantuvat kankaat ennen esipesua, jolloin ne pysyvät suorempina). Musta-valkoisesta trikoosoirosta tuli näin kivan moderni nauha. Yleensähän nuo on tullut heitettyä pois, ei enää :)

  Hienoja tavoitteita sinulla :) Minulla oli tänä vuonna hankaluuksia keksiä tarpeellisuuksia sisaruksilleni ja vanhemmilleni, joten päädyin kuluvaan eli teimme suklaita, joiden kaveriksi lähti saajasta riippuen oluita/siidereitä sekä koristelin pakkauksia mm. sytykeruusuilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahitsu idea tuo naru! Tuo pitäisi tuoda markkinoille; kyllä tehtaissakin tuota tavaraa varmasti löytyy vaikka ja kuinka ;) Valitettavasti mulla ei ole saumuria, ja pitäisi ihan varta vasten alkaa opettelemaan tavallisen ompelukoneenkin käyttöä, joten tämä idea jää multa käyttämättä ;)

   Ihania lahjoja! Varmasti lahjan saajat olivat tyytyväisiä :)

   Poista

Olen iloinen, jos jätät ajatuksesi!