tiistai 29. marraskuuta 2016

Kammareiden remonttikertomus, osa III // Renovation of Bedrooms in Summer Home, Part III
Mies kysäisi tässä edellispäivänä, että millä värillä me maalataan torpan kammareiden lattiat - ja panelit sekä listat. Jaa-a. Miten olin unohtanut kammarit kokonaan? Tupaa vain suunnitellut, vaikka olisihan se parasta maalata kaikki pinnat kerralla, sillä pellavaöljymaalin käryn kanssa eloa on ikävä pitkittää. Lisäksi haasteena pellavaöljyn hidas kuivuminen, mikä aiheuttaa haasteita lasten uteliaiden pikkukätösten kanssa.

Niinpä sain sairaspäiviini iloa, kun mietin mielessäni ja netin äärellä makuukammareiden tulevaa tunnelmaa ja pintoja. Asiaa miettiessäni hoksasin, että viime syksynä aloitin kertomuksen kammareiden remontoinnista. Jatkanpa siis sitä. Kammareiden lähtötilanteen löydät siis tästä ja seinien paneloinnin sekä pinkopahvituksen tästä. Sitten palattiinkin muutama askel taaksepäin, ja purettiin lattia ja korjattiin alapohja, myös näiden kammareiden alapuolelta, ja alapohjan korjauksesta löydät kaikki vaiheet tästä.

Näissäkin huoneissa lähdetään toki siitä, että pyritään kunnioittamaan perinteitä mahdollisuuksien mukaan - ja onkimaan kätköistä niitä pintoja, joita huoneissa on joskus ollutkin. Mutta aloitetaan kuitenkin ensimmäisestä realiteetista.

Meillä jäi kaupunkikodin ullakon remontista jäljelle vihreä umbra -sävyistä pellavaöljymaalia suhteellisen paljon (maali on siis todella riittoisaa), joten ajattelimme, että käytämme sen pois näissä kahdessa kammarissa. Näin ollen tuvasta tulisi enemmän sinertävän harmaa - kammareista vihertävän harmaita.

Vihertävän harmaa kuulostaa aika kamalalle, joten selvennän todellista väriä ohjaten teidät esim. tähän postaukseen, jossa näkyy kyseinen värisävy. Eli kyseessä on aikalailla vain harmaa, mutta kyseisen värin rinnalle ei kovin hyvin sovi esim. vaaleanpunaiseen tai persikkaan taittavat värit, mikä näkyy hyvin esim. meidän makuuhuoneessa. Tai no, kyllähän se väri menettelee, mutta selvästi harmaat, siniset ja vihertävät sävyt taittavat paremmin - kuten esimerkiksi pojan huoneen vihertävä tapetti todistaa. Ympäröivät värit vihreän umbran rinnalla määrittelevät siis aika vahvastikin, mille värille itse vihreä umbra näyttää.

No, eksyttiin vähän aihepiiristä. Vihertävää harmaata tukee värimaailma, joka löytyi torpan toisesta kammarista ennen kuin lähdimme repimään (nyyh) kauniita tapetteja alas.

Vihreää sävyä löytyy myös lattialaudoista - mutta niiden alta pilkistää myös sinisempi puoli, mikä näkyy yllä olevassa kuvassa parhaiten. Tämä pikkuisen kaihertaa mieltäni, ja mietin, pitäisikö sittenkin laittaa siniseen taittavaa väriä lattioihin.

Tällä hetkellä mietiskelen kuitenkin vaihtoehtoa, jossa kammareiden värimaailma perustuu vihreään umbraan niin, että lattioissa väri on vahvimmillaan ja ylöspäin mentäessä värit vaalenevat. Tapeteissa tuotaisiin sitten sinistä sävyä, mahdollisesti kera vihreän mukaan. Hyviä vaihtoehtojahan tähän löytyy runsain mitoin Tapettitehtaan sivuilta. Esimerkiksi sinisen sävyiset juhannusruusuniittyleinikki tai ruusutarha voisivat sopia huoneisiin.


Lattioissa vihreää umbraa sekoitettaisiin valkoiseen pohjamaaliin näin ollen suhteessa 1:1, samoin jalkalistassa. Rintapanelissa sävy saisi vaalentua niin, että suhde olisi 1:2. Ja tämä on vain suunnitelma. Maalatessa huomaa sävyn parhaiten, joten voi olla, että suhteita vaalennetaan.

Kattoa kammareissa ei tarvitse, taikka pysty maalaamaan. Katot on maalattu edeltävän omistajan toimesta lateksimaalilla, emmekä ala poistamaan maalia. Annamme olla ja halkeilla - joku päivä sitten, kun on elämässä enemmän aikaa, voimme korjata sisäkatonkin paremmaksi.

Myös pönttöuuni on maalattu jollain kalustemaalilla edeltävän omistajan toimesta. Öljymaalia se ei ole lohkeilusta päätellen. Sitäkään emme lähde kuitenkaan tässä kohtaa korjaamaan. Menee näin hyvin siihen asti, kunnes maali on lokeillut niin heikkoon kuntoon, että silmät vaativat kohennusta.

Kammareissa meillä on vanhoja listoja tallella niin oviin kuin ikkunoihin - osa löydettiin vintin uumenista, osa oli jo paikoillaan. Ne siis asennamme maalauksen jälkeen takaisin seinille - ja se on sitten siinä.

Paitsi ennen tapetointia: meidän tulee viimeistellä pinkopahvitus! Edelleen siellä repsottaa muutama kohta, josta kerroinkin viime syksynä. Lisäksi muutamia suikaleita tulee lisäillä naulauspaikkoihin, joita listat eivät peitä. Tässä kevään mittaan pääsemme siis viimein senkin asian kanssa toivon mukaan maaliin!Kammareissa kohtaamme samat haasteet kuin tuvan kanssa; tilat ovat erittäin pienet. Toisaalta näissä huoneissa ei onneksi ole sitä haastetta, että pitää päättää jo nyt jotain kiinteistä kalusteista tai vesijohtojen paikoista. Alla oleva kuva, joka on piirretty mututuntumalla ulkomuistiin ja valokuviin perustuvalla mittakaavalla kertoo tilanteen hyvin. Kammareihin mahtuu kyllä nukkumaan ja kaapeillekin löytyy vähän tilaa, mutta ei juuri muulle.

Löysimme viime talvena vanhan kerrossängyn, jolla saimme lasten kammariin vähän myös tilaa leikeille ja askarteluille. Vanhempien kammarissakin mietin vaihtoehtoa, että laitettaisiin kokoontaitettava vanhan ajan pirtin sohva/sänky huoneeseen. Mutta: luulenpa, että sänky jäisi liian usein kokoamatta kasaan, joten voi olla, että jätämme tämän suunnitelman toteuttamatta. Paitsi jos ratkaisu olisi sellainen, että se olisi nätti myös auki ollessaan? Silloin sen voisi koota vain vaikka, jos vieraita olisi tulossa sadesäällä tai talvisaikaan enemmän kylään? Ideoita otetaan vastaan!

Täällä minä siis kynttilän valon loisteessa piirtelen pohjapiirroksia. Kuulostaa ehkä luksukselle sairastelulle, mutta eihän tämä ole sitä. Puolitoista viikkoa sairastellut, enkä ole päässyt koko sinä aikana liikkumaan. Olo on sekä heikko että vetelä. Mutta ajattelen positiivisesti niin paljon kuin se vain tässä tilanteessa on mahdollista - ja nautin hiljaisuudesta sekä kynttilän loimusta ympärilläni. Kiitos muuten edellisen postauksen tsempeistä; näinhän se tosiaan on! Sieltä muutkin noukkimaan ideat, jos joulustressi meinaa nostaa päätään!

Toivottavasti tauti ei ole iskenyt kovin moneen teistä. Nyt on siis viimeistään hyvä aika kaivaa pakkasesta kesän marjasatoa, ja tehdä power-juomia pöpöjä vastaan. Puhe mistä puute: nokka kohti keittiötä.

P.S. Postaus kirjoitettu viime viikolla, julkaistu vasta nyt. Johtuen muutoin koituvasta postaustulvasta, joka toivon mukaan päättyi viime viikkoon. Toiveissa siis, että olen nyt pitkän aikaa aivan terve - ja voin keskittyä mielummin tekemiseen kuin unelmointiin!


I am planning the interior of the bedrooms at our farmhouse.


Blue tone in the wall papers. Something like juhannusruusu, niittyleinikki or ruusutarha.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Mrs Sinn also in InstagramFacebookPinterestTwitter and YouTube!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olen iloinen, jos jätät ajatuksesi!