torstai 12. heinäkuuta 2018

Sähköt vanhaan tyyliin // Old-fashioned electricityTalvella saatiin viimein sähköt asennettua torppaan. Sähköjen suunnittelu tehtiin tarkkaan, sillä halusimme posliiniset pistokkeet, katkaisijat ja jakorasiat - ja niiden hinta on suhteellisen suuri muovisiin verrattuna. Ainakin tähän asti sähkösuunnittelu on tuottanut hyvää tulosta, eikä yhtään jatkojohtoa ole jouduttu käyttämään - paitsi siellä, missä sähköjä ei vielä uusittu, eli kuistilla ja ullakolla.Tässä muutama kuva sähkötöistä, joita en ehtinyt talven kiireissä teille jakamaan. Posliiniset sähkötarvikkeet tilasimme Domus Classicalta. MPML-asennuskaapelia (metallivahvisteinen) käytettiin niillä paikoin, kun sähköt kulkevat pinnassa; muualla (listojen alla) käytettiin vahvistamatonta MMJ-asennuskaapelia. Kaapelit kiinnitettiin seiniin y-kiinnikkein. Sähkötarvikkeet maksoivat ilman alennuksia vähän alle 950 euroa. Onneksi saimme keskittämällä vähän alennuksia. Näillä tarvikkeilla saamme sähköt vielä vedettyä kuistiinkin, jonka sähkötyöt odottavat vielä alapohjan remontin tekemistä.

Sähkömies kytki sähköt noin kuudessa tunnissa. Sähkömiehen kuluja säästi huomattavasti se, että mies kiinnitti johdot jo etukäteen seinille ja kaiversi posliinisiin koneisiin sähkövientireiät. Sähkömiehen tehtäväksi jäi näin vain kytkeä sähköt. Sivuhuomatutuksena sanottakoon, että posliinin kaiverrus oli raastavaa ja haastavaa hommaa. Sähkömiehen jättämistä veren pisaroista päätellen kytkeminenkään ei ollut mitään lasten leikkiä.

Pinnat ovat edelleen maalaamatta ja seinät tapetoimatta. Vanhan talon kunnostaja on oppinut, että moni muu asia menee kiireellisyydellään sisämaalauksien edelle - varsinkin kesällä. Ja talvella pellavaöljymaaleilla maalaaminen on haastavaa hajujen takia.

Keväälle suunniteltu maalaustyö siirrettiin siis syksylle - ja jos ei syksyllä, siirretään se taas ensi keväälle tai ensi kesään. Vaikka kaipaan toki vaaleampia pintoja, olen jo tähänkin tyytyväinen. Ja katsellessani pojan touhuja, mietin, että on ehkä jopa viisaampaa viimeistellä pinnat vasta, kun ymmärrystä on enemmän esimerkiksi siihen, että seiniin ei kuulu piirrellä eikä pinkopahveja kuulu repiä seiniltä alas...

Ajan kansssa sitä on myös huomannut, mitä kaikkea kannattaa vielä tehdä ennen kuin alkaa maalailemaan. Tällä hetkellä mieltä kaihertaa hormeihin sivelty lateksimaali - samoin lateksimaalit kattopaneeleissa kammareiden puolella. Pitäisikö siis vielä vähän hioa ja rapsuttaa ennen kuin ryhtyy uutta maalaamaan? Mies on myös sitä mieltä, että väliovien lateksit pitää rapsuttaa pois. Itse jättäisin sen työn vielä tekemättä; kiireellisempiäkin kun olisi tarjolla, vaikka ymmärrän, että ovissa tuo lateksipinta näkyy vähän jopa räikeästi; pinta on niin erilainen kuin pellavaöljymaalissa. Väri on kuitenkin pitkälti sama kuin mitä se tulee olemaan myös jatkossa; okrankeltainen.

Voi, osaattekohan ymmärtää, kuinka paljon odotankaan, että pääsen maalaamaan?!?


Mies muuten rakensi ensimmäisessä kuvassa näkyvän avohyllykön ihan itse. Piirreltiin yhdessä ensin paperille kannattimien profiilit ja siitä se sitten poran terillä ja pistosahalla hienot profiilit väänsi - ilman sen hienompia laitteita. Vanhoista lattialaudoista hyllyt, ja nyt ne on siinä. Hänestä on tullut taitava; ylpeä emäntä kiittää!

Viimeinen kuva kertoo ehkä parhaiten siitä keskeneräisyydestä, mikä torpassa vielä vallitsee. Osa seinistä pitäisi pinkopahvittaa - ja edellisetkin vielä viimeistellä, maalausta olisi vielä kovin paljon - ja tuon leivinuuninkin "liikkeitä" seuraamme tarkasti. Toivon mukaan ei jouduta uusimaan sentään torpan uuneja jalustoineen sekä hormeja ennen maalaukseen ryhtymistä. Vanhan talon kanssa eläminen on välillä jännittävää - mutta myös antoisaa!Old-fashioned electricity has been installed and everything works now well! We need still some paint and wallpapers - but all well be comleted in time, and old house really needs that time.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Mrs Sinn also in InstagramFacebookPinterestTwitter and YouTube!

14 kommenttia:

 1. Maalata ehtii myöhemminkin! Hattua nostan että maltoitte tehdä sähköt vanhaan tyyliin. Meillä on modernit enkä tykkää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Olihan tämä sijoitus suurempi, mutta en usko, että kyllästytään ☺️ Eli pitkäaikainen ja siten ajan saatossa jopa edullinen!

   Poista
 2. Voi että teillä on niin ihanaa! <3 Sydän pakahtuu noista seinistä ja puupinnoista. Todella kaunista, vaikkei olekaan vielä tapettia ja maalia. Ja miehesi teki kyllä upeat hyllyt! Minäkin olen niin ylpeä omastani, kun hän on pikkuhiljaa oppinut monia käteviä taitoja ja kiinnostus puutöitä kohtaan vain kasvaa. Hyvä harrastus. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä hienoa omata käsistään taitava mies! Ja kiitos kehuista ☺️

   Poista
 3. Ihana seurata, miten taidolla teette kaiken. Upea hylly ja tuosta taidosta saa olla ylpeä. Se on kyllä kiva huomata, miten näiden talojen kanssa taidot kehittyvät ja vähitellen voi ottaa vaativampia hommia, vaikkei ammattiveistäjä olisikaan!

  Ymmärrän kyllä maalaamisen kärsimättömän odottelun, mutta sen aika tulee kyllä ja sitten työ valmistuu vauhdilla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta; viimeistely vie vain tovin, mutta on se näkyvin ja ainakin näissä kuvissa se vaikuttavin remontin vaihe. Mutta käytännössä nämä pohjatyöt ovat niitä vaikuttavimpia ja tärkeimpiä vaiheita, joten olen tyytyväinen, kun kaikki tehdään huolella, alusta loppuun saakka ☺️

   Poista
 4. Hirveän kiva yksityiskohta nuo posliiniset/vanhanajan henkiset pistokkeet ja katkaisijat, olisinpa itse ajatellut! Me myös suunnittelimme meidän mökin lisäosaan uudet sähköt ja ensi viikolla pystytään oikeastaan aloittamaan, sillä saimme vihreää valoa sähköasennusten valvojalta, mutta eipä käynyt mielessäkään, että tuollaisia katkaisijoita saisi vielä jostain. Meidän mummonmökkiin olisi sopinut kuin nakutettu. Kiitos hienosta tekstistä ja kuvista, teillä on kyllä muutenkin aivan upeasti sisustettu koti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Leena! Kannattaa käydä katselemassa tuotteita esim. Domus Classikan sivuilta; voit löytää paljon muutakin vanhaan taloon sopivaa tuotetta uudella tekniikalla varustettuna :)

   Poista
 5. Kiva, että olette säilyttäneet talon tunnelman myös sähköelementeissä. Meilläkin häämöttää sähköasennus pian täällä Helsingissä. Tänä kesänä aloitettiin vanhan omakotitalon remontointi ja aika paljon on ollut hommaa. Itsekin odotan innolla tuota maalausvaihetta, siinä talon lopullinen ilme tulee esiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maalaus on kyllä antoisaa, ja tämänkin tilan luonne muuttui melkoisesti uuden värin myötä :)

   Poista
 6. Todella upeat valokatkaisimet olette löytäneet. Sopii todella hyvin talon vanhaan tyyliin. Olemme veljen kanssa miettineet vanhempieni talon remontointia Järvenpäässä ja sähkötyöt luultavasti olisi tehtävä talossa uusiksi koska talo on jo vanha ja haluaisimme muuttaa talon mökkikäyttöön mutta säilyttää vanhan talon ilme. Kiitos tästä inspiraatiosta ja täytyy veljelleni mainita, että minä ainakin haluan nuo samanlaiset posliiniset pistokkeet, katkaisijat ja jakorasiat hankkia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa kartoittaa tosiaan tilannetta - ja kenties myös ihan tarkistaa vanhat sähköt, sillä ne voivat olla kaikessa yksinkertaisuudessaan ihan käyttökelpoiset vielä!

   Poista
 7. Aivan älyttömän kaunis koti teillä. Ihana että vanhanaikainen tyyli vielä miellyttää ihmisiä. Kauniit nuo katkaisimet. Meillä myös tulossa sähkömies käymään lähiaikoina ja aiomme hieman kartoittaa tilannetta, koska meillä myös tehdään nyt uudistuksia. Olisikin ihana tosiaan nuo katkaisemat vaihtaa myöskin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ritva! Ja kannattaa tosiaan kartoittaa vanhan mallisia laitteita, sillä herkästi ne pistävät silmään, jos muu on vanhan tyylistä ja sähkölaitteet uutta modernimpaa tyyliä!

   Poista

Olen iloinen, jos jätät ajatuksesi!