maanantai 21. marraskuuta 2016

Tuvan vanhan tunnelman palauttaminen // Dreaming of old atmosphere in the Farm House


Postaus sisältää ennen julkaisemattomia kuvia tuvan alkuperäisestä värimaailmasta; hui....! Sekä suunnitelmia siitä, miten tupaan saadaan palautettua vanhaa tunnelmaa.

Mutta sitä ennen: iso kiitos kaikille edelliseen postaukseeni kommenteille! Annoitte arvokkaita vinkkejä - ja parasta, että kyseenalaistittekin suunnitelmiani! Niiden johdosta teinkin lopulta pohjapiirroksesta toisen vaihtoehdon. Kyseisessä vaihtoehdossa on skafferi ja jääkaappi skafferin ulkopuolella, ja uusissa luonnoksissa mittasuhteidenkin pitäisi olla jo lähellä todellisuutta.

Seuraavassa siis vaihtoehto 2 luonnosteltuna:


Vielä ei ole päätetty, kumpi on se vaihtoehto, johon päädytään, mutta onneksi skafferi ei ole välttämätön toteuttaa heti - eli voimme mutustella vielä asiaa. Jos muitakin kiinnostaa lukijoiden lähettämät kivat vinkit, joita sain pohjapiirrokseen, kurkkaa tästä lisää!

Sen verran tilannetietoja pakko paljastaa, että löysimme todella edullisesti kaatoaltaan sekä tuvan pöydän, jotka sopivat kummatkin täydellisesti vanhan tuvan tunnelmaan ja ovat kokonsa puolestakin oikein passeleita. Ehkä huomaatte; olen todellakin innoissani! Vielä puuttuu uusi ikkuna karmeineen, mutta jospa sekin tästä pian löytyy.

Mutta nyt enemmän tuvan pintojen suunnittelua; värejä, kalusteita, maaleja ja tapetteja... Oih, ihanaa! Värimaailmassa ja materiaaleissakin ammennamme hyvin perinteisistä lähtökohdista. Ja seuraavassa ajatukset ylhäältä alaspäin - sillä tämä taitaa olla toteuttamisjärjestyskin.Katto: Tuvassa on onneksi olemassa vanha ja hyväkuntoinen panelikatto. Sisäkatto on ollut vaaleanvihreän värinen aikoinaan tuvassa. Kammareista puolestaan ollaan löydetty sinisen sävyä kattopaneleista, joten voi olla, että tuvassakin väri on voinut olla aikoinaan siniseen taittava - maalattu sitten myöhemmin vihertäväksi. Näiden päälle on sitten maalattu valkoisella maalilla uusi pinta - mutta tuvan puolella poisrevityn loisteputkivalaisimen alta katon väri on suorakulmion alueelta tällä hetkellä vihreä, aika likaisen vihreä. Jotain on siis tehtävä katolle.

Ensimmäinen ajatukseni on ollut maalata katto valkoiseksi - hieman harmaaseen taittavaksi, mitä väri tälläkin hetkellä on. Toinen vaihtoehto olisi tuo vaalea vihreä. Mutta, mutta: enpä ole juuri vihreitä kattoja viime aikoina nähnyt. Kuinkahan matalaksi tuvan tunnelma muotoutuisi tuollaisen värin seurauksena? Varsinkin, kun seuraava kerros alaspäin tulee olemaan suhteellisen tumma, sillä...
...aiomme jättää tuvassa hirret osin näkyville. Hirsiä on osin veistetty edellisen omistajan toimesta, mikä ei ehkä ole minun silmissäni se paras mahdollinen tilanne - mutta mahdollisesti hirsiä käsitellään hieman tummemmiksi. Löytyykö teiltä vinkkejä käsittelystä, joka ei muodostaisi kosteuden siirtymistä estävää kerrosta?

Tai sitten annamme ajan hoitaa hirsien tummenemisen. Taitaa mennä kyllä meidän ikä siihen hommaan - mutta hitaastihan se hyvä tulee, heh!

Väliseinä tuvassa on laudoitettu, eikä lauta ole kovin kaunista omiin silmiini. Siksi ajattelimmekin laittaa seinään lumppupaperia rintapanelin yläpuolelle. Kivaa päästä kokeilemaan sellaistakin pintaa!

Kuten yllä olevasta kuvasta näkee, on meillä katon rajassa listat valmiina. Ne ovatkin ainoat listat tuvassa, jotka ovat tällä hetkellä paikoillaan, ja siellä saavat olla tästedeskin.Tuvassahan oli rintapanelit seinässä ennen kuin ryhdyimme korjaamaan alapohjaa. Panelit oli revittävä pois, jotta saimme lattialaudat irti ehjinä. Nyt haluamme panelit kuitenkin takaisin, sillä alaosan hirret ovat osin erittäin rumia ja lahovaurioiden takia kuopat hirsissäkin tulevat olemaan aikamoiset juuri alimpien hirsien osalta - ja toisaalta maalatun panelin puhtaanapito on huomattavasti helpompaa. Itse olisin yrittänyt saada samoja paneleita takaisin paikalleen, mutta miehen mielestä nämä ovat saunapanelia. En ryhdy kiistelemään tästä asiasta varsinkaan sen jälkeen, kun mies lupasi hyödyntää vanhat panelit myöhemmin navettaan tulevan verstaan seinien verhoilussa.

Samalla, kun uudistamme panelit, voimme nostaa paneloinnin korkeutta hieman - tavoitteena  saada ne ulottumaan noin 160 centtimetrin korkeudelle, paremmin aikakauden perinteitä kunnioittaen.Nyt tilalle tulee siis uutta panelia, mutta tietenkin mahdollisimman hyvin torpan tyyliin sopivaa. Torpassa ei ole juuri käytetty helmipanelia, mutta sitäkin enemmän sileämpää mallia (yllä kuvassa). Nyt mietimme, yritämmekö löytää näitä - vai otammeko sittenkin helmipanelia. Torpassa paljon käytetty paneli on harvinaisempaa - ja aika korutonta. Mutta katsotaan!

Kun panelit on löydetty, tulee ne jo pohjamaalata. Viime kerralla kerroinkin, että kimröökin harmaa tuntuisi tällä hetkellä kivalla sävylle - ja muistuttaa torpasta jo aiemmin löytyneitä sävyjä. Meillä on iso peltiastia puolillaan Antiikkiverstaan valkoista maalia, johon siis sekoittelemme sopivalla suhteella värisävyä ja näillä näkymin juuri tuota kimröökin harmaata.

Samaa pellavaöljymaalia voidaan käyttää niin katon paneleissa, seinäpaneleissa, seinän vierustalle rakennettavissa penkeissä sekä skafferissa että sitten lopuksi myös lattiassa niin, että värisävyt tummuvat alaspäin - ja vaalenevat ylöspäin. Myös listoissa voi hyödyntää samoja sävyjä, jalkalistoista ylöspäin nekin vaaleten. Kuten ennen vanhaan on tehty. Ja säästyy muuten rahaa, kun ei kerry vanhoja maalipurkkeja nurkkiin!Leivinuunin ja puuhellan pinta on mielestäni ihan hirveä. En osaa tykätä, en sitten millään, joten nämä maalataan ihan varmasti. Pelti ei ole ihan lempparimateriaalia tässä kohteessa, mutta koska pellin irroittaminen todennäköisesti aikaansaisi suuremman projektin, olemme päättäneet maalata pellit valkoiseksi (titaani-sinkkivalkoinen pellavaöljymaali). Jäljittelee sitten hyvin tai huonosti vanhoja slammattuja uunikokonaisuuksia. Joku kaunis päivä toivon, että puuhellan päälle saadaan rakennettua vanhanaikainen huuva - ja leivinuunin päälle jokin rakennelma. Tavoitteena olisi saada höskä näyttämään enemmän siltä, että se on rakennettu 1900-luvun alussa kuin vuosisadan puolivälissä.

Tuvan jalkalistat tullaan vaihtamaan samanlaisiksi kuin mitä kammareissa oli paikoillaan. Vanhat listat oli revitty pois edeltävän remontin yhteydessä, eivätkä olleet vanhan mallin mukaiset. Ikkunalistat oli myös vaihdettu, mutta ne oli teetetty vanhan mallin mukaan. Ne voimme näin ollen hyödyntää; maalata vain ja hyvä tulee.

Kuvitin tämän jutun vuosi sitten vappuna otetuilla kuvilla. Enpä ole tainnut näitä sisustuskuvia jostain kumman syystä jakaa täällä blogissa aiemmin... Kuvista näkyy hyvin myös mittasuhteet, ja varsinkin alla olevasta kuvasta huomaan, että päätyseinän ikkuna on listoineen huomattavasti suurempi kuin piirtämäni pohjapiirros antaa näyttää.


Kuvista näkee myös sen, että kovin oli sisustus tumma. Huomasin itse asiassa joka kerta, kun tulimme torpalta takaisin kotiin, kuinka kaupunkikodin vaaleus toi itselleni paremman mielen. En tiedä, voivatko ympäröivät tummat sävyt oikeasti olla vain joillekin ihmisille liikaa. Tai kirjavat sävyt, kuten punainen ja tumman vihreä rinta rinnan? Vuoden kestänyt kokeilu osoitti joka tapauksessa ainakin itselleni, että turhaan emme ole sisustaneet kaupunkikotiamme vaalein sävyin. Toki tummaakin on, mutta jos tumma on vallitseva, en sopeudu. En sitten millään. Hassua ja jotenkin turhamaista - enpä voi muuta sanoa.

Vanhat keittiönkaapit olivat yläkaappia lukuun ottamatta kovin hiirien syömät ja kovin-kovin likaiset. Kokonsa puolesta ne eivät myöskään sopineet uuteen suunnitelmaan. Sain kovasti kehuja keittiöstä aikoinaan teiltäkin, kun torppa ostettiin, mutta oma silmäni ei vain ole kyseisen aikakauden suurin ihailija. Kaapit kuitenkin kunnostetaan aivan varmasti vielä joku päivä, ja kaapit saavat uuden tehtävän joko verstaassa - tai sitten aitassa, josta tulee joku päivä lasten valtakunta.

P.S. Tuleeko teille tästä uusia ideoita mieleen? Jokaisesta kommentista taas äärionnellinen!


Our farm house interior was quite dark and the colours didn't work together. Now I am dreeming of old style atmospere with grey/blue colours, high chest panels, zink white oven and rag paper on board wall. What do you think about my plans?


_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Mrs Sinn also in InstagramFacebookPinterestTwitter and YouTube!


10 kommenttia:

 1. Olet niin oikeassa tuosta, että jossakin ympäristössä, vaikka liian tummassa, ei vaan viihdy. Itse olen huomannut tämän tosi konkreettisesti kodissamme. Kun vaikka karsea puupaneeliseinä maalattiin valkoiseksi, yhtäkkiä ei enää joka kerta ärsytäkään, kun seinästä kulkee ohi. Ja kyseessä on ollut juttu, josta ei ole tajunnutkaan, miten paljon se häiritsee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä; jotenkin hassua, sillä toisen silmään sama ei satu sitten ollenkaan ;) Erittäin hyvä asia siis, että maali on keksitty! ;)

   Poista
 2. Meilläkin on leivinuuni osittain pellitetty. Aluksi en tykännyt yhtään, mutta mieli on muuttunut. Ja tiedätkös, maalatun pellin puhtaanapito on ihan tosi helppoa!:) Kyllä se pelkkä maali saa jo ihmeitä aikaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teiltähän minä keksinkin sen, että maalataan pellit! Teidän uuni ei tosiaan edes näyttänyt peltikuorrutteiselle ollenkaan, ja yllätyin siitä, että siellä on pelti alla - vaan näytti todella hyvälle :) Samaa tavoitellaan mekin nyt siis tässä "pienessä pintaremontissa" ;D

   Poista
  2. Ai jaa.:D Taidettiin me asiasta keskustella. Pöh, sama pää kesät talvet!

   Poista
  3. ;) Juu, mulla jää kyllä tällaiset faktat mieleen; moni muu asia kyllä unohtuu ihan jo samantien ;D

   Poista
 3. Kävisikö hirsiseiniin nailonharjakäsittely? poistaisi hieman pintalikaa ja ehkä tasaisi värieroa aiemmin käsiteltyihin hirsiin. Seinäpinnasta tulisi ehkä hieman yhtenäisempi, jolloin sitä jaksaa paremmin katsella. Hirsien (varsinkin vanhojen) värjäykseen suhtaudun aina varauksella, aika todellakin paras kaunistaja. Mikäli haluat tummennusta niin ehkä kahvilla/teellä värjääminen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Seinäpanelit tulee peittämään ne likaiset hirret. Alimmat hirsikerrokset halutaan joka tapauksessa piiloon, sillä laho oli syönyt pintaa aika paljon eli seinässä on jopa hienoisia kuoppia, kun lahot jyrsitään pois, ja hirsi ei ole sillä tavalla nättiä, kuten esim. meillä kotona. Torppareilla ei ole ollut varaa aikoinaan ihan priimaan ;) Mutta tuo kahvilla/teellä värjääminen voisi olla tosiaan yksi vaihtoehto niihin ylimpiin hirsiin?! Juuri tuossa juteltiinkin miehen kanssa, että taidetaan jättää kokonaan käsittelemättä - mutta tuo kahvi/tee tuskin mahdotonta tuhoa ainakaan tekisi. Voisi testata aluksi vaikka pienelle alueelle! Kiitos vinkistä :)

   Poista
 4. Hei! Maltatko olla maalaamatta leivinuunia, ainakaan ensimmäisenä? Ehkä silmä tottuu ja se asettuu paikallensa, sinullahan on pari kattilaakin kuin tehty tuohon hellalle :) Jos olisin katsonut kuvaa pari vuotta sitten olisin kanssa ehdottomasti maalannut. Nyt en maalaisi, onhan leivinuuni alkuperäisessä kuosissaan. Ehkä muutama sinkkinen käyttöesine sitoisi uunin tupaan (vesiämpäri, roska-astia tms)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En taida pystyä, tai en ikinä sano ei, mutta kyllä sen ruosteisen pellin paikkaaminenkin nätisti taitaisi olla haastavaa. Samoin pelti on jotenkin tosi vaikea pitää puhtaana.

   Meillä oli mummulassa aikoinaan samanlainen, eikä silmä tottunut siihenkään ikinä ;)

   Tuo uunikokonaisius ei itse asiassa taida olla ihan alkuperäinen, vaan 1940-luvulta; kun torppa on 1900-1920 rakennettu. Sillä verukkeella pystyn ehkä tämän tekemään, ehkä! :)

   Poista

Olen iloinen, jos jätät ajatuksesi!