keskiviikko 9. marraskuuta 2016

Alapohjan korjaus, osa 6 // Repairing the Base Floor, part 6Sunnuntaina lähdimme torpalta pitkästä aikaa jotenkin todella onnellisina. Huojentuneina. Luulisi, että jotain isompaakin olisi tapahtunut, ja isoahan olikin tapahtunut - meidän näkökulmasta. Olimme saaneet nimittäin yli 10 lautaa lattiaan! Valmista (tai no maalausta ja pientä paikkailua vaille valmista) lattiapintaa; viimein! Noin neljä kuukautta oli takana. Kuukauden urakka oli venynyt neljän kuukauden urakaksi, eikä vieläkään loppua näkynyt - mutta jotain pintaa sentään!

Seuraavassa tiivistetysti viime viikkojen edistysaskeleet. Edeltävällä kerralla jäätiin siis siihen, kun alapohjaan oli pumpattu puukuitueristeet; viime kerran näkymiä pääset katsomaan tarkemmin tästä. Tämän jälkeen mies vietti torpalla muutaman päivän, ja saikin paljon aikaan. Ensimmäiseksi hän tamppasi eristeet. Näkymä ennen paperointia oli seuraavanlainen:Sitten vuorossa oli tuulensuojapaperin kiinnittäminen. Tässäkin käytimme muovitonta Paavo perinneilmansulkupaperia. Paperit mies liisteröi yhteen Tapettitalon vanhanajan selluloosaliisterillä, jonka olemme ostaneet aikoinaan kaupunkikodin tapetointia varten; riittoisaa tavaraa. Liisteröinnillä vältimme teippien käytön, mutta haasteeksi mainittakoon, että liisteriä pystyi käyttämään vain lämpimässä - eli torppa piti saada lämpimäksi ennen työskentelyn aloittamista.
Mies paperoi ahkerasti ylhäisessä yksinäisyydessään alapohjan lauantain ja sunnuntain aamupäivän aikana. Turhia taukoja ei tainnut viettää, sillä jäivät makkaratkin paistamatta nuotiolla. Välillä nauramme omia suunnitelmiamme, sillä suunnitelmamaailmassa ehdimme tekemään ihan uskomattomia tekoja - kuten paistaa nyt makkarat nuotion äärellä. Reaalimaailmassa huomaat, kun pimeä saapuu, sauna on lämmittämättä, vesi kantamatta kaivosta, nälkä kurnii mahassa ja työt vielä kesken. Mutta onneksi osaamme suhtautua näihin asioihin huumorilla - viimeistään seuraavana päivänä!

Seuraavana viikonloppuna olikin sitten jo lattialautojen vuoro! Isovanhemmat tulivat auttamaan, ja isoisä oli jo kantamassa lattialautoja suoraan aitasta sisälle. Mutta eihän me niin helpolla tätäkään työvaihetta käydä läpi; 100 vuotta vanhojen lautojen väliin kun on kertynyt suhteellisen paksut kerrokset likaa, jotka on hyvä rapsuttaa pois ennen asentamista. Lisäksi kevyt hionta, ja päästiin pinnallekin kertyneistä lioista ja vanhoista maalitahroista eroon.Kammareiden puoleisten lautojen puhdistus tuntui suhteellisen vaivattomalle. Tuvan lattialaudat olivatkin haastavampia, sillä lattiaa oli pintaremontoitu kymmenisen vuotta sitten niin, että uudet pakkelit, hionnan jämät ja uudet maalit olivat sitoneet liat suht jämäkästi kiinni lautojen väliin. Mutta kunnon puristusotteella ja maalinpoistoraspilla siitäkin tuntui selviävän. Noin kolmasosan sain putsatuksi juuri tuvan laudoista sillä välin, kun mies ja appiukko asensivat lautoja paikoilleen sunnuntain aikana.

Ja tässä: sitä (melkein) valmista pintaa, joka sai niin meidät hymyilemään viikonlopun päättyessä. Nämä jos jotkut ovat niitä ilon ja onnistumisen hetkiä vanhaa rakennusta korjatessa - kun viimein saa jotain näkyvää aikaan!

Ensi viikonloppu meneekin isänpäivää viettäessä. Näyttää kenties utopistiselle, että viettäisimme joulun torpalla - mutta toki ihmeitäkin tapahtuu. Katsotaan, miten käy!Yes, we have some floor in our farm house now! It's not maybe ready until Christmas - but maybe until Easter? We use the old, original, floorboards, which is not easier but certainly it is ecologic and traditional way to fix old house!_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Mrs Sinn also in InstagramFacebookPinterestTwitter and YouTube!


13 kommenttia:

 1. Ajattele (ja varmaan ajatteletkin :)), kuinka juhlallista sitten joskus on niinkin itsestäänselvänä yleensä pidetty asia kuin kävely valmiilla lattiapinnalla :).

  Voisin hyvin kuvitella myös luonnosta vastikään sisäänkannetun joulukuusen torpan nurkkaan. Sellaisen ihan perinteisen <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanos muuta! Se tuntuu enemmän kuin juhlalle! Ja se kuusi siintää minullakin mielessä - mutta jos ei tänä vuonna, ensi vuonna sitten <3

   Poista
 2. Teillä on ollut valtava urakka! Lähetän tsemppejä ja toivon, että jouluna saisitte kantaa lautojen sijasta kuusen sisälle. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kuusi olisi kyllä mahtava - mutta jotenkin ehkä itse toivon enemmän, että jaksan malttaa mieleni, enkä stressaa asiaa. Stressitön joulunalusaika olisi näes aika luksusta. Katsellaan, miten käy ;)

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Kiitos, niin minustakin - ja tuntuukin hyvälle, jalanpohjissa nääs ;)

   Poista
 4. Todella kivalta näyttää. Tässä on monta viikonloppua ja viikkoa vielä ennen joulua joten uskon että kyllä se valmiiksi tulee. Voimia tähän remonttiin ja pitäkäähän talkoita. M

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä me varmaan valmista saataisiin, jos käytettäisiin kaikki viikonloput tähän, mutta joulun alla lapsien kanssa kyseinen uurastus vain tuntuu ehkä vähän turhan stressaavalle. Isovanhempia käytetään niin paljon kuin kehdataan ja heidän vointi sallii, mutta muutoin kyllä käynyt niin, että perheen kesken tätä viedään eteenpäin. En vain tohdi pyytää muita lapsiperheellisiä viikonlopuksi hommiin, kun tiedän itsekin, kuinka vähäistä vapaa-aika on lapsiperheessä. Mutta hiljaa hyvä tulee. Onneksi jouluja tulee tämän jälkeenkin, joten otan tavoitteeksi ennemminkin stressittömän joulunalusajan kuin valmiin lattian :) Kiitos tsempeistä - ja todella kivalle tämä tosiaan näyttää ja tuntuu, suorastaan mahtavalle kaiken uurastuksen jälkeen ;)

   Poista
  2. Huomasinkin että olinkin kirjoittanut vähän hassusti tuon. Tarkoitus oli kannustaa että saatte vielä paljon aikaan ennen joulua. Tiedän että lapsiperheessä menee viikonloppuja ja muuta aikaa muuhunkin kun remonttiin sen lisäksi kun on vielä joulu tulossa. Otan minäkin mielelläni sen stressittömän joulunajan ja sopivasti etenevän remontin joten sitä kaikkea toivon teille. M

   Poista
  3. Ei mitään ja kiitos :) Itsekin toki salaa jotenkin toivoin, että vietettäisiin joulu torpalla, mutta kun aloin katsella kalenteria, taitaa se vain olla mahdottomuus. Ihmeitä toki tapahtuu ;) Mukavaa joulun odotusta sinullekin:)

   Poista
 5. Työvoitto! Naureskelin tuota ehtimisasiaa, meillä ihan sama juttu :D Sitä aattelee, että vaikka viikonlopun aikana saa monta asiaa tehtyä niin sitten näpertää jotain yhtä juttua vaikka kuinka kauan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, todellakin työvoitto! Mahtavaa! Ja niin, oiskohan tuo vanhan talon omistajan perusominaisuus - jota ilman et vain voi henkisesti selvitä ;) ;D

   Poista
 6. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista

Olen iloinen, jos jätät ajatuksesi!