torstai 5. tammikuuta 2017

Sähköt vanhaan tyyliin // Old Style Electricity





Näistähän se ajatus sitten lähti. Viime kevään pihan siivoustöissä löydettiin mullan seasta (!!) vanhoja posliinipuolia; löydöstä vilauttelinkin tämän yllä olevan kuvan silloin Instagram-tilini puolella. Talteenhan ne oli otettava, ja otettiinkin - mutta unohdettiin ne hetkeksi.

Nyt yhtäkkiä muistin posliinipuolat, kun tuli aika pohtia torpan sähkötöitä, ja selailin Perinnemestarin tyylikirjaa. Posliinipuolia käytettiin kirjan mukaan 1900-luvun alkuun asti. Posliinipuoliin kiepautettiin punottu kangasjohto. 1900-luvun alussa sähkö toimitti lähinnä valoa tupaan, ja valot laitettiin päälle kiertokytkimellä.

Lähtisimmekö siis toteuttamaan sähköt 1900-luvun alun ajatusten mukaisesti? Perinnemestarin tyylikirjassa vilautetaan muun muassa seuraavia kuvia, jotka nyt puhututtavat meidän pohdintoja.






Olisihan vallan mahtavaa toteuttaa sähkötyöt täysin 1900-luvun alun tyylille uskollisesti, mutta lasku olisi maittava. 1900-luvun alun varustelutasolla meillä jäisi todennäköisesti myös pistorasiat asentamatta, sillä tuolloin ei pistorasioita juuri torpissa nähty.

Mutta siitä ei kuitenkaan minnekään pääse, että pihamaalta noita posliinipuolia löytyi. Lisäksi torpasta löytyi kuitenkin myös metallipintaisiin johtoihin käytettyjä U-kiinnikkeitä, jotka ovat olleet yleisiä 1930-luvulta lähtien. Toisen kammarin seinää koristi ennen remonttia painokytkin, jollaisia on Tyylikirjan mukaan käytetty 1920-luvulta 1950-luvulle. Ullakon toisesta huoneesta löytyy pistoke, jossa on mielestäni jo 1940-luvun vivahteita. Edeltävä omistaja oli tehnyt torpassa sähköremontin, minkä seurauksena suurin osa sähkölaitteista oli vaihdettu 2000-luvun tyylisiksi.

Ja tästähän se seuraava ajatuskin sitten lähti: kerroksellisesti toteutetut sähköt! Pikkuhiljaa rakentuneet ja monen monta erilaista aikakautta palvelleet rakennukset ovat lähtökohtaisesti kerroksellisia; me vain emme ole onnistuneet saamaan torppaa käsiimme ennen kuin tuo kerroksellisuus on hävitetty sähköjen osalta - ja loput kerroksellisuudesta olemme omilla toimillamme repineet irti, mistä en tietenkään voi olla ylpeä. Mutta kenties voisimme vaalia historiaa palauttamalla tätä vanhan tyyppistä kerroksellisuutta takaisin torppaan?



Mitä siis, jos leikkisimme, että tupaan tuli 1900-luvun alussa punotut kangasjohdot kera lamppujen tuomaan valoa pirttiin. Sitten 1930-luvulla varallisuus kasvoi, ja sähkövalaistusta laajennettiin myös kammareihin - ja sen jälkeen sai tupa ja kammarit muutamat sähkötöpselitkin. Ja hankittaisiin nuo sähkölaitteet sitten reilusti ja rohkeasti eri aikakauden tyylisinä? Tuvassa hyödynnettäisiin vanhat posliinipuolat valaistuksessa - ja jos uusia tarvitaan, yritetään löytää niitä vanhana jostain.

Ja siinä ajan saatossa kammareiden sähkövedot jäisivät seinien tapetoinnin myötä pääosin piiloon. Kuten ovat monessa vanhassa torpassa tehneetkin - jolloin voitaisiin käyttää normisähköjohtoja etenkin kammareissa enemmänkin, kun jäisivät joka tapauksessa tapettien alle? Tällä tavalla kalliita (vaikkakin kauniita) kangasjohtoja ei tarvisi ostaa niin hirmuisia määriä. Osa pistokkeista voidaan tuvassa piilottaa skafferin sisäpuolelle, hyllyjen väliin, joten siellä pystyttäisiin hyödyntämään jo nyt käytössä olevia 2000-luvun tyylisiä pistokkeita. Näillä pistokkeilla saataisiin sähköt hellaan, jääkaappiin sekä mikrolle.

Rahaa toki palaisi tuvan punottuihin kangasjohtoihin (noin 100 euroa), vanhanaikaisiin pistorasioihin (noin 200 euroa) sekä valokatkaisimiin (noin 200 euroa) ja hellanlettas, vielä jakorasioihinkin (en osaa laskea määriä), mutta no ... huomattavasti vähemmän, kuin jos kikkailuja ei tehtäisi! Ja päälle nuo posliinipuolat...

Ei ihme, että niin kovin moni ostaa sähkölaitteet moderneina versioina. Onhan se vaihtoehto sekin.

Kaupunkikodin remontista viisastuneena haluamme nyt joka tapauksessa, että sähköjohtoihin on helppo pääsy - ettei niitä piiloteta seinä- tai kattorakenteiden taakse. Tähän sain vahvistusta myös Puusuutarin blogista; näin sähköjohdot ovat myös hiirien nakertelulta paremmin suojassa, ja mahdolliset tuhotyöt ovat paremmin näkyvillä. Ja niitä hiiriähän meiltä vain tuntuu löytyvän.

Mille teille tämä suunnitelma kuulostaa? Suunnitelma, joka on mietitty influenssan aiheuttamassa kuumehuurussa - ja sen jälkeisessä lääkehöperössä? Heh, on siis myönnettävä, että olen kipeänä, ja nyt ihan todella kipeänä. Heti, kun tytär parani influenssasta, oli äidin vuoro aloittaa sairastelu. Tätä kirjoitusta on valmisteltu monta päivää, ja vasta nyt uskallan tämän julkaista - sen verran sekavaa tekstiä aiempina päivinä ovat sormeni kirjailleet. Yritän joka tapauksessa ajatella positiivisesti ja kääntää ajatukset mieltä nostattaviin asioihin - kuten nyt esimerkiksi torpan sähkövetoihin...! Eikö kuulostakin hyvälle terapiakeinolle?

Alla ote Perinnemestarin Kesämökki -kirjasta, jossa näytetään hyvin, miten vanhanaikainen ja nykyaikainen sähköasennus eroavat toisistaan. Paljon on mietittävää, ja paljon pohdittavaa. Itse voin suositella yllä mainittuja Perinnemestarin kirjoja, jos teillä jollain on suunnitelmissa vanhan talon sähkötyöt. Jos teiltä kuitenkin löytyisi vinkkejä, mistä löytää hyviä kuvia toteutustavoista vanhantyylisiin sähkövetoihin liittyen, ottaisin kaikki vinkit mielellään vastaan! Niitä kaivattaisiin nyt toden teolla!




We are planning old style electricity in our farm house. We found old style porcelain bobbins (?) from the farm house garden - actually in the middle of soil - last spring. The porcelain bobbins were common in the begin of 20th century. Could these porcelain bobbins be the ground base to our electricity planning?



_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Mrs Sinn also in InstagramFacebookPinterestTwitter and YouTube!

7 kommenttia:

  1. OOh mitä täällä katselen kuvia, niin teillä on juuri oma unelmieni koti. Niin kaunista. Nyt minä pönttö laitan tämän blogisi omalle lukulistalle, etten menettäisi jatkossa mitään. Ihan mieletön tuo tiiliseinäkin.

    Mukavaa uutta vuotta ja kivaa, kun pistäydyit blogissani. <3 Hurjasti myös paranemisia sinne, on tämä aikamoinen flunssarupeama ollut meillä molemmilla. Tänään täällä jo tuntuu taas aavistuksen paremmalta, eli kyllä tämä varmaan ensi viikkoon mennessä, tai niin luulen. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tervetuloa toistekin :) täällä viimeinen päivä lääkepöhnässä, ja huomenna toivon mukaan omana itsenään ;) katsotaan, miten meidän käy!

      Poista
  2. Kannatan ehdottomasti tuota kerroksellista rakennetta! Itsellänikin noita posliinipuolia uusiokäyttöön. Itse tosin olen suunnitellut käyttäväni niitä kammareissa, sillä keittiö/tupa aivan liian jo remontoituja kuin teillä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että muutkin rohkenevat käyttämään vanhoja puolia :)

      Poista
  3. Kannattaa myös tsekata verkkokauppa portalelectricidad.com. (Ainakin jos espanja sujuu ja taisi siellä olla englanniksikin). Etsittiin ja löydettiin sieltä aikoinaan posliinisia sähkökalusteita paljon halvemmalla kuin Suomesta (jäi kyllä sitten tilaamatta, kun suunnitelmat muuttuivat). En nyt katsonut mitä on valikoimissa ja mihin hintaan mutta hintaero oli ainakin silloin merkittävä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä! Kävin tiirailemassa. En ihan heti löytänyt mieleisiä, mutta hauskan iloisia on kyllä etelä-Euroopassa sähkölaitteetkin! Mieskin tuumaili, että ulkomailta saisi halvemmalla. Olen ehkä tässä suhteessa jo tyhmääkin tyhmempi, kun haluaisin silti tukea suomalaisia kauppoja: olla vaikka ilman ja säästää, jos ei rahat riitä. Katsotaan, kumpi voittaa: järki vai tunteet? ;D

      Poista
  4. Minä rakastan kaikkea vanhanaikaista. Teillä tuo lopputulos tulee varmasti olemaan hieno. Meillä täytyisi sähköremontti tehdä mahdollisesti ensi vuoden puolella. Saa nähdä, mitä siihen keksitään.

    VastaaPoista

Olen iloinen, jos jätät ajatuksesi!