tiistai 20. marraskuuta 2018

Onko ekologinen sisustaminen kallista? // Is Ecological Decoration Expencive?




Jos jokin kuvaa sisustamisen filosofiaani, se on edullinen ja säästävä. Minun käsissäni ekologinen sisustaminen ei ole siten kallista, jos niin halutaan. Ajattelin ottaa esimerkiksi torppaan tekemäni sisustussuunnitelman.

Osaatteko arvata, mitä torpan sisustussuunnitelmaani sisältyvät uutena tai kierrätettyinä hankitut materiaalit maksavat yhteensä? Kiinteät kalusteet, uudet paneloinnit, maalit, tapetit, kalusteet, sähkötarvikkeet, patterit, uusi ikkuna, listat, pinkopahvit - kaikki paitsi naulat ja ruuvit? Pinta-alan ollessa noin 50 neliötä + noin 4 neliön kuisti.

Kun ryhdyin laatimaan sisustussuunnitelmaa torpan alakerroksiin, tuumimme mieheni kanssa, että 5000 euron budjetti olisi kohtuullinen. Kyseisen summan pystyisimme maksamaan myös ilman lisälainan ottamista pikkuhiljaa remontin edetessä.





Siihen mennessä olimme tosin hankkineet jo vanhan kerrossängyn, leluarkun, pirtin pöydän ja kaksi kaappia; toisen lasten huoneeseen ja toisen omaamme. Nämä päätin suunnitelmassani tottakai hyödyntää, jos nyt ei tulisi vastaan suuria esteitä. Näiden yhteishinta oli näin jälkikäteen muistellen noin 650 euroa, ja kalusteet saivat jäädä suunnitelmassani torppaan. Ainoastaan pirtin pöytää päätin pidentää niin, että se palvelisi myös suurempaa pöytäseuruetta - mutta siis niin, että pöydän jalat säästetiin. Ja pöydän kansi sai jatkoelämän ullakon kammarin kirjoituspöydän kantena; poloiselta kun puuttui sellainen.

Niin tein suunnitelmaa pikkuhiljaa talven ajan ja keväällä toukokuussa suunnitelma oli viilausta vaille valmis. Seuraavalla viikolla esittelisin sitä jo muille opiskelijoille sekä opettajille. Tuona viimeisenä sunnuntaina tuumasin miehelleni, että mitenhän nyt käy, kun summaan kaikkien tarvikkeiden summat yhteen. Parin minuutin päästä hihkaisin; uutena ostettavien tuotteiden loppusumma oli sentilleen 4702,60 euroa, ja vanhana ostettavien eli ei vielä hankittujen tuotteiden arvioitu loppusumma oli noin 380 euroa! Pikkuisen mentiin siis arvioidun 5000 euron yli. Olin silti tyytyväinen - ja osin ihmeissänikin, miten homma menikin näin helposti maaliin.

Yllä mainitussa summassa ei ollut siis mukana työtä, sillä teemme suurimman osan sisustustöistä itse. Mukana ei ollut myöskään noin kuuden tunnin sähkömiehen palkkiota. Jos näille tunneille laskettaisiin hinta, olisi summa toki huomattavasti suurempi. Itse tekemällä ja talkoilla säästääkin paljon.





Loppusumma sai opettajalta ihmetystä aikaan, sillä olihan suunnitelma tehty vanhoja perinnemateriaaleja hyödyntäen. Toisaalta minä itse osin ihmettelin, kuinka arvokkaita sisustussuunitelmia monella kollegallani oli. Toki ihailin suuresti esimerkiksi yhtä aivan täydellistä keittiösuunnitelmaa ja sen toteutusta. Itse en olisi varmaan missään tilanteessa pystynyt laittamaan yli 50 000 euroa pelkkään keittiöön, vaikka keittiö olikin varmaan torppamme kokoinen. Tietenkin jos on rahaa käytettävissä, miksei käyttäisi sitä. Toisaalta tuumasin silloin pienessä mielessäni, että ehkä tässä kohtaa pihi luonteeni on myös vahvuus. Edullista ja säästävää sisustamista - kauneudesta ja ekologisuudesta kuitenkaan tinkimättä!

Tämä tuli esille myös muutama viiko sitten asiakaskäynnillä: päädyin ehdottamaan suunnitelmaa, jossa olohuoneeseen tulisi vain yksi uusi (kierrätetty) lipasto ja kolme seinää maalattaisiin uudella, ehdottamallani sävyllä. Lisäksi muutama viherkasvi sekä tarvittaessa kukkajalka ja yhden vanhan, todellisen laiskanlinnan kunnostus. Muuten selvittiin ihan vain huonekaluja pyörittämällä ja vanhaa hyödyntämällä. Asiakas oli tyytyväinen; samoin suunnittelija!

Oletteko te miettineet, kuinka paljon teillä menee rahaa yleisestikin sisustamiseen? Tai oletteko tehneet jopa suunnitelmaa, jossa laskette tulevan sisustamisen loppusumman? Tämä voi olla avartavaa - ja exceliä pyöritellessä huomaa selkeämmin, mistä kaikesta niitä kustannuksia lopulta syntyykään. Harvoin se kuitenkaan täysin ilmaista on.






Is Ecological Decoration Expencive?
No away, if you do not want it. There are many reasons, why it is rather cheap. The main reason is that it is designed to last for a long time - maybe even forever!



_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Mrs Sinn also in InstagramFacebookPinterestTwitter and YouTube!




8 kommenttia:

  1. Ai että. Myös mun mieltä lämmittää se, että saa aikaiseksi kivoja muutoksia pienellä tai korkeintaan kohtuullisella summalla. Sitä kun on kaikki omatkin remontit ja uudistukset tullut tehtyä siltä pohjalta, että rahaa on ollut käytössä rajallisesti.

    Ja ajattelen niinkin, että sellaiseen lopputulokseen kiintyykin enemmän, joka on vaatinut paljon ajattelutyötä ja kekseliäisyyttä, mutta syntynyt pienellä budjetilla. Enkä edes osaisi "tuhlata" rahaa ja veikkaan, että jos eteen tulisi asiakas, jolla on käytössään rajaton budjetti, olisin pulassa, koska en tiedä, mitä niin isoilla summilla osaisin tehdä :). Pienempi parempi.

    Ja tosi hienoilta näyttää sun suunnitelmat <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että täältä löytyy sielunkumppaneita aiheen tiimoilta <3 On kyllä todella totta, että mitä enemmän sisustuksen suunnitteluun ja rakentamiseen laittaa aikaa, sitä rakkaampi siitä tulee. Tämä onkin varmasti sisustussuunnittelijankin kannalta se ratkaisevin vaihe; että löytää sen punaisen langan, joka johdattaa pitkäaikaiseen ja hyvään suhteeseen - siis asiakkaan ja hänen tulevan sisustuksen väliseen sellaiseen ;D

      Poista
  2. Samalla ideologialla mennään! Meillä kun alkaa tuo ullakon rakentaminen asuintilaksi ajankohtainen, niin tulee mietittyä paljon siihen tarvittavaa budjettia. Kalusteet on aika lailla valmiina, mutta kaikki muu sitten täytyykin hommata ja rakentaa itse. Sähkötöiden hinta on sellainen osa remontin valmistumista, mitä ei tule äkkiseltään edes ajateltua. Ja muut "näkymättömät" kulut.

    Hyvältä näyttää suunnitelmasi! Pitää siitä inspiroituneena itsekin yrittää väsätä jokin samanmoinen.

    T: Nina Maalaisblogista

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sähkärin kanssa kannattaa neuvotella ainakin valmistelutehtävät tehtäväksi itse, jolloin sähkärin tehtäväksi jää lähinnä kytkennät ja muut. Huolellinen sähkö- ja valaistussuunnittelu suhteessa tulevan sisustuksen toimintoihin on tässä kuitenkin a ja o - mitä vähemmän niitä vempaimia siellä seinissä ja katossa liikkuu, sitä ekologisempaa. Mutta sitten taas mikä raivostuttavampaa kuin, että juuri sen sähgyn viereen ei ole tulekaan laitettua pistorasiaa ;D Piilokuluja tosiaan syntyy väkisinkin, joten niihinkin on syytä tietyt prossat laskea päälle. Tsemppiä suunnitteluun!

      Poista
  3. Niin hyvä postaus! Ja hauska yhteensattuma, että olen valinnut jo aikaa sitten juuri nuo kaksi tapettia meille tupaan ja kamariin - joskin eri sävyisinä :)). En käytä myöskään paljoa rahaa sisustamiseen. Etsin käytettynä niin paljon kuin mahdollista ja maltan odottaa niin kauan, että löydän haluamani edullisesti. Yritän olla kalustehankinnoissa mahdollisimman hintatietoinen. Melkeinpä suurin kuluerä on juurikin tapetit. Kankailla saa hirmu paljon aikaiseksi ja määrät ovat sen verran pieniä, että ilmeen muuttumiseen nähden sen saa toteutumaan pikkurahalla.

    Olet omakohtaisten kokemustesi kautta taatusti kysytty suunnittelija moneen kotiin. Useimmilla perheillä ei varmastikaan ole yhtään ylimääräistä, joten tarkan euron politiikka on taatusti tervetullut lisäpalvelu sisustussuunnittelussa - hyvä sinä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hauskoja yhteensattumia tosiaan :) Nuo tapetit ovat kyllä juurikin ajattomia, joten en ihmettele toisaalta tätä yhteensattumaa ;)

      Ja kiitos kannustuksesta. Ehkä pitääkin tämä asia ottaa vahvemmin esille osaamiseni markkinoimisessa :)

      Poista
  4. Mielenkiintoinen postaus! Teen itse paraikaa remonttia siirtolapuutarhamökin ullakolla. Se muutetaan asuinkäyttöön, mutta eristäminen tehdään kevyemmin koska mökkeröllä ei talvisin oleilla. Suomen kesässä voi Juhannusyönäkin olla lämpötilä viiden asteen tuntumassa niin jonkunmoinen eristys täytyy kesämökkerössäkin olla. Mielestäni hankalinta remontin kustannusten arvioinnissa on eri materiaalien hinta/laatuerojen tuntemus. Missä kohtaa voi säästää tai onko esimerkiksi 15 euron ja 10 euron laminaateissa oikeasti eroa tilassa, jossa vaan kontataan nukkumaan ja pois sieltä? Ja riippuen lähteestä tuntuu, että laminaatti ja mdf on suoraan h*lvetistä tai sitten puupaneeli tummuu parissa vuodessa maalattunakin ja saat lopuniäksesi riesan siitä. Ota näistä nyt selvää. Tällaisen remontoimisen suhteen noviisin pää menee helposti pyörälle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ymmärrän kyllä tuskasi, sillä olen itsekin aloittanut samoilta kalkkiviivoilta. Itse en kyllä eristäisi talvisin kylmänä pidettävää mökkiä. Jos eristäisin, käyttäisin ainoastaan luonnontuotteita, jotka imevät kosteutta ja päästävät sitä myös pois - eli en missään nimessä mitään uretaania tai lasivillaa.

      Ekologinen on eri asia kuin halpa. Laminaatti ei ole ekologinen, mutta voi olla halpa. Sitä on kuitenkin vaikeampi korjata eikä se vanhene niin kauniisti kuin puu, joten en sitä siksikään käyttäisi. Lisäksi se sisältää metalleja, minkä takia se on kylmä - toisin kuin puu. Puun voi maalata tai esim öljytä sävytetyllä aineella.

      Otahan yhteyttä, jos kaipaat lisäapua ja olet valmis siitä vähän maksamaankin. Joskus se voi olla halvempi vaihtoehto, kuin päätyä hankkimaan jotain, mikä ei lopulta vastaakaan tavoitteisiin ja ajaudut uusimaan rakenteita tai pintoja turhankin nopeaan tahtiin 😄

      Poista

Olen iloinen, jos jätät ajatuksesi!