torstai 22. tammikuuta 2015

With 60° Really Clean Laundry?

Tämän Melli EcoDesignin mekon pesin 60 asteessa.


"Hiki ja rasva lähtevät vaatteista vasta 60 asteessa." Lause tuli esille viime viikolla, kun kävin keskustelua facebook-kavereitteni kanssa pyykinpesukoneen ostamisesta. Kavereissani on useita vaatevalmistajia, joten hiukan provosoiden nostin tämän lauseen esille Hesarin jutusta, jossa kerrottiin seitsemän vinkkiä pesukoneen ostoon ja käyttöön. Kyseisillä vaatevalmistajillakin kun on lähes kaikissa vaatteissaan ohjeistus käyttää pesussa 40 asteen lämpötilaa.

Yksi facebook-kavereistani, jolla on oma vaatealan yritys, valaisi asiaa.

"Puuvillan kuitu aukeaa vasta 60 asteessa, eli jos peset viileämmässä, vaate puhdistuu pinnalta, mutta lika jää kuidun sisään. Ainoa keino saada vaatteet hygienisiksi eli kokonaan puhtaiksi on pestä ne tarpeeksi kuumassa. Mikään "ihmepesuaine" ei muuta tätä asiaa. Tekokuidut sen sijaan eivät ime likaa sisäänsä, vaan lika jää vaatteen pinnalle. Ne voi siis pestä viileämmässäkin, tosin useimmat kestävät tuon 60 astetta. Elastaani tosiaan pysyy pidempään kunnossa, kun sitä sisältävät vaatteet pestään viileämmässä eikä niitä laiteta kuivausrumpuun."

Tiesitkö sinä tätä? Minun täytyy todeta, etten tiennyt. Mutta miksi sitten vaatteissa lukee hyvin yleisesti 40 astetta - tai jopa 30 astetta? Kuulemma varovaisuutta: Jotta eivät joudu vastuuseen, jos vaate vaikka kutistuu ensimmäisessä pesussa. Pelaavat varman päälle. 

"Vaatteissa saattaa olla esim. painatus tai muuten vain sellainen väriaine, joka saattaa kärsiä 60 asteen lämpötilasta. Vaatteessa voi olla myös jokin sellainen osa, joka kestääkseen kauniina tarvitsee hellävaraisemman pesuohjelman. 60 asteen pesuohjelma on usein myös muutoin rankempi kuin 40 asteen pesuohjelma. Tässä myös syy siihen, miksi viskoosille suositellaan 40 asteen pesua; viskoosin ns. märkälujuus on huomattavasti heikompi kuin esimerkiksi puuvillan. 'Kovakouraisempi' 60 asteen pesuohjelma saattaa vaurioittaa viskoosikuitua."

Olin jo tätä ennen alkanut pestä varsinkin miehen salivaatteita 60 asteen ohjelmalla; oli jo aivan pakko, kun kaikki pyykit haisivat pesun jälkeen, no sille juuri, miehen hielle. Vaikka siihen hien hajuun minä hänessä ihastuinkin aikoinaan samalla salilla käydessämme (jos nykyiset tieteelliset väittämät todella pitävät paikkansa… uskoisinko?), täytyy myöntää, etten kyllä oikein tykännyt kyseisestä hajusta omissa vaatteissani. Samoin omia aluspaitojani pesin 60 asteessa merkinnöistä huolimatta. Syystä että 40 asteen pesun jälkeen paidat alkoivat haista heti, kun tuli vähänkin hiki. Käytän vaatteet todella loppuun asti, mikä saattaa olla taustalla tähän - mutta eikö näin pitäisikin olla; että vaatteet olisivat myös "hajultaan" sellaisia, että ne voisi käyttää loppuun asti?

Syynä huonoon pesutulokseen saattoi osin olla myös vanha pesukone. En edes tiedä, kuinka vanha kone oli, koska jäi edellisiltä asukkailta meille - mutta huono se alkoi olla. Enkä olisi tykännyt siitä uutenakaan, sillä pesuohjelmat olivat käytännössä kaikki pikapesua lukuun ottamatta reilusti yli kahden tunnin mittaisia ja muokkausmahdollisuudet olemattomat.

Mekko ei oikein toimi enää mekkona - pikemminkin pitkänä paitana. Mutta on puhdas, eikä haise.


Summa summarum: Päätin, että tästedes pesen meillä ainakin hikiset sekä selkeästi ruuasta (rasvasta) likaiset (lasten) vaatteet 60 asteessa - silläkin uhalla, että vaate kutistuu tai menee pilalle. Jos vaate menee pilalle, on se sen vaatteen synti ja häpeä - ei pyykkääjän. Ja toiseksi: katson vieläkin tarkemmin uusia tai vanhoja vaatteita ostaessani, mistä materiaalista ne on valmistettu - ja suosin puuvillaa ja pellavaa mahdollisimman paljon. Näin itse asiassa olen tehnyt jo tätäkin ennen, mutta syynä on ollut, että haluan suosia luonnonmukaisuutta myös vaatteissa, enkä kestä hikisiä "hengittämättömiä" vaatteita ylläni. Lisäksi monet keinokuituiset kankaat ovat suorastaan ongelmajätettä. Mutta nyt sain siis vielä yhden uuden syyn listalleni.

Ja mitä vielä? Yritän ostaa mahdollisimman vähän vaatteita, joissa on painatuksia tai "herkkiä" osia. Niin, että vaate todella kestäisi 60 asteen pesun, vaikka merkinnät ohjaisivatkin käyttämään 40 astetta.

Ja lopuksi: erityisen iloinen tulen olemaan vaatteista, joissa on jo valmiina 60 asteen pesumerkintä. Ja sellaisen löysin ennen joulua Melli EcoDesignin uudesta mallistosta! Ostin itselleni mekon, miehelleni pitkähihaisen paidan sekä kummitytölleni mekon joululahjaksi saman tien 60 asteen pesumerkinnän nähtyäni! Ja pistin pesuun heti ensimmäisen käytön jälkeen, 60 asteen pesuun. Miten kävi?

Vaatteiden värit säilyivät hyvänä ja koko pieneni. Lisämainintana vaatteiden kuvauksessa sekä pesuohjeissa olikin, että vaate saattaa kutistua ensimmäisessä pesussa noin 5 prosenttia. Jotenkin tuntui, että koko pieneni enemmän kuin 5 prosenttia, sillä esimerkiksi minun mekostani tuli pikemminkin pitkä paita. Mekkona olisi kenties nyt vähän liian paljastava (katso yllä oleva kuva, heh). Mutta tämä ei haitannut minua, kun tiesin, että näin saattaisi käydä. Paljon tyytyväisempi olen, jos minun ei tämän mekon/paidan kanssa tarvitse pelätä hien hajun ilmaantumista - ja siitä, että paita on yksinkertaisesti pitkäikäisempi; 'hikiset' paidat kun on pakko heittää menemään, jos ne eivät puhdistu.

Onko teillä samansuuntaisia kokemuksia aiheesta? Olenko ainoa, joka kaipaisi vaatteita, varsinkin alusvaatteita, joissa olisi reilusti se 60 asteen pesumerkintä?

Olen tyytyväinen Melli EcoDesignin rohkeuteen laittaa pesuohjeisiin 60 astetta - samalla kuitenkin varoittaen kutistumisesta.


I found out last week, that cotton and linen needs 60 degree washing temperature before they really clean up from fat and sweat. At the same time many clothes are instructed to wash in 40 or 30 degrees temperature - mainly because firms behind the clothes want to be careful if something happens to clothes. From now on I prefer clothes, which take longer also when taking into account the "smell" thing, preferring cotton and linen clothes without sensitive parts in clothes! 

Before Christmas I found clothes from Melli EcoDesign web shop, which can be washed in 60 degree temperature. One of these clothes is shown in the pictures, the dress/shirt. It grew smaller in wash, but the colors remained the same.


_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Mrs Sinn also in InstagramFacebook and Pinterest!

17 kommenttia:

  1. Tuotapa en tiennyt minäkään! Aina pesen 40 kaikki vaatteet - lakanat ja pyyhkeet 60. Ehkäpäs tuohon pitäisi tehdä muutos.. Ihanaa päivää =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa; varsinkin sellaisten vaatteiden kanssa, joissa lika tai hiki on tosiaan pinttynyt, eikä lähde 40 asteessa.

      Poista
  2. Mäkin oon alkanut pestä vaatteet tarvittaessa 60 asteessa. Yksikään ei ole mennyt vielä pilalle. Kotimaiset vaatteet on kyllä hyviä, kun monet valmistajat laittavat 60 asteen merkinnän. Yksi mikä vähän huvittaa on ulkomaalaisten kestovaippojen 30 tai 40 asteen suositus. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niinpä; samaa katsoin myös yksistä vaipoista, jotka ostin kirpparilta. Tosin katsoin pesumerkintää vasta pesun jälkeen, eikä ne pilalle menneet :)

      Poista
    2. Meilläkin kaikki vaipat pestään kanssa 60 asteessa merkinnästä huolimatta.

      Poista
  3. Joo, just tuota ongelmaa on, että vaate alkaa haista samantien kun vähän tulee hiki tai jopa siitä kun vaate lämpenee päällä! Meillä pestään suurin osa vaatteita 40 asteessa, mutta noita ongelmatapauksia pesen välillä kuumemmassa, jopa 90 asteessa! Minusta vaate on käyttökelvoton jos se haisee, sen takia uskallan pakkotilanteessa kokeilla pesulapun suositusta reilusti kuumempaa pesua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen täysin samaa mieltä; harva haluaa haista - ja toisaalta on vähän ikävä, jos joutuu testaamaan vaatteen "hajuherkkyyttä" vähän vaikeammassa tilanteessa, tilanteessa, jossa ei haluaisi todellakaan haista…! Siksi mulla menee nyt ainakin alusvaatteet kaikki varmuuden vuoksi 60 asteen pesun läpi.

      Poista
  4. Minä pesen kaikki vaatteet 60 asteessa. Monessa on pesuohjeena jopa 30 astetta, mutta eivät ole menneet pesussa miksikään.. Toki tarkastan mitä materiaalia vaatteet ovat, villavaatteita en kuuteenkymppiin sentään laita :)
    Lakanoita pesen 90 asteessakin, samoin kestovaipat välillä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että 60 astetta ei ole pilannut vaatteita! Ja tosiaan pesukoneellekin tekee hyvää, jos pyörittää pyykkiä välillä 90 asteessa :)

      Poista
  5. Mä pesen kaikki Ja aina 60 asteessa ainoa poikkeus on villa vaatteet. Lakanoita ja pyyhkeitä pyöritän joskus 90 asteessa. Ei haise hiki. Pääsääntöisesti kaikki kestää n mut kyl noi henkkamaukka paidat tosin kulahtaa heti ekan pesun jälkeen...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa saada näitä havaintoja teiltä; vahvistuvat omatkin aatokset näiden myötä! Kiitos Pirjo!

      Poista
  6. Joo, kaarituelliset rintaliivitkin kestää vallan mainiosti sen 60 astetta, eivätkä silloin haise sellaiselta ummehtuneelta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä. Siinä kannattaa tosin katsoa, ettei 60 asteinen pesuohjelma ole muuten tosi raju (esim. linkouksien säätö jne.), jottei vaan käy hassusti :) Minäkin olen pessyt niitä 40 asteessa, minkä ovat kestäneet hyvin. Voisihan ne joskus vaikka keittää 60 asteessa pesuaineen kera - se ei ainakaan olisi liian "rajua" pesua ;)

      Poista
  7. Minun äitini ja mummoni ovat aikanaan KEITTÄNEET vaatteet, kun he pesivät niitä (keittäminen oli yksi vaihe pesussa). Ja nykyajan vaatteet kestävät vain 30 asteen pesun! Vaatteen laatu on huono, jos se ei kesta 60 asteen pesua (poikkeuksena tietenkin mm. villavaatteet). Ja kyllä on pyykinpesu helpompaa, kun ei tarvitse etsiä koneellista 30, 40 ja 60 asteisia vaatteita. Mutta mitenkäs muuten farkut? Kestävätkö 60 asteen pesun?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, jotkut kankaat ovat tosiaan huonolaatuisia, mutta edellä olleet kommentit toisaalta puoltavat siihen suuntaan, että suurin osa vaatteista sen 60 astetta kuitenkin kestää. Farkut ovat suurin osa tehty puuvillasta. Farkuissa kuten muissakin vaatteissa usein on lisäksi jotain keinukuitua ja strech-farkuissa elastaania monesti. Elastaani oli juuri sitä, joka saattaa vahingoittua siinä 60 asteen pesussa. Siksi kannattaisikin suosia farkkuja, joissa ei ole näitä keinokuituja, sillä puuvilla itsessään kestää oikein hyvin tuon 60 asteen pesun.

      Poista
  8. Aha, nyt selvisi taas vähän asia... Olen jo ihmetellyt että mitenkä saisin hajun parista paidasta pois, nyt tiedän. Täytyy kyllä sanoa että meillä on vuoden vanha kone ja siinäkin kaikki ohjelmat ovat yli 2 tuntia. Johtuu kuulemma siintä että valmistaja pyrkivät ympäristöystävällisiin koneisiin (totuudessa ne kaikki tähtää sitä A++++++++ merkintää) ja kun pitää kuluttaa vähemmän vettä niin pakostikkin se aika pitenee. Mutta muokkausmahdollisuuksia on vaikka muille jakaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meilläkin uudessa koneessa suurin osa ohjelmista kestää yli 2 tuntia, mutta jos koneessa vähemmän pyykkiä, se lyhenee - samoin ohjelmia on mahdollista lyhentää, jolloin kesto on vähän päälle tunnin. Suosittelen ainakin tämän viikon kokemuksen perusteella ko. Siemensin konetta :)

      Poista

Olen iloinen, jos jätät ajatuksesi!