Olen päässyt kiinni ensimmäiseen suurempaan toimeksiantoon yritykseni parissa. Järjestän nimittäin luennon aiheena Ekologinen sisustaminen. Luennon runkoa suunnitellessani aloin miettiä omaa kotiamme. Kuinka pitkälle se vastaa ekologisen sisustamisen periaatteisiin?
Kotimme keskikerroksesta voin rehellisesti kertoa, ettei se materiaaleiltaan vastaa parhaimmalla mahdollisella tavalla ekologisen sisustamisen periaatteisiin, mutta kalusteiltaan ja esineiltään vastaa hyvinkin monella tavalla.
Hämmästyin itsekin, kun aloin selailemaan kuvia esimerkiksi ruokailuhuoneestamme: etsimällä etsin kalusteita tai esineitä, joita olisimme ostaneet upouusina. Kyllä niitä löytyi, mutta kovin vähän. Lähes kaikki on siis ostettu tai saatu vanhana. Parasta on kenties kerroksellisuus. Kalusteista ja tavaroista moni on kulkenut suvussa tai jomman kumman mukana jo pidemmän aikaa, ja monessa kalusteessa ja esineessä on siten myös tunnearvoa. Monikerroksellisuus luo mielestäni myös kodikkuutta; kaikki ei ole aivan kuin sisustuksen oppikirjoista - ja mikä tärkeintä, koti tuntuu kodille.
Kaikille toki tällainen kerroksellinen sisustaminen ei sovi, mutta meille se on sopinut - niin silmälle, kuin mielellekin, kuten myös talon hengelle. Vanha talo voidaan toki kalustaa ja sisustaa myös kovin paljon talon aikakautta peilaamaan tai modernisti, mutta itse koen, että eri aikakausien tyylien sekoittaminen luo kivaa vaihtelua kotiin.
Ja mikä sitten esimerkiksi näissä kuvissa oli sitä uutena ostettua? Ruokailuryhmä on ostettu periaatteessa uutena, mutta se on tehty puusepän työnä vanhoista ovista, joten materiaali on ollut pääosin kierrätettyä. Keittiön puolella sekä ruokailuhuoneessa olevat kattovalaisimet on ostettu uusina, samoin lampaan taljat. Kakluunin vieressä oleva viherkasvi sekä kukkaruukku sekä keittiön amppelissa roikkuva kukka ruukkuineen on ostettu uutena. Pari valokuvakehystä, Ikean punottu kori lipaston vierellä, sekä keittiössä juuri ja juuri näkyvät Ikean lehtikorit ovat myös uusina ostettuja - mutta samaan hengen vetoon täytyy sanoa, että ovat palvelleet jo reilusti yli kymmenen vuotta meitä. Ruokailuhuoneen lipaston päällä oleva pienoispiano on ostettu uutena, tyttären 1-vuotissyntymäpäivälahja, joka on edelleen kovassa käytössä - ja samalla kaunis koriste-esinekin. Pienesineitä ja sisäkasveja olemme saaneet uusina myös lahjaksi, mutta ilo on ollut saada myös kierrätettyjä lahjoja. Esimerkiksi pianon päällä on karttapallo, joka on erittäin vanha ja jonka mieheni sisko on antanut joululahjaksi miehelleni. Arvostan!
Pinnat on uusittu remontin yhteydessä; uudet tapetit, uusi kattopaneeli, uusi lautalattia (entinen oli revitty jossain vaiheessa pois), maalit ja yhdessä kuvassa hieman näkyvä pariovi on ostettu uutena. Pariovesta täytyy sanoa, että mieltäni edelleen harmittaa, että ostimme kyseisen oven uutena. Emme kuitenkaan millään löytäneet siihen hätään tarpeeksi matalaa pariovea (hirsitukien takia oven oli oltava matalampi kuin vanhat pariovet yleensä ovat). Voinen siis sanoa, että emme ole onnistuneet kierrättämään ruokailuhuoneen sisustuksessa riittävästi, vaikka kovin laiha tuo uutena ostettujen ja hankittujen lista onkin. Tämän kerroksen remontoinnin jälkeen opimme myös ennakoinnin tärkeyden: yläkerrassa kaikki väliovet on ostettu vanhoina - ja torpalla olemme mm. ikkunat, lattialaudat, väliovet ja kaapin ovet ostaneet kierrätettyinä. Ja kaikki nämä olemme löytäneet, kun etsimiselle on varattu tarpeeksi aikaa.
Ruokailuhuoneen sisustaminen on myös edelleen kesken, vaikka ostimme asunnon jo seitsemän vuotta sitten. Yksi tyttäreni maalaus odottaa kehystämistä - ja yksi nurkka korkeampaa astiakaappia. Verhojakin olen miettinyt useampaan kertaan niitä oikeita kuitenkaan löytämättä. Pitkäjänteisyys on toisaalta myös ekologista; emme osta tyydyttävää ratkaisua vaan etsimme niin kauan kuin löydämme juuri sen oikean. Kierrätetty sisustus sopii myös kuin nappi silmään #mitäminäolentehnyt-haasteeseen, josta kerroin jo aiemmin tässä ja tässä postauksessa.
Kuinka paljon teidän nurkista löytyy täysin uusia kalusteita ja pienesineitä? Ja mielenkiintoista olisi myös kuulla, kuinka paljon olette tutkineet sisustustuotteiden materiaalinen ekologisuutta, kun olette tehneet ostospäätöksen? Ja oliko tieto helposti saatavilla? Ainakin itse törmäsin aikoinaan suuriin haasteisiin juuri tässä kohtaa; tietoa oli haastava saada - ja saatuun tietoon oli jokseenkin vaikeaa luottaa.
P.S. Asiasta aivan kukkaruukkuun: oletteko huomanneet, että Yle Areenassa on tarjolla Myrkyluodon Maijaa? Olen itse jäänyt aivan koukkuun! Mielenkiintoista, ja toisaalta pistää miettimään, kuinka hyvin meillä kaikki on nykypäivänä.
I was planning lectures about ekological interior - and wondered, how I have managed ekological things in our own home. When we renovated second floor in our city home, I did not know much about ecological materials. The furnitures are however very much recycled - and I am glad about this fact when watching these pictures!
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Piti oikein käydä läpi omat huonekalut ja löysin kolme uutta huonekalua: sänky, keittiön kulmakaappi sekä keittiön hyllyt. Huonostihan materiaaleista ja alkuperistä saa tietoa, joten pyrin suosimaan suomalaista puuta. Tuvan matto on iso antiikkiliikkeestä ostettu (valkoinen) villamatto ja ihanasti se puhdistui pesulan pesussa, joka ei ollut edes kallis eli siitä en aio luopua koskaan! Äidin mielestä tupaan pitäisi hommata verhot, mutta nämä vanhat pitsilakanat käyvät ihan hyvin verhoista :)
VastaaPoistaOi kuinka hienosti olet löytänyt kalusteet torppaasi! Sänkyä on tosiaan haastava ostaa vanhana - mutta hyvä sänky toisaalta kestää sitten pidemmän pätkän elämää :) Pitsilakanat ikkunoissa kuulostavat oikein suloisille <3
PoistaMeilläkin on hyvin vähän mitään uutta - itse asiassa huonekaluista ei tule mieleen muita kuin toisen lapsen sänky ja oma työpöytäni. Yritin kyllä tehdä työpöydän vanhasta ovesta, mutta se idea ei sitten toiminutkaan käytännössä ihan niin hyvin kuin kuvittelin :/ Remontoidessa tulee pyrittyä perinteisiin menetelmiin, joista monet ovat myös ekologisia. Harmi, että tietoa on tosiaan huonosti saatavilla eikä esim. maalien koostumuksesta ekologisuuden kannalta kamalasti puhuta.
VastaaPoistaEkologisuudesta ei tosiaan juuri puhuta - tai sitten markkinoidaan tuotteita ekologisina, eivätkä ne sitten tarkemmin tarkasteltuna sitä olekaan. Perineiset menetelmät rules tässä kohtaa :)
PoistaIhanan näköistä. Itse pidän sisustuksesta, jossa tavaroilla on tarina.
VastaaPoistaTotta! Minäkin rakastan juuri niitä kalusteita eniten, joilla on mielenkiintoinen tai hauska tarina takanaan :) Monesti olemme kyselleet myös ostaessamme vanhaa kalustetta, mistä se on tullut, kuka sen on tehnyt jne. ja myyjät usein myös kertovat! Mielenkiintoista ja samalla kalusteeseen syntyy aivan erilainen suhde kuin muutoin tekisi <3
PoistaMinusta olette onnistuneet oikein hyvin ekologisen sisustuksen mittakaavassakin! Tärkeintä mielestäni on, että hankinnoissa ajattelee mahdollisimman pitkänäköisesti, kestääkö huonekalu tai tavara aikaa ja onko se monella tapaa käyttökelpoinen. Ei niinkään se, onko kaikki ostettu kierrätettynä tai uutena. Uutenakin voi ostaa laatua, joka kestää vuosikymmeniä eteenpäin. Tosin nykyisin se on paljon vaikeampaa, kun varsinkin isoissa ketjuissa pyritään tekemään nopeasti, halvalla ja paljon. Ja mitä remontointiin tulee, tottakai tapetit ja maalit voivat olla uusia, jos ei niitä ole vuoden välein kotiinsa vaihtamassa. Uskon, ettei monikaan jaksaisi sitä henkisestikin raskasta pintaremonttiurakkaa kotiinsa liian usein. En ainakaan minä. :D
VastaaPoistaHyvännäköinen tuo teidän puusepän tekemä pöytä! Oma miekkoseni on suunnitellut vähän samantapaisilla jaloilla yhden valtavan pöydän. Jotenkin ajattelin heti, että teidän pöytä ei voi olla ihan perus asko-kamaa. Hieno!
On tosiaan totta, että myös uusi voi olla ekologista, toki materiaalit, prosessit ym. huomioiden on todennäköisempää, että kierrätetty huonekalu tai esine on ekologisempi kuin uutena ostettu. Ja uutena ostetun tuotteen pitkäikäisyys on tosiaan välillä aikamoinen haaste. Esimerkkinä vaatteet; niistä minun on edelleen todella haastava löytää varmasti aikaa kestäviä. Elektroniikka on toinen kompastuskivi - samoin kaikki kodinkoneet, jos sisustusta miettii. Huonekalujen kestävyyden osalta on jo vähän helpompaa; tosin niissäkin tulee välillä yllätyksiä vastaan.
PoistaNäin jälkikäteen ajatellen, olisin ehkä enemmän miettinyt kotimme remontissa, mitä voisimme säästää ja toisaalta tietämys maaleista ja tapeteista on lisääntynyt ajan myötä; valinnat niiden osalta tekisin kenties toisin. Mutta aina oppii uutta!
Pöytä on kyllä hieno, ja kestää hyvin aikaa - sekä kulutusta. Toimii siis myös lapsiperhearjessa!
Ja kiva Nina, että liityit lukijaksi :)