torstai 9. maaliskuuta 2017

Vuoden 2016 aikaansaannokset & To Do List 2017Ja niin vierähti taas vuosi, ja mietimme nyt kevään kynnyksellä, mitkä asiat me priorisoitaisin tämän vuoden To Do Listalle. Viime vuonna näihin samoihin aikoihin kirjoitin ensimmäisen vuoden aikaansaannoksista - ja lupasin samalla, että vuonna 2016 otammekin vähän rauhallisemmin. Voin sanoa: emme onnistuneet tässä. Alapohjan remontointi oli kaikkea muuta kuin rauhassa ottamista, eikä sitä oltu edes huomioitu kyseisellä listalla. Kevättalven sisäilma pisti meidät kuitenkin vakuuttuneeksi siitä, että jotain oli tehtävä.

Mutta kyllä se kannatti; sisäilman puhtaus on kyllä paljon tärkeämpää kuin moni muu asia tällä tilalla. Ehkä tänä vuonna onnistummekin ottamaan rauhallisemmin. Uskoisittekohan, jos luvattaisiin niin?

Viime vuoden listaa katsoessa voin kuitenkin huojentuneena katsoa sen lyhentyneen merkittävästi. Toki alapohjan korjauskin oli toimenpiteenä suuren suuri ponnistus, mutta onnistuimme keskittämään voimavaramme muutamaan isoon asiaan, emmekä yrittäneet ihan liikaa tehdä kaikkea, ja saimme näin jotain valmiiksikin!Suurimmat urotyöt torpan kunnostuksessa vuonna 2016:

Alapohjan korjaus, klik!
Tuvan ja kammarin yhdet ulkoikkunat kunnostettu, klik!
Sammaleista katonaluslautaa ei vaihdettu vaan putsattiin ja maalattiin, klik!
Torpan nurkkalautoja paikkamaalattiin pellavaöljymaalilla,
Talon ja navetan rännien uusimiset lähes valmiiksi.Tekemättä jäi seuraavat asiat, jotka on tavoitteena tehdä nyt vuoden 2017 aikana:

Tupaan uusi ikkuna,
Tuvan kiinteiden kalusteiden rakentaminen,
Tuvan ja kammareiden listoitukset sekä maalaus- ja tapetointityöt,
Kuistin osuudelta alapohjan korjaus,
Ulkohuussin maalaustyöt,
Rännien asennusten viimeistelyt, ja
Torpan katon pellityksen korjaus, jos tarve vaatii.Kun sisällä tapahtui enemmän kuin mitä tammikuussa osasimme edes arvata, tapahtui myös ulkona. Pihaa myllättiin vuoden 2016 aikana enemmän kuin olisimme ikinä osanneet edes arvata:

Torpan läheisyydestä kaadettiin monta kuusta, klik!
Aitan läheisyydestä kaadettiin kuusi,
Pihapiiristä kaadettiin myös kaksi kallellaan olevaa, vanhaa koivua, klik!
Pelastettiin vanhoja marjapensaita, klik!
Leikattiin vanhoja omenapuita,
Talon ympäristön maaston muodot muokattiin, klik!
Talon ylärinteelle, pihan keskelle sekä Navetan ylärinteelle kaivettiin salaojat, klik!
Kasvimaan ensimmäinen osa perustettiin, klik!
Kanalan ympäristön maastoa muokattiin ja perustettiin uusi hyötytarha, klik!
Nuotiopaikka ison kiven juurelle,
Komeat kivimuurit kasvimaan ympärille, klik!
Uusi perennapenkki aurinkopaikalle,
Saunan pesuvedet johdettiin alarinteeseen.

Tekemättä jäivät seuraavat asiat, jotka on tavoitteena tehdä nyt vuoden 2017 aikana:

Kanalan edustalle niityn uusintakylvö,
Navetan edustan maanpinnan muotoilut,
Torpan keittiövesien johtaminen alarinteeseen,
Saunan nurkkalautojen uusiminen ja maalaus (hirret päät ovat osin sateen armoilla).
Päätalon oven maalin poisto ja uudelleen maalaus.
Navetan ja saunan ovien maalin poisto / uudelleen laudoitus (navetta) ja maalaus.

Lisäksi olemme laajentamassa kunnostusprojektia aittaan, josta olemme tekemässä pientä piilopirttiä pienokaisille. Aittaa kunnostetaan näillä näkymin mahdollisimman kevyesti niin, että muutoksia ei näy ulospäin muutoin kuin yhtenä ikkunana metsään päin. Ikkuna tuo valoa sähköttömään tilaan. Myös korvaushirret aitan alaosassa voivat näkyä, vaikkei tavoite olekaan näkyvä vaan pikemminkin säilyttävä muutos.Vanhan lattian päälle rakennetaan uusi lautalattia, sillä nykyisellään lattiassa on jopa reikiä, joita hiiret tai rotat ovat ajan saatossa nakertaneet. Aitasta tulisi lapsille leikki- ja kiipeilypaikka etenkin sadepäivien varalle; vähän niin kuin leikkimökki, mutta puhutaan kuitenkin mielummin vaikka leikkiaitasta! Katsotaan, mitä tuleman pitää! Tytär jo innolla suunnittelee mökkinsä sisustusta; äidille tulossa kova kilpavarustelija sisustuksen saralle!
This year we are trying to do our best to do less! Funny thing; we also thought the same last year, but did more than we even could imagine! Let's see what kind of year this will be?
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Mrs Sinn also in InstagramFacebookPinterestTwitter and YouTube!

4 kommenttia:

 1. Vautsi mikä määrä kaikkea ootte saaneet tehtyä! Pitäisi itsekin panostaa tähän kirjaukseen, tulisi hyvä mieli jälkikäteen :) Aina tuntuu, ettei mitään ole tehty, mutta kun ympärilleen katsoo ja yrittää nähdä muutkin kuin keskeneräiset tai tekemättömät, niin onhan sitä paljon tehty. Nuo kivikasa-aidanteet ympäristöineen näyttää muuten tosi kauniilta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta; tällainen kertaus palkitsee, eli suosittelen :) Ja vanhojen kuvien katselu; mistä lähdettiin liikkeelle! Sekin erittäin palkitsevaa. Kiviaita on todella kaunis; tykkään päivä päivältä vain enemmän!

   Poista
 2. Eipä mikä ihana blogilöytö! Mä ostin juuri oman torpan (käy tsekkaamassa mun blogi) ja haen ideoita ja kohtalotovereita! Liityn lukijaksesi, kivaa alkavaa kesää! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja teillä varsin mahtava torppalöytö! Onnea todella paljon! Ja liityin myös lukijaksi ;)

   Poista

Olen iloinen, jos jätät ajatuksesi!