lauantai 28. helmikuuta 2015

The Operation: Cleaning the Timbers

Tämä näyttää jo hyvälle, vaikka edelleen pieniä määriä vanhaa maalia jäljellä.


Viime viikolla remonttia saatiin vietyä jälleen pieni askel eteenpäin. Tavoitteena oli putsata hirret vanhoista maaleista ja laatoittaa vessan lattia. Jäimme tavoitteista, vaikka kuulostavat kovin pienille suhteessa aikaan. Sitä en vain voi ymmärtää, itsekään, kuinka hitaasti remppa-asiat etenevät lapsiperheessä. Mutta askel kerrallaan hyvä tulee.

Maalin poistaminen hirsiparruista paljasti, että hirsiä oli maalattu kahteen otteeseen, ensin valkoisella, sitten tumman ruskealla - ja vieläpä tasoitettu jollain tasoitteella. Kauneusihanteet ovat jonkin verran muuttuneet sitten 80-luvun! Etenkin tasoitetta kirosin hiljaa mielessäni; miksi ihmeessä?

Ruskea paksu muovinen pinta peitti vanhoja hirsiparruja.


Lisäksi hirsien päälle oli levitetty tasoitetta!
Koska oltiin sisätiloissa, ajattelimme, että jokin muu keino olisi hyvä kuin kuumailmapuhaltimella kärventäminen. Päätimme testata Fluxaf Green -ainetta. En oikein tiedä, mitä sanoisin aineesta. Joko emme osanneet käyttää sitä - tai sitten se oli huonoa - tai ei sopinut näiden maalien poistoon. Maali irtosi siis todella vasta hankaamalla, vaikka olimme antaneet aineen imeytyä vuorokauden. Ja aine tuntui todella myrkylle. Silmiin koski, vaikka suurimman osan aikaa yritin toimia suojalasien ja hengityssuojaimien läpi.

Eikä aineen kanssa saatu silti kaikka irti (tai jaksettu alkaa levittää ainetta taas uudestaan hirsipinnalle ja antaa vaikuttaa (ja antaa höyryjen levitä ullakolla niin, että välillä pahaa teki), vaan mies käytti viimeistelyyn porakoneeseen yhdistettyä "hiomamyllyä". Nimeä en siis tiedä, mutta kyseisellä koneella sai maalit pois sitten pienemmistä koloista, jonne ei suuremmalla lastalla päässyt kiinni.

Saimme loman aikana putsattua joten kuten viisi parrua. Kahteen emme enää jaksaneet koskeakaan. Työtä on siis vielä edessä. Lopputulos oli kuitenkin kaunis, kuten viimeinen kuva kertoo. Aito puu näkyy ja tuntuu - ei muovinen maalikerros. Lopputulos mielessä siis kenties tänä viikonloppuna loppujen parrujen kimppuun!

Jos siellä on jollain heittää hyviä niksejä, miten parrut saisi "kivuttomimmin" puhtaiksi maalista ja tasoitteista, heitelkää mielellään kommenttilootaan. Olemme kiitollisia, jos työ edes hitusen nopeutuisi ja helpottuisi lopulta osaa.

Lopputulos kiittää - vaikka puhdistus onkin jotain TODELLA aikaa vievää.


Last weeks operation was to clean the old timbers from old paints. We used Fluxaf Green to take the paints off. It was very difficult task, but the result was wonderful! 

6 kommenttia:

 1. Olettepa kärsivällisiä! Tiedän, että tuo homma on tosi kärsivällisyyttä vaativaa! Kauniit niistä tosiaan tulee urakan jälkeen! Itse luotan juuri hylkäämääsi vaihtoehtoon, eli ns.kärventämiseen. Oikealla tekniikalla sen avulla saa kaapaistua kerralla pitkiä siivuja maalia pois. Noissa aineissakin on niin monenlaisia, toiset voivat olla tehokkaampia.

  VastaaPoista
 2. Hui - siinäpä työmaata ;) mutta kaiken vaivan arvoista! Näyttää upealta <3 Ihanaa lauantaita <3

  VastaaPoista
 3. Huhhuh, mikä homma! Itse olen käyttänyt kuumailmapuhallinta ehkä vähän liiankin huolettomasti mm. yläkertaan vievien rappusten kohdalla. Alla eristeenä olevat sahanpurut saattoivat olla pieni riski... Kuumailmapuhallin on kuitenkin paljon noita kemikaaleja tehokkaampi keino, mutta todella varovainenhan sen kanssa täytyy olla. Tsemppiä urakkaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo näitä hommia, joita siirtää ja siirtää vain eteenpäin kunnes on pakko toimia ;D ehkä loput vaan puhalletaan; munkin kokemuksen perusteella tehokkaampaa :)

   Poista

Olen iloinen, jos jätät ajatuksesi!