Ullakko oli meidän muuttaessa tänne aika jännästi toteutettu; yläkerta toimi nimittäin periaatteessa kaksiona. Alla oleva ensimmäinen pohjapiirros valoittaa hieman asiaa. Ullakolla oli oma vessa ja vaatehuone, mutta muutoin ullakko oli käytännössä yhtä ja samaa tilaa. Lisäksi ullakolla oli oma keittiö; kyllä! Meillä oli siis kakkoskeittiö, jossa oli oma hella, jääkaappi jne. Tämä oli toisaalta pelastus, sillä remontoidessamme kahta alempaa kerrosta asuimme täällä ullakolla - muualla asunnossa (kellarissa) kävimme ainoastaan suihkussa.
Mutta siis takaisin pohjaan; ullakko oli siis yhtä tilaa - eikä näin ollen kovin käytännöllinen lasten kanssa. Lisäksi; keittiö ullakolla tuntui vähän turhalle, kun alakerran keittiö valmistui. Kevyitä väliseiniä oli rakennettu ullakolle alla olevaa kuvaa enemmän, mutta ovellisia huoneita ei ollut muita kuin vaatehuone ja vessa.
Lisäksi ullakko oli rakennettu kahteen tasoon niin, mikä ei näy pohjapiirroksessa. Vessa ja keittiökaappien vasemmalla puolella oleva tila hormiin asti oli alempana kuin muu tila. Portaat tilan jakajina olivat äärimmäisen epäkäytännölliset - varsinkin lapsiperheessä.
1980-luvun rakennusluvan mukana ollut pohjapiirros. |
No, vuonna 2011 suunnittelimme ullakon uusiksi; ja saimme sinne kaksi makuutilaa, ison vaatehuoneen sekä jättikokoisen vessan pesutiloineen. Rakennuslupakin haettiin, maksettiin ja saatiin. Mutta...
Ensimmäinen pohjapiirros vuodelta 2012. |
… mies alkoi miettiä asiaa uusiksi viime talvena, ja teki minulle jopa 3D-kuvat, jotka havainnollistivat, että kyllä tänne saataisiin kolme järkevän kokoista makuutilaa mahtumaan. Rouva vain joutuisi luopumaan isosta vaatehuoneesta… Ja lisäksi pitäisi tehdä kaksi uutta kattoikkunaa, eli lasku olisi suurempi. Ja suihkua ei yläkertaan mahtuisi.
Ja niin kävi, että lähdettiin tekemään muutosta rakennuslupaan, ja tilattiin uudet piirrokset ja laitettiin uudestaan prosessi käyntiin. Ja saatiin päivitettyä rakennuslupa. Ja alla on sitten tämän viimeisen rakennuslupakierroksen tulos: kolme virallista makuuhuonetta - ja neljäs huone saadaan myöhemmin, jos halutaan, rakentamalla kevyt seinä isointa huonetta jakamaan.
Uudempi pohjapiirros vuodelta 2014. |
Ja tämän jälkeen voin todella allekirjoittaa sen, että kannattaa asua talossa ennen kuin lähtee tekemään kovin suuria muutoksia varsinkaan rakenteissa. Hauduttelu ja pohjapiirroksen pyörittäminen todella kannatti tässä tilanteessa; toki maksoi meille rakennusluvan hakemisen ja piirrosten teettämisen muodossa - eikä lopullinen suunnitelma tosiaan ole se halvin vaihtoehto. Mutta kun tavoitteena on, että asumme täällä vielä pitkään ja kun lapsiluku on kasvanut, tulevat ovelliset makuuhuoneet varmasti palvelemaan meitä huomattavasti kauemmin kuin mitä ensimmäinen suunnitelma olisi tehnyt.
Lopuksi täytyy leväyttää vielä kuva kansiokasasta, jossa on vain meidän hakemat ja teettämät rakennusluvat ja suunnitelmat tämän asunnon osalta. Välillä on kyllä mietitty, mitä järkeä tässä on, mutta hirsiseinään tehdystä oviaukosta lähtien ollaan kiltisti haettu aina rakennuslupaa ja teetetty rakennuspiirrustuksia, kuten isännöitsijä ja kaupunki ovat vaatineet. Olemmeko liian tunnollisia ja kilttejä? Käynyt mielessä, mutta toivon mukaan lopputulos palkitsee meidät vielä joskus!
Lopuksi vielä kysymys: onko teillä kenelläkään suositella jotain ympäristöystävällistä maalia varsinkin kattopanelien, lautalattioiden sekä listojen ja ovien maalaukseen? Käytimme Uulan lattiamaalia keskikerroksessa ja portaikossa; muuten tykkäsin, mutta hajut olivat todella väkevät pitkään. Lisäksi olen suunnitellut, että makuuhuoneet olisivat eri värisiä - myös lattioiltaan, joten olisi kiva, jos saisi maalipohjan, johon voisi esim. pussista sekoittaa väriä tarpeen mukaan. Tällainen vaihtoehto löytyisi Biofarbenilta, mutta olen tässä täysin muutaman blogijutun sekä kotisuvujen infon varassa. Lisäksi olisi kiva suosia kotimaista. Blogeista olen lukenut Country Frenchistä, jonka maalit eivät ilmeisesti kuitenkaan sovellu ainakaan lattioille taikka kovaa kulutusta kohdistuviin paikkoihin - ja listat sekä ovet ovat juuri sellaisia. Muuten tykkäisin tästä vaihtoehdosta, sillä maali sekoitetaan itse jauheista. Varpunen testasi myös blogiyhteistyön merkeissä Tikkurilan maaleja ja jutun lomassa vilahteli sana ekologisuus - - mutta onko näin? Kunpa aika antaisi myöten ja ehtisin paremmin perehtyä asiaan... Jos siis neuvoja tai niksejä, otan kaikki mielelläni vastaan!
Rakennusluvat ja niiden edellyttämät suunnitelmat vuosilta 2011, 2012 ja 2014. |
* * * * *
Maybe the best thing in our attic renovation is that we are going to get three official room - instead of one large space, which do works quite badly in family life. After two construction permits we finally and hopefully get, what we need. One bedroom to parents, one bedroom to children and one big playing room to children + one little toilet and one little room to clothes.
Näyttää toimivalta. :) Meillä on yhä yläkerta yhtä suurta tilaa. Huonejako mietityttää, kun huonekorkeutta on vain pari metriä parhaimmillaan.
VastaaPoistaUllakon jakaminen huonoiksi onkin juuri tuon huonekorkeuden ja vinojen kattojen takia haastavaa - mutta tarpeeksi kun pyörittelee, kenties onnistuukin ;)
PoistaKyllä on toimivan näköinen pohja, onko teillä jo suunniteltu miten tarkemmin toteutatte kattoikkunat?
VastaaPoistaMeillä on minun ja miehen tulevassa makkarissa ihan moderni laakamallinen kattoikkuna ja oli kyllä kova pohdinta mistä ostetaan ja miten se toteutetaan rakennusteknisesti mahdollisimman turvallisesti. Mutta on se kattoikkunan antama valo aivan ihana!
Juuri itsekin kirjoittelin lattiamaaleista. Me valittiin Virtasen Porstua, minusta Tikkurilan maalit eivät vastaa käsitystäni ekologisesta, ja lueskelin noiden vinkkaamiesi Biofarbenien tuoteselosteita ja niihin kulutusta kestävämpiin maaleihin näytti sisältyvän joitakin muovijohdannaisia, jos oikein ymmärsin.
Toki kukin ymmärtää ekologisuuden omalla tavallaan, minulle se tarkoittaa juuri yksinkertaisuutta ja mahdollisimman luonnonmukaisia raaka-aineita. Oma maalivalintammehan ei ole mikään varsinainen ekomaali, mutta pidin tärkeimpänä sen kestävyyttä, sopivuutta perinteisille lautalattioille ja esteettistä vaikutelmaa :)
Mielestäni ekologisin ja myös samalla melko hajuton maali lattioille olisi Allbäckin pellavaöljymaali, siinä ei ole haisevia liottimia mukana kuten Uulassa ja sen valmistusaineet ovat minusta muutenkin hyvin miellyttäviä.
Kiitos vinkistä; pitää tutustua tuohon allbäckiin! Kattoikkunat valitsimme samat kuin oli ennestään tilassa (2kpl) ja asennuksen teki kattava - en osaa sanoa itse asennuksesta enempää kuin että haluttiin kuitenkin ammattilainen se tekemään juuri sen takia, että riskejähän ne kattoikkunat
VastaaPoista... lisäävät. Eristys sisältä ja rakenteet tulevat myös samalla tavalla kuin ennenkin; ainakin olivat toimineet tähän asti oikein (asennettu ennen meitä noin 7 vuotta sitten). Kiitos vinkeistä :)
Poista