perjantai 6. helmikuuta 2015

Motherhood and (Functional) TrainingTällaisena päivänä, jolloin päässä surraa väsymys ja mietit, miten kestät iltaan asti, on helpotus, kun lapset nukahtavat suurin piirtein samaan aikaan päiväunille, saat sitä omaa aikaa - ja saisit itsekin nukkua. Enhän minä kuitenkaan nuku, vaan kaivan tietokoneen esille. Onhan tämä myös ainoa hetki päivässä, kun pääsen lukemaan blogeja ja kirjoittamaan itsekin kenties jotain.

Aamu alkoi ihanasti juoksulenkillä, mutta kuten perheelliset tietävät, lasten herättyä kaikki ei aina suju niin ihanasti. Asiat tuppaavat kasaantumaan, ja tänä aamuna kasaantuivat pissijutut.

Olin saanut juuri aamupalani valmiiksi, kun kuulin, että Miina herää. Miina kuitenkin laulelee yksikseen tyytyväisenä sängyssä, joten päätän syödä aamupalan loppuun. Kun menen hetken päästä Miinan luo, hän sanoo Pissi tuli. Äiti ei kuitenkaan tästä huolestu, sillä Miinallahan on yövaippa. Sitten huomaan, että vaippa ei ole riittänyt, vaan Miinan vaatteet sekä petivaatteet ovat aivan pississä. Sen siitä saa, kun jäi syömään aamupalaa rauhassa…

Kun olemme vaihtamassa vaatteita, Mooses herää. Kipuan hakemaan hänetkin mukaan aamutoimiin. Otan vaipat pois, pesen ja ajatuksissani alan etsimään uusia vaippoja - kun pissisuihku yllättää. Ja niin on äidinkin vaatteet - paitaa, housuja ja tossuja myöten pississä. Kun olet saanut lapset puettua ja itse vaihdettua uudet puhtaat vaatteet päälle, mietit Mitähän seuraavaksi…?

Ja tämähän on vain tätä tavallista arkea. Harvemmin aamut alkavat lasten kanssa laulellen ilman kinaa, vahinkoja, itkuja tai raivokohtauksia. Mutta silti juuri viime yönä, kun en saanut unta, mietin Kuinka onnellinen minä olenkaan, kun minulla on nämä kaksi lasta.
Välillä tulee kuitenkin hetkiä, kun on hyvä miettiä myös muita asioita, jotka tekevät sinut onnelliseksi - ja missä olet onnistunut. Piristää kummasti! Aloin miettiä, miten liikkumiseni on kehittynyt joulukuun lopusta. Laskin, että joulukuun lopulla kävelin viikossa noin 12 kilometriä eli noin neljä kolmen kilometrin lenkkiä. Tämän lisäksi kävelin muutamia lenkkejä korttelin ympäri nukuttaessani Moosesta.

Mikä tilanne oli sitten viime viikolla?

Maanantai: juoksulenkki 2,5 km - 15 min
Tiistai: Kaupoilla käynti kävellen 3 km - 40 min
Keskiviikko: neuvolassa käynti kävellen, takaisin vähän pidempää kautta 5 km - 50 min
Torstai: salikäynti (noin 1 h) ja kävely salille ja takaisin 3 km - 90 min
Perjantai: Juoksulenkki 2,5 km, kävely sillä aikaa kun mies lapsen kanssa puistossa 3,5 km - 15 + 30 min
Lauantai: Aamukävely perheen kanssa (leppoisaa kävelyä, en laske mukaan)
Sunnuntai: Salikäynti (noin 1 h) ja kävely salille ja takaisin 3 km - 90 min

Kävelin reippaasti yhteensä 17,5 kilometriä, juoksin 5 kilometriä ja salilla treenasin noin kaksi tuntia. Yhteensä liikkumiseen meni aikaa viime viikolla 330 minuuttia eli 5,5 tuntia. Eli noin tunti päivässä, kun yhtenä päivänä en liikkunut juuri ollenkaan. Näistä 150 minuuttia eli 2,5 tuntia oli hyötyliikuntaa; kävely keskustan kaupoille, kävely neuvolaan ja kävely salille. Toisin sanoen: lähes puolet ajasta! Enkä laskenut tähän muutaman korttelin nukuttamislenkkejä, enkä muutamaa kävelyä lähikauppaan ostoksille, jotka ovat tietenkin myös hyötyliikuntaa parhaimmillaan.Oli mielenkiintoista laskea juuri tuon hyötykävelyn suhde kaikkeen liikkumiseen, sillä olen aina vannonut sen nimeen. Ja nyt perheellisenä vannon varmasti vielä enemmän, sillä aika on tiukilla ja liikkumiselle ei todella riitä aikaa paljon. Nyt vielä tilanne on suhteellisen hyvä, kun olen kotona vauvan kanssa, mutta osaan vain pelätä, kuinka kireää ajan kanssa tulee olemaan, kun palaan takaisin töihin. Silloin varmasti hyötyliikunnan merkitys ja osuus kasvaa entisestään? Osaako siellä päässä joku antaa muita hyviä (uudenlaisia) hyötyliikuntavinkkejä kuin tuo kävely/pyöräily asioille?

Näitä miettiessäni sekä kuvia katsellessani olen tyytyväinen, että ryhdistäydyin. Etenkin seuraavilla pienillä suunnan muutoksilla huomaan, että kunto on kohentunut ja jaksan arkea paljon paremmin:

Pidennetyt hyötykävelylenkit; en menekään suorinta tietä takaisin kotiin.
Kaksi salikäyntiä viikossa, vain yksi tunti kerrallaan + kävely salille ja takaisin.
Kaksi aamujuoksulenkkiä viikossa - jopa 15-20 minuutin lenkki piristää kummasti!
Ja mistä huomaan, että kunto on kohentunut ja jaksan arkea paremmin? Esimerkiksi siitä, että jaksan nykyään iltaisin touhuta lasten kanssa - myös miehen tultua takaisin kotiin. Ollaan käyty pulkkamäessä, kirjastossa, leikkipuistossa, leikitty palapeleillä, käyty kylässä, jne. Kun tätä ennen olin rättipuhkipoikki koko illan. On ollut ilo huomata tämä muutos itsessä. Toki keväällä, päivän pitenemisellä ja auringollakin on ollut varmasti vaikutuksensa asiaan - sekä sillä, että olen kiinnittänyt enemmän huomiota syömiseeni. Mutta yhtä kaikki; en usko, että pelkästään nillä olisin jaksanut näin paljon paremmin.

Onko teillä samankaltaisia havaintoja - tai vinkkejä, miten (ajallisesti) pienillä jutuilla voi kohentaa kuntoaan ja hyvää oloaan arjen tiimellyksen keskellä?

P.S. Kuvat otettu kännykkäkameralla kävelylenkkien lomassa; ihan vain itselleen muistuttamaan, kuinka mahtavat lenkkimaastot täällä on - ja vinkiksi myös teille, jos joskus näillä main liikutte! Ja viimeinen kuva ihan vain itselle muistutukseksi, että kannattaa lähteä ulos, vaikkei aina heti siltä tunnukaan.I stopped today to think, how my training has developed since December 2014. December 2014 my main training was walking - and I walked about 12 kilometers per week. Last week I walked about 17,5 kilometers, jogged 5 kilometers and was at gym 2 hours. Functional training has big role in exercising: I trained about 5,5 hours last week, and about that 2,5 hours was functional training; walking to gym, walking to stores, dispensary, etc. 

I am glad to notice, that the exercise have worked; I do things more on evenings; we have walked to library, played home, visited relatives, etc. - earlier I was too tired to do anything. Tree things have had big role in the chance of my training:

I have lengthen my functional walks.
Two gym training / one week have been enough at the start point!
Two times jogging in the mornings / one week - even 15-20 minutes has brought great feeling!

Pictures above are taken from Turku City - places I walk by often!


_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Mrs Sinn also in InstagramFacebook and Pinterest!

2 kommenttia:

  1. Kuulostaa niin tutulta <3 lapset ovat ihaninta maailmassa, mutta äitiys voi olla myös rankkaa "open 24h" työtä ~ vaikkei sitä mihinkään silti vaihtaisi. Ja siitä äitiydestä/lapsista on silti niin kiitollinen. Ihanaa viikonloppua <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä <3 Ja ihanaa viikonloppua myös sinulle :)

      Poista

Olen iloinen, jos jätät ajatuksesi!