maanantai 27. elokuuta 2018

Ylistyslaulu pellavaöljymaalille! // Linseed Oil Paint; Just Love it!Uskokaa tai älkää: torpalla on aloitettu viimein sisämaalaustyöt! Maalaustyö etenee hitaasti, mutta varmasti. Syynä on toisaalta ympäröivät tekijät - toisaalta itse maali. Kumpaakaan en kuitenkaan vaihtaisi pois; en siis perhettä lapsineen - enkä pellavaölymaalia.

Tässä pieni ylistyspuhe pellavaöljymaalille - ja kuvia tuvasta, jonka maalaus on kesken, mutta tulevan tunnelman voi jo aistia.Pellavaöljymaalin ylistyspuhe alkaa siis tästä. Eikä ole sponsoroitu.

1) Maali imeytyy puuhun. Eikä muodosta niin sanottua kelmua tai kuorta - eikä varsinkaan sitä muovikuorta. Koska maali imeytyy puuhun, on maalaaminen aivan erilaista kuin ... noh, puhutaan tässä nyt vaikka tämän aikakauden maaleista. Maalia hangataan puuhun ja maali imeytyy; ei siis sivelyä puun pinnalle vaan imeyttämistä puuhun.

2) Koska maali imeytyy puuhun, tunnet maalauksen jälkeen vielä puun. Lattialauta on esimerkiksi aivan erituntoinen jalan alla, jos lattian on maalannut pellavaöljymaalilla yhteen kertaan (joka riitti kaupunkikodin ullakolla) kuin esimerkiksi Uulan tai Betoluxin maalilla kahteen kertaan. Kaikkia näitä olen siis käyttänyt.

3) Ensimmäinen kerros on paras kerros - ja yleensä jätän maalauksen siihen varsinkin, jos pääsen maalaamaan puhdasta, maalaamatonta puuta. Eli kun maalaat ensimmäisen kerran hyvin ja tarkasti, ei toista kerrosta enää tarvita! Kovaa kulutusta kokevat ja kosteudelle altistuvat pinnat maalaan kuitenkin kahdesti; esimerkiksi pöytätaso tuvan keittiössä - ja ikkunat kahteen kertaan.

4) Maalipinta kuluu kauniisti, kun maali on imeytynyt puuhun. Ei siis lastuina vaan kaunista ajan patinaa sitä mukaa kun itse puu kuluu. Ja siksi sopii erityisen hyvin vanhaan taloon.

5) Maalipinta on yhden kerroksen jälkeen himmeä, toisen kerroksen jälkeen kiiltelee jonkin verran - mutta kuluessaan muuttuu himmeämmäksi. Tykkään siis himmeästä, jos jäi epäselväksi.

6) Yhdestä sävystä ja maalipurkista on moneksi. Ostimme useamman vuotta sitten lattiamaalit kaupunkikotimme ullakon lattian maalaukseen. Noita maaleja käytämme edelleen: nyt torpan tuvan seinissä, kiinteissä kalusteissa ja listoissa. Kaikissa on samaa maalia: sävyttämätöntä valkoista ja vihreää umbraa - eri sekoitussuhteissa. Maalin hankinta kirpaisee kerran ja paljon, mutta sen jälkeen maali riittää ja on siis todellakin yllättävän riittoisaa - varsinkin, jos yksi maalikerros riittää. Ja kaikki uudet maalisävyt tuvassa ovat siis samasta purkista, eli vihreää umbraa. En oikein meinaa itsekään uskoa tätä todeksi näitä kuvia katsellessa.
Ja mikäpä olisi täydellistä? Ei edes pellavaöljymaali. Pellavaöljymaalin miinukset:

1) Haisee ihan hirmuisesti. Ja suhteellisen kauan myös. Nukkua ei voi samassa tilassa useampaan viikkoon. Eikä kannata ihan hirveästi oleillakaan. Seurannaisvaikutuksena me siis nukumme eri kerroksessa suljettujen ovien takana. Arkea pystytään kuitenkin pyörittämään tuvassakin - kunhan ikkunat ovat auki, mikä on mahdollista vielä tähän vuodenaikaan.

2) Kuivuu hitaammin kuin tämän päivän maalit. Etenkin toinen kerros. Ensimmäinen kerros voi kuivua näillä keleillä päivässäkin, jos alla ei ole toista maalia. Eli kuivumisaika on suhteellista: jos maalaat vain kerran maalipuhtaalle pinnalle, ei kokonaisaika maalaukselle ole niinkään miinusta. Mutta yritin nyt kuitenkin vähän negistellä.Vielä on tuvassa maalattavaa, ja lattia maalattaneen sitten myöhemmin. Viikonloppuna aloimme valmistelemaan jo lasten huoneen maalausta, minkä tulokset näkyvät viimeisimmässä kuvassa. Muovimaali hormin pinnassa ei ollut aivan sitä, mitä pitäisi. Lisäksi hormi vaatii paikkausta paikoin, joten päätimme tehdä asiat ehkä taas vaikeimman kautta - ja poistimme laastin kokonaan muurin pinnalta. Seuraavaksi mies poistaa muovimaalit myös katosta, sitten hän korjaa ja slammaa muurin pinnat - ja lopuksi minä pääsen viimeistelemään maalauksin huonetta kuntoon. Niin ja se pinkopahvitus ja tapetointi toki sitten jossain vaiheessa, mutta täytyy jo tästäkin vaiheesta iloita - ja tallentaa nämä tunnelmat bloginkin puolelle!

Oletteko te käyttäneet pellavaöljymaalia? Ja jos olette, kertokaa toki mitä merkkiä? Olemme käyttäneet tähän asti kahta erilaista, mutta kuulisin mielellään ilman pohjustusta siitä, mitä me käytimme - mitä te olette käyttäneet ja mitä siitä tykänneet? Paljastan ehkä sitten kommenteissa, mitkä ovat ne meidän käyttämät tuotteet.

We have finally started painting. We use only natural paints in the farm house. The first paintings have been done with linseed oil paints. I just love it! It's lasting, it's natural, its structure has natural feeling - and i like how it looks like. At first the price may seem to be expensive, but it is so lasting and sometimes one layer can enough - that I think it can bee even cheaper! So: I recommend, expecially in old houses!_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Mrs Sinn also in InstagramFacebookPinterestTwitter and YouTube!

6 kommenttia:

 1. Oi miten kaunista tulee ja on jo! Iso huokaus!! Arvaan, että olet innoissasi.

  Minua ei tarvitse puhua ympäri pellavaöljymaalin puolesta, jaan kokemuksesi ja fiiliksesi siitä täysin. Ainoa miinus on minusta hidas kuivuvuus, mutta plussat toki painavat enemmän. Olen itsekin tehnyt paljon valkoista pellavaöljymaalia, mutta värillisten teko ilman sekoittajaa on pienoinen haaste ja ne kokeilut ovat menneet vähän niin ja näin... Pian arvon, ryhdynkö tähän sisätiloissa vai mennäänkö ostomaaleilla. Luultavasti taivun jälkimmäiseen ja siinä tapauksessa palaan tänne katsomaan, mitä maalia tarkalleen siellä teillä on käytetty :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, maali kuivuu hitaasti. Olemme käyttäneet maaliin serotiinia (olikohan se sitä..), mikä on lyhentänyt kuivumisaikaa huomattavasti. Mielenkiintoista: miten olet tehnyt itse pellavaöljymaalit? Onko ollut vaikeaa? Iski halu kokeilla itsekin :)

   Poista
 2. Olen käyttänyt pellavaöljymaalia ja olen kansasi aivan samaa mieltä siitä. Merkkiä en enään tosin muista kun siitä on jo muutamia vuosia.
  Ihanaa päivänjatkoa sinulle!
  Halauksin Erica

  VastaaPoista
 3. Meillä on lattioissa Betoluxia, Uulan kahta erilaista lattiamaalia ja yhdessä huoneessa Tikkurilan Permoa. Kaikki irtoaa kun kulutus on kovaa, kiiltävyydestä tykkään Betoluxissa, helppo pitää puhtaana. Vielä pitäisi kai kokeilla Virtasen Porstua lattiamaalia, sitten olisi kokeiltu kaikkea mahdollista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Virtasen porstua kiinnostaisi minuakin kokeilla... Hmm; ehkä sitä siis seuraavaksi :)

   Poista

Olen iloinen, jos jätät ajatuksesi!