maanantai 8. toukokuuta 2017

Puutarhassa tapahtuu - vaikka mitä! // The Garden is Taking its Shape
Viime viikonloppuna emme päässeetkään torpalle, joten ikävähän siitä tuli. Tässä kipeitä lapsia paijatessa katselin samalla kuvia torpalta, jotka otin edeltävänä vappuviikonloppuna. Tarina kuvien muodossa olikin sen verran touhukas, että päätin jakaa tarinan myös tänne lasten päiväunien aikana.

Näiden kuvien myötä ymmärtänette, että tekemisen puutetta torpalla ei ilmene - ja toivon mukaan näistä myös kumpuaa se ilo ja tarmo, jolla tilaa kunnostamme.Lauantai-aamuna torpalle saapui multakuorma. Sen ja kevään aikataulujen innoittamana jatkoimme kasvimaan rakentamista. Tavoitteena on laajentaa kasvimaata viimekesäisestä noin kolminkertaisesti; lähes lopulliseen laajuuteensa. Olimme tätä jo mallailleet ja suunnitelleet useampana viikonloppuna, joten tyhjän päältä ei lähdetty. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty!

Mies rakensi kehikot, kitkin kehikoiden alta suurimmat rikkakasvit ylös, möyhensin maan ja yhdessä kärräsimme multaa. Homma jäi vähän vaiheeseen, sillä olimme unohtaneet ottaa sanomalehtiä mukaan torpalle. Päällystämme käytävät ensin sanomalehdillä; sitten katetta sekä osaan käytäviä vanhoja tiiliä sekä tiilimurua päälle. Pysyvät käytävät näin pidempään nätimpänä, kun rikkakasvit eivät pääse niin äkkiä kurkistelemaan. Sanomalehdet ulotetaan kasvatusalueiden lautareunusten ali, jolloin rikkakasvit eivät pääse reunoiltakaan nousemaan. Toimi hyvin viime vuonna ensimmäisen kasvatusalueen kanssa; toivon mukaan siis tänäkin vuonna!Edeltävänä viikonloppuna olimme aloittaneet talven aikana suunnitelmansa saaneen kivipuutarhan rakentamisen. Tätä ennen olimme toki jo viime kesästä asti keränneet kiviä, joten prosessi on ollut erittäin pitkä myös tämän puutarhan osan valmiiksisaattamisen kanssa - vaikka kuvista päätellen vasta aivan alussa.

Miksi halusin kivipuutarhan juuri tähän? Siksi, että paikalla oli muutama suuri kivenmurikka, joita ei pystynyt eikä uskaltanut navetan takia lähteä nostamaan pois - ja toisaalta nuo kivet vaikeuttivat alueen nurmettamista. Vapaana niittynä alue ei toiminut hyvin, koska elämänlanka on vallannut kyseisen alueen täysin. Nyt siis tavoitteena on päästä elämänlangasta eroon niin, että alle levitimme harson ja päälle kasaamme eri kokoisia kiviä. Keräämämme kivet eivät riittäneet - mutta onneksemme materiaalia riittää pihamaalla erittäin paljon, joten emmeköhän saa alueen kivetettyä kesän aikana - ja kivettämisen jälkeen voidaan lähteä miettimään kivikkokasveja kivien lomaan.

Tavoitteena on sisääntulon siistiminen, ja tämä on erittäin tärkeä osa sitä näkymää. Kivipuutarhan lisäksi aivan portin kulmaan istutimme syntymäpäiväksi saamani uuden kirsikkapuun; puu yhdessä kivipuutarhan kanssa luo varmasti kauniin sisääntuleman vielä joku päivä.Kiviä on myös kerätty tällaiseen puolikaareen. Viime vuonna aloitimme syreenimajan rakentamisen harventamalla saunan edustalla olevaa syreenipuskaa ja muotoilemalla oksia majan muotoon sitomalla niitä köydellä yhteen. En tiedä, toimiiko sidonta niinkään hyvin - mutta pelkästään syreenipuskien muotoilu kaareksi tuo jo kivan tunnelman. Viime kesänä - kuten tänäkin keväänä olemme keränneet tänne laatoiksi sopivia kiviä. Pian kiviä on tarpeeksi ja voimme rakentaa syreenimajaan lattian! Tytär on haltioissaan - samoin kyllä äitikin!Viikonloppuna jatkoimme myös saunan takamaan metsän harventamista. Saunan takana on myös pitkään jatkunut projekti. Vuosi sitten kevättalvella aloitin alueen pusikon harventamisen, viime kesänä puolestaan kasasin sinne oksia kasaan - syksyllä ja keväällä jatkaen kasaa lehtisilpulla, sillä jossain vaiheessa keksin, että tekisin tästä vähän niin kuin lämpöpenkkiä muistuttavan tekeleen - ja istutan päälle kurpitsaa kesäksi! Kyseisen keksinnön takia tuli myös kiire harventaa pusikkoja ympäriltä, joten mieskin pääsi projektiin mukaan viime viikonloppuna moottorisahan kanssa. Ennen takana siintävää kasaa ei olisi näkynyt; nyt näkymä on suora ja penkki saa toivon mukaan tarpeeksi aurinkoa myös kesällä - samoin kypsyvät jättikurpitsat!Ja kyseisenä viikonloppuna päätin antaa periksi näille kivenmurikoille. Viime kesästä asti tuskailin, kun kivet olivat mielestäni väärin sijoitellut, eivätkä vastanneet kukkapenkkisuunnitelmani muotoa, jonka olin joskus visioinut mieliini. Annoin periksi, ja päätin rakentaa penkin kivien ehdoilla. Ja niin meille syntyi kyseisenä viikonloppuna myös ensimmäisenä kesänä rakennetetun kukkapenkin laajennnus, joka vielä joku päivä laajenee niin, että tavoitteellinen hevosenkenkä tulevan ruokailuryhmän ympärillä on valmis.

Penkki on nyt vain ilman kukkia. Kun tavoitteenani on ollut alusta asti, että mitään uutta en osta pihamaalle, muotoutuu tämäkin kukkapenkki ajan ja antajien ehdoilla. Mieluiten otan penkkiin kukkia ystävien ja tuttujen kukkapenkeistä; näin kukkiin liittyy muistoja ja perinteen jatkamista - ja siitähän minä tykkään!


Viikonloppuun liittyi tottakai myös kauneuden vaalimista; tytär poimi äidilleen sinivuokkoja, jotka asettelin pöydän kynttilöiden jatkeeksi. Pihaa kaunisti myös orasta vihreys ja sinililjan valtaamat lämpäreet talon eteläseinustoilla. Kauniita yksityiskohtia viikonloppuun ja vapun viettoon.

Ja niin vain ne viikonloput loppuvat aina kesken. Haikein mielin lähdettiin sunnuntai-iltana kohti kaupunkia. Ilta-aurinko valaisi torppaa vielä kahdeksan jälkeen illalla, ja linnut lauloivat konserttiaan.

Niin että kyllä... Kyllä odotan niin, että pääsemme ensi viikonloppuna taas torpalle touhujen ja luonnon pariin! Löytyyköhän sieltä päästä muitakin kevääseen ja puutarhan laittamiseen hurahtaneita?

P.S. Näiden juttujen ylös kirjoittaminen muistuttikin mieleen puutarhasuunnitelman, jonka laadimme reilu vuosi sitten. Näin se suunnitelma on pikkuhiljaa edennyt; pieniä muutoksia ja lisäyksiä on tullut matkan varrella, mutta pääosin ollaan vielä samoilla ajatuksilla liikenteessä kuin vuosi sittenkin. Suurin muutos lienee kasvihuoneen osalta. Olemme todennäköisesti sijoittamassa sen sittenkin nyt rakentuvan kasvimaan reunalle niin, että siitä tulee yksi piha-aluetta rajaava rakennus - eikä pihamaan keskelle tuleva rakennus, jollaisena se tukkisi näkymiä myös torpan sisältä katsottaessa. Saa nähdä, siirtyykö kasvihuoneen paikka vielä tästäkin, sillä kyseinen rakennelma ei ole vielä lähivuosien suunnitelmissa - aikaa mielen vaihtamiselle siis on!


In the garden there was many processes going on on one weekend. 
Our garden plan is realized - piece by piece! _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Mrs Sinn also in InstagramFacebookPinterestTwitter and YouTube!


4 kommenttia:

 1. Kivoja suunnitelmia ja aikaansaannoksia. Minulla pihahommat ovat vasta haaveiluasteella - kylmä sää kun kangistaa, eikä tositoimiin tule oikein ryhdyttyä:)
  Ihanaa äitienpäivää sinne♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulle kevät on parasta aikaa puutarhassa; ei ole turhan kuumakaan ;) Toivottavasti sinullakin oli ihana äitienpäivä; meillä se meni oikein kivasti auringon saattelemana, vaikka vähän yöllä iskenyt flunssa hidastikin tahtia :)

   Poista
 2. On tuossa kyllä hommaa aivan valtavasti, huh! Voin kuvitella, että noilla suunnitelmilla pihasta tulee todella hieno ja ajan kanssa sitä onneksi voi rakentaa. Vaikka tosi paljon olette jo saaneet aikaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan tässä hommaa ollut, mutta kun siitä tykkää, ei se tunnu niin mahdottomalle. Välillä tosin kaiken keskeneräisyys ahdistaa, mutta sitten päätettävä saada edes jokin osa valmiiksi, ja mieli on taas korkeammalla ;)

   Poista

Olen iloinen, jos jätät ajatuksesi!